Connect with us

Marknadsnyheter

Forenas ordförande Anders Johansson har idag uppvaktat statsrådet Ardalan Shekarabi och överlämnat förslag om en human arbetsskadeförsäkring

Published

on

Vid mötet överlämnades Forenas förslag om dels ett uppdrag till Försäkringskassan om att införa en fast tidpunkt för prövning av arbetsskador i sjukskrivningsprocessen. Dels ett utkast till lagförslag för att förstärka samordningen mellan arbetsskadeförsäkringen och sjukförsäkringen. Förslag som snabbt skulle förbättra arbetsskadeförsäkringen för alla som skadas i arbetslivet och som idag riskerar förlora rätten till ersättning.

– Jag är glad att Forena genom tålmodigt arbete satt frågan om arbetsskadeförsäkringen på regeringens dagordning. Det är glädjande att regeringen vill lyssna till Forena och våra tankar om hur vi kan rädda arbetsskadeförsäkringen. Vi har haft ett väldigt konstruktivt samtal och jag upplever att statsrådet vill åstadkomma en förbättring. Nu hoppas jag att regeringen återkommer med skarpa förslag som ger alla de som dagligen drabbas av arbetsskador på Sveriges arbetsplatser en försäkring värd namnet. Vi kommer från Forenas håll naturligtvis att fortsätta att följa frågan och driva på för att få till stånd en förbättring, säger Forenas förbundsordförande Anders Johansson i en kommentar.

Forenas förslag till lagändring angående arbetsskadeförsäkringen

En fast tidpunkt för prövning av arbetsskadan är nödvändig, men inte tillräcklig för att arbetsskadeförsäkringen ska leva upp till de åtaganden som Sverige har förbundit sig till enligt ILO-konventionen nummer 121 (se bilaga 1). Även om prövningen vid en fast tidpunkt visar att en individ har en nedsatt förvärvsförmåga på grund av arbetsskada kan emellertid nedsättningen bedömas bestå i mindre än ett år. Därmed saknas rätt till arbetsskadelivränta, men även till sjukpenning ifall individen har varit sjukskriven i mer än 180 dagar och bedöms kunna utföra ett normalt förekommande arbete. Det nya undantaget för denna prövning som infördes den 15 mars kan förväntas tillämpas på arbetsskadade individer med anställning och läkarintyg eller plan för behandling eller rehabilitering som kan anses uppfylla kraven som talar för övervägande skäl. Undantaget kan alltså inte tillämpas ifall den arbetsskadade saknar anställning, behandlingsplan eller att återgången till arbetet kan antas ske först efter den 365:e ersättningsdagen. I en sådan situation hamnar arbetsskadeförsäkringens och sjukförsäkringens respektive definition av förvärvsförmåga och arbetsförmåga i kollision. Arbetsskadeförsäkringen utgår från förlust av förvärvsförmåga (eller intjänandeförmåga) som måste uppgå till en inkomstförlust på minst 15 procent. Hänsyn ska även tas till individens medicinska status, utbildning, ålder och bosättningsförhållande. I sjukförsäkringen vilar rätten till sjukpenning från och med den 180:e ersättningsdagen på att individen är förhindrad att utföra ett normalt förekommande arbete på grund av medicinsk nedsättning av arbetsförmågan på minst 25 procent. Alltså ingen koppling till förmågan att förvärva tidigare inkomst. Denna skillnad i definitionen av oförmåga att förvärva en inkomst respektive att arbeta har funnit sedan 1950-talet, men löstes tidigare genom en samordning där sjukpenning ersattes av arbetsskadesjukpenning eller att sjukpenning utbetalades tills arbetsskadelivräntan prövades. Så sker inte längre och konsekvensen blir att personer med arbetsskador förlorar rätten till ersättning. Därmed uppfyller inte arbetsskadeförsäkringen kraven som ställs i ILO-konventionen nummer 121. Enligt konventionen ska kontantförmåner utgå vid sjukdomstillstånd som förorsakar inkomstförlust vid arbetsskador. Vidare framgår att rätten till förmåner ska utbetalas så länge som följderna av sjukdomstillståndet består.

För att återställa samordningen mellan arbetsskadeförsäkringen och sjukförsäkringen behövs därför en förändring av lagstiftningen som reglerar rätten till sjukpenning efter 180 ersättningsdagar. Forena föreslår två alternativa förändringar. Antingen görs ett tillägg i nuvarande paragraf 48 i kapitel 27 i socialförsäkringsbalken enligt följande (tillägget är i fet stil):

Särskilt om bedömningen efter 180 dagar

48 §   Från och med den tidpunkt då den försäkrade har haft nedsatt arbetsförmåga under 180 dagar ska det dessutom beaktas om den försäkrade har sådan förmåga att han eller hon kan försörja sig själv genom

  1. sådant förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden, eller
  2. annat lämpligt arbete som är tillgängligt för honom eller henne.

Vid bedömningen tillämpas 47 § andra stycket.

Den försäkrades arbetsförmåga ska, trots det som sägs i första stycket, från och med den tidpunkt då han eller hon har haft nedsatt arbetsförmåga under 180 dagar bedömas enligt 46 och 47 §§ om

  1. övervägande skäl talar för att den försäkrade kan återgå till arbete som avses i 46 och 47 §§ före den tidpunkt då han eller hon har haft nedsatt arbetsförmåga i 365 dagar, eller
  2. det i annat fall kan anses oskäligt att bedöma den försäkrades arbetsförmåga enligt första stycket.
  3. det kan antas att en arbetsskada har satt ned den försäkrades förvärvsförmåga.

Eller tillförs en ny paragraf direkt efter paragraf 48 i kapitel 27, som lyder enligt följande:

Bedömning av arbetsförmågan vid arbetsskada

49 §   I de fall den försäkrade kan antas ha en nedsättning av sin förvärvsförmåga på grund av arbetsskada ska bedömningen enligt 48§ utgå.

Forena bedömer att lagförändringen skulle kunna genomföras vid kommande årsskifte under förutsättning att regeringen omgående tillsätter en intern arbetsgrupp som skyndsamt lämnar en promemoria för remisshantering och därefter presenterar en proposition för riksdagen.

Lagförändringen beräknas höja utgifterna för sjukpenninganslaget med drygt 1,1 miljarder kr per år.[1] Uppskattningen baseras på att 7 000 personer beviljas sjukpenning mellan dag 181 till dag 365 på grund av arbetsskada. Antagandet om antalet arbetsskadade baseras på att mellan 4 000 till 6 000 personer årligen beviljas ersättning från AFA Försäkring. Kostnaden kan antingen finansieras genom en höjning av arbetsskadeavgiften eller sjukförsäkringsavgiften som ingår i arbetsgivaravgifterna. Samtidigt bör den allmänna löneavgiften sänkas i samma utsträckning för att göra förändringen kostnadsneutral.

 

[1]

Beräkningen baseras på en genomsnittlig sjukpenning på 720 kr/dag under 180 dagar för 7000 personer, inklusive statliga ålderspensionsavgift. Nettokostnaden blir dock lägre i och med att ersättningen beskattas vilket ger en skatteintäkt som motsvarar drygt 27 procent av den totala ersättningen.

Mikael RomeroPressansvarig08-791 17 06mikael.romero@forena.se

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra drygt 14 000 medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen!

Continue Reading

Marknadsnyheter

ALM Equity AB (publ) offentliggör fusionsdokument avseende samgåendet med Svenska Nyttobostäder AB (Publ)

Published

on

By

I informationen nedan syftar ”detta pressmeddelande” på detta dokument, dess innehåll eller del därav, muntliga presentationer, frågestunder och skriftligt eller muntligt material som diskuteras eller distribueras i anslutning därtill. Detta pressmeddelande är inte en kallelse till en bolagsstämma eller ett fusionsdokument. Detta pressmeddelande är inte heller ett erbjudande att sälja, eller en anfordran eller en inbjudan om att lämna ett erbjudande att köpa, förvärva eller teckna sig för, värdepapper, eller en uppmuntran att göra någon investering, och det kommer inte att ske någon försäljning av värdepapper i jurisdiktioner där ett sådant erbjudande, anfordran eller försäljning skulle vara otillåten utan registrering eller kvalifikation enligt sådan jurisdiktions värdepappersrättsliga lagar. Beslut avseende den föreslagna aktiebolagsrättsliga fusionen mellan ALM Equity AB (publ) (”ALM Equity”) och Svenska Nyttobostäder AB (publ) (”Svenska Nyttobostäder”) (”Fusionen”) ska uteslutande fattas på grundval av information som anges i de faktiska kallelserna till ALM Equitys och Svenska Nyttobostäders bolagsstämmor, såsom tillämpligt, fusionsplanen och fusionsdokumentet beträffande Fusionen, samt på självständiga analyser av informationen däri.

Detta pressmeddelande innehåller framåtriktad information. Framåtriktad information är till sin natur associerad med kända och okända risker, osäkerhetsmoment, antaganden och andra faktorer, eftersom den avser förhållanden och är beroende av omständigheter som inträffar i framtiden, oavsett om de är inom eller utom respektive bolags eller det kombinerade bolagets kontroll. Sådana faktorer kan medföra att de faktiska resultaten, prestationen och den faktiska utvecklingen kan komma att avsevärt avvika från vad som uttryckts eller antytts i den framåtriktade informationen. Trots att respektive bolags ledning anser att deras förväntningar som anges i den framåtriktade informationen är rimliga baserat på sådan information som är tillgänglig för dem, ges inte någon garanti för att sådan framåtriktad information kommer att visa sig vara korrekt. Otillbörlig vikt ska inte fästas vid framåtriktad information. Den framåtriktade informationen gäller endast per dagen för detta pressmeddelande och varken ALM Equity eller Svenska Nyttobostäder åtar sig någon skyldighet att uppdatera den framåtriktade informationen. ALM Equitys och Svenska Nyttobostäders tidigare resultat lämnar inte någon garanti för, och utgör inte någon förutsägelse om, det kombinerade bolagets framtida resultat. ALM Equity, Svenska Nyttobostäder och deras respektive dotterbolag, ledande befattningshavare, anställda och ombud åtar sig vidare inte någon skyldighet att granska, uppdatera eller bekräfta förväntningar eller uppskattningar, eller revidera framåtriktad information för att reflektera händelser som inträffar, eller omständigheter som uppkommer, i förhållande till innehållet i pressmeddelandet. Det är vidare inte säkert att Fusionen kommer att genomföras på det sätt och inom den tidsram som beskrivs i detta pressmeddelande eller överhuvudtaget. 

Idag meddelar ALM Equity AB (publ), (”ALM Equity” eller ”Bolaget”), att fusionsdokumentet avseende samgåendet med Svenska Nyttobostäder AB (publ) har publicerats på bolagens hemsidor: www.almequity.se och www.nyttobostader.se. Som tidigare offentliggjorts, förväntas fusionen vara genomförd under tredje kvartalet 2024.

Rådgivare
ALM Equity har anlitat Tangocm Capital Markets AB som finansiell rådgivare samt Advokatfirman Schjødt AS, filial som legal rådgivare i samband med Fusionen.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA
Maria Wideroth, styrelseordförande i ALM Equity, Telefon: +46 708 25 53 35, E-mailadress: Maria.Wideroth@landahl.se
 

Om ALM Equity
ALM Equity utvecklar och investerar i tillgångar och verksamheter inom fastighetsbranschen utifrån den framtida marknadens behov. ALM Equitys aktie är listad på Nasdaq First North Growth Market med kortnamnet ALM och preferensaktien med kortnamnet ALM PREF. Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ).

Mer information om bolaget finns på www.almequity.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Monivent AB publicerar årsredovisningen för 2023

Published

on

By

Monivent AB meddelar idag att bolaget publicerar sin årsredovisning för verksamhetsåret 2023. Årsredovisningen finns att hämta på bolagets hemsida www.monivent.se samt i form av bifogad pdf.

  

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lindqvist, VD
Telefon: +46 (0)70 748 01 30
E-post: maria@monivent.se​​​​
Hemsida: www.monivent.se

Monivent AB (”Monivent”) utvecklar, tillverkar och säljer medicintekniska produkter i syfte att förbättra den akuta vården som ges till nyfödda barn som har behov av andningsstöd vid födseln. Ungefär tre till sex procent av alla nyfödda barn hamnar i denna kritiska situation och vårdpersonal saknar idag bra verktyg för att bestämma hur effektiv denna manuella ventilering är. Monivent har utvecklat utrustning som mäter luftflödet till barnet direkt i ansiktsmasken via en sensormodul som skickar data trådlöst till en extern monitor. Vårdgivaren får därigenom omedelbar återkoppling, vilket möjliggör nödvändiga justeringar för att säkerställa en effektiv men samtidigt skonsam behandling. Bolaget marknadsför även en produkt avsedd för simuleringsträning på utbildningsdockor som bygger på samma teknik som den kliniska produkten.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordic Flanges Group tillförs cirka 23,2 MSEK

Published

on

By

VI SÄKERSTÄLLER FLÖDEN TILL MÄNNISKORS DAGLIA NYTTA

PRESSMEDDELANDE

Stockholm, 7 maj 2024 kl 19:30

DETTA PRESSMEDDELANDE FÅR INTE OFFENTLIGGÖRAS, PUBLICERAS ELLER DISTRIBUERAS, DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL AUSTRALIEN, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND, SINGAPORE, SYDAFRIKA, USA ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR SÅDAN ÅTGÄRD HELT ELLER DELVIS ÄR FÖREMÅL FÖR LEGALA RESTRIKTIONER. DETTA PRESSMEDDELANDE UTGÖR INTE ETT ERBJUDANDE ATT FÖRVÄRVA VÄRDEPAPPER I NORDIC FLANGES GROUP AB (PUBL).

Nordic Flanges Group tillförs cirka 23,2 MSEK

Styrelsen för Nordic Flanges Group AB (publ) (”Nordic Flanges Group” eller ”Bolaget”) offentliggör idag utfallet i den nyemission med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare som offentliggjordes den 6 mars 2024 (”Företrädesemissionen”). Företrädesemissionen tecknades till 32,2 procent med och utan stöd av teckningsrätter. Totalt tecknades 51 711 162 aktier med stöd av teckningsrätter, motsvarande 30,7 procent av Företrädesemissionen, 2 516 885 aktier tecknades utan stöd av teckningsrätter, motsvarande 1,5 procent av Företrädesemissionen. Garantiåtagandena kommer därför att utnyttjas, vilket innebär att garanterna kommer att tilldelas 90 856 250 aktier totalt, motsvarande cirka 53,9 procent av de erbjudna aktierna. Nordic Flanges Group tillförs därmed totalt cirka 23,2 MSEK före emissionskostnader, varav cirka 12,5 MSEK i form av kvittning av befintliga lån.

Utfall i Företrädesemissionen

Teckningstiden för Företrädesemissionen avslutades den 2 maj 2024 och utfallet visar att Företrädesemissionen tecknades till 32,2 procent med och utan stöd av teckningsrätter. Totalt tecknades 51 711 162 aktier med stöd av teckningsrätter, motsvarande 30,7 procent av Företrädesemissionen, 2 516 885 aktier tecknades utan stöd av teckningsrätter, motsvarande 1,5 procent av Företrädesemissionen. Garantiåtagandena kommer därför att utnyttjas, vilket innebär att garanterna kommer att tilldelas 90 856 250 aktier totalt, motsvarande cirka 53,9 procent av de erbjudna aktierna. Nordic Flanges Group tillförs därmed totalt cirka 23,2 MSEK före emissionskostnader, varav cirka 12,5 MSEK i form av kvittning av befintliga lån.

Besked om tilldelning av aktier som tecknats utan stöd av teckningsrätter skickas till de som tilldelats aktier i form av avräkningsnota. Förvaltarregistrerade aktieägare erhåller besked om tilldelning i enlighet med respektive förvaltares rutiner. Tilldelning av aktier som tecknats utan stöd av teckningsrätter har genomförts i enlighet med de principer som angivits i informationsmemorandumet.

Antal aktier, aktiekapital och utspädning

Efter att Företrädesemissionen har registrerats hos Bolagsverket kommer det totala antalet aktier i Bolaget att öka med 145 084 297, från 84 324 968 och uppgå till totalt 229 409 265. Aktiekapitalet kommer att öka med 7 254 214,85 SEK, från 4 216 248,40 SEK och uppgå till totalt 11 470 463,25 SEK efter registreringen. För aktieägare som inte valt att delta i Företrädesemissionen uppgår utspädningseffekten till cirka 63,2 procent.

Handel med BTA

Handel med betalda tecknade aktier (BTA) på Nasdaq First North Growth Market pågår fram till och med den 22 maj 2024 under beteckningen NFGAB BTA.

Rådgivare
Partner Fondkommission agerar finansiell rådgivare och Wåhlin Advokater agerar legal rådgivare till Nordic Flanges Group i samband med Företrädesemissionen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Frederik von Sterneck – CEO, Nordic Flanges Group AB

Telefon: +46 706 554 626

E-post: frederik.vonsterneck@nordicflanges.com

Om Nordic Flanges Group

Nordic Flanges är en ledande leverantör av industrikomponenter i Norden. Vårt affärskoncept är att leverera industriella lösningar i rostfritt stål, aluminium och kolstål, med marknadens bästa kundservice. För att möta våra kunders höga krav på effektivitet, flexibilitet och kvalitet, är vårt produktsortiment baserat på både egenproducerade och handlade industrikomponenter med kundanpassade logistiklösningar. Koncernen kombinerar egen tillverkning och utveckling med handel och agenturverksamhet inom utvalda teknikinriktade industrisegment.

Nordic Flanges Group är noterat på Nasdaq First North Growth Market sedan hösten 2007. För mer information, se www.nordicflanges.com

Bolagets Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB.

Telefon: +46 8-503 015 50

E-post: CA@mangold.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.