Sverige ansluter sig till global allians som ska motverka utvinning av gas och olja

| 12 november, 2021 | 0 kommentarer

På COP26 i Glasgow anslöt sig Sverige idag till Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA). Det är ett initiativ med målet att mobilisera länder som har beslutat eller kommer att besluta om åtgärder för att hindra olje- och gasproduktion.

BOGA initierades av Danmark och Costa Rica tidigare i år, för att samla länder som vill möjliggöra en omställning bort från olja och gas. Syftet är att främja åtgärder som minskar utvinningen av olja och gas, och inte användarledet som redan är föremål för många andra åtgärder.

Sverige ansluter sig som en Core Member. Dessa medlemmar förbinder sig att inte godkänna någon ny prospektering eller utvinning av olja och gas. Länderna förbinder sig även att fastställa ett datum för att upphöra med prospektering och utvinning av olja- och gas helt och hållet.

–  Användandet av fossila bränslen måste vara en parentes i historien. Det här är ett tydligt steg för att visa att det förnybara är framtiden. När vi befinner oss i en skenande klimatkris kan vi inte fortsätta utvinna olja och gas, och därför är jag stolt över att Sverige idag ansluter oss till BOGA, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Utöver Sverige så har Frankrike, Grönland, Wales Irland, Kalifornien och den kanadensiska provinsen Quebec gått med i alliansen.                   

För mer information, kontakta:
Josefin Sasse
Pressekreterare hos miljö- och 
klimatminister samt vice statsminister
Per Bolund
073-077 94 69

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *