1 av 4 har drabbats av urininkontinens – men många avstår från att söka hjälp

| 5 juli, 2022 | 0 kommentarer

Drabbas du ibland av urinläckage? Du är inte ensam. Urininkontinens är ett mycket vanligare problem än vad många kanske tror. Enligt en Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, har var fjärde person (23 procent) upplevt urinläckage under det senaste året. Men inkontinens är även ett tabubelagt ämne som många undviker att prata om – och även söka hjälp för. Hela 4 av 5 (79 procent) som har upplevt problem med urininkontinens uppger att de inte har sökt hjälp för det.

Inkontinens kan bero på flera saker och leder till urinläckage vid exempelvis hosta, nysningar eller fysisk aktivitet. Att drabbas av inkontinens kan vara besvärligt och påverka livskvaliteten negativt – det visar Sifo-undersökningen där var tredje (31 procent) som upplevt urinläckage uppger att de undviker vissa situationer på grund av risken för läckage.

Det här är ett ämne som vi verkligen måste lyfta och prata mer om. Undersökningen visar att var fjärde person upplevt urinläckage under det senaste året. Var tredje drabbad uppger också att det begränsar vardagslivet. Trots detta är det få som söker hjälp eller ens pratar om det, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat. 

Oftast pratas det om inkontinens i samband med kvinnor som fött barn eller äldre personer. Undersökningen visar också på att det främst är kvinnor som har upplevt urininkontinens (34 procent), men samtidigt svarar var tioende man (12 procent) att de också drabbats av läckage.

Urininkontinens behöver inte hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns hjälp att få i form av inkontinensskydd, men man kan även förebygga problemen med hjälp av bäckenbottenträning, liksom nya vanor och rutiner. Beroende på vilken typ av inkontinens det handlar om, kan operation eller läkemedel också vara effektivt, om inte knipövningarna givit tillräcklig effekt, fortsätter Annika Svedberg. 

Tips på behandling mot urininkontinens 
Bäckenbottenträning i form av knipövningar – det finns bra information om knipövningar på nätet. Hos Apotek Hjärtat finns det även olika typer av knipkulor att köpa receptfritt för att hjälpa dig att stärka muskulaturen kring bäckenbotten. 

Inkontinensskydd (finns att köpa på apotek)

Rökning, övervikt, regelbundna tunga lyft och kronisk förstoppning kan vara faktorer som förvärrar din inkontinens. 

När du besöker toaletten är det viktigt att du tömmer blåsen helt. Försök även öka tiden mellan toalettbesöken, ett normalt antal toalettbesök är 4-8 gånger om dagen. 

Om du har återkommande besvär med urinläckage uppmanas du att kontakta en vårdcentral för bedömning av dina symtom, samt rådgivning med var du kan söka fortsatt vård. 

Undersökningens resultat i korthet:
Var fjärde person i undersökningen (23 procent) har upplevt urininkontinens under de senaste 12 månaderna.

Främst kvinnor (34 procent) har upplevt detta, jämfört med män (12 procent). 

Var tredje (31 procent) uppger att de undviker situationer på grund av risken att drabbas av urinläckage.

Var femte (19 procent) uppger att de undviker fysiskt ansträngande situationer på grund av risken att drabbas av urinläckage. Även här är det betydligt fler kvinnor (23 procent) som uppger detta än män (7 procent). 

4 av 5 (79 procent) har inte sökt hjälp för urininkontinens. 

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på ca 2500 intervjuer med den svenska allmänheten 18-79 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen, mellan den 7 och 15 januari 2022.

För mer information
ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: [email protected]

apotekhjartat.se, icagruppen.se

Med omkring 390 apotek runt om i landet, en stadigt växande e-handel och en omsättning på cirka 16 miljarder kronor är Apotek Hjärtat Sveriges största apoteksaktör. Apotek Hjärtat vill ge varje kund bättre hälsa och större välbefinnande genom ett personligt bemötande, ett brett sortiment och relevanta hälsotjänster. Apotek Hjärtat är en del av ICA Gruppen. För mer information, se icagruppen.se och apotekhjartat.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.