Skellefteå Kraft väljer supersnabbladdare från italienskt företag

| 12 juli, 2021 | 0 kommentarer

Snart kan landets elbilsförare skörda frukten av Skellefteå Krafts och OKQ8:s satsning på supersnabbladdning. Skellefteå Kraft väljer italienska Alpitronics laddare till den första etappen av utbyggnaden av Sveriges mest omfattande publika laddnätverk av snabbladdare.

Alpitronics laddare p en OKQ8station OBS Montage
Alpitronics laddare på en OKQ8-station. OBS! Montage

Skellefteå Kraft och OKQ8 ska inom de kommande sex åren installera minst 1 100 publika supersnabbladdare på cirka 400 stationer i Sverige och Danmark. Av dessa laddare kommer 800 att finnas i Sverige.

Första fasen i satsningen drar igång i höst. 43 laddare ska monteras under denna period.

– Det här är den första, men också den minsta, etappen. Arbetet kommer att trappas upp och det kommer bli fler laddare som monteras för varje fas, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad och innovation på Skellefteå Kraft.

Italienska företaget Alpitronic får förtroendet att leverera laddare till den inledande fasen.

– Att det är avtalet är skrivet innebär att vi nu är igång med arbetet på allvar. När vi på Skellefteå Kraft börjar installera dessa laddare tar vi ytterligare ett stort steg mot en supersnabb laddning på OKQ8:s landsomfattande stationsnätverk som är tillgänglig för alla, säger Patrik Grantås.

Alpitronics vd, Philipp Senoner, gläds åt att vara del av denna satsning.

– Vi är glada över att få vara en del av det här viktiga projektet och ser Skellefteå Krafts och OKQ8:s initiativ som ännu en stor milstolpe för att möjliggöra en smidig vardag med din elbil. Den nordiska marknaden har varit väldigt viktig för oss i utvecklingen av vår supersnabbladdare och vi fortsätter att växa tack vare de erfarenheter vi nu får.

Alpitronics supersnabbladdare, Hypercharger, som nu är den laddare som säljs mest i Europa, kommer i detta fallet att leverera 150 KW för en enskild bil.

– Vi bedömer att det räcker för den absoluta majoriteten av elbilar under de kommande två-tre åren. Ser vi att mer effekt behövs så kan vi uppgradera och justera i efterhand, säger Åke Persson, affärsutvecklare på Skellefteå Kraft.

En viktig faktor för Skellefteå Kraft i valet av laddare i denna första etapp har varit användarvänligheten.

– Alpitronic lever upp till de höga ställda krav som vi har. Vi har till exempel kunnat vara med och påverka placering av skärm och längden på laddkablar, berättar Åke Persson.

– Att ladda din elbil ska vara enkelt och vi gör tröskeln till omställningen så låg som möjligt för alla.

För att omställningen ska vara så smidig som möjligt krävs det också att supersnabbladdarna på OKQ8:s stationer ständigt ska vara tillgängliga för användning.

– Genom att själva utföra service- och garantiärenden får vi en mer omfattande kontroll över driften av dessa laddare. Vi kan på så vis både jobba förebyggande och snabbt vara på plats och utföra servicearbeten om något oförutsett skulle inträffa, säger Åke Persson.

För mer information:
Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad och innovation, Skellefteå Kraft 
Mobil: 072-452 09 30
E-post: [email protected]

Skellefteå Kraft driver på utvecklingen av förnybar energi genom investeringar och forskning. Vi är en av Sveriges största kraftproducenter med produktion av vind- och vattenkraft, värme och bioenergi. Målet är att vår egen energiproduktion ska bli 100 procent förnybar.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.