VIDA investerar över 100 miljoner kronor i virkestorkar från Valutec

| 16 september, 2021 | 0 kommentarer

VIDA investerar i kanaltorkar till sex av koncernens sågverk. Totalt uppgår investeringen till över 100 miljoner kronor. Satsningen innebär att den årliga torkkapaciteten ökar med cirka 400 000 kubikmeter samtidigt som energianvändningen effektiviseras och torkkvaliteten höjs.

Virkestorkningen är en kvalitetskritisk och energikrävande del av ett sågverks förädlingsprocess. I takt med att kvalitets- och miljökrav höjts har den hamnat allt mer i fokus.
– På VIDA arbetar vi varje dag med att minska vårt klimatavtryck. De nya kanaltorkarna kombinerar hög kapacitet och kontinuitet vilket innebär stora fördelar när det handlar om energieffektivitet, säger Jonas Axelsson, teknisk chef, VIDA.

För Valutec är ordern från VIDA den senaste i en lång rad leveranser till koncernen.
– Det är hedrande att de väljer oss igen och vi har haft ett mycket bra samarbete med Vida under många år, säger Robert Larsson, vd på Valutec.

Han fortsätter: 
– VIDA ställer också höga krav på teknik och process. Det är en viktig del av samarbetet som bidrar till vårt fortsatta utvecklingsarbete. Det är värdefullt och går helt i linje med vår vilja att öka användandet av hållbart producerade trävaror, säger Robert Larsson, vd på Valutec.

Vida förädlar och levererar trävaror till fem kontinenter. Produktionen består i huvudsak av konstruktionsvirke som förädlas vid deras tolv moderna sågverk.

Den aktuella investeringen innefattar totalt sex kanaltorkar: FB-kanaltorkar till sågverken i Alvesta, Tranemo, Vimmerby och Vislanda, en OTC-kanaltork till sågverket i Bruza och VIDA:s första TC-kanaltork till Borgstena.
– Vi säljer i dag TC-kanaltorkar till marknader runt om i hela världen. Genombrottet är resultatet av tusentals utvecklingstimmar där vi studerat, utvärderat, testat och uppfunnit nytt i alla delar av en sorts virkestork som i sin första form användes redan 1927, säger Robert Larsson.

Det stora tekniksprånget i den nya generationens TC-kanaltorkar är den individuella styrningen av temperatur och lufthastighet i olika zoner. Med integrerad simulatorteknik får användaren stor frihet i valet av dimensioner på virket som ska torkas, vilket ger optimerade processer och hög kapacitet.  

– VIDA strävar efter att alltid ha den senaste tekniken. Det ska bli mycket intressant att utvärdera hur TC-torken kan bidra till att effektivisera vår produktion, säger Axelsson.

Samtliga kanaltorkar levereras med Valutecs nya styrsystem Valmatics 4.0. Valmatics 4.0 är det enda styrsystemet som kombinerar simulatorteknik med adaptiv styrning och som möjliggör optimering av kapacitet, kvalitet och energiförbrukning samtidigt.

– Vi har ett långt samarbete med Valutec och de uppfyller de förväntningar och krav VIDA har. Både vad gäller produkt och projektgenomförande. De är en bra samarbetspartner, säger Axelsson.

Montage och driftsättning av kanaltorkarna sker kontinuerligt och samtliga torkar kommer att vara i drift 2022.

För mer information kontakta:
Robert Larsson
VD
Valutec
Tel: 070-336 4058
[email protected]                                   

Jonas Axelsson
Teknisk chef
VIDA

Tel: 070-601 1395
[email protected]

__________________________________

Viljan att öka användandet av trä är den yttersta anledningen till Valutecs existens. I snart 100 år har vi kombinerat nordisk kompetens inom virkestorkning med insikter i kundernas utmaningar. Allt för att tänja på gränserna för vad som är möjligt, både vad gäller värdeskapande virkestorkar och intelligenta styrsystem. Valutec Group, som är en del av Addtech, har bolag i Sverige, Finland, Ryssland samt Kanada och omsatte 2019 cirka 450 miljoner kronor. Med över 6 000 levererade virkestorkar är vi ledande i Europa. Läs mer om vår inställning ”Good for Wood” på www.valutec.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.