Marknadsnyheter
54 miljarder kronor till pensionsspararnas konton
På fredag sätts intjänade premiepensionsrätter in på pensionsspararnas konton. Årets insättning är 54 miljarder kronor. Men det är bara en del av insättningarna till pensioner. Under året har också 341 miljarder kronor betalats in för inkomstpensionen. Arbetsgivarna betalar dessutom cirka 260 miljarder kronor i tjänstepensionspremier till sina anställda. Årets totala pensionsrättsinsättning blir därmed cirka 655 miljarder kronor.
Totalt får pensionssparare pensionsrätter som uppgår till cirka 655 miljarder kronor i år. I summan ingår premier för inkomstpension, premiepension och tjänstepension.
Av pensionsavgiften om totalt 18,5 procent av pensionsunderlaget som går till allmän pension så går 2,5 procentenheter, ungefär en sjundedel, till premiepensionen. Premiepensionen bokförs och sparas för varje person och placeras i fonder som spararen har valt eller i förvalet AP7 Såfa.
– Nu fördelas cirka 54 miljarder kronor i premiepensionsfonder enligt varje persons fondval. Den som vill veta mer om sina fondval inom premiepensionen behöver inte ringa utan kan logga in på pensionsmyndigheten.se. Har man inte gjort något val så sätts pengarna in på AP7 Såfa, säger Estrella Zarate, som är fondinformationschef på Pensionsmyndigheten.
Insättningen av 54 miljarder kronor till spararnas premiepension startar på fredag kväll den 6 december. Insättningen gäller pensionsavsättningen för inkomståret 2023 plus ränta och motsvarar 9 093 kronor per sparare i genomsnitt. Den maximala insättningen är 14 433 kronor.
Fondval efter torsdag läggs på kö
För pengarna som placeras på pensionsspararnas konton köps nya fondandelar med start på måndag den 9 december. Det går att byta fonder på pensionsmyndigheten.se. Fondbyten som begärs efter torsdag den 5 december klockan 23.59 genomförs när pensionsrättshandeln är avslutad, tidigast onsdagen den 11 december.
Insättning av inkomstpensionsrätter
Inkomstpensionen är ett fördelningssystem dit 16 procentenheter går av de 18,5 procent som betalas in i till den allmänna pensionen. Insättningen bokförs för varje pensionssparare men avgifterna i ett fördelningssystem utbetalas mer eller mindre direkt som pension till dagens pensionärer.
I år bokförs en insättning på 341 miljarder kronor, i genomsnitt 55 988 kronor per person, på 6 083 266 pensionssparares konton för inkomstpension. Beloppet har ökat med 17 miljarder kronor jämfört med 2023 då 324 miljarder kronor eller i snitt 53 350 kronor per person sattes in.
Maximal insättning till inkomstpensionen var 89 160 kronor för inkomstår 2023 då den högsta pensionsgrundande inkomsten var 557 250 kronor.
Insättning av tjänstepensionsrätter
Cirka nio av tio anställda har en tjänstepension utöver den allmänna pensionen. Även arbetsgivare som saknar kollektivavtal kan erbjuda tjänstepensionslösningar till sina anställda. Inbetalningar till tjänstepensionen motsvarar cirka 4,5 – 6,0 procent av lönen. För inkomster över 47 625 kronor per månad är avgiften cirka 30 procent. Pensionsmyndigheten uppskattar årets insättningar för tjänstepensioner till 260 miljarder kronor.
Företagare saknar tjänstepension
Den som är företagare med enskild firma eller aktiebolag saknar ofta tjänstepension och behöver därför spara själv för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får.
Tabell pensionsinsättningar, miljarder kronor
2024 (inkomstår 2023) |
2023 (inkomstår 2022) |
|
Inkomstpension |
341 |
324 |
Premiepension |
54 |
51 |
Tjänstepension, prognos |
260 |
240 |
Totalt |
655 |
615 |
Fakta premiepensionsrätter
- 2024 får 5 966 308 sparare premiepensionsrätter. Motsvarande antal 2023 var 5 959 882 sparare.
- Av dessa är 184 924 sparare nya i premiepensionssystemet. Motsvarande antal nya sparare 2023 var 237 602.
- Avsättningen till premiepensionen har fram till december förvaltats hos Pensionsmyndigheten i en tillfällig förvaltning. Ränteförvaltningen har genererat en positiv avkastning som ökar tilldelningen till spararna med 1 888 miljoner kronor eller ytterligare 316 kronor i pensionsrätter i genomsnitt per sparare.
- Nya sparares pensionsrätter placeras med automatik i AP7 Såfa. Ett brev efter insättningen informerar om att de erhållit premiepensionsmedel samt att de har möjlighet att göra ett eget fondval.
- I samband med insättningen sker också rebalansering av AP7 Såfa där viktningen mellan aktie- och ränteplacering anpassas efter Såfa-spararens ålder. Fram till 55 års ålder har man dock 100 procent i AP7 Aktiefond. Rebalansering sker även för de övriga AP7-portföljerna.
För vidare information
Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar helger: 010-454 30 00
Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut cirka 378 miljarder kronor till 2,3 miljoner pensionärer, genomför cirka 880 000 fondbyten och skickar ut 8 miljoner orange kuvert. Vi är drygt 1 700 medarbetare på 8 orter.
Vi gör pensioner enklare.
Pressrum med korta pensionsfakta och bildbank: www.pensionsmyndigheten.se/nyheter-och-press
Pensionsmyndigheten på Twitter: www.twitter.com/Pensionsmynd
Kontorsväxel: 0771-771 771
Postadress: Pensionsmyndigheten, Box 38190, 100 64 STOCKHOLM
Besöksadress i Stockholm: Hornsgatan 168 (gårdshuset)
Kundservice: 0771-776 776, e-post via webben eller www.facebook.com/fragaompension
Taggar:
Marknadsnyheter
Luftföroreningar under graviditeten kan skada barnets hjärna
Luftföroreningar kan påverka hjärnans utveckling hos barn redan innan födseln. En ny studie i Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology visar att ozonföroreningar under graviditetens andra trimester ökar risken för intellektuella funktionsnedsättningar hos barn med upp till 55% jämfört med deras syskon.
Risk under fosterhjärnans snabba utveckling
Under andra trimestern utvecklas fosterhjärnan snabbt med 250 000 nya nervceller per minut. Forskarna fann att en ökning av ozon med 10 delar per miljard under denna period är starkt kopplad till en ökad risk för kognitiva funktionsnedsättningar. Ozon, som bildas av kemiska reaktioner i luften, är ett ökande miljöproblem kopplat till klimatförändringar.
Minska ozonutsläppen för barnens skull
Forskarna betonar vikten av renare fordonsstandarder och övergång till elfordon för att minska ozonföroreningar. ”Att skydda barns hjärnor bör vara en prioritet,” säger Sara Grineski, professor vid University of Utah. Studien understryker behovet av kraftfulla insatser mot luftföroreningar för att säkerställa framtida generationers hälsa.
Källa: healthday.com
Marknadsnyheter
Statistik över inhemska patentansökningar 2024: ökning i Savolax, Nyland och Egentliga Finland
I fjol tog Patent- och registerstyrelsen (PRS) emot 1 770 patentansökningar, vilket är 102 fler än året innan. Antalet ansökningar ökade betydande i Savolax, Nyland och Egentliga Finland. En liten ökning sågs i Södra Savolax, Egentliga Tavastland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Norra Karelen, Päijänne-Tavastland och Satakunta. Antalet ansökningar var detsamma i Birkaland. Det kom inga ansökningar från Åland. I de övriga landskapen sjönk antalet patentansökningar.
Statistik efter landskap
I statistiken bestäms landskapet enligt den hemvist eller adress som angetts för den första sökanden i ansökan.
Antalet ansökningar ökade jämfört med förra året
- Södra Savolax 17 (15)
- Egentliga Tavastland 21 (16)
- Mellersta Österbotten 10 (9)
- Mellersta Finland 59 (50)
- Norra Karelen 15 (13)
- Norra Savolax 59 (39)
- Päijänne-Tavastland 38 (33)
- Satakunta 19 (12)
- Nyland 1 250 (1 172)
- Egentliga Finland 71 (57)
Antalet ansökningar minskade jämfört med förra året
- Södra Karelen 17 (18)
- Södra Österbotten 9 (13)
- Kajanaland 3 (6)
- Kymmenedalen 4 (8)
- Lappland 11 (12)
- Österbotten 18 (20)
- Norra Österbotten 60 (86)
Antalet ansökningar oförändrat
- Åland 0
- Birkaland 89
På prh.fi finns statistik över patentansökningar till PRS efter landskap för de senaste tio åren.
Statistik över patent
PRS publicerar följande statistik:
- nationella patentansökningar till PRS månadsvis
- nationella patentansökningar till PRS efter landskap
- patent beviljade i Finland
- europeiska patent validerade i Finland
- inhemska företag med största antalet ansökningar
- antalet inhemska och utländska sökande.
Läs mer om patentstatistik på prh.fi.
Om patent
Patent är en ensamrätt att utnyttja en uppfinning. Med det avses yrkesmässigt utnyttjande, såsom tillverkning, försäljning, användning och import av en produkt. I Finland söks patent hos PRS. Utöver nationella patent, det vill säga patent i kraft endast i Finland, handlägger PRS också internationella patentansökningar. Läs mera om patent på prh.fi.
För ytterligare information:
Olli Sievänen
Ledande rådgivningsingenjör
Patent- och registerstyrelsen
Tfn mån-fre 029 509 5438
Om oss
Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.
Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.
Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.
Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.
Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.
Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html
Taggar:
Marknadsnyheter
Preliminära siffror slog TradeVenues estimat
TradeVenue ger en kort kommentar på de preliminära siffrorna som släpptes från Redsense Medical igår.
Redsense Medical meddelade idag preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till ca 12,7 MSEK med en preliminär vinst på 5,6 MSEK. En stark avslutning på året, vilket fick aktien att stiga med över 10%.
Till kommentaren: https://tradevenue.se/artiklar/preliminara-siffror-slog-vart-estimat-66944
Om TradeVenue
TradeVenue grundades 2015 som en mötesplats för investerare och noterade bolag. Vi fokuserar främst på att lyfta fram små och medelstora bolag genom analyser, intervjuer och bolagsnyheter. På vår hemsida finner du även aktietips, insiktsfulla blogginlägg och de senaste nyheterna från börsvärlden, vilket gör oss till en central plattform för både erfarna investerare och nybörjare.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke