Skellefteå Kraft och OKQ8 bygger tankstationer för förnybar vätgas i Västerbotten

| 1 september, 2022 | 0 kommentarer

Under hösten 2023 kommer två tankstationer för förnybar vätgas stå klara i Västerbotten. Bakom satsningen står Skellefteå Kraft och OKQ8. Syftet är att bidra till omställningen av tunga vägtransporter på långa distanser

– Skellefte Krafts huvudkontor i Skellefte

– Skellefteå Kraft vill bidra i omställningen till hållbara transporter. Vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede när det gäller vätgas men Skellefteå Kraft ser förnybar vätgas som en möjlig del av lösningen på energi- och klimatomställningen. Det här är ett av flera initiativ för att utreda hur vätgas kan verka i ett framtida energisystem. Tankstationerna som vi bygger nu bör kunna täcka det initiala behovet av vätgas för tunga transporter i Västerbotten, säger Ann-Christine Schmidt, ansvarig forskning, utveckling och innovation på Skellefteå Kraft.

Tankstationerna kommer att placeras i anslutning till Europaväg E12 i Umeå och Storuman. Stationerna kommer att bidra till att de tunga transporter som redan idag trafikerar Västerbotten och är strategiskt viktiga för både svensk och norsk industri kan bli förnybara.

Förstärkt satsning på E-mobilitet

Skellefteå Kraft har redan idag ett starkt fokus på E-mobilitet och etableringen av vätgasstationer förstärker den satsningen ytterligare. Tillsammans med OKQ8 finns redan etablerade samarbeten inom flera projekt för en hållbar omställning inom transportsektorn. Parterna etablerar tillsammans totalt 400 laddstationer för lätta fordon i Sverige och Danmark fram till 2026 och 26 laddstationer för tunga transporter i Sverige tillsammans med Volvo lastvagnar under 2023. Det nära samarbetet gör det möjligt att tillsammans driva omställningen.

– Vårt befintliga framgångsrika samarbete har visat att vi är ett vinnande team när det gäller hållbar mobilitet, så det känns väldigt bra att göra den här satsningen tillsammans med Skellefteå Kraft. Omställningen kräver flera olika åtgärder och vätgas är en viktig komponent i detta, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.

Skellefteå Kraft är den enda aktör som beviljats bidrag från Energimyndigheten för att bygga tankstationer för förnybar vätgas i Västerbotten.

För mer information kontakta:
Ann-Christine Schmidt, ansvarig forskning, utveckling och innovation på Skellefteå Kraft,
Tel: 070-651 59 33, e-post: [email protected]

Karin Hellgren, Kommunikationschef, OKQ8 Scandinavia
Tel: 0730-68 40 04, e-post: [email protected]

Fakta vätgas
Vätgas är en energibärare som kan användas för att transportera, lagra och tillhandahålla energi, precis som elektricitet. Vätgas kan tillverkas av alla sorters energikällor. Den stora potentialen har vätgas som energibärare i ett förnybart energisystem där den framställs från till exempel sol, vind eller vatten.

Ett sätt att tillverka vätgas är genom elektrolys. I en elektrolysör spjälkar man vatten till vätgas och syre med hjälp av el. Använder man el från förnybara källor som sol eller vind kallas den grön eller förnybar och är helt fri från koldioxidutsläpp.

Skellefteå Kraft möjliggör samhällets elektrifiering och framtida infrastrukturlösningar genom innovation, forskning och investeringar i förnybar energi. Vi är en av Sveriges största kraftproducenter med produktion av vind- och vattenkraft, värme och bioenergi.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.