Vill du ha skydd för dina nätinköp? Betala med kort!

| 8 juni, 2021 | 0 kommentarer

De flesta finländare betalar sina nätinköp med bankens nätbetalningsknapp. Det lönar sig inte! När du köper med kort får du skydd och kan få tillbaka dina pengar i händelse av konkurs eller en defekt produkt. När du köper med Sparbankens kreditkort får du dessutom en köpskyddsförsäkring som till exempel ersätter reparationen av en trasig mobiltelefon.

Trots att kortbetalningarna i nätbutiker och mobilbutiker ökade med 36 procent förra året betalar finländarna fortfarande oftast sina nätinköp med bankens nätbetalning. Detta är en vana som det lönar sig att ändra.

”Du får ökat skydd genom att betala för dina inköp på nätet med kort. Oberoende av om du betalar med debit- eller kreditkort kan du få tillbaka dina pengar från kortutgivaren om du blir utsatt för bedrägeri, produkten inte levereras, produkten är felaktig eller om den anländer skadad”, kommenterar Manu Kauppila, direktören ansvarig för Sparbanksgruppens kort.

Samma sak gäller i situationer där en resebyrå eller ett flygbolag går i konkurs före eller under en resa.

Vid kortbetalning återbetalar kortutgivaren, dvs. banken, pengarna till kunden om återförsäljaren har gjort sig skyldig till avtalsbrott och försök att reda ut ärendet direkt med återförsäljaren då inte leder till något. Detta skydd är inte tillgängligt när man betalar direkt från nätbanken. 

”Om du inte har betalat med kort och ditt flyg ställs in på grund av konkurs måste du själv försöka få tillbaka pengarna från konkursboet. Om du däremot har betalat med kort kan du få tillbaka dina pengar från kortutfärdaren efter att du har rett ut saken med flygbolaget. Skyddet vid kortbetalningar grundar sig på bankernas avtalsvillkor och reglerna för internationella kortorganisationer såsom Visa. För Sparbankens del täcker skyddet även betalningar med debitkort”, förklarar Kauppila.

Det bästa skyddet får man dock genom att betala med kreditkort. Utöver bankens avtalsvillkor och Visas regler skyddas kunden då av den finska konsumentskyddslagen som ålägger den bank som finansierat köpet att vara solidariskt ansvarig tillsammans med återförsäljaren. Endast då du köper med kreditkort kan du också dra nytta av köpskyddsförsäkringen.

Köpskyddsförsäkringen ersätter en trasig mobilskärm – om du betalade med kreditkort

För mobiltelefoner, hemelektronik, hushållsapparater, IT-apparater och möbler som du köpt med Sparbankens kreditkort får du en köpskyddsförsäkring som gäller vid plötslig skada.

”Om en ny telefon tappas och dess skärm går sönder, kan du via köpskyddsförsäkringen få skärmen reparerad utan självrisk. Många är inte medvetna om denna fördel med kreditkortsbetalning. Köpskyddsförsäkringen gäller automatiskt när man betalar med kreditkort, och vid skador är det lätt att fylla i en ersättningsansökan elektroniskt”, konstaterar Kauppila. 

Försäkringen gäller i 90 dagar från köptillfället för produkter som kostar mer än 50 euro och ersätter skador på produkten enligt försäkringsvillkoren upp till ett belopp på 1 000 euro och utan självrisk. Produkter som kostar mindre än 50 euro ersätts inte, och ersättningar på mindre än 50 euro betalas inte ut. Försäkringen beviljas av en filial till AIG Europe S.A.

Var inte rädd för kreditkortets ränta! 

Många är rädda för att använda kreditkortet på grund av räntorna, trots att användningen av kreditfunktionen i själva verket medför ekonomisk nytta om den används på ett kontrollerat sätt.

”När man betalar med kreditkort är den räntefria betalningstiden i genomsnitt 40 dagar. Du kan också alltid betala hela inköpet före förfallodagen. På så sätt uppstår det inga räntor eller andra kostnader, men du drar ändå nytta av skyddet och flexibiliteten som kortbetalningar erbjuder vid eventuella överraskningar i livet”, påminner Kauppila.

Det är dock ganska vanligt att räntebärande skulder ibland kan anhopas till följd av större inköp eller inköp under till exempel en semesterresa. Därför lönar det sig att aktivt följa sin egen konsumtion och betala den upplupna räntebärande kreditkortsskulden genast när man har en möjlighet till det.

Vet du hur man kan använda debitkort på nätet? På detta sätt!

  1. Titta på baksidan av ditt kreditkort. 
  2. Längst ner på kortet finns ett debitnummer med vilket du även kan betala på nätet.
  3. I slutet av sifferserien finns tre siffror som fungerar som en säkerhetskod för debitbetalningar.
  4. När du betalar med debitkort dras pengarna direkt från ditt konto, men du kan utnyttja det skydd som kortbetalningar erbjuder. Du får dock inte någon köpskyddsförsäkring, den får du endast när du betalar med kreditkort. 

 

Mer information:

Manu Kauppila
Direktören ansvarig för Sparbanksgruppens kort
[email protected], 050 5710 936

Sparbanksgruppen främjar individens och samhällets ekonomiska välstånd. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen består av lokala Sparbanker runtom i Finland samt Sparbankscentralen. Utöver omfattande banktjänster erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, bostadsbyte och försäkring.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *