S-förslag: sänkta avgifter och fler platser på Kulturskolan

| 7 september, 2022 | 0 kommentarer

Fler barn och ungdomar ska få möjlighet att utöva kultur genom Kulturskolan. Socialdemokraterna i Stockholm föreslår att avgifterna sänks till 2019 års nivåer samt slopas helt för Kulturskolans kortkurser.

– Alla barn och ungdomar ska ha möjlighet att prova på att spela ett instrument eller teater. Att ge fler barn och ungdomar tillgång till kultur tidigt ökar jämlikheten och gör fler delaktiga i samhället. Därför är det viktigt att avgifterna inte stänger barn ute från Kulturskolans verksamhet. Det säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i en kommentar.

Den senaste mandatperioden har Kulturskolan i Stockholms drabbats hårt av den moderatledda majoritetens nedskärningar och avgiftshöjningar. Resultatet har varit personalneddragningar, färre terminskurser, större barngrupper och slopad verksamhet.

Socialdemokraterna föreslår nu flera åtgärder för att tillgängliggöra Kulturskolan för fler barn och ungdomar.  

  • Fler barn ska ha möjlighet att gå i Kulturskolans verksamhet genom ett ökat antal platser och sänkta avgifter. Vi vill återgå till 2019 års avgiftsnivåer och helt slopa avgifterna på kortkurser.
  • Kulturskolans uppsökande arbete i skolan stärks och verksamheten utökas geografiskt till fler delar av staden.
  • Ett pilotprojekt initieras där avgiftsfri kulturskola blir en del av fritidsverksamheten på skolor i Järvaområdet.
  • Kulturskolans utbud ska öka med 10 procent under perioden 2022-2026. Antalet sökande till utbildningar ska synliggöras och staden ska sträva efter att öka utbudet på utbildningar där många inte får plats.
  • Ett mål införs om att minst 10 procent av stadens barn och unga ska delta i Kulturskolans terminskurser, vilket innebär cirka 17 500 ungdomar i åldrarna 6-22 år.

Presskontakt: Fredrik Ståhl, [email protected], 076-122 92 23

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.