Socialdemokraterna kräver att Kungsholmen får behålla ett fullskaligt bibliotek

| 27 december, 2019 | 0 kommentarer

Efter den kritiserade nedläggningen av Internationella biblioteket och flytten av delar av IB:s samlingar till Kungsholmens bibliotek, framkommer nu att även folkbiblioteket på Kungsholmen nedmonteras. Enligt uppgift innebär sammanslagningen att upp till 13 000 titlar försvinner från Kungsholmens samling. I realiteten innebär det att Kungsholmen som fullskaligt folkbibliotek avskaffas. Socialdemokraterna i Stockholms stadshus kräver att Stockholms bibliotek fredas från ytterligare nedskärningar och att Kungsholmen får behålla ett fullskaligt bibliotek.

– Det som Kulturborgarrådet kallat att ”utveckla biblioteken” visade sig vara en dold nedläggning av folkbiblioteket på Kungsholmen. Det är symtomatiskt för den borgerliga majoritetens kulturpolitik – att hävda att något är en satsning när det i själva verket handlar om neddragningar. Den här hösten har präglats av stängda bibliotek, minskade öppettider och nedskärningar på personalen. Det får vara nog nu, biblioteken måste fredas. Det säger Emilia Bjuggren, oppositionsborgarråd (S).

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) har tidigare sagt att målet med omorganiseringen av Stockholms bibliotek är att ”stärka biblioteken”, ”jobba mer flexibelt” och att biblioteken ska ”öka sitt utbud till stockholmarna”. De effekter som hitintills är kända är att cirka 40 tjänster försvunnit, minskade öppettider och stängda bibliotek. Nu står det klart att också Kungsholmens funktion som folkbibliotek nedmonteras.

– Det är en häpnadsväckande kulturfientlig politik den borgerliga majoriteten bedriver. Vi vet hur viktiga biblioteken är, inte minst för att stimulera läsandet hos våra barn och unga.  Kungsholmen behöver ett fullskaligt folkbibliotek. När staden växer behöver vi utveckla biblioteken, inte avveckla dem.

Presskontakt: Ömer Oguz 076-122 92 34

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *