White och ukrainska Studio Zmist inleder samarbete

| 21 juni, 2022 | 0 kommentarer

När det ukrainska arkitektkontoret Studio Zmist skickade ut en förfrågan till europeiska arkitektkontor om samarbete gällande återuppbyggnaden av Ukraina var White Arkitekter snabba att svara. Nu har ett samarbetsavtal mellan de två arkitektbyråerna tecknats – ett långsiktigt samarbete för både affärer och kunskapsutbyte som bygger på varandras expertis inom arkitektur och hållbar stadsutveckling.

Månader av hårda strider har ödelagt stora delar av Ukrainas städer och infrastruktur. I stort sett alla arkitekt- och byggföretag i Ukraina är frysta. Därav tog Lviv-baserade Studio Zmist kontakt med europeiska arkitektkontor för att samarbeta i återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget. 

– Snart kommer vi att behöva återställa förstörda byggnader och städer. Och vi kommer att behöva göra det tillsammans med våra kolleger från White och andra företag som är redo att samarbeta den närmsta tiden. Vi tror att samarbeten med internationella arkitektkontor skulle vara ett win-win-fall just nu, säger Markiian Maksymiuk, arkitekt och partner på Studio Zmist.

Vid kriser, när saker och ting ställs på sin spets, uppstår nya möjligheter och samarbeten som kan leda till något mycket positivt. När White fick mejlet från Studio Zmist bjöd de direkt in till en dialog som ledde till ett konkret samarbetsavtal på lika villkor. Det handlar inte bara om att bygga upp det som har förstörts. Det är också en möjlighet att göra stora förändringar för en mer hållbar utveckling och att rätta till gamla problem.  

– Ukrainska arkitekter söker inte samarbete för att överleva, utan för att kunna leverera grönare och mer hållbara städer i Ukraina – inte bara reparera och återställa dem till sin ursprungliga form. Avtalet med Studio Zmist bygger på att vi kompletterar varandra med kunskap och erfarenhet. I det här fallet kommer vi att lära av varandra och samarbeta i specifika gemensamma projekt, säger Carl Bäckstrand, vice vd för White Arkitekter och chef för bolagets internationalisering.

Förutom kunskapsutbyte och gemensamma projekt hoppas arkitektbyråerna att detta samarbetsavtal ska inspirera till fler gränsöverskridande samarbeten mellan aktörer inom byggbranschen.

För mer information:
Maria Gertell, Head of Public Relations, White Arkitekter
+46 70 588 65 00
[email protected]

White Arkitekter är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor. Vi arbetar med hållbar arkitektur, design och stadsutveckling i en internationell kontext för nuvarande och kommande generationer. Vår mission är att, med arkitekturens kraft, driva omställningen till ett hållbart liv. Vår vision är att 2030 ska alla våra projekt vara formstarka och klimatneutrala. Vi är ett medarbetarägt arkitekturkollektiv som utgörs av cirka 700 medarbetare med närvaro i Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.