Statligt lån till arrangörer av paketresor för återbetalning till resenärer

| 4 februari, 2021 | 0 kommentarer

Läget för paketresebranschen är allvarligt. Pandemin har skapat en situation som innebär att många resenärer inte fått tillbaka pengar för resor som ställts in, avbokats eller förkortats. Regeringen har därför fattat beslut om en förordning om ett statligt lån till arrangörer av paketresor för att de ska kunna betala tillbaka sina återstående skulder till resenärer.

Om en paketresa ställs in har resenären enligt gällande lagstiftning rätt att få pengarna tillbaka inom 14 dagar. Resenären kan även avboka avgiftsfritt och har rätt att få pengarna tillbaka om paketresan väsentligen påverkas av oundvikliga och extraordinära omständigheter.

Pandemin har inneburit att paketresearrangörer enligt paketreselagen (2018:1217) ska betala tillbaka stora summor till resenärer för inställda, avbeställda eller förkortade resor under kort tid, oavsett om de fått tillbaka motsvarande medel från sina underleverantörer, till exempel från hotell och flygbolag. För att möjliggöra för arrangörer att betala återstående skulder införs en tidsbegränsad möjlighet till statligt lån. Lånet löper på 3 eller 6 år till låg ränta.

Lånet får avse återbetalningar för resor som bokats före den 31 oktober 2020 och som skulle ha påbörjats någon gång under perioden 1 mars 2020 – 31 januari 2021, eller som påbörjats och avbrutits under den perioden.

Första ansökningsdag är 10 februari. Kammarkollegiet är administrerande myndighet och ansökan ska ha inkommit till myndigheten senast 1 mars i år för att lånen ska kunna betalas ut snarast möjligt.

Möjligheten till statligt lån för paktresearrangörer bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Kontakt:
Sara Khatemi

Pressekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan
Tel 076 129 67 08
[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *