Connect with us

Marknadsnyheter

Earth Hour 2021: Är du med? – Släck för vår enda planet

Published

on

På lördag den 27 mars kl. 20.30-21.30 är det Earth Hour – världens största klimatmanifestation. Att släcka är en viktig signal till våra beslutsfattare att agera för klimatet och den biologiska mångfalden under Supermiljöåret 2021. Men Earth Hour är mer än detta. Genom små och stora förändringar i vardagen kan vi göra skillnad. Dessutom kan du prova dina kunskaper i ett livesänt quiz samma kväll!

Lördagen den 27 mars kl. 20.30-21.30 släcker vi för vår enda planet. Är du med? Foto: Linda Manner WWF Finland.

– I år vill Världsnaturfonden WWF särskilt uppmärksamma att vi alla kan göra stor skillnad genom små och stora förändringar i vår vardag. Genom att släcka på Earth Hour sänder vi ett viktigt budskap till världens ledare att ta modiga politiska beslut för att stoppa klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald, säger Cecilia Stenström, projektledare Earth Hour WWF, som också betonar att vi alla måste bidra genom förändringar i vardagen om vi ska lyckas hålla oss till Parisavtalet.

Earth Hour startade år 2007 i Sydney. Varje år engagerar Earth Hour miljontals individer globalt, men också företag och hittills i år är över 200 av Sverige kommuner med. I år släcks byggnader och platser runt om i hela landet. Från Skistars skidbackar i norr, Liseberg i väst, ett flertal av de kungliga slotten i öst till Öresundsbron i söder. Internationellt brukar flera ikoniska byggnader släcka ned, bland annat Sydneys Operahus, Eiffeltornet och Colosseum i Rom.

Under Supermiljöåret 2021 ska världens ledare fatta en rad globala beslut som kommer att peka ut riktningen för vår planets framtid och i bästa fall sätta kursen mot en hållbar utveckling. FNs konvention för biologisk mångfald ska bland annat sätta nya mål. Utan fungerande natur och biologisk mångfald kollapsar matförsörjningen och ekonomin. Samtidigt pågår klimatkrisen och i dess spår ser vi översvämningar, skyfall och skogsbränder.

Årets tema för Earth Hour är ”Är du med? ­Släck för vår enda planet”. WWF har tagit fram 50 konkreta förändringar riktade till allmänheten, som innehåller allt från att släcka på Earth Hour, lägga locket på kastrullen, till att förvandla gräsmattor till blommande ängar och gå med i bilpooler – allt för att bidra till en hållbar planet. Du kan också göra din röst hörd genom att skriva under uppropet Voice for the planet, för att sätta press på de globala politiska besluten.

Förra året deltog rekordmånga länder och territorier i Earth Hour, hela 190 stycken, trots att pandemin bröt ut strax innan. Många lyckades ställa om snabbt, visade prov på stor kreativitet och kunde genomföra lyckade Earth Hour arrangemang trots enorma restriktioner och påfrestningar.

– Även i år tar vi hänsyn till att hindra spridningen av coronaviruset i samband med Earth Hour. Till exempel har vi inlett ett samarbete med quizappen Primetime och genomför kl. 20.30 en extrainsatt livesänd frågesport tillsammans med Melodifestivaldeltagaren Clara Klingenström, där du kan testa dina kunskaper om just Earth Hour, säger Cecilia Stenström.

Det enda du behöver göra för att vara med är att ladda ner appen Primetime Quiz i Appstore eller Google play – den är helt gratis!

FAKTA: Ikonbyggnader som släcker på Earth Hour 2021

I år släcker bland annat följande ikonbyggnader i Sverige: Öresundsbron, Turning Torso, Liseberg, Gröna Lund, Berns, Stadshuset, Kulturhuset, Af Chapman, Tekniska nämndhuset och glasobelisken på Sergels torg. Samt de kungliga slotten: Stockholms slott, Drottningholms slott, Gripsholms slott, Ulriksdals slott och Koppartältet i Haga.

Internationellt släcker ikonbyggnader som Eiffeltornet i Paris, Tokyo Skytree, Brandenburger Torg i Berlin, Peterskyrkan i Vatikanstaten, Colosseum i Rom, Sydney Opera House, Niagarafallen som en symbolisk gest för att visa sitt stöd för Earth Hour.

FAKTA: Earth Hour 2021

FAKTA: Så började Earth Hour

Förra året, 2020, deltog 190 länder och territorier, vilket är rekordmånga. Av totalt 290 deltog 211 av Sveriges kommuner (73%). Trots pandemin var det en ökning av antalet kommuner som arrangerar Earth Hour under hela helgen eller veckan – 62 kommuner.

År 2019 deltog 188 länder och 260 svenska kommuner (ca 90%) varav 44 kommuner drev Earth Hour under flera dagar. Så många som 36% av svenskarna antingen släckte eller deltog i annan Earth Hour-aktivitet och drygt 46% blev inspirerade att införa hållbara vanor i sin vardag under kampanjen år 2019.

Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare kring klimatfrågan. Det första Earth Hour resulterade i att över 2 miljoner Sydneybor och 2 000 företag släckte ljuset. Nyheten spreds över världen och nu släcker vi snart för femtonde gången. Att släcka ljuset är en symbolhandling för att visa att vi tar klimatfrågan och den minskade biologiska mångfalden på allvar och en aktivitet som människor kan utföra i alla länder, även där inte det är tillåtet att utföra klimatstrejker eller andra aktiviteter som upplevs ifrågasätta regimer.

FAKTA: Jubileumskampanjen Är du med?

I år fyller WWF 50 år. Det firar vi bland annat med att utmana svenska folket med 50 förändringar. Läs mer här.

 För frågor, kontakta:

Cecilia Stenström, projektledare WWF för Earth Hour, tel 08-624 74 37, cecilia.stenstrom@wwf.se

Barbara Evaeus, senior projektledare WWF, tel 08-624 74 48, barbara.evaeus@wwf.se

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, tel 073-586 26 22, nina.schmieder@wwf.se 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Medivir presenterar data för kombinationen fostrox + Lenvima vid HCC på ESMO GI

Published

on

By

Stockholm — Medivir AB (Nasdaq Stockholm: MVIR), ett läkemedelsföretag inriktat på att utveckla innovativa behandlingar av cancersjukdomar med stora medicinska behov, meddelade idag att ett abstrakt för kombinationen fostroxacitabine bralpamide (fostrox) + Lenvima® vid hepatocellulär cancer (HCC) har accepterats för presentation vid European Society for Medical Oncology (ESMO) Gastrointestinal (GI) Cancers Congress den 26-29 juni 2024 i München.

 

Abstraktet, med titeln “Liver pharmacodynamics in an open-label phase Ib/IIa study of fostroxacitabine bralpamide (fostrox, MIV-818) in combination with lenvatinib in 2L/3L hepatocellular carcinoma” kommer att presenteras på konferensen av Dr Hong Jae Chon, CHA Bundang Medical Center i Korea. Dr Chon är en av prövarna i den pågående fas Ib/IIa-studien.

 

Presentationen kommer att innehålla farmakodynamiska data från patienter i den pågående fas Ib/IIa-studien med kombinationen fostrox + Lenvima, som utvärderar påverkan på normal leverfunktion och DNA-skador i tumörceller jämfört med friska celler. Presentationen kommer också att innehålla en uppdatering av den kliniska effekten då studieresultatet har fortsatt att mogna och patienterna har kunnat fortsätta med behandlingen.

 

Postern kommer att finnas tillgängliga på Medivirs hemsida efter presentationen.

 

För ytterligare information kontakta:

Magnus Christensen, finanschef, Medivir AB

Telefon: 08-5468 3100.

E-post: magnus.christensen@medivir.com

 

 

Om fostrox

Fostrox är en typ av smart kemoterapi som levererar den celldödande substansen selektivt till tumören samtidigt som den skadliga effekten på normala celler minimeras. Detta uppnås genom att koppla en aktiv kemoterapi (troxacitabin) till en prodrog-svans. Prodrogens design gör det möjligt att administrera fostrox oralt och färdas direkt till levern där den aktiva substansen frisätts lokalt i levern. Med denna unika mekanism har fostrox potential att bli det första leverriktade, oralt administrerade läkemedlet som kan hjälpa patienter med olika typer av levercancer. En fas 1b-monoterapistudie med fostrox har avslutats och en fas 1b/2a-kombinationsstudie i HCC pågår.

 

Om primär levercancer

Primär levercancer är den tredje vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall i världen och hepatocellulär cancer (HCC) är den vanligaste formen. Trots att existerande behandlingar för HCC kan förlänga patienternas liv är behandlingsfördelarna ofta begränsade och dödligheten ligger kvar på en hög nivå. Varje år diagnosticeras ca 660 000 patienter med primär levercancer globalt och den nuvarande graden av femårsöverlevnad är under 20%1). HCC är en heterogen sjukdom med olika etiologier och utan specifika mutationer som observerats i många andra cancerformer. Detta har bidragit till bristen på framgång för molekylärt riktade substanser i HCC. Bristen på övergripande nytta, tillsammans med den generellt dåliga prognosen för patienter med medellångt och långt framskriden HCC resulterar i ett stort otillfredsställt medicinskt behov.

 

 

 

Om Medivir

Medivir utvecklar innovativa läkemedel med fokus på cancersjukdomar där de medicinska behoven är stora. Företaget satsar på indikationsområden där tillgängliga behandlingsmetoder är begränsade eller saknas och det finns stora möjligheter att erbjuda betydande förbättringar till patienterna. Medivir fokuserar på utvecklingen av fostroxacitabine bralpamide (fostrox), en smart kemoterapi som har utformats för att ge en riktad anti-tumöreffekt i levern samtidigt som eventuella biverkningar minimeras. Samarbeten och partnerskap är en viktig del av Medivirs affärsmodell och läkemedelsutvecklingen bedrivs antingen i egen regi eller i partnerskap. Medivirs aktie (ticker: MVIR) är noterad på Nasdaq Stockholms lista för små bolag (Small Cap). www.medivir.se. 

1)       Rumgay et al.,European Journal of Cancer 2022 vol.161, 108-118.

 

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Medivir presenterar data för kombinationen fostrox + Lenvima vid HCC på ESMO GI

Published

on

By

Stockholm — Medivir AB (Nasdaq Stockholm: MVIR), ett läkemedelsföretag inriktat på att utveckla innovativa behandlingar av cancersjukdomar med stora medicinska behov, meddelade idag att ett abstrakt för kombinationen fostroxacitabine bralpamide (fostrox) + Lenvima® vid hepatocellulär cancer (HCC) har accepterats för presentation vid European Society for Medical Oncology (ESMO) Gastrointestinal (GI) Cancers Congress den 26-29 juni 2024 i München.

 

Abstraktet, med titeln “Liver pharmacodynamics in an open-label phase Ib/IIa study of fostroxacitabine bralpamide (fostrox, MIV-818) in combination with lenvatinib in 2L/3L hepatocellular carcinoma” kommer att presenteras på konferensen av Dr Hong Jae Chon, CHA Bundang Medical Center i Korea. Dr Chon är en av prövarna i den pågående fas Ib/IIa-studien.

 

Presentationen kommer att innehålla farmakodynamiska data från patienter i den pågående fas Ib/IIa-studien med kombinationen fostrox + Lenvima, som utvärderar påverkan på normal leverfunktion och DNA-skador i tumörceller jämfört med friska celler. Presentationen kommer också att innehålla en uppdatering av den kliniska effekten då studieresultatet har fortsatt att mogna och patienterna har kunnat fortsätta med behandlingen.

 

Postern kommer att finnas tillgängliga på Medivirs hemsida efter presentationen.

 

För ytterligare information kontakta:

Magnus Christensen, finanschef, Medivir AB

Telefon: 08-5468 3100.

E-post: magnus.christensen@medivir.com

 

 

Om fostrox

Fostrox är en typ av smart kemoterapi som levererar den celldödande substansen selektivt till tumören samtidigt som den skadliga effekten på normala celler minimeras. Detta uppnås genom att koppla en aktiv kemoterapi (troxacitabin) till en prodrog-svans. Prodrogens design gör det möjligt att administrera fostrox oralt och färdas direkt till levern där den aktiva substansen frisätts lokalt i levern. Med denna unika mekanism har fostrox potential att bli det första leverriktade, oralt administrerade läkemedlet som kan hjälpa patienter med olika typer av levercancer. En fas 1b-monoterapistudie med fostrox har avslutats och en fas 1b/2a-kombinationsstudie i HCC pågår.

 

Om primär levercancer

Primär levercancer är den tredje vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall i världen och hepatocellulär cancer (HCC) är den vanligaste formen. Trots att existerande behandlingar för HCC kan förlänga patienternas liv är behandlingsfördelarna ofta begränsade och dödligheten ligger kvar på en hög nivå. Varje år diagnosticeras ca 660 000 patienter med primär levercancer globalt och den nuvarande graden av femårsöverlevnad är under 20%1). HCC är en heterogen sjukdom med olika etiologier och utan specifika mutationer som observerats i många andra cancerformer. Detta har bidragit till bristen på framgång för molekylärt riktade substanser i HCC. Bristen på övergripande nytta, tillsammans med den generellt dåliga prognosen för patienter med medellångt och långt framskriden HCC resulterar i ett stort otillfredsställt medicinskt behov.

 

 

 

Om Medivir

Medivir utvecklar innovativa läkemedel med fokus på cancersjukdomar där de medicinska behoven är stora. Företaget satsar på indikationsområden där tillgängliga behandlingsmetoder är begränsade eller saknas och det finns stora möjligheter att erbjuda betydande förbättringar till patienterna. Medivir fokuserar på utvecklingen av fostroxacitabine bralpamide (fostrox), en smart kemoterapi som har utformats för att ge en riktad anti-tumöreffekt i levern samtidigt som eventuella biverkningar minimeras. Samarbeten och partnerskap är en viktig del av Medivirs affärsmodell och läkemedelsutvecklingen bedrivs antingen i egen regi eller i partnerskap. Medivirs aktie (ticker: MVIR) är noterad på Nasdaq Stockholms lista för små bolag (Small Cap). www.medivir.se. 

1)       Rumgay et al.,European Journal of Cancer 2022 vol.161, 108-118.

 

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Cabonline Group Holdings Årsredovisning och Hållbarhetsrapport 2023

Published

on

By

Cabonline Group Holdings Årsredovisning 2023 samt Hållbarhetsrapport 2023 finns nu tillgänglig på koncernens webplats på cabonlinegroup.com/om-oss/investerare/finansiella-rapporter. PDF-versioner är även bifogad till detta pressmeddelande. Den svenska årsredovisningen finns även tillgänglig på koncernens webplats i European Single Electronic Format (ESEF).

För mer information, vänligen kontakta
Charlotta Söderlund, CEO, tel +46 70 453 77 70, charlotta.weigel@cabonline.com
Erik Skånsberg, CFO, tel
+46 79 062 38 84, erik.skansberg@cabonline.com

Om Cabonline:
Cabonline är Nordens ledande taxiföretag med cirka 2 200 anslutna åkerier och cirka 4 100 bilar i Sverige, Norge och Finland. Inom Cabonline finns en rad välkända varumärken som TaxiKurir, Taxi Skåne, Taxi Väst, Umeå Taxi, Sverigetaxi, TOPCAB, Norgestaxi, Kovanen och Flygtaxi. Genom Cabonline får åkerierna tillgång till attraktiva kundavtal, stöd från branschledande teknikutveckling samt nytta av stordriftsfördelar, effektiv service och en gemensam infrastruktur. Gruppen omsatte 2023 cirka 5,6 Mdr SEK. För mer information: cabonlinegroup.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.