Marknadsnyheter
78,3 miljoner till vårdens medarbetare i Västmanland
lö, jan 27, 2018 09:20 CET
Regeringen och alla landsting/regioner har idag kommit överens om två överenskommelser som fokuserar på vårdens medarbetare. De handlar om de tre miljarder regeringen lägger i personalsatsningar 2018 ska fördelas till i landet, och vad de får användas till. Pengarna ska ge bättre förutsättningar för sjukvårdens medarbetare, möjlighet att anställa fler och utveckla vårdens verksamheter.
– Grunden för en bra sjukvård är att vi har tillräckligt många anställda, med rätt förutsättningar för att göra sina jobb och stärka patienterna. Regeringen satsar historiska 5,5 miljarder kronor extra på sjukvården. Västmanland får 78,3 miljoner kronor extra för personalsatsningar i år, säger socialminister Annika Strandhäll.
Regeringen tillför sjukvården totalt 5,5 miljarder kronor 2018, vilket är en historiskt stor satsning. Överenskommelsen Goda förutsättningar för vårdens medarbetare omfattar 1 999 miljoner kronor, varav 1 975 miljoner kronor fördelas mellan landstingen för satsningar inom följande områden:
– Utveckla medarbetarnas arbetssituation handlar om att stärka den egna bemanningen genom att exempelvis anställa fler, satsa på arbetsvillkor samt om insatser som rör bland annat:
Tillräckligt antal medarbetare med rätt kompetens som bland annat innefattar möjligheten att öka bemanningen, arbeta heltid, se till att verksamheten inte är beroende av inhyrd personal och olika delar av landstingens utbildningsuppdrag med bland annat AT- och ST-tjänster samt handledare och verksamhetsförlagd utbildning.
Arbetsmiljö som är centralt för såväl möjligheten för medarbetarna att göra ett bra jobb, som för arbetsplatsernas möjligheter att locka och behålla medarbetare.
Insatser för att behålla och utveckla medarbetare som bland annat innefattar kompetensutveckling och möjligheten till utbildningslön och att utbilda sig inom en befintlig anställning, exempelvis när sjuksköterskor läser till specialister och när vårdbiträden vidareutbildar sig till undersköterskor.
– Utveckla vårdens verksamheter handlar om insatser för utvecklingsarbete, med insatser som rör: chefernas utvecklingsarbete, förbättra planering och organisation och verksamhetsstöd för personalen.
Tilläggsöverenskommelsen Stöd till bättre resursutnyttjande i hälso- och sjukvården omfattar 976 miljoner kronor och rör den så kallade professionsmiljarden, som varit en del av regeringens satsningar de senaste åren. Bland annat är 300 miljoner kronor är öronmärkta som stöd till landstingen för att ge fler sjuksköterskor möjlighet att bli specialistsjuksköterskor, framför allt genom olika sorters studielön och utbildningsanställningar.
Medlen till överenskommelserna är en del av regeringens budget för 2018, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.
Kontakta gärna landstingspolitikerna för kommentar om de regionala behoven och hur de planerar att använda pengarna regeringen skjuter till.
Kontakt:
Adriana Haxhimustafa
Tf pressekreterare hos Annika Strandhäll
070-2663105
adriana.haxhimustafa@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Market Notice 9/25– Last day of trading in SensoDetect AB’s subscription option SDET TO 2
Last day of trading in the company’s subscription option, SDET TO 2, is January 17, 2025
Information about the subscription option:
Short name: SDET TO 2
ISIN-code: SE0021149028
Orderbook-ID: 318791
CFI: RSSXXR
FISN: SENSODETEC/OPT RTS 20250121
Last day of trading: January 17, 2025
Stockholm January 14, 2025
Spotlight Stock Market
08-51168000
backoffice@spotlightstockmarket.com
Marknadsnyheter
Ny vinst för nötfärs på rulle – Änglamark bäst i test
I Allt om mats stora test av nötfärs har Änglamarks ekologiska utsetts till bäst i test. Och det är inte första gången som färs i rulle toppar listorna.
– Vi brukar kalla våra rullar med färs för en riktigt smart idé. De tar mindre plats, är saftigare, håller längre, lättare att frysa in och gör det därmed enklare att laga god mat, säger Anders Hansson, ansvarig sortiment och inköp för kött på Coop Sverige om den fjärde vinsten på senare år för nötfärs i rulle under Coops egna varumärken.
”Hög kvalitet”
Allt om mat berömmer Änglamarks nötfärs för hur den bidrar till en ren och fyllig köttsmak, har en fast konsistens samtidigt som den känns luftig och saftig. Totalt testades 12 olika sorters svensk nötfärs där varan formades till biffar som stektes i neutral rapsolja – där då Änglamark stack ut som solklar vinnare.
Ett ännu hållbarare alternativ än Änglamarks ekologiska nötfärs är kylgrannen Coop naturbeteskött som återfinns i de flesta av Coops 820 butiker.
– Vårt naturbeteskött innehåller en mycket hög kvalitet, och kan likställas med ett prisvärt premiumkött. Att det dessutom är bäst ur ett hållbarhetsperspektiv gör ju inte saken sämre, säger Anders Hansson.
Rullar med färs i Coops sortiment:
- Coop blandfärs
- Coop fläskfärs
- Coop nötfärs
- Coop hamburgerfärs
- Änglamark nötfärs
- Coop nötfärs naturbeteskött
Om Coop EVM
Coop har som företag alltid varit pionjären inom EVM. Redan på 20-talet introducerades egna varumärken för att säkra leveranser samt kunna erbjuda samma vara till ett lägre pris. Cirkelkaffe var ett av de första varumärkena. Varumärket Coop lanserades 2003, sortimentet är brett och är det största av våra egna varumärken. Det levererar matglädje till alla sorters familjer, stora som små. Det är helt enkelt bra produkter till bra pris. Det är både varor som behövs i vardagen och som passar vid lite festligare tillfällen.
Många av våra produkter har fått utmärkelsen Bäst i test av oberoende kanaler som Mitt Kök, Expressen/Allt om mat, Svenska Dagbladet (SvD), Råd & Rön, TT och Aftonbladet. Senast prisades Coop laktosfri vispgrädde hos Aftonbladet, samtidigt som Råd & Rön nyligen lyfte fram Coop fläckborttagning som bäst i test, och SvD framhävde våra färdiga pastaknyten i sitt stora smaktest. Detta är vi naturligtvis stolta över eftersom vi vill erbjuda våra medlemmar och kunder goda varor av bra kvalitet till bra priser.
Varumärken under Coop EVM är Coop, Änglamark, Xtra och Gourmet.
Taggar:
Marknadsnyheter
Norconsult får utökat uppdrag i Bålforsens kraftverk
Norconsult Sverige har fått i uppdrag att projektleda tre delprojekt för Unipers nya vattenkraftaggregat i Bålforsens kraftverk. Uppdraget är speciellt då det sällan byggs nya vattenkraftaggregat av den här storleken i Sverige. Norconsult bidrar sedan våren 2024 med turbin- och generatorkompetens och under hösten fick Norconsult dessutom förtroendet att ansvara för delprojekt El och kontroll.
El- och kontrolluppdraget innebär att ansvara för den övergripande designen av kontrollanläggningen för den nya turbinen och generatorn samt för el-projekteringen. Det nya vattenkraftaggregatet kommer öka anläggningens kapacitet med drygt 30 procent.
När Bålforsens kraftverk byggdes på 1950-talet förbereddes plats för ett tredje aggregat. Det sprängdes ett utrymme i berget som tills nu har stått outnyttjat. Nu har Uniper beslutat att bygga en tredje turbin och uppgradera de övriga vilket kommer öka kapaciteten med drygt 30 procent.
Generator- och turbinuppdragen startade våren 2024 och i dagsläget befinner sig projektet i projekteringsfas. Den nya turbinen beräknas att tas i drift 2028. Samtidigt som den nya turbinen, som kommer att generera 42 MW, tas i drift kommer de två existerande turbinerna uppgraderas.
Den nya turbinen är designad för ett större effektspann än vad som varit vanligt tidigare och är konstruerad för att bättre kunna stabilisera nätet. Det innebär att man kommer att ha en beredskap att sälja mer effekt med kort varsel och på så sätt bidra till att effektbalansera och stabilisera elnätet.
— Utmaningen i det här uppdraget är att vi ska installera en ny turbin i ett befintligt hålrum i berget, berättar Robert Asplund, gruppledare Elteknik & Projektledning hos Norconsult. Vilket innebär extra mycket samordning med övriga konsulter och entreprenörer inom alla discipliner, fortsätter Robert.
Cecilia Köljing
Presskontakt
cecilia.koljing@norconsult.com
Dir: 010-141 83 54 | Mob: 0790-06 08 55
Norconsult är ett av Nordens ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad som kombinerar ingenjörskonst, arkitektur och digital expertis i projekt av alla storlekar, för privata och offentliga kunder. Genom innovation och samarbete, och med vårt syfte ”Varje dag förbättrar vi vardagen”, söker vi ständigt efter hållbara, effektiva och samhällsnyttiga lösningar. Med cirka 6 300 medarbetare på över 140 kontor i Norge, Sverige, Danmark, Island, Polen och Finland kombinerar vi tvärfacklig expertis med lokal närvaro.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke