Sundbybergs kyrka vinner Svenska Ljuspriset 2021

| 7 september, 2022 | 0 kommentarer

På uppdrag av Svenska kyrkan i Sundbyberg har White gestaltat en ny fasad- och parkbelysning till Sundbybergs kyrka. Igår avgjordes Svenska Ljuspriset 2021, och Sundbybergs kyrka tog hem segern i kategorin Exteriör.

Den nya fasad- och parkbelysningen till Sundbybergs kyrka visar på ljusets möjligheter att skapa mer hållbara miljöer under dygnets mörka timmar. Utöver att lyfta fram kyrkans arkitektur och kulturvärden, och stärka tryggheten och tillgängligheten så bidrar den nya belysningen till att sänka energiförbrukningen och minska mängden ljusföroreningar.

Kyrkans nya belysning invigdes i december 2021 vid en ceremoni, och nu prisas belysningen nationellt vid Svenska Ljuspriset för årets bästa exteriöra belysning.

– Vi är otroligt stolta över denna utmärkelse. Det här projektet visar att det går att skapa vackra och trygga ljusmiljöer som samtidigt minskar belysningens negativa miljöpåverkan. I det här projektet har vi minskat energianvändningen med 70 % vilket huvudsakligen beror på att vi reducerat det onödiga spilljuset mot himlen, både genom en välplanerad belysning och genom att vi släcker fasadbelysningen nattetid. Att minska ljusföroreningar är inte bara viktigt för upplevelsen av stjärnhimlen och påverkan på det nattaktiva djurlivet – utan är också en nödvändig energieffektivisering, säger Clara Fraenkel, ansvarig ljusdesigner på White.

Juryns motivering:

”Med stort engagemang och med respekt för kulturarv, belysningshistoria, stadsbild och miljöpåverkan har designteamet skapat en gudomlig ljusmiljö, att både på håll betrakta och vistas i. Genom noggrant utvalda och inriktade armaturer samt väl balanserade ljusnivåer framhävs kyrkobyggnadens volymer och dess speciella arkitektur. Därtill har man på ett föredömligt sätt haft modet att släcka ner nattetid. Ingenting har lämnats åt slumpen!”

För mer information:
Maria Gertell, Head of Public Relations, White Arkitekter
+46 70 588 65 00
[email protected]

White Arkitekter är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor. Vi arbetar med hållbar arkitektur, design och stadsutveckling i en internationell kontext för nuvarande och kommande generationer. Vår mission är att, med arkitekturens kraft, driva omställningen till ett hållbart liv. Vår vision är att 2030 ska alla våra projekt vara formstarka och klimatneutrala. Vi är ett medarbetarägt arkitekturkollektiv som utgörs av cirka 800 medarbetare med närvaro i Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.