Svenska nyhetsmedier mer jämställda

| 14 juli, 2021 | 0 kommentarer

Sverige har tagit ett rejält kliv framåt när det gäller jämställdhet i nyhetsinnehållet. Det visar rapporten Räkna med kvinnor 2020 som släpps i dag. I Sverige är det 38 procent kvinnor som syns och hörs i nyhetsflödet, vilket kan jämföra med en fjärdedel globalt.

Rapporten Räkna med kvinnor har tagits fram vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet tillsammans med Medieinstitutet Fojo. Den ingår i den globala nyhetsstudien Global Media Monitoring Project (GMMP).

Svenska redaktioner har nu brutit ett stillastående läge med omkring 30 procent kvinnor i press, radio och tv. Sverige avviker därmed också från det globala nyhetsflödet där situationen är i princip oförändrad – på tio år har andelen kvinnor i nyheterna i världen ökat med en procentenhet, till 25 procent år 2020.   

En förklaring till det svenska resultatet är att flera redaktioner har systematiserat sitt genus- och jämställdhetsarbete. Många tar numera även hjälp av digitala mätverktyg för att hålla koll på synligheten för kvinnor och män.

– Det är roligt att se att redaktioner skapar rutiner för mer balanserade nyheter, men nyheterna är fortfarande inte jämställda, varken i Sverige eller globalt, säger Maria Edström, docent i journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet.

Mätningar sedan 1995

GMMP genomfördes första gången 1995 inför FN:s kvinnokonferens i Peking. Då var 17 procent kvinnor med i det globala nyhetsinnehållet. Studien genomförs vart femte år och granskar hur kvinnor och män skildras i nyhetsflödet under en dag. År 2020 deltog 116 länder. Flera av de nytillkomna länderna är partners till Medieinstitutet Fojo, som alltså genomfört den senaste svenska granskningen tillsammans med JMG.

– Kunskapen om den skeva könsbalansen i nyheterna finns ännu inte i alla länder, men tack vare Fojo:s partners i Kambodja, Myanmar och Ryssland så täcks ytterligare några vita fläckar på kartan i GMMP 2020, säger Agneta Söderberg Jacobson, jämställdhetsrådgivare på Medieinstitutet Fojo.

Några fakta från den svenska undersökningen

  • Inom press, radio och tv är andelen kvinnor 38 procent. Det är framför allt dagspressen som bidragit till att höja den totala andelen kvinnor.  
  • Onlinenyheterna innehåller också en högre andel kvinnor än tidigare, 34 procent. 
  • Andelen kvinnliga experter i nyhetsflödet är oförändrat låg, 21 procent. 
  • Fler kvinnor än män är nyhetspresentatörer (77 procent) och något fler män än kvinnor än nyhetsreportrar (54 procent). 

Räkna med kvinnor 2020 beskriver också redaktionella initiativ för att öka andelen kvinnor i nyheterna samt statistik över könsfördelningen i medieföretagens styrelser och vd-positioner.

Rapporten ges ut av institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet. Studien genomfördes den 29 september 2020 och omfattade i Sverige elva dagstidningar, sex tv-sändningar, fem radiosändningar och sju nyhetssajter.  

Rapporten har producerats med stöd av Jämställdhetsmyndigheten.

Internationell lansering

De internationella resultaten presenteras klockan 15 idag, onsdagen den 14 juli, här: https://whomakesthenews.org/

Samtidigt hålls ett seminarium på Zoom. Registrering till seminariet sker via den här länken: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_zENQlwTZRDiorJA1P_yf3A

Eventet sänds även live på GMMP:s Facebook: https://web.facebook.com/Global.Media.Monitoring.Project

Läs mer om studien och hämta rapporten  

GMMP:s tidigare data ingår som en del av JMG:s forskningsprojekt Medier och jämställdhet i ett globalt perspektiv (Comparing Gender and Media Equality across the Globe, GEM) och resultaten från 2020 kommer att föras in i GEM-datasetet.

Läs mer om projektet på JMG:s webbplats: Comparing Gender and Media Equality across the Globe (https://www.gu.se/en/research/comparing-gender-and-media-equality)

Hämta rapporten Räkna med kvinnor 2020 här. (https://www.gu.se/sites/default/files/2021-07/Rakna-med-kvinnor-2020.pdf)

Kontakt

Maria Edström, docent i journalistik, medier och kommunikation, nationell koordinator för GMMP Sverige samt redaktör för Räkna med kvinnor 2020, telefon: 070–370 48 79, e-post: [email protected]. OBS! Nås på telefon från och med klockan 10 den 14 juli.

Josefine Jacobsson, redaktör för Räkna med kvinnor 2020, telefon: 070–228 28 07, e-post: [email protected]

Agneta Söderberg Jacobson, jämställdhetsrådgivare vid Medieinstitutet Fojo, telefon: 070–817 56 55, e-post: [email protected]

Bild: Maria Edström (foto: Johan Wingborg)

Cajsa Malmström
Kommunikatör
Tel: +46 (0)70 422 27 85
E-post:
[email protected]
 

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.