Connect with us

Marknadsnyheter

The Plus -Världens mest miljövänliga möbelfabrik som använder koldioxidsnåla  aluminiumfasader

Published

on

I Magnor som ligger i Norge har Vestres nya möbelfabrik The Plus precis slagit upp portarna. The Plus kan titulera sig med att vara världens mest miljövänliga möbelfabrik och är på god väg att bli det första projektet att uppnå den högsta miljöklassen ”Outstanding” enligt BREEAM. Vestre vill locka och inspirera andra likande projekt i hur- det går att satsa stort i hållbarhets aspekten samtidigt som man är lönsam, vilket The Plus är ett praktexempel på. WICONA har levererat 23 ton av återvunnen Hydro CIRCAL aluminium genom WICTEC fasader och WICLINE fönster. Även dörr WICSTYLE 75 evo har levererats till projektet.

På Magnor, i skogen öster om Kongsvinger och några kilometer från svenska gränsen, har möbeltillverkaren Vestre nyligen öppnat nästa generations möbelfabrik. The Plus som fabriken heter har fått sitt namn efter sin plus formade liknelse och har blivit den största investeringen i norsk möbelindustri på flera decennier.

I mitten av byggnaden hittar man fabrikens hjärta, här kan besökare och allmänheten få sig en unik upplevelse. De fyra fabriksflygarna som formar plustecknet utgjordes utifrån de fyra olika tillverkningsstegen. Där första steget är lagret för materialet, sedan kommer lackproduktionen följt av träbearbetningen och till sista monteringsavdelningen. Här färdigställs allt så det blir redo att levereras ut till världens alla hörn. Arkitekten till detta unika projekt är Bjarke Ingels Group (BIG) arkitekter.

En bild som visar gräs, träd, utomhus, fält Automatiskt genererad beskrivning En bild som visar träd, utomhus, byggnad Automatiskt genererad beskrivning

Världens mest miljövänliga fabrik

Vestre använder världens renaste aluminium i flera av sina produkter och lämpligt nog när den nya möbelfabriken står på plats är Hydro Extrusions i Magnor den närmaste grannen. Med hjälp av WICONA:s fasadsystem har 23 ton av Hydro CIRCAL återvunna aluminium levererats till projektet. Hydro CIRCAL är minst 75% återvunnen aluminium från tidigare konsumentskrott från exempelvis glasfasader och fönster som har demolerats från byggnader och är helt återvunnen. Aluminium kan återvinnas oändligt många gånger. Dess kvalitet och materialegenskaper går aldrig förlorade. Dessutom använder Hydro CIRCAL endast 5% av den energi som krävs för primär aluminiumproduktion.

        ”Glasfasaderna är speciellt utvecklade för The Plus för att säkerställa maximal transparens och lägsta möjliga energiförbrukning. WICONA-profilerna som ramar in glaset har levereras med Hydro CIRCAL-legeringar”, säger Frank Føleide, försäljningsingenjör på Hydro Building Systems.

En bild som visar inomhus, tak Automatiskt genererad beskrivning En bild som visar inomhus, byggnad, dörr, område Automatiskt genererad beskrivning

The Plus har mer än 2 000 kvm glasfasad och är upp till 14 meter högt,vilket utgör extrema krav gällande energiprestanda och isolering. Även invändigt på The Plus har det levererats trappräcken i aluminium som med en arkitektonisk touch är sammankopplade med golvet. The Plus har som mål att minska energiförbrukningen med 90% jämfört med liknande fabriker. För att minska energiförbrukningen har The Plus 900 solpaneler, 17 geotermiska brunnar och värmepumpar som är inplanterade i väggarna i syfte att ta upp överskottsvärme ifrån produktionsprocessen. Överskottsvärmen som produceras från solpanelerna används utöver uppvärmning till ett kylningssystem för hushållsvatten, i produktionscykeln återanvänds även 90% av vattnet. De fyra vingarna på byggnaden är klädda med en vacker grönska som har plockade frön ifrån skogen vilket skapar en naturlig skogsvegetation och tillsammans med solpanelerna producerar 250 000 kilowattimmar av förnybar energi om året.

        ”Vi är glada över att kunna bidra till ett projekt som är så framtidsinriktat som Vestres The Plus. Vi har samarbetat med Vestre i många år, inklusive möbelserien ”Folk”, och vi ser fram emot att nu få världens mest miljövänliga möbelfabrik som granne på Magnor,” säger Morten Bråten, VD på Hydro Extrusion Norway AS i Magnor.

Lots of light from large windows, framed in Hydro CIRCAL aluminium, is an important part of The Plus.

Dessutom ligger The Plus bra till att bli världens första projektet att uppnå ”Outstanding” enligt BREEAM vilket är den högsta miljöklassen som går att uppnå.

        Med The Plus har Vestre bevisat att det är möjligt att satsa stort på lönsam och miljövänlig produktion av färdigvaror i ett högkostnadsland som Norge, och vi tror att om vi kan, så kan fler. Målet är att projektet ska inspirera andra att inleda liknande projekt. Vi hoppas att The Plus ska få stort symbolvärde och skapa betydande ringar på vattnet, både för norsk fastlandsindustri och export och för skandinaviskt samarbete, säger Stefan Tjust, koncernchef på Vestre.

En bild som visar himmel, utomhus, dag Automatiskt genererad beskrivning

Vestre vill locka andra fabriker till Magnor

Vestre vill bryta mönstret av hur möbelfabriker kan se ut genom att addera lekfulla färgkombinationer som är målade på produktionsgolvet. Varje enskild flygel har en färg ifrån Vestres RAL-färger och med en vacker skärgång leder färgen på golvet tillbaka till den centrala rondellen. Med en färgkartläggning av produktionen ger detta en visuell referens som blir lätt att orientera sig i. Likaså att spåra, identifiera och förklara hur arbetsflödet går till. Tanken med färgkombinationen är att det ska vara tilltalande för alla människor även barn.

Man vill med The Plus locka flera besökare till platsen och att det till slut ska bli en turistattraktion. Ambitionen är att komma på Tripadvisors lista över sevärdheter att besöka i Norge. Utöver taket, som redan är öppet för allmänheten, kommer en äventyrspark att anläggas runt The Plus. Vestre vill också få fler företag att uppmärksamma Magnor som har ett utmärkt läge nära den svenska gränsen och blir då en knytpunkt för gränsöverskridande affärer.

        ”Vi hoppas att The Plus får fler företag att upptäcka alla möjligheter som finns i Innlandet och i Magnor. Företagen i den norska fastlandsindustrin måste hjälpa varandra till framgång framöver, så det hade varit fantastiskt om fler norska företag valde att flytta sin produktion hit,” säger Tjust.

 

        ”Här är gott om plats för fler!”, avslutar Tjust.

En bild som visar byggnad Automatiskt genererad beskrivning

Fakta:

WICONA-produkter: WICTEC fasad, WICLINE fönster och dörr WICSTYLE 75 evo

WICONA-producent: Reflex

Arkitekt: Bjarke Ingels Group (BIG) arkitekter

Fotograf: Einar Aslaksen/Vestre

Caroline Jonson
Communication Manager
076 113 97 98
[email protected]

OM WICONA:

Under de senaste decennierna har varumärket WICONA utvecklats till en synonym för aluminiumsystem för fasader, fönster och dörrar som uppfyller de högsta standarderna på marknaden.

Denna höga tekniska standard, expertis och bearbetning av produktkvalitet samt en rad olika omfattande specialisttjänster – är alla ett viktigt bidrag till varumärkets framgång. WICONA ägs av det norska företaget Hydro, ett fullintegrerat aluminiumföretag med 35 000 anställda i 40 länder över alla kontinenter, som kombinerar lokal expertis, global forskning och en enastående produktutveckling.

 www.wicona.se

/ FÖLJ OSS

Facebook.com/wicona

www.linkedin.com/company/wicona-sverige

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

RhoVac AB skall genomgå ny noteringsprövning / RhoVac AB will be subject to a new listing process

Published

on

By

(for English version see below) 

Med anledning av det pressmeddelande som RhoVac AB (”Bolaget”) offentliggjorde 2022-12-05, “RhoVac AB genomför villkorat omvänt förvärv av Chosa ApS”, bedömer Spotlight att Bolaget kommer att genomgå en genomgripande förändring och Spotlight har därför beslutat att Bolaget ska genomgå en ny noteringsprövning. Syftet med noteringsprövningen är att säkerställa att Bolaget uppfyller samtliga noteringskrav. 

Under noteringsprövningen kommer handeln i Bolagets finansiella instrument fortsatt ske på observationslistan, med målet att så snart som möjligt, om noteringsprövningen godkänns, flyttas till den ordinarie listan. I det fall Bolaget inte kommer att kunna uppfylla noteringskraven kommer Spotlight att besluta om avnotering. 

Ovanstående gäller givet att beslutet om omvänt förvärv fattas på Bolagets extra bolagsstämma    2023-01-11. 

Spotlight Stock Market 
08-511 68 000  
E-post: [email protected]

Om Spotlight 

Spotlight Stock Market är handelsplats som vill göra det enklare och tryggare och synligare för tillväxtbolag att bli och vara noterade. Samtidigt erbjuder företaget investerare möjligheten att bli delägare i tillväxtbolag på ett enklare och tryggare sätt. Hos Spotlight Stock Market finns fler än 170 noterade tillväxtbolag från olika branscher. Spotlight Stock Market grundades 1997, har 20 anställda och huvudkontor i Stockholm. Läs mer på www.spotlightstockmarket.com

Page Break 

Press release 2022-12-05 

RhoVac AB will be subject to a new listing process 

With reference to the press release that RhoVac AB (“the Company”) published 2022-12-05, “RhoVac AB genomför villkorat omvänt förvärv av Chosa ApS”, Spotlight considers that the Company will be subject to a farreaching change and Spotlight has therefore decided that the Company shall be subject to a new listing process. The reason for the new listing process is to ensure that the Company fulfills all the listing requirements. 

During the listing process, the Company’s financial instruments will continue to be traded on the observation list. Spotlight will, given approval of the listing, work towards a fast transfer to the ordinary list. If the Company is not able to fulfil the listing requirements, Spotlight will delist the Company. 

Above is dependent that the extra general meeting, 2023-01-11, decides to implement the reverse takeover. 

Spotlight Stock Market 
+ 46 8-511 68 000  
E-mail: [email protected]

About Spotlight 

Spotlight Stock Market is a market place that wants to make it easier, safer and more visible for growth companies to become and be listed. The company also offers investors the opportunity to become shareholders in growth companies in an easier and safer way. At Spotlight Stock Market there are more than 170 listed growth companies from different industries. Spotlight Stock Market was founded 1997, have 20 employees and head office in Stockholm. Read more at www.spotlightstockmarket.com 

Continue Reading

Marknadsnyheter

BioStock: Cerenos CIPO kommenterar bolagets starka patentportfölj

Published

on

By

Patentskydd är avgörande för alla bolag i life science-industrin, och det svenska bioteknikbolaget Cereno Scientific utgör inget undantag. Under H2 2022 har bolaget framgångsrikt erhållit patentgodkännanden för sina kandidater för behandling av hjärt-kärlsjukdomar. BioStock pratade med Jonas Faijerson Säljö, Chief Intellectual Property Officer (CIPO) på Cereno Scientific, för att få veta mer om de senaste IP-nyheterna och vilket värde patent har för bolaget.

Läs hela intervjun med Jonas Faijerson Säljö på biostock.se:

Cereno’s CIPO comments on the company’s strong patent portfolio – BioStock

Detta är ett pressmeddelande från BioStock – Connecting Innovation & Capitalhttps://www.biostock.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Artisterna nominerade till P3 Guld 2023

Published

on

By

Nu är nomineringarna klara till P3 Guld 2023. Totalt är 32 artister nominerade och den som har störst chans att vinna pris är Tove Lo – som är trefaldigt nominerad. Dubbelt nominerade är Cleo, Yung Lean, Viagra Boys, Swedish House Mafia, Zara Larsson och Victor Leksell. Från och med idag kl. 10.15 kan svenska folket rösta på sina favoriter i samtliga kategorier. Röstningen stänger 19 december.


Artisterna med flest P3 Guld-nomineringar

För att tydligare spegla dagens musikscen och musikinnehållet i P3, som förändrats de senaste åren, så har Sveriges Radio uppdaterat priskategorierna på 2023 års P3 Guldgala. De tidigare nio kategorierna har omvandlats till sex stycken – P3 Ikon, Årets album, Årets artist/grupp, Årets låt, Framtidens artist och Guldmicken. Nytt är också att antalet nominerade per kategori ökar från fem till åtta stycken samt att genrekategorierna tagits bort. Musik i genrerna rock, metal, dans, hiphop, r&b, pop med flera kan fortfarande nomineras till samtliga av P3 Gulds kategorier.

– Den här galan är inget utan musikfansen. Nu är det helt upp till dem att avgöra vilka av alla dessa fantastiska nominerade som ska prisas, säger Tina Mehrafzoon som kommer att leda galan på Partille arena.

Publiken är med och röstar fram vinnarna i alla priskategorier förutom i Årets Ikon där vinnaren utses av P3:s jury. Röstningen öppnar idag måndag 5 december kl. 10.15 och det går att rösta fram till och med den 19 december kl. 23.59.

– P3 guld är en ärofylld gala som setts på tv många gånger. Det känns otroligt stort att vara nominerade, det är ju inte vad vi hade trott för ett år sedan när vi åkte ut i industrierna på arbetsskift. Ska bli kul att se Göteborg också, inte varje dag man har vägarna förbi där, hälsar Hooja som är nominerade till Årets artist/grupp.

– Jag är så så tacksam för all support jag fått av P3 under det senaste året och den här nomineringen känns så kul! Att få bli så väl mottagen på den svenska pop-scenen är stort för mig. Den här nomineringen sätter stämpeln på allt fantastiskt roligt som har hänt mig det här året jag har släppt musik, säger Paula Jivén som är nominerad till Framtidens artist.

Röstningen sker på https://p3guld.se/

Vinnarna presenteras på P3 Guld som äger rum på Partille arena fredag 27 januari 2023. Galan direktsänds i P3, SVT Play och i appen Sveriges Radio Play kl. 21.00 och i SVT2 kl. 21.45. Programledare är Tina Mehrafzoon.

Nominerade till P3 Guld 2023:

GULDMICKEN

Cleo 
Daniela Rathana 
Håkan Hellström 
Thomas Stenström 
Viagra Boys 
Victor Leksell 
Yung Lean 
Zara Larsson

FRAMTIDENS ARTIST

23 
Casper The Ghost 
Discrete 
Gerd 
L1na 
Miynt 
Paula Jivén 
Stella Explorer

ÅRETS ARTIST/GRUPP

Ant Wan 
First Aid Kit 
Ghost 
Hooja 
Swedish House Mafia 
Tove Lo 
Veronica Maggio 
Yung Lean

ÅRETS ALBUM

Axel Boman – Luz/Quest For Fire 
Cleo – Missaoui 
Deki Alem – Among Heads 
Jonathan Johansson – Om vi får leva 
Miriam Bryant – Ps jag hatar dig 
Swedish House Mafia – Paradise Again 
Tove Lo – Dirt Femme 
Viagra Boys – Cave World

ÅRETS LÅT

Alesso & Zara Larsson – Words 
Hannes & Waterbaby – Stockholmsvy 
Jireel – Mano 
Miss Li – X 
Neiked (Mae Muller, Polo G) – Better Days 
Olivia Lobato – Syrener 
Tove Lo – No One Dies From Love 
Victor Leksell & Einár – Din låt

Pressbilder

Nominerade artister: 

https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/ghb167pz1a

Tina Mehrafzoon, foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/bbm16wz5ak

För mer information, vänligen kontakta:

Molly Brunner/ILES PR, pressansvarig
[email protected]  
0702 70 70 64

Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4 och ordförande i P3 Guld-juryn 
[email protected] 
070-854 88 52

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.