Sverige ska få fler nationalparker

| 14 juni, 2022 | 0 kommentarer

Nationalparker är av stor betydelse för att bevara värdefull natur. Regeringen ger därför Naturvårdsverket i uppdrag att arbeta för fler nationalparker i Sverige.

– Vi har en fantastisk möjlighet att röra oss i landet genom vår svenska allemansrätt. Med det här uppdraget tar regeringen ansvar för att fler får tillgång till vår vackra svenska natur, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll

Nationalparker är av stor betydelse för att bevara värdefull natur, men kan även bidra till bioekonomin och landsbygdsutveckling genom att utgöra en destination för en växande besöksnäring. Fler nationalparker behöver därför inrättas.

Naturvårdsverket ska genomföra ett förberedande arbete för att föreslå bildande av nationalpark för delar av ekoparkerna Böda och Hornsö i Kalmar län, Halle- och Hunneberg i Västra Götalands län och Hornslandet i Gävleborgs län och även i övrigt öka takten i arbetet med att ta fram förslag till nya och utvidgade nationalparker. Naturvårdsverket ska också analysera hinder och möjligheter för hållbar naturturism i nationalparker och andra formellt skyddade områden och ge förslag på hur denna verksamhet kan främjas.

Naturvårdsverket ska senast den 31 mars 2023 redovisa analys och förslag rörande att främja hållbar naturturism i nationalparker och andra formellt skyddade områden.

För mer information, kontakta:
Albin Nordin
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister
Annika Strandhäll
073-088 83 24

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.