Connect with us

Marknadsnyheter

White Arkitekter får uppdraget att utforma Skövde nya krematorium – en byggnad som ger tröst

Published

on

Med gestaltning som varar över tid och med en stor respekt för platsen står det klart att White, efter ett parallellt uppdrag, får utforma det nya krematoriet i Skövde. Med varsam hand har arkitekterna skapat ett förslag som utgår från skogen och den befintliga topografin, och som rymmer både publika rum och välfungerande arbetsmiljöer tillsammans med all den respekt och fridfullhet som platsen kräver. En ljus glänta i skogen för ett sista avsked, men också en plats för stämningsfulla konserter. En plats för alla – oavsett tro, sammanhang och behov.

”Whites krematorium är utformat med den sörjandes upplevelse i centrum och är ett vackert exempel på hur en byggnad som ger tröst kan gestaltas. Krematoriets form är enkel och avskalad, med väggar i ljust tegel som bär horisontella takskivor – i kontrast mot omgivande pelarsal av tall. Ett upphöjt sågtandat tak över ceremonilokal och ugnshall ger byggnaden en anslående siluett på håll och skapar minnesvärda rum inuti byggnaden”. Så lyder omdömet från bedömningsgruppen med representanter från Svenska Kyrkan, Skövde kommun och Sveriges Arkitekter.

Den huvudsakliga uppgiften har varit att gestalta det nya krematoriet, men i uppgiften ingick även att föreslå en plats för byggnaden, och att skissa på den framtida begravningsplatsen. Pelarsalen av tall och gran – den skog som täcker området idag, blir en av de viktigaste förutsättningarna för det planerade krematoriet. Whites vinnande förslag har en utformning gjord i samklang med omgivningarna och skogen, som idag används av både besökare och förbipasserande.

Krematoriet placeras på områdets högpunkt, med flödande ljus och vackra utblickar som erbjuder symboliska tolkningar i en byggnad som i övrigt saknar religiösa attribut. Med de rekreativa inslagen i förslaget länkar krematoriet och begravningsplatsen samman det närliggande sjukhuset och bostadsområdena i närheten.

I de publika delarna av krematoriet har den stora ceremonilokalen en särställning. Ljust gråvitt Columbategel och furu skänker ro och ljus, och detaljer som armaturer och beslag av mässing adderar dignitet. Genom det glasade och veckade taket silas ljuset in genom en gles träpanel, och åstadkommer ett komplext ljusspel. Utformningen och akustiken i ceremonirummet möjliggör också stämningsfulla konserter för till exempel orgelmusik.

Samtidigt som anhöriga ska kunna ta ett sista farväl i lugn och ro, är krematoriet också en arbetsplats där tunga kistor hanteras och mycket höga temperaturer förekommer. Därför har arkitekterna på White i förslaget lagt stor vikt vid att låta rationell logistik samspela med verksamheten, behovet av avskildhet och respekten för de besökandes integritet.

– Ett krematorium är en mycket speciell byggnadstyp som kräver en inlevelse utöver det vanliga. Vi har verkligen arbetat för att vårt förslag ska ge rum åt alla, oavsett om man är besökare, förbipasserande eller arbetar inom verksamheten. Vi är glada att förslaget nu kommer att bli verklighet, säger Ulla Antonsson, ansvarig arkitekt på White.

För mer information:
Ulla Antonsson, ansvarig arkitekt, White
E-post:
[email protected]
Tel: 070 559 37 02

White Arkitekter är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor. Vi arbetar med hållbar arkitektur, design och stadsutveckling i en internationell kontext för nuvarande och kommande generationer. Vår mission är att, med arkitekturens kraft, driva omställningen till ett hållbart liv. Vår vision är att 2030 ska alla våra projekt vara formstarka och klimatneutrala. Vi är ett medarbetarägt arkitekturkollektiv som utgörs av cirka 700 medarbetare med närvaro i Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika.

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Globala förhandlingar mot plastföroreningar bidrar till klimatomställningen

Published

on

By

Sent fredag kväll, den 2 december, avslutades det första internationella förhandlingsmötet för ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar i Punta del Este, Uruguay.  

Över 150 länder har samlats för att delta på det första förhandlingsmötet om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar. Uppmaningen från länderna var tydlig – för att få ett slut på plastföroreningarna behöver vi ett globalt avtal som omfattar hela plastens livscykel. Bland annat diskuterades avtalets övergripande mål och vilka åtaganden avtalet kan komma att omfatta.  

– Utan effektiva åtgärder förutspås den globala plastproduktionen tredubblas till 2060 och stora mängder av plasten hamnar i vår miljö och hav. Att reglera plastföroreningar på global nivå är därför ett viktigt steg som kan bidra till klimatomställningen, samt skydda haven, miljön och den biologiska mångfalden, säger klimat och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Intresset från näringslivet, miljöorganisationer och forskarsamhället var stort. Inför mötet genomfördes också ett endagsmöte med dessa aktörer. Rundabordssamtal hölls för att medlemsländer och aktörer skulle kunna utbyta erfarenheter och lärdomar från varandra.     

Sverige deltog i förhandlingarna som EU-ordförande och har drivit EU:s position och prioriteringar på mötet. Detta var det första av fem planerade förhandlingsmöten. Nästa internationella förhandlingsmöte ska hållas i Frankrike under våren 2023.     

För mer information, kontakta:
Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister
Romina Pourmokhtari
Tel. 070-250 59 40

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

A-kassornas system är fortsatt stängda

Published

on

By

A-kassornas system som stängdes under fredagen är fortsatt stängda över helgen. Utredning och analys av den säkerhetsrelaterade incident som upptäcktes tidigare i veckan fortsätter i oförminskat tempo.

– Vi fortsätter arbetet med att utreda och ta reda på incidentens omfattning, vad som har hänt, hur och varför. Stängningen av systemen har gjorts för att i allra största utsträckning minimera risken för konsekvenser och skador på systemen, säger Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor.

Planen är att kunna öppna a-kassornas system igen så fort som möjligt för att bland annat säkerställa kommande utbetalningar av arbetslöshetsersättning.

För mer information, v. v. kontakta:
Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor, 070-583 19 37 eller [email protected]

Johan Ahlgren, kommunikationschef Sveriges a-kassor, 076-304 72 86 eller [email protected]

Fakta om a-kassan
– Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
– Alla som har jobbat kan vid arbetslöshet ha rätt till grundersättning, oavsett medlemskap i en a-kassa eller inte.
– Den som är medlem i a-kassan kan ansöka om ersättning som baseras på inkomst.
– I Sverige finns 24 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
– A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

För mer information, kontakta gärna:

Tomas Eriksson
Kanslichef Sveriges a-kassor
070-583 19 37
[email protected] 

Johan Ahlgren
Kommunikationschef Sveriges a-kassor
076-304 72 86
[email protected] 

Sveriges a-kassor är service- och intresseorganisation för 24 a-kassor med totalt 3,9 miljoner medlemmar. Vi arbetar för att ännu fler ska få tillgång till tryggheten som a-kassan innebär. Vårt uppdrag är att stötta a-kassorna med opinionsbildning, utbildning och IT-utveckling. Läs mer på www.sverigesakassor.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

ABB slutför överenskommelsen för Kusile-projektet

Published

on

By

  • Överenskommelsen på 327 miljoner USD har tidigare kommunicerats och redovisats i ABB:s finansiella rapport för tredje kvartalet 2022

ABB har nått en slutgiltig överenskommelse med riksåklagaren i Sydafrika, United States Department of Justice, United States Securities and Exchange Commission och Office of the Attorney General of Switzerland kopplat till det gamla Kusile-projektet i Sydafrika som tilldelades 2015. ABB hoppas kunna nå en slutgiltig överenskommelse med tyska myndigheter inom kort.

Överenskommelsen uppgår till 327 miljoner USD. Den har tidigare redovisats i ABB:s finansiella resultat för tredje kvartalet 2022 och inkluderar den förväntade exponeringen i den tyska processen. Motsvarande negativa kassaflödeseffekt förväntas delas upp med cirka tre fjärdedelar under fjärde kvartalet 2022 och resten under första kvartalet 2023.

ABB:s VD Björn Rosengren: ”Vi tar Kusile-ärendet på största allvar. Sedan det uppmärksammades har ABB samarbetat fullt ut med alla myndigheter och lagt ner mycket tid och ansträngning för att förhindra att något liknande händer igen – inklusive lansering av en ny uppförandekod, utbildning av anställda och implementering av ett förbättrat kontrollsystem. Vi har en tydlig nolltolerans för oetiskt beteende inom vårt företag.”

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat
2 december 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

För mer information kontakta:

Media Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: [email protected]

Investor Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: [email protected]

ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich
Switzerland

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.