Trading med en personlig strategi

| 15 juni, 2022

När man köper och säljer värdepapper finns det två huvudstrategier. Antingen vill man gå med vinst på kort sikt eller lång sikt. Alternativen är desto fler vid spekulativ handel. Här kan traders välja en mer personlig strategi som passar deras målsättning, erfarenhet och föredragna tekniska indikatorer. 

Fyra vanliga tradingstrategier

Spekulationshandel, eller CFD-trading, är en mångsidig handelsform som har öppnat upp många dörrar. I stället för att äga en tillgång, spekulerar man på dess värdeutveckling. Flera marknader är tillgängliga, såsom aktiemarknaden, indexmarknaden och valutamarknaden. Det går att öppna CFD-positioner på stigande och fallande rörelser. Hävstänger kan användas för att öka värdet på en position utan att en trader behöver gå in med hela beloppet. Det finns risker men handelsformen är reglerad och det finns användbara hjälpmedel, som stop loss och take profit, för att hantera riskerna. 

CFD-handelns mångsidighet har gjort att det passar flera typer av traders. Dessa brukar följa en av fyra följande strategier.

Scalping

Scalping är en intensiv strategi. Här är målet att gå med vinst på minsta lilla marknadsrörelse. Varje enskild vinst kommer att vara liten men flera vinster kan bli en större summa. Positionerna är öppna i några sekunder eller som mest i några minuter. 

Vid scalping används endast teknisk analys för att försöka räkna ut utvecklingen. Scalping är inte möjlig på alla marknader. För att strategin ska vara gynnsam måste marknaden vara mycket likvid, som till exempel valutamarknaden. 

Day trading

Day trading är den mest omtalade strategin. Som namnet antyder sker all trading under en dag. Positionerna kan vara öppna i några minuter till några timmar. Day traders har inga positioner öppna över natten. Det här är en strategi som passar de som kan ägna en hel dag åt att följa diagram. 

Day traders använder framför allt teknisk analys men de kan även ha ett öga på det dagliga nyhetsflödet. Vanliga indikatorer som många day traders använder är Bollinger Bands, MACD och RSI. 

Mynt

Swing trading

Swing trading är en blandning mellan en långsiktig och kortsiktig strategi. Swing traders har sina positioner öppna i ett par dagar, men det kan också röra sig om ett par veckor. 

Det här är en strategi som är vanlig bland de som har begränsat med tid att lägga på sin trading. Vid teknisk analys används indikatorer för att hitta trender och mottrender samt momentum. Beroende på hur länge en trader tänker ha sin position öppen kan de använda fundamental analys. Detta är information hämtad från rapporter, finansnyheter och uttalanden från banker, företag och experter.  

Position trading

Position trading är en handelsstrategi för de med långsiktiga mål. Här kommer traders att hålla positionerna öppna en längre tid. Det kan röra sig om några veckor, månader eller år. Med den här strategin reagerar traders inte lika mycket på marknadens tillfälliga fall och stigningar. De är i stället ute efter den långsiktiga utvecklingen. 

I position trading använder traders både teknisk och fundamental analys. Vid teknisk analys, med indikatorer som till exempel stöd- och motståndsband, används diagram med längre tidsspann. 

Vilken strategi som passar bäst är upp till dig. Du behöver tänka på din tid, erfarenhet och intresse. Vissa traders gillar att vara aktiva med andra föredrar en mer passiv och långsiktig strategi. 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Kommentarer är stängda