Setra först i Sverige med fuktskydd för KL-trä

| 14 juni, 2022 | 0 kommentarer

Träindustriföretaget Setra är först i Sverige med att erbjuda ett nytt fuktskydd för stommar i korslimmat trä. Skyddet appliceras direkt i fabriken och förenklar byggprocessen.

   Att förhålla sig till väder och fukt är en ständigt aktuell fråga i byggbranschen, oavsett vilket material man arbetar med. Det känns oerhört bra att kunna erbjuda en effektiv lösning som underlättar på byggarbetsplatsen och gör det ännu smidigare att bygga med stommar av trä, säger Theres Jansson, säljare av KL-trä på Setra.

Fuktskyddet Wetguard200SA tillverkas av Schweiziska Siga Cover AG. Det består av ett avancerat membran som låter trästommen andas och släpper ut fukt i ångfas, men samtidigt skyddar mot att vatten och annan smuts tränger in. Skyddet appliceras på ytor som bjälklag och ändträn när stommarna tillverkas i Setras fabrik för korslimmat trä.

   – Wetguard gör att bygget kan löpa på oavsett väder och byggbolagen slipper tänka på traditionella väderskydd som tält, vilket som kostar både tid och pengar att montera, säger Theres Jansson.

Metoden har testats av Setra, Byggpartner och Siga i stor skala under olika årstider. Alla mätningar visar att det skyddade träet klarar gränsvärdena för fukt med stor marginal, trots att stommarna utsatts för hårt väder.

   – Wetguard200SA är framtagen initialt till KL-bjälklag som väderskydd i uppförandefas. Vi är glada att Setra som i samarbete testat produkten under en längre tid, nu erbjuder alla sina kunder förapplicerad Wetguard direkt ifrån sin produktion, säger Mattias Rudin, produktrådvifare på Siga.

   – Genom att öka branschens kompentens kring träbyggande och utveckla nya metoder som denna vill vi göra det enklare att välja stommar i trä. Vi vet redan att trästommar både kortar ner byggtiden och har avsevärt lägre klimatpåverkan än konventionella byggmaterial, säger Theres Jansson.

Om Wetguard
Membranet är särskilt framtaget för att skydda KL-bjälklag mot olika väderslag i uppförandefasen. Skyddsfilmen är diffusionsöppen, slitstak och vattentät. Den skyddar effektivt mot fukt, byggsmuts, fotavtryck och annat slitage under stommontaget.

Om Setras fabrik för KL-trä
Setras fabrik för korslimmat trä är en del av Setras träindustricenter i Långshyttan, södra Dalarna. Där tillverkas även limträ och komponenter för dörr- och fönsterindustrin.

För mer information, kontakta gärna:
Theres Jansson, säljare KL-trä, +46 73 626 56 20, [email protected]
Lovisa Krebs, kommunikationschef, +46 70 948 06 60, [email protected]

På Setra vill vi vara grönsamma. När en verksamhet är lönsam för alla, kallar vi det för Grönsamhet. Setra är ett av Sveriges största träindustriföretag. Vi förädlar råvara från ansvarsfullt brukade skogar till klimatvänliga produkter såsom limträ, hyvlat, komponenter, KL-trä och sågade trävaror. Vi säljer även bioprodukter som bark, flis och spån till kunder inom pappers- och massaindustrin samt till energiframställning. Våra kunder finns globalt. Läs gärna mer på setragroup.com

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.