Connect with us

Marknadsnyheter

26 miljoner kronor till Västerbottens läns landsting från patientmiljarden och minst 5 miljoner kronor för en bättre cancervård

Published

on

fr, dec 15, 2017 15:49 CET

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting är nu överens om fyra olika överenskommelser för en trygg och nära vård. Överenskommelserna omfattar närmare 2 miljarder kronor, där majoriteten går till landstingen och regionerna.

De fyra överenskommelserna är:

  1. Patientmiljarden

  2. Kortare köer i cancervården

  3. Kvalitetsregister

  4. Försäkringsmedicinska utredningar

    – Vi satsar på en trygg och modern vård i hela landet. Patientmiljarden och överenskommelsen om kortare köer i cancervården är viktiga pusselbitar för att kapa vårdköerna och förbättra tillgängligheten, säger socialminister Annika Strandhäll.

– De överenskommelser vi nu träffat med regeringen kommer att bidra till en fortsatt god utveckling av vården och vara till gagn för både patienter och personal. Vi är särskilt nöjda med satsningen på primärvården och cancervården, men även att vi kan fortsätta att utveckla kvalitetsregister för en kunskapsbaserad sjukvård, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande SKL

Patientmiljarden innebär preliminärt 26 miljoner kronor för Västerbottens läns landsting.
Satsning presenterades i budgetpropositionen för 2018 och ska stödja ett införande av den förstärkta vårdgarantin i primärvården från den 1 januari 2019. Det innebär att patienten inom tre dagar ska få en medicinsk bedömning från legitimerad vårdpersonal (jämfört med dagens sju dagar för att få träffa läkare).

Patientmiljarden ska också gå till att stödja införandet av patientkontrakt, en sammanhållen vårdplan för en patients samtliga kontakter. Det finns idag som pilotprojekt i tre landsting och regioner. Syftet är att under 2018 närmare specificera form och innehåll för att erbjuda patienter fast vårdkontakt, en tid till nästa vårdkontakt direkt i handen och få tider anpassade till egna önskemål och behov.

Kortare väntetider i cancervården
är en fortsättning på en pågående satsning från regeringen. För 2018 fördelas 500 miljoner kronor. För
Västerbottens läns landsting
innebär detta
5,2 miljoner kronor
. Efter redovisning om att de uppfyllt överenskommelsens krav kan ytterligare cirka
5,2 miljoner kronor
utbetalas.

Majoriteten av medlen fördelas mellan landsting och regioner som stimulans för att införa tre nya standardiserade vårdförlopp i cancervården. Hittills har 28 vårdförlopp införts. Regeringen genomförde under våren och sommaren 2017 ett rådslag om framtidens cancervård. Detta tas med i det fortsatta arbetet med en långsiktig inriktning för arbetet med cancervården.

Överenskommelsen omfattar även mötesplats för kunskapsutbyte, preventivt arbete och tidig diagnostik av hudcancer samt ett stöd till generellt införande av screening för tjock- och ändtarmscancer.

Regeringen och SKL har kommit överens om två ytterligare överenskommelser, en om stöd till nationella kvalitetsregister samt en om försäkringsmedicinska utredningar.

Continue Reading

Marknadsnyheter

”Misstag” med Miss Li är Årets låt på Svensktoppen

Published

on

By

”Misstag” med Miss Li är den mest framgångsrika låten på Svensktoppen under 2024. Den gick in på listan i mars och höll sig kvar i 37 veckor i sträck. Det avslöjas när Carolina Norén idag summerar det gångna året för Svensktoppen. Ett år som också präglats av många rekord.

Miss Li fotad p Musihjlpen 2021
Miss Li. Foto: Martina Holmberg.

Låten är en av Miss Lis egna favoriter, men hon trodde inte ens att den skulle bli spelad i radio.

– När jag skulle spela upp ”Misstag” för mitt skivbolag sa jag till dem: ”Nu har jag gjort en riktigt svår låt, jag tror inte att den kommer att bli spelad i radio”. De lyssnade och sa: ”Om du försöker göra en svår låt har du misslyckats totalt!”, berättar Miss Li skrattande. 

Det är andra gången som Miss Li vinner utnämningen ”Årets låt” på Svensktoppen, senast var 2022 med ”X”. 

– Miss Li hör till en av de mest framgångsrika artisterna under senare år på Svensktoppen. Om hon lyckas få en etta till så kommer hon gå om Ann-Louise Hanson i Svensktoppens statistik över de mest framgångsrika kvinnliga artisterna, konstaterar Carolina Norén, programledare och producent för Svensktoppen.

Benjamin Ingrosso blir ”Årets artist” och skriver också in sig i Svensktoppens rekordbok. Han har haft tre ettor under året (”Kite”, ”Honey Boy” och ”Look Who’s Laughing Now”), något som bara artister som Orup och Lasse Berghagen lyckats med tidigare.

”Årets kompositör” blir Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, bland annat för Melodifestivalvinnaren ”Unforgettable” med Marcus & Martinus och ”Que Sera” med Medina. ”Que Sera” är för övrigt den mest framgångsrika Melodifestivallåten på Svensktoppen under 2024. 

”Årets nykomling” är en annan deltagare från Melodifestivalen, Jacqline med låten ”Effortless”. 

I december skrev också gruppen Björnzone Svensktoppshistoria. Deras ” A Christmas Song” blir den första jullåten som går rakt in på Svensktoppens förstaplats. Det har inte hänt sedan starten1962.

Årets låt: Misstag med Miss Li
Årets artist: Benjamin Ingrosso 
Årets kompositör: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt
Årets nykomling: Jacqline

Årets Svensktoppsmelodier presenteras i P4 Sveriges Radio onsdag 1 januari kl. 14.30-16.00.

Årets Svensktoppsmelodier totalpoäng
1. Misstag – Miss Li: 6316
2. Que Sera – Medina: 5274
3. Kite – Benjamin Ingrosso: 4341
4. Look Who’s Laughing Now – Benjamin Ingrosso: 4274
5. Honey Boy – Benjamin Ingrosso m fl: 4100
6. Heroes Are Calling – Smash Into Pieces: 3268
7. Natthimlen – Victor Leksell: 3038
8. Unforgettable – Marcus & Martinus: 2919
9. Hålla mig – Molly Sandén: 2737
10. Slutet av sommaren – Molly Sandén: 2712
11. Regnblöta skor – Miriam Bryant: 2634
12. Give My Heart A Break – Cazzi Opeia: 2527
13. Back to my roots – Jay Smith: 2259
14. Effortless – Jacqline: 2134
15. Lost and Found – Molly Sandén & Victor Leksell: 1811       

För mer information, vänligen kontakta:
Carolina Norén, programledare/producent Svensktoppen
carolina.noren@sverigesradio.se 
070 215 63 05

Continue Reading

Marknadsnyheter

Idag avbolagiseras sjukhusen i Region Stockholm

Published

on

By

Idag avbolagiseras Södersjukhuset, Danderyd sjukhus, Södertälje sjukhus och S:t Eriks Ögonsjukhus. Syftet är att stärka samarbetet och minska dubbelstyrning. De senaste 25 åren har sjukhusen drivits som separata aktiebolag som behövt konkurrera med varandra. Från och med idag tas denna sjukhusvård tillbaka till regionens egen verksamhet.

Istället för konstgjord konkurrens kommer sjukhusen kunna fokusera mer på samarbete. Det innebär en mängd fördelar för patienter och personal, till exempel blir det nu enklare för sjukhusen att dela patientuppgifter med varandra, säger Aida Hadžialić (S).

Nu blir sjukhusen förvaltningar under den nya nämnden akutsjukhusnämnden.

En parlamentarisk utredning av sjukvårdens styrning i Region Stockholm slog tidigare fast att avbolagisering väntas förenkla administrationen och möjliggöra ökat samarbetet sjukhusen emellan.  

Att låta nämnder och förvaltningar hantera den egenägda vården väntas ge större möjlighet att stärka kompetensförsörjningen. Det kommer exempelvis inte längre behövas flera parallella ansöknings- och urvalsprocesser till AT-tjänster. Den egenägda sjukvården kan genom denna förändring agera som en och samma vårdgivare och arbetsgivare. Det underlättar åtkomst till patientinformation och ger nya möjligheter att arbeta strategiskt med arbetsmiljöfrågor.

Detta är ett tydligt steg från den fragmentering som länge har funnits i Stockholmsvården och genom detta ser vi till att vårdens resurser används så bra som möjligt. Det hjälper oss att skapa en bättre arbetsmiljö för personalen och i förlängningen också en bättre vård för patienterna, säger Aida Hadžialić (S)

Avbolagiseringen förväntas också stärka beredskapen i Stockholms sjukvård. Under pandemin blev det tydligt att bolagsformen skapar hinder för det effektiva samarbete som krävs i en kris. I ett kritiskt läge är det extra viktigt att kunna prioritera och nyttja lokaler och personal på ett så effektivt sätt som möjligt.

Den 1 januari 2026 gör Ambulanssjukvården i Storstockholm AB (AISAB) samma förändring. Verksamheten blir då en förvaltning under ambulanssjukvårdsnämnden AISAB.

Victoria Michailov

070-737 30 32

victoria.michailov@regionstockholm.se

Pressekreterare Socialdemokraterna i Region Stockholm

Continue Reading

Marknadsnyheter

ADHD: En dynamisk diagnos som formas av livets krav

Published

on

By

En ny långtidsstudie visar att ADHD ofta pendlar mellan remission och återfall snarare än att följa en konstant bana. Studien, som följde 483 personer under 16 år, fann att 63,8 % upplevde fluktuerande symtommedan bara 9,1 % uppnådde fullständig remission. Resultaten utmanar den traditionella uppfattningen att ADHD är kronisk eller permanent.

Livets krav kan mildra symtom

En oväntad upptäckt var att högre krav i livet, som ansvar på jobbet eller i familjen, ofta kopplades till mildare ADHD-symtom. Strukturerade miljöer med tydliga konsekvenser kan hjälpa personer med ADHD att hantera sina svårigheter, även om denna effekt minskar med åldern.

Viktigt med realistiska förväntningar

Forskningen betonar vikten av att se ADHD som en dynamisk diagnos. Perioder av symtomförsämring är normala och inte ett tecken på misslyckande. Med rätt stöd och anpassningar kan personer med ADHD hantera fluktuationerna och skapa ett välfungerande liv.

Källa: psypost.org

psychiatrist.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.