Svenska uppfödare rapporterar om en fortsatt ökande efterfrågan på katter och hundar

| 4 maj, 2021 | 0 kommentarer

En ny undersökning från Royal Canin visar ett allt större intresse för att utöka familjen med en katt eller hund under pandemin. Nu uppger hela 82 procent av tillfrågade svenska uppfödare att de upplever ett ökat intresse under 2021, vilket kan jämföras med 2020 då motsvarande siffra var 54 procent. Antalet nyregistrerade hundar har ökat i Sverige och efterfrågan är fortsatt större än tillgången. Det har tyvärr lett till att insmugglade hundar med förfalskade veterinärintyg, uppfödda och transporterade under hemska förhållanden har blivit allt vanligare.

Pandemin har resulterat i ett hemmavarande och har fått många som redan tidigare längtat efter ett sällskapsdjur att göra slag i saken. När Royal Canin tillfrågade 772 uppfödare i Sverige uppgav hela 82 procent att de upplevde en ökad efterfrågan, jämfört med 54 procent för ett år sedan.

– Det är glädjande att se att allt fler önskar att utöka familjen med en katt eller hund. Jag är övertygad om att sällskapsdjur gör livet bättre för oss människor, men det kräver också att vi tar ansvar för deras välbefinnande genom hela livet, säger Åsa Dufva, Scientific & Regulatory Affairs Manager på Royal Canin.

Enligt Svenska Kennelklubben har antalet nyregistrerade hundar r i Sverige ökat med nära 11 procent under 2020 och efterfrågan är fortsatt större än tillgången. Tyvärr har det lett till att antalet insmugglade hundar har ökat. Smuggling av djur innebär lidande för djuren då föds upp och transporteras under hemska förhållande. Det innebär även sjukdomsrisker för Sverige då hunden ofta är smittad med allvarliga sjukdomar och har förfalskat veterinärintyg.

– Det är djupt oroande att handeln med smuggelhundar ökat. Royal Canin ställer sig bakom de upprop som under året gjorts från organisationer och myndigheter kring bättre lagstiftning för att stoppa handeln med smuggelhundar. Vi behöver alla hjälpas åt för att säkerställa hundars säkerhet och välbefinnande, säger Åsa Dufva.

Råd för att skaffa hund på ett tryggt sätt

Träffas i valpens hemmiljö: Be alltid om att få hälsa på hemma hos uppfödaren och träffa både tikmamman och valpen. Många smugglade hundar säljs utan att du får se hundens verkliga hemmiljö och de överlämnas ofta på allmän plats. Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands. Dubbelkolla att tikmamman är registrerad i Sverige om säljaren uppger att valpen är född i Sverige.

Köp en grundvaccinerad valp: Om hunden är importerad (förutom från Norge) krävs rabiesvaccination. Du bör alltid försäkra dig om att valpen är fullt frisk och grundvaccinerad.

Se till att få alla handlingar: När du hämtar valpen ska du alltid få skriftligt köpeavtal, vaccinationsintyg samt intyg från veterinärbesiktning som inte bör vara äldre än sju dagar. Se till att säljarens fullständiga namn, adress och telefonnummer finns på köpeavtalet. Har valpen stamtavla ska du få den samtidigt som valpen.

För ytterligare råd: Besök Jordbruksverkets eller Svenska Kennelklubbens hemsidor för mer information. https://jordbruksverket.se/djur/hastar-och-sallskapsdjur/hundar/skaffa-hund-pa-ett-tryggt-satt https://www.skk.se/sv/hundagande/kopa-hund/Kloka-rad-till-valpkopare/

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Royal Canin under mars 2021. Totalt deltog 2 135 respondenter varav 772 från Sverige, 373 från Norge, 376 från Danmark och 614 från Finland. Alla respondenter är professionella uppfödare varav 1544 hunduppfödare, 505 kattuppfödare, och 86 föder upp både katter och hundar. Undersökningen genomfördes med en online-enkät. Att allt fler önskar utöka familjen med en fyrbent familjemedlem råder det ingen tvekan om och enligt undersökningen är efterfrågan lika hög i Norge, Danmark och Finland.

För ytterligare information
Åsa Dufva, Scientific & Regulatory Affairs Manager Royal Canin: [email protected], 0767-877798 
Charlotte Löffler Ivarsson, Corporate Affairs Director Royal Canin: [email protected], 0705-852181

För mer information besök: https://www.royalcanin.com/se

Om Royal Canin
Royal Canin är en av världens ledande tillverkare av högkvalitativt foder för hund och katt. Bolaget grundades 1967 i södra Frankrike. Verksamheten ägs sedan 2002 av MARS Inc. och finns idag representerat på fler än 100 marknader. Royal Canin har lång erfarenhet av att ta fram näringsrik mat grundat på forskning och observationer och samarbetar tätt med veterinärer, uppfödare och andra partners. Globalt har företaget cirka 7 800 medarbetare, varav 500 är veterinärer och näringsexperter.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *