Så mycket kostar det att störa sina grannar i Västernorrland

| 2 september, 2022 | 0 kommentarer

Det kan bli dyrt att störa sina grannar, till exempel i form av en alltför livad fest, och exakt hur dyrt det blir beror på var du bor. Mitthem och Övikshem skickar störningsfakturor på 1200 kronor, medan du i Sollefteå kommer undan med blott en tillsägelse.

Enligt en kartläggning som gjorts av tidningen Hem & Hyra kräver 20 av 42 kommunala bostadsbolag i Norrland störande hyresgäster på ersättning. Enligt rutin skickas då en faktura efter att störningsjouren ryckt ut, knackat på och konstaterat att hyresgästen stört. Ibland får hyresgästen en chans till innan en räkning skrivs ut.

I Västernorrland ser topplistan ut enligt följande:

Bostadsbolag                             Utryckningar 2021                    Avgift/utryckning                    
Mitthem                                        380st                                          1200kr
Övikshem                                    100-150st                                    1200kr
Härnösandshus                           94st                                               966kr

En störningsfaktura är ingen straffavgift utan ska spegla den faktiska kostnaden som bostadsbolaget måste betala för jourinsatsen. Hyresgästföreningen biträder sina medlemmar som vill bestrida kravet.

– I lagens mening innebär begreppet störning en allvarlig företeelse. Hyreslagstiftningen ställer höga krav på tolerans grannar emellan och en störning ska i princip vara av den grad att den är farlig för hälsan eller försämrar andras boendemiljö betydligt. Det är oskäligt att en hyresgäst per automatik ska betala för störningsjourens utryckning, säger Hyresgästföreningens jurist William von Wendel.

Så säger hyreslagen om störning
”När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas.” ur Jordabalken 12 kap 25§

Case
Här berättar hyresgästen Anastasiia om hur hon krävs på pengar för en störning och hur hon känner sig övervakad.

För mer information:
William von Wendel, jurist, 010-459 18 14

Region NorrlandRegional pressjour Norrland010-459 18 [email protected]

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.
Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.