Connect with us

Marknadsnyheter

44 % ökning av fossiloberoende fordon i Jönköpings län – men fortfarande låg andel totalt

Published

on

Sveriges utsläpp från transporter ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Även om det finns allt fler fossiloberoende fordons- och bränslealternativ är det långt kvar att uppnå målet. Projektet Tanka Grönt har tittat på hur utvecklingen ser ut i Jönköpings län och kommunerna i länet.

Fossiloberoende fordon utgör fortfarande en liten andel av den totala fordonsflottan, men den ökar markant i landet som helhet. Miljöfordon Sverige och projektet Tanka Grönt har tittat på förändringen av fossiloberoende fordon* i Jönköpings län och kommunerna i länet för perioden 31 augusti 2020 till 31 augusti 2021 avseende personbilar och lätta lastbilar. Siffrorna som presenteras nedan avser både privat- och företagsägda fordon samt fordon i offentlig sektor.

Andelen fossiloberoende fordon ökar i rask takt, men utgör fortfarande bara en liten del av den totala fordonsflottan. En starkt bidragande orsak till ökningen av fossiloberoende fordon är att kommunala och andra offentliga verksamheter som ställer om sina fordonsparker, bland annat till biogas- och elfordon. I länet och dess kommuner är dieselbilar godkända för HVO, följt av etanolfordon, de två fossiloberoende fordonsslag som det finns flest av. De fossiloberoende fordonens klimatnytta avgörs av vilket bränsle de faktiskt körs med. (Statistik och tabeller för länet och varje enskild kommun i länet med mera finns i bifogad zip-fil.)
 

I Vetlanda ökar de fossiloberoende fordonen mest

Störst ökning av fossiloberoende fordon senaste året har skett i Vetlanda kommun, där ökningen är hela 50 procent. Mest har elbilarna ökat, med 132 procent eller 103 stycken.

I Nässjö kommun har elbilarna ökat mest i länet med 133 procent (+105 st). Laddhybriderna har ökat mest i Aneby 190 procent (+36 st).

Flest gasfordon i Jönköping

När det gäller gasbilar är ökningen störst i Gnosjö kommun med 56 procent (+20 st), men flest gasfordon, 1.100 stycken, finns i Jönköpings kommun. I Jönköping har även antalet elbilar fördubblats under året, från 590 till nästan 1200 stycken.

Flest HVO- och E85-fordon totalt sett

I länet och dess kommuner är dieselbilar godkända för HVO, följt av etanolfordon, de två fossiloberoende fordonsslag som det finns flest av.

Stor del av befintlig fordonsflotta kan minska utsläppen

Mellan 2010 och 2019 minskade utsläppen från transportsektorn med 20 procent. Även om vi har långt kvar för att nå målet med 70 procent minskning av utsläppen från transporter till 2030 så går det göra mycket för att minska utsläppen med befintlig fordonsflotta menar Pernilla.

– Varje dieselfordon som tankar HVO istället för diesel minskar i snitt utsläppen med närmare 90 procent, eller 125 kg koldioxid per år. Det betyder att om alla HVO-godkända dieselbilar i Jönköpings län tankas med HVO istället för diesel minskar koldioxidutsläppen med 9.500 ton per år.

Genom att konvertera bensinbilar till gasdrift, minskar koldioxidutsläppen per bil med åtminstone 95 procent. Tar man dessutom hänsyn till de utsläpp som undviks när råvaror som gödsel används för biogasproduktion blir klimatnyttan ännu större. När etanolbilar körs på E85 minskar koldioxidutsläppen med runt 50 procent jämfört med bensin.

Kommunerna och dess verksamheter är föregångare

– Trots att vi kan se att de olika fossiloberoende bränsleslagen ökar markant i procent i den totala fordonsflottan så är deras andel i procentenheter fortfarande låga gentemot bensin och diesel, säger Pernilla Hansson, projektledare på Miljöfordon Sverige och fortsätter:

– Kommunerna är föregångare medan privatinköpen av fossiloberoende fordon går långsammare. Samtidigt står kommunerna bara för en procent av den totala fordonsflottan, så det är viktigt att även privatpersoner och företag i hög grad byter till fossiloberoende fordon och bränslen.

I Jönköpings län består kommunernas fordonsflottor av runt 62 procent fossiloberoende fordon. Hos företag är motsvarande siffra 44 procent och för privatpersoner 11 procent.

 

Samarbete med regionala och kommunala klimatrådgivare

Miljöfordon Sverige samarbetar med kommunernas klimatrådgivare runt om i landet för att främja förnybara drivmedel. Genom projektet Tanka grönt har Miljöfordon Sverige bland annat tagit fram en app som både ska underlätta för bilägare att hitta rätt bränsle och visa vilken skillnad i utsläpp det blir beroende på vilket bränsle man kör på.

Roger Gunnarsson, som är regional utvecklingsledare för Energikontor Sydost och arbetar med olika energieffektiviseringsfrågor och transportrelaterade frågor, menar att det är nödvändigt att snabbt få ner utsläppen från fordonsflottan för att minska klimatpåverkan från transportsektorn. Han tycker att statistik är ett bra verktyg i det arbetet.

– Statistik ger en aktuell bild i exempelvis en kommun. Det synliggör väldigt tydligt vad man bör arbeta med för att för att nå de mål och den vision man själv satt upp.

– Jag och flera av mina kollegor runt om i landet använder Tanka Grönt-appen då den är ett bra utbildningsverktyg och underlättar att välja rätt drivmedel och tanka miljömässigt bästa möjliga drivmedel när fordonen används.

Genom att öka kunskapen kring betydelsen av vad man tankar utifrån miljö- och klimatsynpunkt är målsättningen i Tanka Grönt-projektet att reducera de fossila koldioxidutsläppen med minst 1 000 000 kg per år.

 

*Fossiloberoende fordon
Miljöfordon Sveriges och Tanka Grönts definition av fossiloberoende fordon utgår från att fordon som har möjlighet att framföras på ett bränsle som inte i huvudsak är bensin eller diesel kan ses som fossiloberoende. Det exempelvis vara biogasfordon, dieselfordon godkända för HVO, elfordon, etanolfordon och vätgasfordon. De fossiloberoende fordonens klimatnytta avgörs av vilket bränsle de faktiskt körs med.

Leasade företagsfordon i statistiken
Leasade företagsfordon hamnar i statistiken där företaget har sitt säte eller vid operationell leasing där leasingbolaget har sitt säte.

Beslut om minskade utsläpp
Fakta om målet att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till 2030:

https://www.sverigesmiljomal.se/etappmalen/utslapp-av-vaxthusgaser-fran-inrikes-transporter/

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/fossiloberoende-transporter_H501TU13

Pernilla Hansson, projektledare:  0707-74 50 57 eller pernilla@miljofordonsverige.se
Jonas Lööf, verksamhetsledare: 0706-55 07 71 eller jonas@miljofordonsverige.se

Tanka Grönt är ett projekt som genom att öka kunskapen kring betydelsen av vad man tankar utifrån miljö- och klimatsynpunkt har som målsättning att reducera de fossila koldioxidutsläppen med minst 1.000.000 kg per år under projekttiden. Det motsvarar utsläppen från cirka 500 bensin- eller dieseldrivna personbilar som kör 1.500 mil om året. Tanka Grönt har utvecklat en gratis app som på ett och samma ställe samlar information om var man kan tanka olika drivmedel, inklusive laddpunkter för elbilar, för att underlätta att alltid tanka det bränsle som ger minst klimatpåverkan för varje enskild bil. Genom appen finns också information om olika bränslens klimatpåverkan. 

Tanka Grönt drivs av Miljöfordon Sverige i samverkan med GC Infra och TRB Sverige med stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet. Appen Tanka Grönt finns för iOS och Android.
www.tankagont.se

Miljöfordon Sverige är en förening som driver utvecklingen för ökad introduktion av miljöfordon, introduktion av grön energi och en mer effektiv användning av fordon och transporter. Genom projekt och aktiviteter är föreningen en aktiv kraft i arbetet för en hållbar omställning till fossilfria transporter. Exempel är GreenCharge, Energideklarationer fordon, Miljöfordonsdiagnos, Tanka Grönt, miljöfordonsdagar och föreläsningar. Medlemmar är företag, det offentliga och privatpersoner.
www.miljofordonsverige.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Cloetta avyttrar varumärket Nutisal för fortsatt fokus på kärnportföljen inom konfektyr

Published

on

By

Stockholm, Sverige; 31 maj 2024 – Cloetta, ett ledande konfektyrföretag i norra Europa och hemvist för några av de starkaste varumärkena på marknaden, har idag tecknat avtal om att avyttra sitt varumärke Nutisal för torrostade nötter till The Monchy Food Company, med huvudkontor i Nederländerna. I samband med avyttringen kommer Cloetta att redovisa en icke kassapåverkande nedskrivning i delårsrapporten för andra kvartalet 2024.

Avyttringen är i linje med Cloettas tidigare kommunicerade plan att fortsätta att effektivisera och optimera varumärkes- och produktportföljen för att frigöra kapacitet och minska komplexiteten i syfte att stödja det långsiktiga målet om en justerad EBIT-marginal på minst 14 procent. Nutisal representerar cirka hälften av Cloettas totala nötkategori, vilken står för 2 procent av bolagets totala nettoomsättning. Cloetta kommer att fortsätta att erbjuda nötter inom segmentet Lösviktsgodis.

Det totala värdet av transaktionen är cirka 5-6 Meur (cirka 50-70 Mkr), med förbehåll för vissa villkor i förvärvsavtalet. Transaktionen slutförs i början av juni och är inte villkorat av några regulatoriska godkännanden.

Transaktionen beräknas ha en total positiv kassaflödeseffekt om 6-7 Meur inklusive rörelsekapital, varav merparten kommer att redovisas i delårsrapporten för det andra kvartalet 2024. I samband med transaktionen kommer Cloetta att redovisa en icke kassapåverkande nedskrivning på cirka 7-8 Meur i resultatet för det andra kvartalet 2024. Det finns ingen direkt bemanningsrelaterad effekt av avyttringen.

Förvärvet av Nutisal tillkännagavs av Cloetta 2013. Cloetta kommunicerade under 2020 sin plan att outsourca tillverkningen av nötter till tredje part för att förbättra sin konkurrenskraft, och produktionsanläggningen i Helsingborg stängdes 2021.

Efter avyttringen kommer Cloetta stötta The Monchy Food Company under en övergång för att säkerställa fortsatt servicenivå för Nutisals kunder. 

För mer information från Cloetta samt pressbilder, besök www.cloetta.com/sv/media/.

Denna information är sådan som Cloetta AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-31 22:50 CET.

Investerar- och mediakontakt

Laura Lindholm, Kommunikations- och IR-direktör
+46 766 96 59 40

 

ir (@) cloetta.com
press (@) cloetta.com
sustainability (@) cloetta.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Atrium Ljungberg säljer två fastigheter i Sundbyberg

Published

on

By

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har idag träffat avtal om försäljning av fastigheterna Sundbyberg Eken 6 och Sundbyberg Eken 14, Marabous tidigare chokladfabrik och huvudkontor. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 2 114 mkr och omfattar drygt 36 400 kvm uthyrbar area. Köpare är Alecta Fastigheter.

– Vår stadsutvecklingsstrategi handlar om att utveckla stora, sammanhängande platser med en blandning av verksamheter såsom kontor, handel, bostäder och utbildning och vi har en projektportfölj med möjlighet att investera hela 40 mdkr i egna fastigheter och erhållna markanvisningar. Eken 6 och Eken 14 är våra enda innehav i Sundbyberg. Att avyttra dessa möjliggör ett fortsatt engagemang i våra storskaliga stadsutvecklingsprojekt som till exempel Sickla, Slakthusområdet, Slussen och Hagastaden, samtidigt som vi vårdar vår kapitalstruktur, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om totalt 2 114 mkr. Totalt hyresvärde inklusive tillägg och hyresgästel är ca 134 mkr. Fastigheternas ekonomiska vakansgrad är, vid frånträdet, ca 5 %. Återstående kontraktslängt är ca 2,7 år.

Affären beräknas ge ett resultat efter skatt om ca 56 mkr baserat på värderingen vid kvartalsskiftet, varav ca -33 mkr avser realiserad värdeförändring efter avdrag för transaktionskostnader och ca 89 mkr avser uppskjuten skatt. Frånträde sker under juni 2024 och resultatet kommer att redovisas i bokslutet för det andra kvartalet 2024.

Nacka, 2024-05-31

Atrium Ljungberg AB (publ)

För mer information kontakta: Anna Hållén, Projektledare Transaktion Atrium Ljungberg, 0709-27 60 30, anna.hallen@al.se

Atrium Ljungberg är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. Vi äger, utvecklar och förvaltar fastigheter på tillväxtmarknader i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö. Vårt fokus är att utveckla attraktiva stadsmiljöer för kontor och handel kompletterat med bostäder, kultur, service och utbildning. Den totala uthyrbara ytan omfattar cirka 1 miljoner kvadratmeter fördelat på ett sjuttiotal fastigheter, värderade till 58 miljarder kronor. Våra handelsplatser har närmare 30 miljoner besökare per år och i våra områden arbetar och studerar drygt 30 000 personer och lever och bor ett tusental personer. Vår projektportfölj möjliggör investeringar i framtiden motsvarande cirka 40 miljarder kronor. Atrium Ljungberg är noterat som ATRLJ-B.ST på Nasdaq Stockholm Large Cap-listan. Läs mer på www.al.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Teckningskurs fastställd för Moberg Pharmas teckningsoptioner av serie 2023:1 TO 2

Published

on

By

Moberg Pharma AB (publ) (”Moberg Pharma” eller ”Bolaget”) meddelar idag att teckningskursen för teckning av stamaktier vid utnyttjande av teckningsoptioner av serie 2023:1 har fastställts till 18,00 SEK per stamaktie. Nyttjandeperioden inleds den 5 juni 2024 och pågår till den 19 juni 2024. Sista dag för handel med teckningsoptioner av serie 2023:1 på Nasdaq Stockholm är den 17 juni 2024.

Moberg Pharma genomförde under 2023 en företrädesemission av units som övertecknades till cirka 130%. Varje unit bestod av en (1) stamaktie samt en (1) teckningsoption i Moberg Pharma. En (1) teckningsoption ger rätt att teckna en (1) ny stamaktie i Moberg Pharma. Emissionen under 2023 av units, innebar potential för finansiering utifrån kommande kapitalbehov och förväntade värdeskapande milstolpar (såsom nationella godkännanden och pågående marknadslansering), minimerad utspädning, och attraktiva investeringsmöjligheter för befintliga och nya investerare i Moberg Pharma.

Utnyttjandepriset för teckningsoptionerna var bestämt till 70 procent av den genomsnittliga volymvägda betalkursen för Bolagets stamaktie på Nasdaq Stockholm under perioden 20 maj 2024 till och med den 31 maj 2024. Således är teckningskursen fastställd till 18,00 SEK per aktie.

Teckningsoptionerna är en del i vår lanseringsstrategi för läkemedlet MOB-015, som nyligen godkänts i 13 EU länder och där vår partner Allderma nu redan första månaden med full marknadsföring tagit produkten till en marknadsledande position i Sverige under varumärket Terclara®.” säger Anna Ljung, VD för Moberg Pharma.

Teckningsoptioner av serie 2023:1 i sammandrag
Varje teckningsoption av serie 2023:1 ger rätt att teckna en (1) ny stamaktie i Bolaget under perioden 5 juni 2024 till och med den 19 juni 2024. Teckningskursen vid teckning av stamaktier med stöd av teckningsoptioner av serie 2023:1 uppgår till 18,00 kronor per stamaktie (motsvarande 70 procent av den volymvägda genomsnittliga betalkursen för Bolagets stamaktie under perioden från och med den 20 maj 2024 till och med den 31 maj 2024). För det fall samtliga teckningsoptioner av serie 2023:1 utnyttjas för teckning av stamaktier tillförs Bolaget cirka 326,4 miljoner kronor före emissionskostnader.

Vid fullt utnyttjande av samtliga 18 134 519 teckningsoptioner av serie 2023:1 kommer Bolagets aktiekapital att öka med cirka 18 134 519,90 SEK.

Fullständiga villkor för teckningsoptioner av serie 2023:1 hålls tillgängliga på Moberg Pharmas hemsida:  https://www.mobergpharma.se/investerare/utnyttjande-av-teckningsoptioner.

Hur teckningsoptionerna utnyttjas:

Förvaltarregistrerade teckningsoptioner (depå):
Teckning och betalning av nya aktier, genom utnyttjande av teckningsoptioner, ska ske till respektive bank eller annan förvaltare där teckningsoptionerna är registrerade. Teckning och betalning ska ske enligt de instruktioner som tillhandahålls av varje sådan bank eller förvaltare.

Direktregistrerade teckningsoptioner (VP-konto):
Ingen inbetalningsinstruktion kommer att skickas ut. Teckning ska ske genom samtidig kontant betalning enligt instruktioner på anmälningssedeln. Teckningsoptionerna ersätts därefter med interimsaktier i väntan på registrering vid Bolagsverket. Anmälningssedel med instruktion för betalning finns tillgänglig på Bolagets webbplats, https://www.mobergpharma.se/investerare/utnyttjande-av-teckningsoptioner och på Vator Securities AB:s webbplats, www.vatorsecurities.se.

För mer information, vänligen kontakta:
Anna Ljung, VD, telefon: 070 – 766 60 30, e-post: anna.ljung@mobergpharma.se
Mark Beveridge, VP Finance, telefon: 076 – 805 82 88, e-post: mark.beveridge@mobergpharma.se

Om denna information
Informationen lämnades för offentliggörande den 31 maj 2024 klockan 20.00 CEST genom kontaktpersonerna ovan.

Om Moberg Pharma, www.mobergpharma.se
Moberg Pharma AB (publ) är ett svenskt läkemedelsbolag med fokus på kommersialisering av egenutvecklade läkemedel baserade på beprövade substanser. Bolagets läkemedel MOB-015 är en ny utvärtes behandling av nagelsvamp, med marknadsgodkännande i 13 EU länder. MOB-015 säljs i Sverige under varumärket Terclara®. Kliniska fas 3-studier av fler än 800 patienter för MOB-015 indikerar att produkten har potential att bli den framtida marknadsledaren inom nagelsvamp. Moberg Pharma har avtal med kommersiella partners på plats i bland annat Europa och Kanada. Moberg Pharma har huvudkontor i Stockholm och bolagets aktie är noterad under Small Cap på Nasdaq Stockholm (OMX: MOB).

Viktig information
Informationen i detta pressmeddelande varken innehåller eller utgör ett erbjudande att förvärva, teckna eller på annat sätt handla med aktier, teckningsoptioner eller andra värdepapper i Moberg Pharma. Inbjudan till berörda personer att teckna units bestående av aktier och teckningsoptioner i Moberg Pharma har endast skett genom det prospekt som Moberg Pharma offentliggjorde den 14 augusti 2023.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.