Connect with us

Marknadsnyheter

WWFs stadsutmaning: Lund utsedd till årets svenska och globala klimatstad

Published

on

Lund tar inte bara hem titeln som svensk vinnare i WWFs One Planet City Challenge utan vinner också den globala titeln, tillsammans med den colombianska huvudstaden Bogotá. Det är första gången som Lund vinner och den internationella juryn prisar studentstaden för ett starkt och gediget arbete som tar ett helhetsgrepp på klimatomställningen.  

Lund r rets klimatstad 2022 i Sverige Staden vann i tuff konkurrens med de andra finalisterna Helsingborg och Stockholm Foto Kristina Strand Larsson 
Lund har utsetts till Årets klimatstad 2022 i Sverige och vann över de andra finalisterna Helsingborg och Stockholm.  Lund vann även den globala stadsutmaningen, tillsammans med Bogotá i Colombia. Foto: Lund kommun

– Vi behöver städer som visar ledarskap, nu mer än någonsin. Att en svensk kommun utmärker sig i vår internationella stadsutmaning gör oss stolta. Men vi är långt ifrån i mål. Utsläppskurvan måste vända skarpt nedåt och alla samhällsaktörer måste agera. Lund kan inspirera andra och peka på möjligheter och hinder för att snabba på omställningen, säger Gustaf Lind, WWFs generalsekreterare.   

En internationell expertjury har utsett Lund och mångmiljonstaden Bogotá till globala vinnare i WWFs stadsutmaning i konkurrens med 280 städer från 50-talet länder. Lund hade det starkaste tävlingsbidraget av alla kandidater och utmärker sig enligt juryn med ambitiösa och tydliga klimatmål, politiskt ledarskap och ett brett och transparent åtgärdsprogram. 

 – Det är hedrande och glädjande att Lunds aktiva arbete med klimatomställningen uppmärksammas av en så inflytelserik organisation som Världsnaturfonden. Vi ärver inte jorden av våra föräldrar utan lånar den av våra barn. Städerna har en stor möjlighet att påverka globalt och denna utmärkelse visar att Lund är på rätt väg, säger Philip Sandberg (L) kommunstyrelsens ordförande i Lund.   

Det är andra gången en relativt liten svensk stad vinner globalt i konkurrens med stora välkända miljonstäder som Paris, Tokyo, Jakarta och Mexiko City. Förra gången var 2018 då Uppsala blev global vinnare.  

Titeln som Årets klimatstad 2022 i Sverige vann Lund i tuff konkurrens med de andra svenska finalisterna Helsingborg och Stockholm. Alla tre låg bra till i den internationella bedömningen.  

–  De svenska städerna står sig bra. De har tydliga klimatmål och breda, uppföljningsbara handlingsprogram. Många skärper just nu sina klimatmål och tidigarelägger mål för nettonollutsläpp. Men de är inte perfekta eller klara med jobbet. Vi behöver öka takten rejält och även ta tag i våra konsumtionsmönster, som genererar utsläpp i andra länder, säger Sabina Andrén, programsamordnare på WWF. 

 Det är första gången som två globala vinnare utses. Att utse två vinnare görs för att utnämningen ska representera städer som hanterar olika slags utmaningar i ett globalt perspektiv.  

– Bogotá belönas för sitt omfattande och utåtriktade arbete där staden trots stora utmaningar genomför ett ambitiöst klimatprogram och även driver på nationellt. Det är spännande med två vinnare som Lund och Bogotá. De har helt olika utmaningar, men båda mobiliserar omställningen lokalt tillsammans med andra aktörer och medborgare, avslutar Sabina Andrén. 

FAKTA Så här jobbar Lund med klimatet  

Lunds klimatmål bygger på tydliga och stegvisa målsättningar med etappmål vart femte år för att åstadkomma snabba utsläppsminskningar i närtid. År 2030 ska Lund vara en klimatneutral, fossilbränslefri kommun och 2045 ska utsläppen vara nära noll. Lund ska även utveckla metoder för att generera minus-utsläpp inom sina egna gränser, såsom kolinlagring i skog, mark och våtmark. Lund har redan 2020 halverat sina utsläpp jämfört med 1990. 

Ett oberoende vetenskapligt klimatpolitiskt råd med representanter från universiteten granskar omställningen och ger rekommendationer. Detta bäddar för genomlysning och kvalitet. Lund är också pilot i ett internationellt projekt för att digitalt visualisera och utveckla klimatarbetet med hjälp av verktyget Futureproofed för att tillsammans med medborgare och samarbetsaktörer nå klimatmålen. 

Några exempel på vad Lund gör:  

  • Lund satsar på att göra hållbara resvanor till det enkla valet, bland annat genom gröna resplaner för företag, supercykelväg och spännande aktiviteter under skolloven som minskar behovet av att åka någon annanstans. 

  • Den kommunala organisationens egen verksamhet var 99 % fossilbränslefri 2020 vilket Lund vill skala upp till hela det geografiska området 2030.  

  • Lunds allmännyttiga bostadsbolag har i dialog med hyresgästerna i Linero, arbetat framgångsrikt med renovering och energieffektivisering med låg påverkan på hyrorna.  

  • På Brunnshög utvecklar kommunen världens största lågtempererade fjärrvärmenät för att kunna tillvarata restvärme från forskningsanläggningar. 

  • Projektet Rest till Bäst utvecklar metoder för kolsänkor i stadsplanering, såsom Biokol i parker, idrottsplaner och jordbruksmark.  

FAKTA Globala stadsutmaningen 

Vilka städer deltar och var kommer de ifrån? 

I den här omgången deltar 280 städer från 50-talet länder såsom: Argentina, Brasilien, Canada, Chile, Colombia, Danmark, Ecuador, Finland, Frankrike, Filippinerna, Guatemala, Indien, Indonesien, Malaysia, Mexiko, Norge, Peru, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Thailand, Turkiet, Uganda, USA och Vietnam. 

Exempel på finalister i årets omgång 

Buenos Aires, Vancouver, Medellín, Bogotá, Helsingör, Quito, Turku, Paris, Escuintla, Rajkot, Jakarta, Tokyo, Petaling Jaya, Mexico City, Guadalajara, Wellington, Oslo, Lima, Cape Town, Vitoria-Gasteiz, Zürich, Yasothon, Istanbul, Bristol, Boulder, Santa Monica. 

Vilka städer har vunnit tidigare? 

Vinnare av titeln Årets klimatstad i Sverige: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015) och Umeå (2016) och Uppsala (2018, 2020). 

Tidigare globala vinnare är: Vancouver (2013), Kapstaden (2014), Seoul (2015), Paris (2016), Uppsala (2018), Mexico City (2020). 

FAKTA Bakgrund: WWFs stadsutmaning  

WWFs One Planet City Challenge vill utmana världens städer att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Som påpekat i FNs klimatpanels senaste rapport är åtgärder i världens städer av avgörande betydelse. Världens länder måste nå nollutsläpp senast 2050 och här behöver rika länder som Sverige gå i mål betydligt tidigare för att Sverige ska göra sin rättvisa del av Parisavtalet, menar WWF.  

WWFs stadsutmaning är ett sätt för städer att få feedback, dela erfarenheter och sporra varandra. Utmaningen har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående i sitt slag. Över 700 städer från fem världsdelar har hittills engagerat sig. 

I årets omgång deltog 280 städer från 50-talet länder, varav 20 svenska kommuner. En internationell expertjury utsåg omkring 30 nationella vinnare och internationella finalister. Därefter utsågs 2 globala vinnare. Vinnarna firas vid en prisceremoni i samband med den internationella konferensen Urban Future 2022 den 2 juni i Helsingborg.  

För att delta i utmaningen rapporterar städerna in sitt klimatarbete på en standardiserad dataplattform, som möjliggör internationell jämförelse. Utvärderingen omfattar en rad aspekter inklusive klimatmål, handlingsplan och klimatanpassning. Metoden för bedömning av vetenskapligt baserade klimatmål för städer är godkänd av Science Based Target Network (SBTN).  

Fakta städer  
• Över 55 procent av världens befolkning bor idag i städer och de står för omkring 70 procent av världens utsläpp av växthusgaser.    
• Omkring två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer år 2050.   

• Städer har en nyckelroll för att klara klimatet och den biologiska mångfalden och det finns en stor potential till lösningar.  

För mer information:  

Sverige: wwf.se/citychallenge  

Internationell webbplats: panda.org/citychallenge 

Vill du veta mer, kontakta:

Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer WWF, 070-34 05 137 sabina.andren@wwf.se  
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-86 26 22 nina.schmieder@wwf.se  

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bokslutskommuniké 1 januari – 31 december 2024

Published

on

By

AddLife avslutar året med hög tillväxt, förbättrade marginaler och starkt kassaflöde

”AddLife avslutar 2024 med ett mycket starkt fjärde kvartal. Den organiska tillväxten var 9%, EBITA ökade med 24% och kassaflödet förbättrades med 49%. Bolagen inom AddLife utvecklades väl, drivet av en positiv efterfrågeutveckling och ett dedikerat och långsiktigt effektiveringsarbete.”
Fredrik Dalborg, VD och Koncernchef

AddLifes bokslutskommuniké för Q4 2024 har idag publicerats online på svenska och engelska på bolagets hemsida. Delårsrapporten kan även laddas ner som pdf-version. Besök reports.add.life/bokslutskommunike-q4-2024

1 OKTOBER- 31 DECEMBER 2024 (3 MÅNADER)

  • Nettoomsättningen ökade med 11% till 2 818 MSEK (2 544). Den organiska tillväxten exklusive valutakursförändringar var 9% och den förvärvade tillväxten uppgick till 1%.
  • EBITA ökade med 24% till 346 MSEK (278), motsvarande en EBITA-marginal om 12,3% (10,9). Föregående års EBITA-marginal uppgick till 10,2% justerat för återförd tilläggsköpeskilling och engångskostnader.
  • Resultat efter skatt uppgick till 94 MSEK (-41).
  • Resultat per aktie uppgick till 0,76 SEK (-0,34).
  • Kassaflödet från löpande verksamheten uppgick till 666 MSEK (448).

1 JANUARI- 31 DECEMBER 2024 (12 MÅNADER)

  • Nettoomsättningen ökade med 6% till 10 286 MSEK (9 685). Den organiska tillväxten exklusive valutakursförändringar var 5%.
  • EBITA ökade med 2% till 1 159 MSEK (1 135), motsvarande en EBITA-marginal om 11,3% (11,7). Korrigerat för omvärderade tilläggsköpeskillingar och omstruktureringskostnader uppgick EBITA till 1 165 MSEK (1 015). Rensat för dessa ökade EBITA med 14%. EBITA-marginalen uppgick till 11,3% (10,5).
  • Resultat efter skatt uppgick till 254 MSEK (192).
  • Resultat per aktie uppgick till 2,06 SEK (1,56).
  • Kassaflödet från löpande verksamheten uppgick till 1 095 MSEK (773).
  • Soliditeten uppgick till 41% (39).
  • Avkastning på rörelsekapital (R/RK) uppgick till 51% (50).
  • Under räkenskapsåret har ett förvärv, BonsaiLab SLU, genomförts. Förvärvet beräknas tillföra en årlig nettoomsättning om cirka 90 MSEK.
  • Styrelsen föreslår en utdelning om 0,75 SEK per aktie.

Stockholm den 5 februari 2025
AddLife AB (publ)

För ytterligare information kontakta:
Fredrik Dalborg, VD,
fredrik.dalborg@add.life, +46 70 516 09 01
Christina Rubenhag, CFO,
christina.rubenhag@add.life, +46 70 546 72 22
www.add.life

Videokonferens
Investerare, analytiker och media inbjudes till en videokonferens där VD Fredrik Dalborg och CFO Christina Rubenhag presenterar
bokslutskommunikén. Presentationen hålls på engelska och pågår cirka 20 minuter och därefter finns möjlighet att ställa frågor. Mötet spelas in och kommer att lagras på webben.

Videokonferensen är den 5 februari 2025, kl. 9:00.                       

Önskar du delta via telefonkonferens, följ denna länk >> 

Presentationen finns även på AddLife YouTube >>

AddLife är en oberoende aktör inom Life Science som erbjuder högkvalitativa produkter, tjänster och rådgivning till både privat och offentlig sektor, huvudsakligen i Norden och övriga Europa. AddLife har cirka 2 300 anställda i ett 85-tal operativa dotterbolag som drivs under egna varumärken. Koncernen omsätter drygt 10 miljarder SEK. AddLifeaktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Denna information är sådan information som AddLife AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 5 februari 2025 kl. 07:45 CET.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bokslutskommuniké: ” Tredje kvartalet i följd med organisk tillväxt, fortsatt stark försäljningsökning från Consumer-divisionen”

Published

on

By

Oktober–december 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 279 MSEK (240). Organiskt ökade nettoomsättningen med 16%. Justerat för engångsordern till General Motors var den organiska tillväxten 5%.
  • Bruttomarginalen uppgick till 49,8% (53,6). Justerat för engångsordern till General Motors var bruttomarginalen 54,6%.
  • Justerad EBITA uppgick till 25 MSEK (31), motsvarande en marginal om 9,1% (12,8). Justerat för engångsordern till General Motors var marginalen 10,2%.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 59 MSEK (75).

” Årets fjärde kvartal innebar fortsatt organisk tillväxt med ett stabilt kassaflöde och sänkt skuldsättningsgrad. En starkt bidragande faktor till detta var Consumer-divisionen som återigen stod för ett starkt kvartal.”, säger Henrik Fagrenius VD och koncernchef för CTEK.

Under kvartalet fortsatte CTEK följa sin strategiska plan mot lönsam tillväxt.  

”Med årets förbättrade marginaler, fortsatt stabilt kassaflöde samt den sänkta skuldsättningsgraden är vi på god väg i vår strategiska plan mot målet om lönsam tillväxt. Vad den sista fasen i den strategiska planen innebär för bolaget kommer vi att kunna presentera mer ingående vid en kapitalmarknadsdag som kommer anordnas den 22 maj i Stockholm.” säger Henrik Fagrenius VD och koncernchef för CTEK.   

Idag, den 5 februari 09:00 håller CTEK en audiocast på engelska. CTEK representeras av CEO Henrik Fagrenius och CFO Thom Mathisen, som presenterar rapporten samt svarar på frågor. För ytterligare information besök följande länk: https://ctek.events.inderes.com/q4-report-2024

Denna information utgjorde före offentliggörandet insiderinformation och är sådan information som CTEK AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruks-förordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 5 februari 2025 kl 07:45 CET.

För mer information vänligen kontakta:

Marcus Korsgren, SVP Strategy & Communication

+46 72 050 42 46, marcus.korsgren@ctek.com

Om CTEK

CTEK med huvudkontor i Vikmanshyttan i Dalarna är internationellt ledande inom batteriladdningslösningar, huvudsakligen för fordon.

Företaget utvecklar en rad olika produkter för fordonsbranschen, från 12V & 24V-laddare till laddningslösningar för elfordon.

Produkterna säljs via globala distributörer och återförsäljare, till fler än 50 av världens ledande fordonstillverkare samt genom laddningsoperatörer, fastighetsägare och andra organisationer för att ge tillgång till el-laddningsinfrastruktur.

CTEK har en unik kultur baserad på en passion för innovation. Företaget har ett djupt rotat engagemang för att stötta övergången till en hållbar transportsektor, genom att leva efter branschledande ESG-standarder.

CTEKs aktie är noterad på Nasdaq Stockholm Small Cap och handlas med tickern CTEK.

För mer information, besök även www.ctekgroup.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alfa Laval förvärvar NRG Marine för att främja innovativ antifouling-teknologi

Published

on

By

Alfa Laval har tecknat ett avtal om att förvärva NRG Marine, en ledande leverantör av ultraljudsbaserade antifouling-lösningar för industriella, marina, samt olje- och gastillämpningar, med huvudkontor i Storbritannien. Förvärvet syftar till att möta den ökande efterfrågan på innovativ ultraljudsteknik mot påväxt och beläggningar, så kallad antifouling-teknologi.

Förvärvet gör det möjligt för Alfa Laval att inkludera nya, innovativa teknologier i sin produktportfölj. Ultraljudsbaserade antifouling-lösningar är mer skonsamma än andra tekniker sett till miljöpåverkan, och uppfyller framtida lagstiftningskrav.

“I strävan mot nettonoll är lösningar som förbättrar energieffektivitet och operativ prestanda viktigare än någonsin,” säger Sameer Kalra, President för Marine-divisonen, Alfa Laval. “Att inkludera ultraljudsteknik mot påväxt i vår portfölj är ett viktigt tillskott till vår verktygslåda för koldioxid-minskning. Genom att ta itu med det kritiska problemet med påväxt med denna avancerade teknik, kommer vi att hjälpa våra kunder att uppnå både affärs- och miljömål.”

NRG Marines teknologi bygger på ultraljudsbaserade, mikroskopiska bubblor som hindrar beläggningar från att fästa på exempelvis fartygsskrov och minskar redan existerande påväxt. Denna effektiva och beprövade metod minskar påväxt, slam och avlagringar på kritiska komponenter, med betydande operativa och miljömässiga fördelar för marina, olje- och gas- samt andra industriella områden.

Förvärvet förväntas slutföras under Q2 2025.

Kontakt

Johan Lundin
Head of Investor Relations, Alfa Laval
Mobil: +46 730 46 30 90
johan.lundin@alfalaval.com

Sara Helweg-Larsen
Head of Communication, Alfa Laval
Mobil: +46 730 35 80 98

sara.helweglarsen@alfalaval.com

Kort om Alfa Laval   

Förmågan att göra det bästa av det vi har är viktigare än någonsin. Tillsammans med våra kunder, förnyar vi de industrier som samhället är beroende av och skapar varaktig positiv påverkan. Alfa Laval är en ledande global leverantör av förstklassiga produkter inom områdena värmeöverföring, separering och flödeshantering. Vi är fast beslutna att hjälpa miljarder människor att få den energi, mat och rena vatten de behöver. Samtidigt avkarboniserar i den marina flottan som är ryggraden i den globala handeln.

Vi banar väg för teknologier och lösningar som gör det möjligt för våra kunder att utnyttja resursernas verkliga potential. När våra kunders verksamheter blir starkare, närmar sig målet om en verkligt hållbar värld. Företaget är engagerat i att optimera processer, skapa ansvarsfull tillväxt och driva framsteg för att stödja kunderna i att uppnå sina affärsmål och hållbarhetsmål. Tillsammans banar vi väg för positiv påverkan.

Alfa Laval grundades för 140 år sedan, har kunder i cirka 100 länder, sysselsätter mer än 22,000 personer och hade en årlig försäljning på 63,6 miljarder SEK (5,5 miljarder EUR) år 2023. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm.

www.alfalaval.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.