Stöd, omtänksamma rådgivare och snabb återkoppling – det här är viktigast när svenskarna väljer begravningstjänst

| 10 november, 2020 | 0 kommentarer

En majoritet av svenskarna tycker att det är svårt att prata om döden. Ofta kan man välja själv att avvika konversationer om jobbiga saker men när en närstående går bort blir man tvungen att prata om det som är svårt och sorgligt. Då är det viktigare än någonsin att man hittar en förstående begravningsrådgivare som kan ge stöd, det uppger svenskarna i Lavendlas senaste undersökning.

Rapporten Tankar om livets slut: En rapport om svenskarnas syn på döden, begravning och arv bygger på en undersökning genomförd av Ipsos Norm på uppdrag av Lavendla. I undersökningen har 3 000 svenskar fått svara på frågor om döden. Och det visar sig att drygt varannan svensk tycker att döden är ett svårt samtalsämne.

Vare sig man tycker att det är svårt att prata om döden går det inte att undvika den dagen en anhörig går bort. Många tar då hjälp av en begravningsrådgivare som kan hjälpa till med både praktisk planering av begravning men också juridiska frågor som dyker upp i samband med bortgången. Allra viktigast då är enligt svenskarna att de får tillräckligt med stöd och guidning från rådgivaren, det svarar 52 procent. Nästan lika många tycker att det är viktigt att rådgivaren verkligen bryr sig. Det ekonomiska perspektivet är dock inte alls lika viktigt. Endast 19 procent svarar nämligen att det är viktigt att det är billigt.

– När en nära anhörig går bort blir döden ett oundvikligt samtalsämne, även för de som tycker att det är mycket svårt att prata om den. Det blir därför extra viktigt att hitta en rådgivare som man kan känna sig förtrogen med och som kan hjälpa en över tröskeln. Vi upplever ofta att samtalen då blir långa och många tankar om döden diskuteras, säger Dennis Rydgren, Marknadschef på Lavendla.

Östgötarna tycker att det är svårast att tala om döden
Undersökningen visar också, att hur svårt man tycker att det är att prata om döden, beror på var i landet man bor. Svårast tycker östgötarna att det är, i länet svarar nämligen 62 procent det. Östergötland följs av Värmlands och Jönköpings län, där är motsvarande siffra 60 respektive 59 procent. Minst svårt tycker hallänningarna att det är, i länet svarar 47 procent att de tycker att döden är ett svårt samtalsämne.

Topp tre: Här tycker flest att det är svårt att tala om döden
1. Östergötlands län                                   62 %
2. Värmlands län                                        60 %
3. Jönköpings län                                       59 %

 

Om undersökning
Undersökningen är genomförd av Ipsos Norm på uppdrag av Lavendla i juli 2020. Undersökningen är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd på länsnivå. Totalt har 3 000 personer i åldrarna 18–65 deltagit i undersökningen.

Bilaga
Tycker du att det är svårt att prata om döden?

Totalt
Ja, mycket svårt 9 %
Ja, till viss del 46 %
Nej, inte alls 40 %
Vet ej 4 %

Om du skulle begrava en anhörig, vad av följande skulle du anse vara viktigast när du väljer begravningstjänst?

Totalt
Att jag får tillräckligt med stöd och guidning 52 %
Att jag får en rådgivare som verkligen bryr sig 50 %
Att begravningsbyrån har ett fysiskt kontor 28 %
Att begravningsbyrån är billig 19 %
Att de ger mig snabb återkoppling 18 %
Att de kommer med kreativa förslag på en begravning 17 %
Att rådgivaren har lokal kännedom 12 %
Att kunna sköta all planering online/via telefon 11 %
Att min rådgivare har fått goda vitsord 9 %
Att de har öppettider som passar mig 8 %
Annat 3 %
Vet ej 13 %

För ytterligare information kontakta:
Dennis Rydgren, Marknadschef på Lavendla AB
Telefon: 070 591 84 60
E-post: [email protected]

Lavendla AB är en svensk aktör inom begravningsbranschen som erbjuder tjänster inom begravning och juridik. Bolaget grundades 2014 och erbjuder en digital plattform där kunder kan hitta och kontakta lokala frilansande rådgivare i hela Sverige. Bolaget har mer än 100 rådgivare över hela landet kopplade till sin plattform. Lavendla erbjuder även utbildningar till bl.a. begravningsrådgivare inom Lavendla Academy. Läs mer om bolaget på lavendla.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *