Vill du vinna 200 000 kr? Nu är det bara två veckor kvar att söka SKAPA-priset till 2022 års bästa uppfinnare och innovatör

| 13 maj, 2022 | 0 kommentarer

Nu är det bara två veckor kvar att söka SKAPA-priset till 2022 års bästa uppfinnare och innovatör

Sök senast 31/5.

Över 600 0000 kronor delas ut. Särskilt pris till årets unga innovatör.

– Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen säger f.d. landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Stiftelsen SKAPA uppmanar idérika människor att tävla om SKAPA-priset. Unga, födda mellan 1992 och 2002, tävlar också om SKAPA-talang för unga innovatörer. Ansökan fylls i direkt på stiftelsens hemsida.

Även i år delar stiftelsen ut ett nationellt pris, SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith, på 100 000 kr till en person som är en förebild. Nominering/ansökan på hemsidan senast 15 september.

I över 35 år har stiftelsen SKAPA delat ut SKAPA-priset.

Förra årets vinnare av SKAPA-priset blev Roger Danielsson från Dalarnas län som har utvecklat ett system ”GREEN BUFFERS” – som ger en förbättrad krocksäkerhet för tåg. Problemen med dagens utrustning är att all nödvändig energi inte hinner hanteras vid en krock, då hela tidsförloppet är mycket kort vilket kan leda till okontrollerade urspårningar vid tågkollision.  

Enkelt att söka

Intresset för SKAPA priserna ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin. Det är enkelt att delta när allt sker digitalt. Ansökningsformuläret ligger på stiftelsens hemsida,  www.stiftelsenskapa.se. Man kan söka själv eller nominera någon annan.

Unga lovande uppfinnare

Alla födda mellan 1992 och 2002 har också möjlighet att tävla om SKAPA-talang för unga innovatörer. Förra året vann Andrii Krot, Chloe Lin, Iaroslav Domin och Andrii Kobyakovskiy från Kronobergs län med deras ”Adatype” – Tangentbord som anpassar sig till användarens händer.

– Det är viktigt att uppmärksamma unga innovatörer i ett tidigt skedde för att öka deras intresse samt ge dem möjligheter till fortsatt engagemang och fokus kring större innovationsprojekt i framtiden. Vi vill nå unga innovatörer som representerar båda könen, vilket innebär att vi gärna ser fler kvinnliga sökande, säger f.d. landshövdingen Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från länsstyrelser, Science Parks, Almi Företagspartner, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare. En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer utses. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån som utser årets nationella pristagare.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 5 000 kronor ut till varje länsvinnare.

Nationell bedömning och prisutdelning

Utdelning av priset sker i år i Stockholm den 10 november 2022 på kvällen under SKAPA Innovationsgala. På galan kommer bland annat att delas ut 200 000 kronor till årets vinnare av SKAPA-priset, 87 000 till SKAPA-talang för unga innovatörer och 100 000 kr till SKAPA-förebild. Även i år kan Innovationsgalan och pitchtävlingen hållas digitalt.

Mer information bland annat om tidigare års länsvinnare finns på stiftelsens hemsida, www.stiftelsenskapa.se.

För mer information, kontakta:

Bo Hallgren, projektledare, 070-665 04 83, [email protected]

Bo Hallgren
Projektledare SKAPA 
070-665 04 83
[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.