Tandvården varnar: ”Ökade kariesangrepp hos barn och unga i Skåne”

| 4 juni, 2021 | 0 kommentarer

Tandläkare i Skåne har under pandemin upptäckt att allt fler barn och unga drabbas av kariesangrepp. Till följd av detta har ett stort antal barn fått sina tänder lagade, rotfyllda eller i värsta fall utdragna. Det konstaterar Sara Magnusson, regionchef Syd på Smile Tandvård.

Under pandemin har besöken hos tandläkaren minskat. Förra våren valde flera kliniker, framför allt folktandvårdskliniker, att ställa in alla bokade tandvårdsbesök och endast ha öppet för akuttider. När klinikerna nu åter har öppnat finns en vårdskuld att ta igen vilket har lett till en nedprioritering av barntandvården.

– Flera av våra tandläkare och tandhygienister på orter i Skåne ser ökade fall av karies hos barn och unga. Det innebär att många barn riskerar större skador på tänderna än nödvändigt vilket kan leda till att tänderna måste lagas, rotfyllas eller i värsta fall dras ut, berättar Sara Magnusson, regionchef Syd på Smile Tandvård.

Lars Armbäck, nationellt odontologisk ansvarig vid Smile Tandvård, tror att de ökade kariesfallen är ett resultat av pandemins uteblivna tandvårdsbesök tillsammans med ändrade rutiner. Barn kallas vanligtvis till tandvårdskontroll minst vartannat år, men många barn bör besöka tandläkaren mer frekvent. Han uppmanar nu föräldrar att vara extra uppmärksamma på barnens munhälsa.

– Under pandemin har många barn och unga tvingats studera hemifrån. Detta leder naturligtvis till ändrade rutiner hemma och man missar att borsta sina tänder morgon och kväll. Om barnen dessutom äter mer sötsaker ökar risken för karies ytterligare, menar Lars Armbäck.

Karies är en sjukdom som orsakar hål på tänderna. Ofta upptäcks inte karies förrän det har gått så långt att barnen får tandvärk till följd av en infektion. Mjölktänder är dessutom särskilt känsliga för karies eftersom de är tunnare än permanenta tänder. 

– För att undvika kariesangrepp är det bra att man som förälder håller extra koll på sina barns tänder och uppmanar till regelbunden tandborstning med fluortandkräm. På så sätt slipper barnen onödig tandvärk och utdragna tänder, avslutar Lars Armbäck.

Tandläkarens bästa tips för att undvika kariesangrepp på barnens tänder

1.  Undvik småätande. Vid matintag påbörjas en process i munnen där kariesbakterierna omvandlar sockret i maten till syra. Syran angriper sedan emaljen och kan leda till hål i tänderna.

2. Avstå söta och sura drycker. Detsamma gäller söta och sura drycker. Är barnet törstig? Rekommendera i stället vatten.

3. Försök att hålla vanliga rutiner. Hemmaarbetet under pandemin har ändrat våra rutiner som mattider och tandborstning. Försök att hålla vanliga rutiner vad gäller mat och tandborstning.

4. Hjälp barnen med tandborstning. Barn under 12 år kan behöva hjälp med tandborstning då det är svårt att komma åt överallt. Påminn gärna dina äldre ungdomar att borsta morgon och kväll.

5. Använd 2x2x2-regeln. Denna regel är en bra riktlinje vad gäller tandborstning. Borsta två gånger dagligen, i två minuter och använd två centimeter fluortandkräm. Var noggrann med att anpassa fluormängd och tandkräm till barnets ålder.

6. Regelbundna besök hos tandvården. Med regelbundna tandvårdsbesök kan man fånga upp skador tidigt och åtgärda dem när de är små. Detta gör åtgärderna både enklare och lindrigare.

Susanne Hultén

Marknadschef
[email protected]

Smile Tandvård vill erbjuda modern tandvård med hög kvalitet till förmån för patienter och medarbetare. Med patienten i fokus strävar vi efter kontinuerlig tillväxt, utveckling och förbättring i allt vi gör. Smile Tandvård är en del av Colosseum Dental Group, en ledande europeisk tandvårdskedja som levererar högkvalitativ tandvård. Koncernen består av mer än 300 tandvårdskliniker i åtta länder med mer än 4 500 medarbetare. Colosseum Dental Groups majoritetsägare är Jacobs Holding, ett globalt investeringsföretag med säte i Zürich, Schweiz. Jacobs Holding engagerar sig långsiktigt för tandvård genom sina investeringar i Colosseum Dental Group i Europa och i North American Dental Group i USA. Jacob Holdings slutgiltiga ekonomiska förmånstagare är Jacobs Foundation som är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att stötta barn och ungdomar över hela världen.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *