Connect with us

Marknadsnyheter

Sex faktorer för rätt litiumdos för patienter med bipolär sjukdom

Published

on

Sex faktorer kan hjälpa till att avgöra hur mycket litium behövs för att behandla patienter med bipolär sjukdom, enligt en stor studie ledd av forskare vid Karolinska Institutet. Studien, som publicerats i tidskriften The Lancet Psychiatry, pekar också ut genetiska markörer som tycks påverka hur snabbt kroppen gör sig av med litium.

– Vår modell kan redan nu användas för att förutsäga hur mycket litium en patient med bipolär sjukdom kommer att behöva. Detta kan minska tid spenderad på att hitta rätt dos för varje patient, vilket kan ha livsavgörande betydelse, säger Martin Schalling, professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet, och studiens sisteförfattare.

Litium är en av de viktigaste behandlingarna för patienter med bipolär sjukdom, ett tillstånd som har kopplats till ökad risk för självmord. Den kemiska substansen fungerar som en humörstabiliserare och minskar episoder av depression och mani. Hur mycket som behövs varierar stort mellan individer och att hitta rätt dos för varje patient är avgörande eftersom för mycket kan vara giftigt medan för lite inte ger någon effekt. För att minska risken för biverkningar brukar läkare starta behandlingen med låga doser som ökar över tiden, vilket innebär att det kan ta månader innan läkemedlet har någon verkan.

För att övervinna dessa utmaningar har forskare länge försökt att hitta en modell som kan förutsäga dosresponsen hos individuella patienter. Tidigare studier har identifierat markörer som ålder, kön och njurfunktion som möjliga prediktioner för hur snabbt kroppen utsöndrar litium vilket kan användas för att beräkna hur mycket behövs varje dag. De flesta studier har dock varit begränsade till relativt få deltagare.

I den aktuella studien har forskarna undersökt elektroniska patientjournaler och registerdata från totalt 2,357 patienter med bipolär sjukdom, vilket är det största antalet deltagare för den här typen av studie hittills. Både män och kvinnor från 17 till 89 års ålder, mestadels av europeisk härkomst, ingick i studien.

Studien hittade samband mellan utsöndring av litium och ålder, kön, njurfunktion (mätt som eGFR), serum litiumkoncentration och medicinering med urindrivande läkemedel och substanser riktade mot reninangiotensinaldosteronsystemet (RAAS), vilket kan användas vid bland annat högt blodtryck.

– Våra fynd tyder på att äldre personer, kvinnor, patienter med nedsatt njurfunktion och individer som tar vissa mediciner behöver lägre doser av litium. Intressant nog upptäckte vi också att mängden litium som tas och litiumkoncentrationen i blodet inte verkar vara helt proportionella, vilket går lite emot dagens tänkande. Vår modell baserad på dessa prediktioner förklarade runt 50-60 procent av variationen i utsöndring av litium, vilket är bättre än tidigare modeller och kan användas vid beslut om behandling, säger försteförfattaren Vincent Millischer, forskare vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet, och ST-läkare vid Medical University of Vienna.

Studien hittade också genetiska samband mellan lägre utsöndring av litium och ett locus på kromosom 11, och kunde visa att genetiska varianter som påverkar BMI och njurfunktion var associerade med ändrad utsöndring av litium. När forskarna adderade de genetiska markörerna till modellen förbättrades dess prediktiva förmåga endast marginellt. Forskarna menar dock att fynden öppnar för möjligheten att ytterligare individanpassa litiumbehandling i framtiden.

– Härnäst vill vi testa vår modell i en klinisk studie för att se om det kan minska tiden det tar att hitta rätt mängd litium för varje patient. Om utfallet är positivt kommer vi att utveckla en digital app som i framtiden kan hjälpa psykiatriker att identifiera rätt litiumdoser för patienter med bipolär sjukdom, säger Martin Schalling.

Forskningen har finansierats av Vetenskapsrådet, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Hjärnfonden, Stiftelsen Söderström Königska, Bror Gadelius Minnesfond, Fonden för Psykisk Hälsa, Stanley Medical Research Institute, Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Några av studieförfattarna har erhållit ekonomisk ersättning för föreläsningar och rådgivning från diverse läkemedelsbolag.

Publikation: ”Improving lithium dose prediction using population pharmacokinetics and pharmacogenomics: a cohort genome-wide association study in Sweden,” Vincent Millischer, Granville J Matheson, Sarah E Bergen, Brandon J Coombes, Katja Ponzer, Fredrik Wikström, Karolina Jagiello, Martin Lundberg, Peter Stenvinkel, Joanna M Biernacka, Olof Breuer, Lina Martinsson, Mikael Landén, Lena Backlund, Catharina Lavebratt, Martin Schalling, The Lancet Psychiatry, online 13 maj, 2022, doi: 10.1016/PIIS2215-0366(22)00100-6

För mer information, kontakta:
Martin Schalling, professor
Institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet
E-post:
martin.schalling@ki.se
Tel: +46 (0)70 484 1230

Vincent Millischer, forskare
Institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet
E-post:
vincent.millischer@ki.se
Tel: +43 699 811 64 779

Kontakta presstjänsten: ki.se/pressrum

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Spermosens erhåller patentgodkännande i Singapore

Published

on

By

Spermosens AB meddelar att det singaporianska patentverket (Singapore Patent Office), har godkänt patent 11202100358V. Spermosens erhåller därmed skydd i Singapore för sin medicintekniska produkt inklusive biosensorn, och dess användning för selektion av spermier lämpliga för In Vitro Fertilisering (IVF-behandling). Patentet ger möjlighet till exklusivitet på den singaporianska marknaden till den 23 augusti 2039.

Spermosens har sedan tidigare erhållit godkännande för sitt patent på nyckelmarknader i Europa, samt i USA, Japan, Syd Korea, Hong Kong, Australien och Syd Afrika.

 

I Singapore finns tre offentliga och åtta privata kliniker[i]. I januari 2020 lanserade Singapores regering inom ramen för sitt system för assisterad reproduktionsteknik (ART) nya subventioner som skulle täcka 75 % av kostnaderna för assisterade konceptuella ingrepp (ACP), t.ex. in vitro-befruktning för par på offentliga sjukhus[ii].

 

Spermosens har ett globalt kommersialiseringsfokus och omfattande patentskydd[iii]. Den globala marknaden för IVF uppskattas vara värd ca 25 MdUSD år 2023 och den årliga tillväxttakten estimeras till ca 6% fram till år 2030[iv]. Försäljningspotentialen för JUNO-Checked estimeras av Bolaget till cirka 600 MUSD, baserat på 3 miljoner årliga IVF-behandlingar och ett antaget genomsnittligt pris om 200 USD per kassett. Bolagets marknad inom assisterad reproduktionsteknologi (ART) utgörs främst av världens IVF-kliniker, vilka tillsammans genomför fler än 3 miljoner IVF-behandlingar årligen.

 

Spermosens patentskydd sträcker sig fram till 2039 och omfattar idag flertalet nyckelmarknader. Ett starkt patentskydd ger Spermosens goda kommersiella förutsättningar.”, säger Ulrik Nilsson, VD för Spermosens.

 

 

För mer information vänligen kontakta:

Ulrik Nilsson, VD

+46 (0) 72 888 28 11

 

Spermosens AB

Spermosens mål är att förbättra manlig fertilitetsdiagnostik och behandling genom introduktion av banbrytande produkter. Spermosens första patenterade produkt JUNO-Checked mäter bindningsförmågan mellan spermie och äggcell, vilket är en förutsättning för naturlig befruktning. Resultaten bedöms kunna hjälpa läkare att välja lämplig behandlingsmetod, vilket bidrar till fler lyckade IVF-behandlingar, minskat lidande och ökad livskvalitet. WHO uppskattar att mer än 48 miljoner par är drabbade av infertilitet, varav hälften helt eller delvis orsakas av en manlig faktor. Bolagets aktier är noterade på Spotlight Stock Market. Aktierna har ISIN-kod SE0015346424 och handlas under kortnamnet SPERM. För mer information, se www.spermosens.com.

 

[i] https://ilovechildren.sg/be-informed/article/5-things-know-about-ivf-treatments-singapore

[ii] https://www.knowledge-sourcing.com/report/singapore-ivf-treatment-market

[iii] https://spermosens.com/technology/ip-status/

[iv] https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/in-vitro-fertilization-market

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Axolot Solutions tecknar avtal med Carl F

Published

on

By

Axolot och avfalls- och återvinningsföretaget Carl F i Malmö har ingått ett hyresavtal avseende en nyckelfärdig AxoPur® anläggning för rening av dagvatten vid Carl F’s sorteringsanläggning i Malmö.

Anläggningen förväntas tas i drift omgående och kommer att ha en kapacitet på 3 m3 per timme. Avtalet omfattar även ett serviceavtal för löpande utbyten av reaktorer och underhåll. Efter en utvärderingsperiod, där volym- och reningsbehov skall utvärderas, har parterna för avsikt att ingå ett avtal avseende installation av en permanent AxoPur anläggning med högre kapacitet.

Carl F är ett företag som erbjuder avancerade återvinnings- och avfallshanteringslösningar samt en fordonsflotta för insamling och transport av olika sorters avfall. Vid sorteringsanläggningen i Malmö sorteras avfall så att de olika fraktionerna kan återvinnas eller levereras som råvaror till en lokal eller global marknad. Carl F anlitas av stora och små livsmedelsbutiker, privatpersoner och bostadsrättföreningar, byggföretag, köpcentrum, större industrier och kommuner.

Ordervärdet för Axolot för hyreslösningen är i sig relativt begränsat och beror av hyrestiden, vilken i sin tur kan påverkas av tiden fram till att avtal för en permanent installation eventuellt ingås och, slutligen, om och när en sådan anläggning tas i drift.

”Fokus ökar alltmer på miljöpåverkan från olika sorters utsläpp av förorenade vatten i form av dagvatten från olika verksamheter. Marknaden för denna typ av applikationer kan förväntas växa drastiskt under kommande år varför det är mycket glädjande att Axolot nu får leverera en första anläggning till denna sektor. Vi ser fram emot ett nära samarbete med Carl F som vi upplever som en proaktiv och innovativ aktör inom sitt verksamhetsområde”  säger Axolot’s Lennart Holm i en kommentar.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anders Lundin, VD och koncernchef Axolot Solutions Holding AB, 070 323 11 06 eller anders.lundin@axolotsolutions.com

Om Axolot Solutions

Axolot Solutions Holding AB är ett svenskt miljöteknikföretag som säljer system för industriell vattenrening. Det görs genom att erbjuda en egenutvecklad patenterad lösning som bygger på en väl beprövad grundteknologi. Axolot Solutions vattenrening är kostnadseffektiv och möjliggör en hög reningsgrad samt recirkulation av vattnet. Detta innebär en minimal belastning på miljön. Bolaget bedriver även verksamhet genom ett dotterbolag i Norge. Mer information om verksamheten finns på www.axolotsolutions.com.

Axolot Solutions Holding AB har sitt huvudkontor i Helsingborg och bolagets aktie (ticker: Axolot) är listad på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm sedan 21 november 2018. FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Advenica förhandsvisar datadiod för industriellt bruk på Hannover Messe

Published

on

By

Advenica fortsätter att förnya sin produktportfölj av datadioder. I slutet av förra året släpptes den fristående proxymjukvaran för datadioder, Advenica Data Diode Engine. Vårt nästa steg är att utveckla en datadiod designad för industriella installationer vilken kommer att bana väg för en ny produktlinje inom Advenicas portfölj av datadioder.

Den kommande produkten är en kompakt datadiod för IP-trafik som är skräddarsydd för industriell användning. Produkten kommer bli ett viktigt bidrag till ökad cybersäkerhet inom industri och infrastruktur, vilket kommer att underlätta ytterligare acceleration av digitaliseringen.

Produkten kommer lanseras under 2025 men redan nu finns det en chans att se en tidig version i ett av våra två demos på Hannover Messe 22-26 april 2024.

Besök monter D02 i Hall 16 för att få veta mer!

Mer information om Advenicas datadioder finns på vår hemsida.

För mer information, vänligen kontakta
Marie Bengtsson, VD Advenica AB, +46 (0) 703 860 032, marie.bengtsson@advenica.com

Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 19 april 2024 kl. 15.10.

Om Advenica-koncernen

Advenica tillhandahåller expertis, hög assurans och cybersäkerhetslösningar i världsklass för kritisk data-in-motion upp till Top Secret-klassning. Med oss stärker länder, myndigheter, företag och organisationer informationssäkerheten och digitaliserar ansvarsfullt. Bolaget grundades 1993 och har EU-godkännande på högsta säkerhetsnivå. Våra unika produkter designas, utvecklas och tillverkas i Sverige. Läs mer på www.advenica.com 

Advenica AB är ett publikt bolag listat på Nasdaq First North Premier Growth Market med kortnamnet ”ADVE”. Certified Adviser är Redeye AB, www.redeye.se

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.