Stenastiftelsen donerar en miljon kronor till Nobel Prize Museum on Tour i Göteborg 2021

| 29 mars, 2021 | 0 kommentarer

Nobel Prize Museum planerar att lansera ett nytt turnerande koncept under sommaren 2021. Turnén kommer att pågå under flera år med premiär i Göteborg och då i ett samarbete med Universeum. Nobelpriset står i fokus med dess grundläggande idé om att människor kan göra världen bättre genom vetenskap, litteratur och fredsarbete. Konceptet kommer att innehålla en utställning, publika program samt material för lärare och elever. För genomförandet av Nobel Prize Museum on Tour i Göteborg 2021 donerar Stenastiftelsen en miljon kronor.

Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet) bjuder in till utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal om vår tids stora frågor. Genom filmer, podcast-serier och unika föremål möter besökarna de frihetskämpar, författare och forskare som mottagit Nobelpriset och bidragit till mänsklighetens största nytta. Formatet Nobel Prize Museum on Tour har skapats med utgångspunkten att Nobelpriset är och ska vara en tillgång för hela Sverige. Under en fyraårsperiod kommer museet turnera till fyra geografiskt spridda platser i Sverige. Först ut är Göteborg.

Tillsammans med Universeum planeras vandringsutställningen Mänsklighetens största nytta. En utställning som visar Nobelprisbelönade arbeten under det gånga seklet och hur de gjort världen till en bättre plats och berikat våra liv. Besökarna får lära sig mer om insatser som räddat liv, mättat mänskligheten, skyddat planeten och sammankopplat människor. Särskilt material utvecklas för barnfamiljer och skolklasser.

Vandringsutställningen har mött skolklasser i Indien och besökare på vårt museum i Stockholm. Det ska bli väldigt roligt att få möjlighet att visa den på flera platser i Sverige och även kunna erbjuda skolprogram och samtal om viktiga frågor i anslutning till utställningen. Stödet från Stenastiftelsen är mycket uppskattat och gör att vi kan höja ambitionsnivån för projektet ytterligare ett steg,” säger Erika Lanner, museichef Nobel Prize Museum.

Projektet grundfinansieras av anslag från Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Med bidraget från Stenastiftelsen kan omfånget och kvaliteten på vandringsutställningen höjas och det blir möjligt att engagera eftertraktade talare till programaktiviteter i anslutning till utställningen. Med stödet får dessutom ett större antal skolor i Göteborgsregionen ta del av skolerbjudandet.

”Vi är glada att kunna stödja det viktiga arbete som Nobel Prize Museum gör med att sprida idéer som förändrar världen med hjälp av kunskap om vetenskap, litteratur och fredsarbete. Vi gläds också åt att möjliggöra att ett stort antal skolor i vår region får tillgång till det material som tas fram inom ramen för projektet,” säger Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Stenastiftelsens engagemang för Nobelprisets publika verksamhet är stort. Stöd har lämnats till vetenskapskonferensen Nobel Week Dialogue med 1,5 miljon kronor per år under 2015, 2017 och 2019 då evenemangen ägde rum i Göteborg.  Även evenemanget 2021 kommer att stödjas.

För mer information om Nobel Prize Museum se www.nobelprizemuseum.se

Bildtexter:

  1. Utställningen visar att det finns vägar framåt genom att lyfta fram vetenskaplig forskning och humanitära insatser som har varit avgörande för vårt samhälle. Bilden är från när utställningen visades på Nobel Prize Museum i Stockholm.
  2. Utställningen innehåller ett rikt bildmaterial och lekfullt presenterade föremål. Statistik om vår värld presenteras med hjälp av modeller och rekvisita som stimulerar nyfikenhet och tankar. Bilden är från när utställningen visades i Indien.

© Nobel Media. Photo: Alexander Mahmoud

2021 firar Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur 25-årsjubileum. Nobel Prize Museum on Tour är ett projekt som stiftelsen stöder under året. För mer information om jubileet, se www.stenastiftelsen.se/jubileum

För mer information, vänligen kontakta:

Birgitta Plyhm
PR, Stenastiftelsen
+46 707 77 12 90
[email protected]

Rebecka Oxelström
PR, Nobel Prize Museum
+46 734 12 66 75
[email protected] 

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur firar 25-årsjubileum 2021. Stiftelsen grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen främjar vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund. Första donationen uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation. Utvecklingen av ett centrum för innovationsverksamhet vid Chalmers möjliggjordes därmed. Från och med år 1996, då Stenastiftelsen grundades, har t o m år 2020 beslut fattats om utdelning av drygt 540 miljoner kronor som stöd till specifika projekt, totalt 155 stipendiater inom kulturområdet, samt 320 masterstipendier som resebidrag. www.stenastiftelsen.se

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *