2022 påbörjas utbyggnaden av Björkhagaskolan i Tumba

| 16 december, 2021 | 0 kommentarer

Björkhaga skola behöver rustas upp och lokalerna anpassas till modern pedagogik. Tolark har projekterat renovering och ombyggnation av befintliga lokaler, tillbyggnader samt en ny sporthall för en totalentreprenad.

 

Snart är det klart vem som får entreprenaden värd runt 4 hundra miljoner för ombyggnaden av Björkhaga skolan i Tumba. Tolark har ritat på projektet sen hösten 2019. Projektet har utvecklats tillsammans med utbildningsförvaltningen och tekniska förvaltningen och inleddes med en workshop ledd av Liselotte Olsson Weslund, VD, arkitekt och workshopledare på Tolark.

 

Björkhaga skola behöver rustas upp och lokalerna anpassas till modern pedagogik. Tolark har projekterat renovering och ombyggnation av befintliga lokaler, tillbyggnader samt en ny sporthall för en totalentreprenad.

 

Verksamheten ska kunna fortgå under byggtiden och barnen kommer att vara evakuerade i paviljonger på idrottsplatsen. När skolan är renoverad och tillbyggd kommer den nya Sporthallen att byggas.

 

Skolan ska inrymma 656 elever samt grundsärskola för 70 elever. När nya bostäder tillkommer i området kan skolan med mycket små ändringar rymma ytterligare 300 elever.

 

Varför ska man renovera i stället för att bygga nytt?

 

När vi på Tolark inventerade skolan såg vi de värden som fanns i den gamla bebyggelsen och konceptet för hela projektet blev att behålla årsringarna och skapa addera nytt där det behövdes.

 

Skolan har gamla anor och den första skolbyggnaden byggdes 1905 och skolan har sen fått växa med det närliggande området. 1905 hade samhället växt till och Tumba blev centrum för socken och den första skolbyggnaden byggdes. Skolan har sedan fått växa med omgivningen och 1930 byggdes en till byggnad för att 1950 kompletteras med ytterligare en byggnad. Arkitekt var då var Tore Moxness, en

norsk-svensk arkitekt och specialist på skolbyggnader. 1961 blev skolan ännu större och utökades med en till byggnad. 1990 ytterligare en byggnad och nu är det dags att ta nästa steg.

 

Innan Tolark kom in i projektet så hade kommunen arbetat flera år med olika alternativ för utbyggnad och även analyserat alternativet att bygga en ny skola. Bevara och renovera blev det möjliga alternativet eftersom skolans byggnader representerar en viktig samhällsbärande funktion och skolan med varje byggnad som var för sig berättarom sin tid och de speglar olika stadier i samhällsutvecklingen blev viktigt för skolans trovärdighet och rykte.

 

När man kan renovera en stor skola som Björkhagaskolan i stället för att riva och bygga nytt blir det ett bra Miljöval. Man bevarar och återanvänder stommar i betong och tar till vara ljusa stora klassrum. Avvägningar har gjorts för att kunna behålla så många gamla klassrum som möjligt men ändå öppna upp skolan och ta bort korridorkänslan. Genom att utgå från vad som finns och förbättra sparar man på material och stora rivnings kostnader.

 

Ny sporthall för basket och skolidrott

 

I projektet ingår också en sporthall för kultur och fritidsförvaltningen.

 

Sporthallen placeras på ytan för den nuvarande bollplanen. Byggnaden får en

stor offentlig entré för åskådare och spelare, café, toaletter, inlastning samt idrottsplan med läktare för 300 åskådare.

Planen skall kunna delas in i 3 mindre spelplaner för skolidrott.

 

Ett nytt ljust entréstråk kommer gå från Högbrinksvägen, passera idrottshallen och leda upp till högstadiebyggnaden.

Framför Idrottshallen skapas ett entrétorg med parkering för bussar som under skoltid kan användas som hämta lämna plats mot gatan.

 

I den största tillbyggnaden byggs en ny matsal som även kan användas som samlingssal och uthyrning vid externa evenemang.

 

Vi är stolta över resultatet som både signalerar nytt och historia säger Titti Eriksson delägare i Tolark.

 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.