Vilket är Årets bibliotek 2022? – här är finalisterna

| 14 september, 2022 | 0 kommentarer

Juryn har nu enats om tre slutkandidater som alla har möjlighet att bli Årets bibliotek 2022 – Ljusdals bibliotek i Hälsingland, Hultsfreds bibliotek i Småland och Vaggeryds bibliotek, även detta i Småland. Prissumman är 25 000 kronor och årets tema är inkludering. Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg den 22 september.

Från och med i dag kan också allmänheten vara med och rösta på vilket som ska bli Årets bibliotek 2022. Röstningsresultatet väger lika tungt som en jurymedlems röst.

– Biblioteken gör ett fantastiskt arbete runt om i landet. Men, bara ett kan bli Årets bibliotek. Nu är det folkets och juryns svåra uppgift att välja ut vilket det blir 2022, säger DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.

Prissumman är 25 000 kronor och i år är temat inkludering. 

– Årets tema är inkludering. Biblioteken är en av få kvarvarande platser där alla är välkomna, men inkludering är mycket mer än så. Det är att bli sedd och att få delta utifrån sina förutsättningar och på samma villkor. Efter att ha rest runt och besökt de här biblioteken kan jag konstatera att andra delar av samhället har mycket att lära av dem, säger Anna Troberg.

Årets bibliotek 2022 presenteras på Bokmässan i Göteborg 22 september klockan 16.00 i DIK:s monter.

Slutkandidater till Årets bibliotek 2022

  • Ljusdals bibliotek
  • Hultsfreds bibliotek
  • Vaggeryds bibliotek

2022 års jury

  • Alexandra Pascalidou – författare, programledare
  • Anna Troberg – förbundsordförande DIK    
  • Karin Grönvall – Riksbibliotekarie 
  • Johan Ehn – Författare, skådespelare 
  • Mona Nechma – Folkbildare med fokus på antirasism och vidgat demokratiskt utrymme

Om Årets bibliotek
DIK har varje år sedan 1986 givit ut priset Årets bibliotek. Utmärkelsen delas ut på Bokmässan i september månad, detta år den 22 september klockan 16.00. Priset är en prissumma om 25 000 kronor. Juryn välkomnar anmälningar från hela biblioteksvärlden. Under åren har olika slags bibliotek fått utmärkelsen: folkbibliotek, forskningsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek, sambibliotek.

Juryn bedömer verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland kunder/användare i samhället. Samt hur biblioteken lever upp till årets tema. 

Läs mer om priset här.

För intervjuer eller mer information, vänligen kontakta:  
Tamim Alameddine, pressansvarig DIK 
[email protected]
08-480 040 10

Om DIK  
DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.  

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.