Connect with us

Marknadsnyheter

5 frågor till Filip Ahl, programgruppen Hot och våld

Published

on

Filip Ahl arbetar som säkerhetsansvarig för psykiatrin Nyköping och Katrineholm (Region Sörmland) och med i programgruppen för Kunskapsnätverket Hot och våld som under våren arrangerar fyra seminarier med olika fokus på hot- och våldsproblematiken inom Vårdsverige.     

Hot och våld får mycket uppmärksamhet i nyhetsrapporteringen och är ett växande arbetsmiljöproblem på många håll i samhället – så även i våra regioner.  

Vilken fråga inom området hot och våld engagerar dig mest just nu? 

– För mig handlar det mest om det förebyggande arbetet, att öka tryggheten och medvetandegraden hos personalen. Jag tycker det är viktigt att det pratas om mental förberedelse och att ha ett högt säkerhetstänk.

– Inom Psykiatriska Kliniken (NLN – KSK) inför vi ett beprövat koncept som heter RESIMA  – Resurser i möte med aggression. Detta bygger på ett lågaffektivt bemötande och att man inte ska påföra patienten någon smärta vid agerande utan bygga vårdrelationer. Även för att skapa en enhetlighet i agerandet för personalen gentemot patient.

Trenden i samhället pekar uppåt – vad ser ni för trender inom er region?

– Att det helt klart ökar och det kommer från fler och fler patienter. Men det har även har börjat gå över till den somatiska sidan mer och mer så det blir tyvärr utbrett inom hela sjukvården.

Vilka verksamhetsområden inom din region är mest drabbade av hot och våldssituationer i dag?

– Det är slutenvården och då främst psykiatriska intensivvårdsavdelningen.

Vad kan man ställa för krav på en regionanställd gällande att kunna hantera en hotfull eller våldsam situation?

– Kraven som skall ställas på anställda är att det ska finnas en medvetenhet, kunskap om vilket lagstiftning som finns för att kunna försvara sig samt förmågan att agera för att kunna hjälpa. Jag tänker främst på nödvärn och nöd.

– Det skall även ställas krav på att dokumentera och skriva avvikelser så att ansvariga får en bra bild över arbetsmiljön. Detta för att chefer ska kunna vidta åtgärder samt framföra den rådande bilden till styrande politiker.

Om vi tittar framåt, vilken tror du är regionens största utmaning i frågan?

– Det finns ett behov och en stor vilja att utbilda sig hos personalen för att möta upp framtiden, dock så tror jag att regionernas största utmaning är att få loss personal till utbildningar då vi lider av en stor utbildningsskuld som en pandemieffekt.

———————————————————————————————————————————————————-

Kunskapsnätverket Hot och våld kommer under våren att arrangera fyra seminarier med lite olika fokus på hot och våld-problematiken inom Vårdsverige. Nätverket är öppet för alla som arbetar med arbetsmiljö och säkerhet i Vårdsverige.  

Medlemskapet är gratis och som medlem blir du inbjuden till våra seminarier! 

Anmäl dig här

KONTAKT:
Patrik Hammar, produktansvarig
patrik.hammar@peritum.se
010-333 38 21

SÄKER VÅRDMILJÖ arbetar för ett säkrare Vårdsverige. Vi samlar kunskap och erfarenheter från svenska regioner och utvecklar tjänster som skapar handlingskraft och trygghet. Tillsammans driver vi utvecklingen framåt och gör skillnad.
En del av Peritum AB.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ramlösa shipping (publ) bjuder in till presentation av kvartalsrapport juli-september 2024 den 26 november 2024, kl. 9:30

Published

on

By

Tisdagen den 26 november publicerar Ramlösa shipping AB (publ) sin delårsrapport för perioden juli-september 2024. Med anledning av detta bjuder Ramlösa Shipping in till en digital presentation via Teams där vd Stefan Norrsell kommer kommentera resultatet och svara på frågor, tillsammans med Magnus Granander styrelseledamot och CFO Fredrik Stenberg.

Rapporten kommer att finnas tillgänglig på:  https://www.ramlosashipping.se/investerare/rapporter/

Presentationen inleds kl. 9.30 och hålls på svenska.

Föranmälan krävs och görs till elin.eriksson@skillscorp.se

För ytterligare information, vänligen kontakta

VD Stefan Norrsell

Email: stefan.norrsell@ramlosashipping.se

Telefon: 070 -256 15 03

Continue Reading

Marknadsnyheter

Finsk studie: God fysisk kondition från barndomen skyddar mental hälsa i tonåren

Published

on

By

En ny studie från Finland visar att god fysisk kondition från barndomen till tonåren är starkt kopplad till bättre mental hälsa senare i livet. Forskningen, publicerad i Sports Medicine, understryker vikten av fysisk aktivitet för att minska risken för psykiska problem som stress och depression under ungdomsåren. Studien följde 241 ungdomar över åtta år och ger nya insikter i hur fysisk hälsa kan påverka den mentala hälsan.

Konditionens betydelse för mental hälsa

Studien, som genomfördes av forskare vid Jyväskylä universitet och Östra Finlands universitet, visade att ungdomar med bättre hjärt- och lungkapacitet (kardiorespiratorisk kondition) hade färre symptom på stress och depression i tonåren. Förbättringar i konditionen mellan barndomen och tonåren var särskilt viktiga. Dessutom fann forskarna att motorisk kondition, som koordination och balans, bidrog till bättre kognitiv funktion och färre stressymptom, även om sambandet med depression var svagare än för hjärt- och lungkapaciteten.

Fysisk aktivitet minskar skärmens negativa effekter

Studien noterade också att skärmtid under tonåren delvis förklarade sambanden mellan fysisk kondition och mental hälsa. Ungdomar som tillbringade mer tid framför skärmar uppvisade sämre mentala resultat, vilket ytterligare förstärker behovet av att prioritera fysisk aktivitet i ungas liv.

Forskarna uppmanar nu föräldrar, skolor och beslutsfattare att uppmuntra barn och ungdomar till mer fysisk aktivitet, både i skolan och på fritiden, för att stärka både fysisk och mental hälsa. Fysisk aktivitet i tidig ålder kan vara en effektiv strategi för att minska den växande psykiska ohälsan bland ungdomar.

Källa: medicalxpress

link.springer

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 22.11.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
22.11.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 22.11.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

144 064

10,58

1 524 701,34

XSTO

114 165

10,55

1 204 671,43

XCSE

28 131

10,58

297 599,19

Summa

286 360

10,57

3 026 971,96

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,5858 och DKK till EUR 7,4588
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 2 037 152 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.