Connect with us

Marknadsnyheter

Värktabletter avsedda för människor ska inte ges till husdjur – kan orsaka förgiftning

Published

on

Om hunden eller katten har ont, är det inte rekommenderat att ge djuret värktabletter som är avsedda för människor eftersom de kan orsaka förgiftning istället för att lindra djurets smärta. Vanliga värktabletter avsedda för människor som kan orsaka förgiftning för hundar och katter är ibuprofen, acetylsalicylsyra och paracetamol. Agria Eläinvakuutus berättar om symtom på läkemedelsförgiftning och vad är en farlig dos för husdjur.

Koiralle ei kannata antaa ihmisille tarkoitettuja srkylkkeit
Om ens husdjur visar symtom på smärta, vill djurägaren såklart hjälpa till och lindra djurets smärta. Man ska dock inte ge värktabletter avsedda för människor till sitt djur, om inte veterinären har specifikt så ordinerat. Människors värktabletter kan istället för att lindra smärtan orsaka magbesvär, lever- eller njurproblem eller i värsta fall leda till att djuret avlider.

Varför kan värktabletter vara farliga för husdjur?

Läkemedel bryts ner på ett annat sätt i kattens kropp än i människans kropp: de brytas ned långsammare, eller inte alls.

Vanliga läkemedel som kan orsaka förgiftning hos hundar och katter är ibuprofen, acetylsalicylsyra och paracetamol. Egentligen kan vilken som helst läkemedel bli farlig i stora mängder. Därför är det viktigt att förvara alla läkemedel (även dem som är för djur!) utanför djurens räckhåll.

Vanliga symtom på förgiftning är kräkningar och diarré, skakningar, andningsbesvär och dreglande. Symtomen varierar beroende på vilken läkemedel djuret har fått i sig och hur mycket.

Olämpliga läkemedel för husdjur och deras symtom

Ibuprofen

Finns bland annat i Burana och Ibumax.

Överdos av ibuprofen orsakar hunden oftast symtom i magtarmkanalen, såsom kräkningar, diarré, blod i avföring, magsmärta och sår i magsäcken och tolvringertarmen (duodenum).

Vid ibuprofenförgiftning kan katten bli desorienterad, ha blodig avföring, och i värsta fall hamna i chock eller avlida.

Giftig dos för hund: en dos på mer än 100 mg/kg kroppsvikt kan orsaka besvär i magtarmkanalen. Så exempelvis för en hund som väger 8 kg: 2 tabletter av 400mg starkt Burana är farligt.

Giftig dos för katt: över 50 mg/kg kroppsvikt kan orsaka magsår, större dos kan orsaka njurskador.

Paracetamol
Finns bland annat i Panadol.

För hund kan en stor dos av paracetamol kan orsaka symtom på förgiftning eller leverskador. Vanliga symtom på förgiftning är kräkningar, magsmärta och slöhet. Symtom på leverskada är att huden, slemhinnorna och ögonvitorna börjar gulna.

För katter påverkar paracetamol blodets syresättningsförmåga och katten blir ofta trött. En förgiftning kan leda till blodbrist och även dödsfall om katten inte får hjälp i tid. Även om katten inte skulle visa förgiftningssymtom kan paracetamol ge leverskador som inte upptäcks på en gång.

Giftig dos för hund: 75–100 mg/kg kroppsvikt. Så exempelvis för en hund som väger 10 kg: 1,5–2 tabletter av 500mg starkt Panadol.

Giftig dos för katt: 50 mg/kg kroppsvikt, så även en liten bit av en tablett kan orsaka symtom på förgiftning.

Acetylsalicylsyra
Finns bland annat i Asperin och Disperin.

Även fast acetylsalicylsyra har tidigare använts som smärtstillande för djur innan det fanns värktabletter avsedda för specifikt hundar och katter, kan acetylsalicylsyra i stora mängder orsaka allvarliga besvär: skador till magslemhinnorna, kräkning, diarré och tappat aptit.

Giftig dos för katt: katter kan få symtom på förgiftning vid en dos som är mer än 25 mg/kg kroppsvikt. Katter är speciellt känsliga mot aacetylsalicylsyra eftersom det tar en lång tid för läkemedlet att elimineras från kattens kropp.

Giftig dos för hund: varierar men 450–500 mg/kg kroppsvikt kan orsaka allvarliga skador.

När ska man kontakta veterinär?

Om du vet eller misstänker att djuret har ätit värktabletter eller andra läkemedel kontakta veterinär omedelbart. Samma gäller om djuret visar symtom på förgiftning. Försök att ta reda på vad och hur mycket djuret har fått i sig samt hur länge sen det var djuret åt upp medicinen. Ta gärna med läkemedelsförpackningen till veterinären.

De flesta symtomen syns direkt eller inom ett par timmar, men till exempel njursvikt eller leverskador kan visa sig senare, ibland först efter några dagar eller veckor. Därför är det viktigt att kontakta veterinär om du misstänker eller vet att djuret har ätit upp någon medicin, även om det inte visar några symtom.

Tre tips för att förebygga läkemedelsförgiftning

  • Förvara alltid alla läkemedel i ett ställe som husdjuret inte kommer åt. Detta gäller även medicin avsedda för djur – speciellt smaksatta läkemedel kan vara så lockande att hunden äter upp hela förpackningen.
  • Läkemedel avsedda för människor bör aldrig ges till husdjur, om inte veterinären har specifikt ordinerat så. I sådana fall bör veterinärens angivna dosering följas noggrant.
  • Om ditt husdjur har ont, kontakta veterinär och ge djuret läkemedel enligt veterinärens instruktioner.

_______________________________________________________________________________________________

Agria Eläinvakuutus är Finlands enda djurspecialistförsäkringsbolag som erbjuder försäkringar för hundar, katter och smådjur.  

Vi önskar att Agria Eläinvakuutus läggs som källa till alla publicerade texter. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.