Connect with us

Marknadsnyheter

Veterinärbristen sprider oro bland hästägare

Published

on

Den skriande bristen på veterinärer sätter spår i hela landet, och är sedan länge än tydligare i Norrland där många hästägare har lång väg till akut djursjukvård. Var fjärde hästägare upplever att det inte finns tillgänglig vård i regionen överhuvudtaget. ”Det är inte värdigt vårt land att inte kunna erbjuda trygg djursjukvård i hela landet”, säger Agnes Fabricius på Agria.

– Det är alarmerande och ovärdigt ett land som Sverige med ett historiskt sett starkt djurskydd att inte erbjuda trygg djursjukvård i hela landet. Osäkerheten om hästen får tillgång till djursjukvård har gått så långt att mer än var tredje hästägare i Norrland överväger om de ens vill äga ett djur, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring.

Situationen är djupt oroväckande för djurhälsan och upprätthållandet av svenskt djurskydd där varje djurägare bär ansvaret att skyddad sitt djur mot onödigt lidande. Hälften av hästägarna är oroliga att hästen inte alls ska få tillgång till vård vid behov. Att hinna fram till kliniken i tid vid en akut skada är självklart en utmaning och stor stress för den som måste köra mellan 10–50 mil, och ännu värre för de enstaka fall som har mer än 50 mil.

Det är en komplex situation där vi måste sträva efter att hitta både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. Här gäller det att våra beslutsfattare inser allvaret i situationen, tar ansvar och snarast sätter in åtgärder, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring.

Agria föreslår därför en rad åtgärder:

Att fördubbla antalet utbildningsplatser är nödvändigt, dagens satsning från regeringen håller inte jämna steg med hästägarnas behov. I väntan på att de nya studenterna gör entré i arbetslivet gäller det att göra det enklare och än mer attraktivt för utländska veterinär att arbeta i Sverige, som exempelvis att tillfälligt tillåta journalföring på engelska och erbjuda en snabbare godkännande process för veterinärer med examina från godkända universitet utanför EU/ESS. Parallellt med det bör beslutsfattarna snarast återinföra övergångsregeln som möjliggjorde för djurvårdare med lång erfarenhet att utföra delar av något mer avancerad vård. Här tappade klinikerna stor del av personalens bidrag i det dagliga arbetet.

Resultatet från undersökningen med norrländska hästägare i korthet:

  • Hälften av hästägarna är oroliga att hästen inte ska få tillgång till vård alls vid behov
  • Nära var tredje hästägare kunde inte boka ett möte med veterinär som önskat, medan ett fåtal fick ingen tid alls, vilket ledde till att hästen blev ännu sämre och i vissa fall fick kroniskt men
  • 40 procent har mellan 10–50 mil till akut veterinärvård och några säger sig ha mer än 50 mil.
  • 35 procent säger sig ha funderat på om de ens vill äga en häst som de inte kan garantera vård vid behov

Under Almedalsveckan i Visby bjuder Agria in till ett panelsamtal om den rådande veterinärbristen. Frågan ska diskuteras tillsammans med ledande företrädare från branschen som exempelvis SLU, Distriktsveterinärerna, Svenska kennelklubben och Sveriges Veterinärförbund.

På uppdrag av Agria genomförde undersökningsföretag Xtreme en undersökning bland 100 hästägare i Norrland början av juni.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Globala förhandlingar mot plastföroreningar bidrar till klimatomställningen

Published

on

By

Sent fredag kväll, den 2 december, avslutades det första internationella förhandlingsmötet för ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar i Punta del Este, Uruguay.  

Över 150 länder har samlats för att delta på det första förhandlingsmötet om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar. Uppmaningen från länderna var tydlig – för att få ett slut på plastföroreningarna behöver vi ett globalt avtal som omfattar hela plastens livscykel. Bland annat diskuterades avtalets övergripande mål och vilka åtaganden avtalet kan komma att omfatta.  

– Utan effektiva åtgärder förutspås den globala plastproduktionen tredubblas till 2060 och stora mängder av plasten hamnar i vår miljö och hav. Att reglera plastföroreningar på global nivå är därför ett viktigt steg som kan bidra till klimatomställningen, samt skydda haven, miljön och den biologiska mångfalden, säger klimat och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Intresset från näringslivet, miljöorganisationer och forskarsamhället var stort. Inför mötet genomfördes också ett endagsmöte med dessa aktörer. Rundabordssamtal hölls för att medlemsländer och aktörer skulle kunna utbyta erfarenheter och lärdomar från varandra.     

Sverige deltog i förhandlingarna som EU-ordförande och har drivit EU:s position och prioriteringar på mötet. Detta var det första av fem planerade förhandlingsmöten. Nästa internationella förhandlingsmöte ska hållas i Frankrike under våren 2023.     

För mer information, kontakta:
Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister
Romina Pourmokhtari
Tel. 070-250 59 40

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

A-kassornas system är fortsatt stängda

Published

on

By

A-kassornas system som stängdes under fredagen är fortsatt stängda över helgen. Utredning och analys av den säkerhetsrelaterade incident som upptäcktes tidigare i veckan fortsätter i oförminskat tempo.

– Vi fortsätter arbetet med att utreda och ta reda på incidentens omfattning, vad som har hänt, hur och varför. Stängningen av systemen har gjorts för att i allra största utsträckning minimera risken för konsekvenser och skador på systemen, säger Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor.

Planen är att kunna öppna a-kassornas system igen så fort som möjligt för att bland annat säkerställa kommande utbetalningar av arbetslöshetsersättning.

För mer information, v. v. kontakta:
Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor, 070-583 19 37 eller [email protected]

Johan Ahlgren, kommunikationschef Sveriges a-kassor, 076-304 72 86 eller [email protected]

Fakta om a-kassan
– Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
– Alla som har jobbat kan vid arbetslöshet ha rätt till grundersättning, oavsett medlemskap i en a-kassa eller inte.
– Den som är medlem i a-kassan kan ansöka om ersättning som baseras på inkomst.
– I Sverige finns 24 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
– A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

För mer information, kontakta gärna:

Tomas Eriksson
Kanslichef Sveriges a-kassor
070-583 19 37
[email protected] 

Johan Ahlgren
Kommunikationschef Sveriges a-kassor
076-304 72 86
[email protected] 

Sveriges a-kassor är service- och intresseorganisation för 24 a-kassor med totalt 3,9 miljoner medlemmar. Vi arbetar för att ännu fler ska få tillgång till tryggheten som a-kassan innebär. Vårt uppdrag är att stötta a-kassorna med opinionsbildning, utbildning och IT-utveckling. Läs mer på www.sverigesakassor.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

ABB slutför överenskommelsen för Kusile-projektet

Published

on

By

  • Överenskommelsen på 327 miljoner USD har tidigare kommunicerats och redovisats i ABB:s finansiella rapport för tredje kvartalet 2022

ABB har nått en slutgiltig överenskommelse med riksåklagaren i Sydafrika, United States Department of Justice, United States Securities and Exchange Commission och Office of the Attorney General of Switzerland kopplat till det gamla Kusile-projektet i Sydafrika som tilldelades 2015. ABB hoppas kunna nå en slutgiltig överenskommelse med tyska myndigheter inom kort.

Överenskommelsen uppgår till 327 miljoner USD. Den har tidigare redovisats i ABB:s finansiella resultat för tredje kvartalet 2022 och inkluderar den förväntade exponeringen i den tyska processen. Motsvarande negativa kassaflödeseffekt förväntas delas upp med cirka tre fjärdedelar under fjärde kvartalet 2022 och resten under första kvartalet 2023.

ABB:s VD Björn Rosengren: ”Vi tar Kusile-ärendet på största allvar. Sedan det uppmärksammades har ABB samarbetat fullt ut med alla myndigheter och lagt ner mycket tid och ansträngning för att förhindra att något liknande händer igen – inklusive lansering av en ny uppförandekod, utbildning av anställda och implementering av ett förbättrat kontrollsystem. Vi har en tydlig nolltolerans för oetiskt beteende inom vårt företag.”

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat
2 december 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

För mer information kontakta:

Media Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: [email protected]

Investor Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: [email protected]

ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich
Switzerland

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.