Connect with us

Marknadsnyheter

Kallelse till Årsstämma i Zenergy AB

Published

on

Aktieägarna i Zenergy AB, 556796-2260, kallas härmed till årsstämma torsdag den 6 maj 2021.
Mot bakgrund av rådande pandemi, risken för spridning av Covid-19 och myndigheternas föreskrifter/råd om undvikande av sammankomster har styrelsen beslutat att bolagsstämman ska genomföras utan fysisk närvaro genom att aktieägare utövar sin rösträtt endast genom poströstning. Någon stämma med möjlighet att närvara personligen eller genom ombud kommer således inte att äga rum.
Information om de av bolagsstämman fattade besluten offentliggörs på bolagets hemsida, så snart utfallet av poströstningen är slutligt sammanställd.

Rätt att delta och anmälan

Aktieägare som önskar delta i årsstämman ska senast onsdag den 28 april 2021 vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken, dels senast onsdag den 5 maj 2021 till bolaget anmäler sig, genom att avge sin poströst enligt instruktionerna under rubriken Poströstning nedan, så att den är bolaget genom poströsta.se tillhanda senast den 5 maj 2021.
För information om hur personuppgifter behandlas i samband med stämman, se integritetspolicyn som finns tillgänglig på Euroclear Sweden AB:s hemsida: www.euroclear.com/dam/ESw/Legal/Integritetspolicy-bolagsstammor-svenska.pdf.

Förvaltarregistrerade aktier
Aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade, genom bank eller annan förvaltare, måste, för att äga rätt att delta vid årsstämman tillfälligt inregistrera aktierna i eget namn hos Euroclear Sweden AB. Sådan omregistrering måste vara genomförd senast onsdag den 28 april 2021, vilket innebär att aktieägare som önskar sådan omregistrering måste underrätta förvaltaren om detta i god tid före nämnda datum. Sådan ägarregistrering som gjorts av förvaltaren senast den 30 april 2021 beaktas vid framställningen av aktieboken.

Poströstning
Aktieägarna får utöva sin rösträtt vid årsstämman endast genom att rösta på förhand genom s.k. poströstning enligt 22 § lagen (2020:198) om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor. För poströstning ska ett särskilt digitalt formulär användas. Formulär och ytterligare information finns tillgänglig på bolagets hemsida, www.zenergy.se. En aktieägare som utövar sin rösträtt genom förhandsröstning behöver inte särskilt anmäla sig till årsstämman utan poströstningsformuläret gäller som anmälan till årsstämman. Det ifyllda formuläret måste vara bolaget tillhanda genom poströsta.se senast den 5 maj 2021.
Om aktieägare poströstar genom ombud ska en skriftlig och daterad fullmakt i original undertecknad av aktieägaren biläggas formuläret. Fullmaktsformulär finns tillgängligt på bolagets hemsida www.zenergy.se. Om aktieägaren är en juridisk person ska registreringsbevis eller annan behörighetshandling biläggas formuläret. Aktieägaren får inte förse poströsten med särskilda instruktioner eller villkor. Om så sker är rösten (d.v.s. poströsten i sin helhet) ogiltig. Ytterligare anvisningar och villkor framgår av poströstningsformuläret.

Aktieägarna kan i poströstningsformuläret begära att beslut i något eller några av ärendena på den föreslagna dagordningen ska anstå till en så kallad fortsatt bolagsstämma, som inte får vara en ren poströstningsstämma. Sådan fortsatt stämma ska äga rum om bolagsstämman beslutar om det eller om ägare till minst en tiondel av samtliga aktier i bolaget begär det.

Förslag till dagordning:

1. Stämmans öppnande
2. Val av ordförande vid stämman
3. Upprättande och godkännande av röstlängd
4. Godkännande av dagordning
5. Val av en eller två justeringsmän
6. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad
7. Framläggande av årsredovisning och revisionsberättelse samt koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse
8. Beslut om fastställande av resultaträkning och balansräkning samt koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen
9. Beslut om dispositioner beträffande vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen
10. Beslut om ansvarsfrihet gentemot bolaget för styrelseledamöterna och den verkställande direktören
11. Beslut om fastställande av
a) antalet styrelseledamöter och styrelsesuppleanter, och
b) antalet revisorer och revisorssuppleanter
12. Beslut om fastställande av arvoden till
a) styrelseledamöterna, och
b) revisorerna
13. Val av
a) styrelseledamöter och eventuella styrelsesuppleanter,
b) styrelsens ordförande, och
c) revisorer och eventuella revisorssuppleanter
14. Beslut om ändring av bolagsordningen
15. Beslut om ändring av bolagsordningen och minskning av aktiekapitalet
16. Beslut om inrättande av teckningsoptionsprogram riktat till styrelseledamot
17. Beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner

Beslutsförslag:

VAL AV ORDFÖRANDE VID STÄMMAN (PUNKT 2)
Styrelsen föreslår att styrelsens ordförande Johan Lind väljs till ordförande vid årsstämman.

UPPRÄTTANDE OCH GODKÄNNANDE AV RÖSTLÄNGD (PUNKT 3)
Eftersom alla röster avges på förhand är det inte möjligt att inhämta bolagsstämmans godkännande av röstlängden vid stämman. Mot den bakgrunden föreslår styrelsen att röstlängden upprättas och godkänns av bolagsstämmans ordförande, baserat på de poströster som kommit in i behörig ordning.

VAL AV EN ELLER TVÅ JUSTERINGSPERSONER (PUNKT 5)
Till personer att jämte ordföranden justera protokollet föreslås Urban Stenevi, eller, vid förhinder, den som styrelsen istället utser.

DISPOSITION AV RESULTAT (PUNKT 9)
Styrelsen föreslår att årets resultat disponeras i enlighet med styrelsens förslag i årsredovisningens förvaltningsberättelse. Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2020.

FASTSTÄLLANDE AV ANTALET STYRELSELEDAMÖTER, SUPPLEANTER SAMT REVISORER (PUNKT 11 a)-b))
(a) Styrelsen föreslår, för tiden intill dess att nästa årsstämma hållits, att styrelsen ska bestå av totalt fem styrelseledamöter utan styrelsesuppleanter.
(b) Vidare föreslår styrelsen att bolaget ska utse ett registrerat revisionsbolag med en huvudansvarig revisor utan revisorssuppleant.

FASTSTÄLLANDE AV STYRELSE- RESPEKTIVE REVISORSARVODE (PUNKT 12a)-b))
(a) Styrelsen föreslår att inget styrelsearvode ska utgå till Johan Lind, Fredrik Ståhl, Peter Stråhle och Henrik Häggkvist förutsatt att stämman beslutar om omval i enlighet med punkt 13 a) i förslaget till dagordning för stämman.
Styrelsen föreslår vidare att inget styrelsearvode ska utgå till Pontus Eklind förutsatt att stämman beslutar om (i) omval i enlighet med punkt 13 a), (ii) om nyval i enlighet med punkt 13b) och (iii) riktad emission av teckningsoptioner i enlighet med punkt 16 i förslaget till dagordning för stämman.
(b) Styrelsen föreslår att ersättning till bolagets revisor ska utgå enligt godkänd räkning i enlighet med sedvanliga debiteringsnormer.

VAL AV STYRELSE SAMT REVISOR (PUNKT 13a)-c))
Styrelsen föreslår, för tiden intill dess nästa årsstämma hållits,
(a) omval av Johan Lind, Fredrik Ståhl, Peter Stråhle, Henrik Häggkvist och Pontus Eklind, till ordinarie styrelseledamöter;
(b) nyval av Pontus Eklind till styrelsens ordförande; och
(c) att såsom bolagets revisor ska utses ett registrerat revisionsbolag och föreslår omval av Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB. Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB har meddelat att, under förutsättning att styrelsens förslag antas av årsstämman, auktoriserade revisorn Christer Johansson, Jönköping, kommer att utses till huvudansvarig revisor.

BESLUT OM ÄNDRING AV BOLAGSORDNINGEN (PUNKT 14)
Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar ändra bolagsordningen på så sätt att en ny paragraf införas i bolagsordningen som tillåter styrelsen att i förhållande till stämma samla in fullmakter i enlighet med den ordning som föreskrivs i 7 kap. 4 § aktiebolagslagen samt tillåter styrelsen att besluta att aktieägare ska kunna poströsta enligt 7 kap 4a § aktiebolagslagen. Vidare föreslås redaktionella förändringar för att spegla de ändringar i lag som införts sedan nuvarande bolagsordning antogs.
Samtliga föreslagna ändringar framgår tydligt av den uppdaterade bolagsordning som finns tillgänglig på bolagets hemsida.
Beslut enligt denna punkt 14 är giltigt endast om det biträds av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de vid årsstämman företrädda aktierna.

BESLUT OM ÄNDRING AV BOLAGSORDNINGEN OCH MINSKNING AV AKTIEKAPITALET (PUNKT 15)
Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om bolagsordningsändring samt att minska bolagets aktiekapital med 46 152 306,538033 kronor av följande skäl och på följande villkor i övrigt:
1. Bolagsordningsändringen görs för sänka gränserna för högsta och lägsta aktiekapital, innebärande minskning av minimi- och maximikapitalet till lägst 2 000 000 kronor och högst 8 000 000 kronor. Den föreslagna ändringarna framgår tydligt av den uppdaterade bolagsordning som finns tillgänglig på bolagets hemsida.
2. Minskning ska ske utan indragning av aktier och innebär att aktiekapitalet minskar från dagens 48 152 306,54 kronor (cirka) till 2 000 000 kronor samt att aktiens kvotvärde minskar från dagens 0,22 öre (cirka) till 0,01 öre (cirka).
3. Minskningen ska ske för avsättning till fritt eget kapital.
4. Minskningsbeslutet förutsätter vidare tillstånd av Bolagsverket eller, i tvistiga fall, Jönköpings tingsrätt.
5. Advokaten Christoffer Mangelus, Advokatfirman Delphi, bemyndigas att i samråd med styrelsens ordförande vidta de smärre formella justeringar av beslutet som kan visa sig erforderliga i samband med registrering hos Bolagsverket.
Beslut enligt denna punkt 15 är giltigt endast om det biträds av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de vid årsstämman företrädda aktierna.

BESLUT OM INRÄTTANDE AV TECKNINGSOPTIONSPROGRAM RIKTAT TILL STYRELSELEDAMOT (PUNKT 16)
Aktieägare Sigvard Brännström föreslår att bolagsstämman beslutar att emittera högst 1 300 000 teckningsoptioner av serie B med rätt till teckning av nya B-aktier i bolaget på följande villkor:
1. Med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt ska de nya teckningsoptionerna endast kunna tecknas av styrelseledamot Pontus Eklind.
2. Teckningsoptionerna ska emitteras utan ersättning. Teckningsoptionernas marknadsvärde är, enligt en preliminär värdering baserat på ett marknadsvärde på den underliggande aktien om 0,296 SEK, 0,1745 SEK per teckningsoption. Black & Scholes-modellen har använts för optionsvärderingen med antagande om en negativ riskfri ränta om 0,323 procent och en volatilitet om 100,9 procent. Värderingen har utförts av Kaptena Sverige AB.
3. Motiven för att införa incitamentsprogrammet och att teckningsoptionerna föreslås emitteras utan ersättning är att möjliggöra för Zenergy AB att bibehålla och motivera engagerade styrelseledamöter. Det är angeläget att bolagets styrelseledamöter har ett tydligt/ökat ägarengagemang med ett intresse som överensstämmer med aktieägarnas. Ett sådant ägarengagemang förväntas stimulera till ett ökat intresse för verksamheten och resultatutvecklingen, höja motivationen och öka samhörighetskänslan med bolaget. Mot bakgrund härav väntas förslaget få en positiv påverkan på bolagets fortsatta utveckling och därmed vara bra för bolaget och dess aktieägare. Emissionen och styrelseledamöters långsiktiga engagemang innebär att bolaget kan bibehålla strategiskt viktiga personer i styrelsen som genom långsiktighet och sin erfarenhet av branschen kan bidra till bolagets utveckling. Med hänsyn till det anförda bedöms incitamentsprogrammet vara till fördel för bolaget och dess aktieägare.
4. Teckning ska ske senast den 20 maj 2021.
5. För teckningsoptionerna av serie B och utnyttjandet av optionsrätten gäller de villkor som framgår av villkor för teckningsoptioner 2021/2024 (Serie B) (”Optionsvillkoren 2021/2024”) som finns tillgängliga på bolagets hemsida. Av Optionsvillkoren 2021/2024 följer bland annat:
a. att varje teckningsoption av Serie B ger rätt att teckna en ny B-aktie i bolaget mot kontant betalning enligt en teckningskurs per aktie uppgående till 120 procent av den volymvägda genomsnittliga senaste betalkursen för bolagets aktie på Spotlight under perioden från och med den 8 april 2021 till och med den 29 april 2021, dock lägst aktiens kvotvärde;
b. att teckningskursen och det antal aktier som varje teckningsoption ger rätt att teckna, liksom tidpunkten för utnyttjande av optionsrätten, kan bli föremål för justering enligt sedvanliga omräkningsvillkor; och
c. att optionsrätten får utnyttjas tidigast den 6 maj 2024.
6. Efter emissionen ska Pontus Eklind och bolaget ingå ett separat personaloptionsavtal för att reglera bland annat överlåtelsebegränsningar och villkor för optionernas förfall om Pontus Eklind avgår som styrelseledamot och/eller styrelseordförande.
7. Vid fullt utnyttjande av optionsrätterna av Serie B för teckning av nya B-aktier kommer aktiekapitalet att öka med 11 878,975825 kronor förutsatt att bolagsstämman röstar en minskning av aktiekapitalet, om inte, kommer aktiekapitalet att öka med 286 000,042634 kronor vid fullt utnyttjande. Fullt utnyttjande av teckningsoptionerna medför utspädning av befintliga aktier om ca 0,6 procent och av befintliga röster om ca 0,6 procent.
8. Årsstämman den 25 maj 2016 beslutade att inrätta ett teckningsoptionsbaserat incitamentsprogram för ledande befattningshavare inom Zenergy-koncernen (Incitamentsprogram 2016/2017). Sammanlagt 500 000 teckningsoptioner tecknades av dotterbolaget Zenergy ZIPRENT AB (tidigare Båramo Modulboende AB) vilka senare enligt stämmans beslut helt eller delvis har överlåtits till ledande befattningshavare.
Årsstämman den 8 maj 2017 beslutade att inrätta ett teckningsoptionsbaserat incitamentsprogram för vissa anställda inom bolaget (Incitamentsprogram 2017/2020). Sammanlagt 748 000 teckningsoptioner tecknades av dotterbolaget Zenergy ZIPRENT AB vilka senare enligt stämmans beslut helt eller delvis har överlåtits till anställda och ledande befattningshavare.
Årsstämman den 6 maj 2019 beslutade att emittera totalt 21 887 408 teckningsoptioner av serie A. Med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt gavs endast styrelseledamöterna, Johan Lind, Fredrik Ståhl, Peter Stråhle och Henrik Häggkvist rätt att teckna sig för teckningsoptionerna med 5 471 852 teckningsoptioner vardera. Samtliga teckningsoptioner tecknades av de teckningsberättigade.
Årsstämman den 10 juni 2020 beslutade att emittera totalt 1 300 000 teckningsoptioner av serie B. Med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt gavs endast styrelseledamoten Pontus Eklind rätt att teckna sig för optionerna. Pontus Eklind tecknade sig för samtliga teckningsoptioner.
9. Förslaget har beretts av aktieägaren Sigvard Brännström.
10. Emissionsbeslutet förutsätter och är villkorat av att stämman även fattar beslut om omval av styrelsens nuvarande ledamöter i enlighet med styrelsens förslag och att Pontus Eklind väljs till ny styrelseordförande i enlighet med punkt 13b).
11. De nya aktier som utges vid teckning av aktier genom utnyttjande av teckningsoptionerna ger rätt till vinstutdelning första gången på den avstämningsdag för utdelning som infaller närmas efter det att de nya aktierna har registrerats hos Bolagsverket och införts i aktieboken hos Euroclear Sweden AB.
12. Incitamentsprogrammet förväntas inte föranleda några större kostnader i form av sociala avgifter och rådgivningskostnader under incitamentsprogrammets löptid.
13. Styrelsen, eller den styrelsen utser, bemyndigas att i samråd med styrelsens ordförande vidta de smärre formella justeringar av emissionsbeslutet som kan visa sig erforderliga i samband med registrering hos Bolagsverket eller Euroclear Sweden AB.
Förslaget omfattas av bestämmelserna i 16 kap. aktiebolagslagen. Giltigt beslut fordrar därför att detta förslag biträds av aktieägare med minst nio tiondelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman. Det noteras att Pontus Eklind är förhindrad från att delta i beslut enligt denna punkt 16.

BESLUT OM BEMYNDIGANDE FÖR STYRELSEN ATT BESLUTA OM EMISSIONER (PUNKT 17)
Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar att bemyndiga styrelsen att, under tiden fram till nästa årsstämma, vid ett eller flera tillfällen, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, besluta om emission av aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler. Emission ska kunna ske mot kontant betalning och/eller eller genom betalning med apportegendom eller genom kvittning eller med annat villkor. Syftet med bemyndigandet är att möjliggöra för styrelsen att kunna genomföra kapitalanskaffning utan att behöva kalla till extra bolagsstämma samt skapa flexibilitet för styrelsen vid kapitalanskaffning och vid upptagande och säkerställande av lån.
Beslut enligt denna punkt 17 är giltigt endast om det biträds av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de vid årsstämman företrädda aktierna.

STÄMMOHANDLINGAR
Årsredovisningen och revisionsberättelsen för räkenskapsåret 2020 kommer att finnas tillgängliga för aktieägarna hos bolaget på adressen Storgatan 82, 568 32 Skillingaryd och på bolagets hemsida, www.zenergy.se, senast tre veckor innan årsstämman. Styrelsens fullständiga förslag tillsammans med anknytande handlingar enligt aktiebolagslagen kommer att finnas tillgängliga för aktieägarna hos bolaget på ovanstående adress och på bolagets hemsida, www.zenergy.se, senast två veckor innan stämman.
Samtliga ovanstående handlingar kommer att skickas kostnadsfritt till de aktieägare som begär det hos bolaget och uppger sin adress.

FRÅGERÄTT
Aktieägare har rätt, om styrelsen anser att det kan ske utan väsentlig skada för bolaget, att erhålla upplysningar från styrelsen och verkställande direktören om förhållanden som kan inverka på bedömningen av ett ärende på dagordningen. Begäran om sådana upplysningar ska lämnas skriftligen till Zenergy AB, Storgatan 82, 568 32 Skillingaryd eller via e-post till aktieforum@zenergy.se senast tio dagar före stämman, det vill säga den 26 april 2021. Upplysningarna lämnas av bolaget genom att de hålls tillgängliga på bolagets hemsida och hos bolaget senast från och med den 1 maj 2021. Upplysningarna skickas även till den aktieägare som begärt dem och uppgivit sin adress.
____________________
Jönköping i april 2021
Zenergy AB
Styrelsen

Denna information är sådan som Zenergy är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2021-04-08 09:00 CET.

Zenergy grundades 2009 och är en ledande aktör i utvecklingen av bostäder och andra byggnader baserade på modulär arkitektur. Bolagets patenterade ZIP-Element gör det möjligt att tids- och kostnadseffektivt färdigställa trivsamma bostäder och andra typer av fastigheter med hög kvalitet som uppfyller stränga EU-regelkrav inom energieffektivitet, brandsäkerhet och fuktresistens.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fartygsutsläpp orsakar miljardkostnader för Östersjön

Published

on

By

Illustration by Anna Lunde Hermansson

Utsläpp från fartyg med så kallade skrubbrar gör stor skada i Östersjön. En ny studie från Chalmers visar att dessa utsläpp orsakat föroreningar som motsvarar samhällsekonomiska kostnader om över 7 miljarder kronor mellan 2014 och 2022. Samtidigt konstaterar forskarna att rederiernas investeringar i den omdiskuterade tekniken, där avgaser ”tvättas” och släpps ut i havet, redan är hemräknade för majoriteten av fartygen. Det innebär att branschen nu tjänar mångmiljardbelopp på att driva sina fartyg på billig tjockolja i stället för renare bränsle.

– Vi ser en tydlig intressekonflikt, där privata ekonomiska intressen uppnås på bekostnad av den marina miljön i ett av världens mest känsliga hav, säger Chalmersdoktoranden Anna Lunde Hermansson, som är en av författarna till den nya studien, publicerad i Nature Sustainability.

Studien har föranletts av den pågående förbudsdiskussionen om skrubbervatten förorenat vatten som släpps ut från fartygens avgasreningssystem. Frågan är på agendan hos FN:s sjöfartsorgan IMO, och diskuteras på EU-nivå och i Sveriges riksdag, även om inga beslut om förbud ännu har fattats.

Anna Lunde Hermansson och Chalmerskollegorna Erik Ytreberg och Ida-Maja Hassellöv har i många år forskat om sjöfartens miljöpåverkan och bidrar med sin expertis i både internationella och nationella sammanhang. I en tidigare studie har de till exempel visat att mer än 200 miljoner kubikmeter miljöfarligt tvättvatten årligen släpps ut i Östersjön av fartyg med skrubberrening. Studien visade också att skrubbrarnas tvättvatten står för upp till 9 procent av de totala utsläppen av vissa cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten (PAH:er) i Östersjön. 

Kostnader för oljeutsläpp inte medräknade

I den nya studien räknade Chalmersforskarna på såväl externa kostnader för skrubberutsläppen, som på ekonomiska balansräkningar för över 3800 fartyg som investerat i skrubbertekniken. När det gäller kostnaderna som kan kopplas till försämringen av marina ekosystem visar studien att skrubbervatten-utsläppen mellan åren 2014 och 2022 totalt sett har förorenat till en kostnad på över 680 miljoner euro.

Uträkningarna är baserade på modeller för betalningsvilja för att undvika miljöskadliga utsläpp, men är enligt forskarna att betrakta som en underskattning. Exempelvis är inte direkta kostnader, i samband med utsläpp av tjockolja från fartyg som använder skrubbrar, medräknade. De mångmiljonbelopp som går åt för att sanera olja efter grundstötta fartyg, som exempelvis Marco Polo vid Blekinges kust i höstas, finns inte med i beräkningarna.  

– Om inte skrubbrarna funnits skulle inga fartyg alls ha tillåtits använda detta smutsiga bränsle. Därför är skrubberfrågan högst angelägen för att driva sjöfarten mot lägre miljöbelastning, säger Anna Lunde Hermansson.

Restriktioner i flera länder

När det gäller fartygsekonomin räknade forskarna på kostnaderna för att installera och underhålla skrubbersystemen, samt på de kostnadsbesparingar företagen kunde göra genom att driva fartygen med billigare och smutsigare bränsle i form av tjockolja. Alternativet hade varit ett dyrare bränsle med lägre svavelinnehåll.

Enligt beräkningarna har majoriteten av flottan som investerat i skrubbrar fått tillbaka sitt satsade kapital, och det sammanlagda överskottet, för alla drygt 3800 fartyg, ligger på 4,7 miljarder euro fram till och med år 2022. Forskarna konstaterar också att mer än 95 procent av det vanligaste skrubbersystemet (öppet system, så kallad open loop) är tillbakabetalat inom fem år.

– Från industrins håll framhålls det ofta att rederierna inte ska straffas för att de i god tro investerat i teknik som skulle lösa problemet med svavelutsläpp i luften. Våra beräkningar visar att investeringarna redan är avskrivna och att det därför inte är ett hållbart argument, säger Anna Lunde Hermansson.

Nyligen har Danmark beslutat att förbjuda utsläpp av skrubbervatten i så kallat territorialvatten, inom 12 sjömil från kusten. Ett flertal länder världen över, till exempel Tyskland, Frankrike, Portugal, Turkiet och Kina, har också beslutat om nationella förbud eller restriktioner.

I Sverige finns idag inget generellt förbud, även om vissa hamnar, till exempel Göteborgs hamn, förbjudit utsläpp av skrubbervatten inom sitt område. 

– Vi hoppas nu att frågan ska få prioritet även i den svenska riksdagen. Det här är en lågt hängande frukt för hur vi kan minska vår negativa påverkan på den livsviktiga marina miljön.

Mer om forskningen:

Artikeln ” Strong economic incentives of ship scrubbers promoting pollution” har publicerats i Nature Sustainability. Studien är genomförd av Anna Lunde Hermansson, Ida-Maja Hassellöv, Tiia Grönholm, Jukka-Pekka Jalkanen, Erik Fridell, Rasmus Parsmo, Jesper Hassellöv och Erik Ytreberg. Forskarna är verksamma vid Chalmers tekniska högskola, Meteorologiska institutet i Finland och IVL, Svenska Miljöinstitutet.

Forskningen har finansierat av Havs- och vattenmyndigheten, Trafikverket och EU:s Horisont 2020.

Läs tidigare pressmeddelanden:

Forskning avslöjar stora utsläpp från fartygsavgasrening

Fartygens utsläpp i hamn hotar livsmiljön i havet

Mer om skrubbrar:

En skrubber kan enkelt beskrivas som ett reningssystem för de avgaser som bildas vid förbränning av tjockolja, som varit det vanligaste fartygsbränslet sedan 1970-talet. Havsvatten pumpas upp och sprayas över avgaserna, vilket gör att utsläppen av svavelföreningar inte når luften. Fartygen följer därmed de krav som infördes av Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, år 2020. Problemet är att vattnet tar upp både svavlet från avgaserna, med kraftig försurning som följd, och föroreningar som tungmetaller och giftiga organiska föreningar. Det förorenade skrubbervattnet pumpas sedan ofta direkt ut i havet.

Sedan mitten av 2010-talet har antalet fartyg med skrubbrar ökat. Vid en studie som gjordes 2018 fanns 178 fartyg med skrubbrar i Östersjön – i dag räknar forskarna med minst det fyrdubbla. Globalt rör det sig om ungefär 5 000 fartyg, vilket motsvarar runt 5 procent av den totala fartygsflottan. Då det främst är fartyg med hög bränsleförbrukning som investerar i skrubbrar står dessa 5 procent för 25 procent av den globala efterfrågan på tjockolja.

Ett antal länder i världen har begränsat eller förbjudit utsläpp av skrubbervatten. Läs mer om detta i en rapport från International Council on Clean Transportation: Global update on scrubber bans and restrictions – International Council on Clean Transportation (theicct.org)
 

För mer information, kontakta:

Anna Lunde Hermansson, doktorand, institutionen för mekanik och maritima vetenskaper, Chalmers tekniska högskola, anna.lunde.hermansson@chalmers.se, 031 772 18 66

Erik Ytreberg, senior forskare, institutionen för mekanik och maritima vetenskaper, Chalmers tekniska högskola, erik.ytreberg@chalmers.se, 031 772 27 49 ​​​

Ida-Maja Hassellöv, biträdande professor, institutionen för mekanik och maritima vetenskaper, Chalmers tekniska högskola, ida-maja@chalmers.se, 031 772 31 39

Forskarna talar svenska och engelska, och kan finnas tillgängliga för live- och förinspelade intervjuer.
På Chalmers har vi poddcast-studior och filmutrustning på plats och kan bistå förfrågningar om tv-, radio- eller poddintervjuer.

Mia Halleröd Palmgren
Presskommunikatör
031 772 32 52
mia.hallerodpalmgren@chalmers.se

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. 

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.

Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:

  • Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
  • Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
Continue Reading

Marknadsnyheter

Träffa Hans Skoog på Elmia – ”Hur ABB tog fram världens första helelektriska mikrodatorstyrda industrirobot”

Published

on

By

Tid: Tisdag den 14 maj kl 13.30-14.00 (+ kl 14.35-15.00 Stora scenen)

Plats: ABB:s historiska monter, DO3:65, Elmia Automation, Jönköping
 

ABB Robotics firar 50 år sedan den banbrytande lanseringen av den första helelektriska mikrodatorstyrda industriroboten, IRB 6, utvecklad i Västerås. Detta uppmärksammar vi på Elmia Automation 2024 i monter DO2:40 där vi, utöver att ställa ut nyheter, även kommer visa delar av de senaste 50 årens robothistoria.

I vår delmonter D03:65 visas även delar av ABB:s historiska robotsamling. Ta chansen att se en 50 år gammal IRB 6 i drift, en unik möjlighet den 14 maj kl 13:30-14:00 – detta är den enda gången den kommer att vara igång. Träffa Hans Skoog, en veteran på ABB Robotics med över 25 år inom robotutveckling.

Hans Skoog kommer också att hålla föredrag om den tekniska logiken bakom IRB 6:s tillkomst och ABB/Asea:s framgång. Rubriken är ”ABB/ASEA Robotics – från pionjär 1974 till världsledande” och föredraget hålls på Stora scenen, Hall B, kl 14.35-15.00.

Media hälsas välkommen! Anmäl dig gärna senast måndag den 13 maj kl 12.00 till press@se.abb.com så att vi vet hur många som vill träffa Hans Skoog och besöka vår monter.

För frågor, vänligen kontakta:

Christine Gunnarsson,
ABB Sverige, presschef

Telefon: 072-461 20 00

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Boverket får informationsuppdrag för ökad tillgänglighet i allmänna lokaler

Published

on

By

Regeringen ger Boverket i uppdrag att genomföra en informationsinsats om så kallade enkelt avhjälpta hinder. Det kan till exempel vara trappsteg eller höga trösklar som hindrar tillgänglighet i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser.

– Genom detta uppdrag kan vi öka kunskapen hos kommuner och andra aktörer om hur de enkelt kan förbättra tillgängligheten i allmänna miljöer. En informationssatsning är i sig en viktig åtgärd för att undanröja enkelt avhjälpta hinder, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Tillgängligheten i allmänna miljöer behöver stärkas och kommunerna bär ett stort ansvar i det arbetet. Informationsinsatsen syftar till att stärka deras kompetens och kunskap om hur tillgängligheten kan stärkas. Det är en viktig åtgärd för att Sverige ska kunna uppnå det långsiktiga målet om att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Regeringen ger Boverket i uppdrag att under 2024 genomföra en informations- och kommunikationsinsats om enkelt avhjälpta hinder. Insatsen ska baseras på lärande exempel från relevanta aktörer och syfta till att öka kommuners och andra aktörers kunskap om hur dessa hinder effektivt kan avhjälpas.

I plan- och bygglagen framgår att hinder mot tillgänglighet och användbarhet i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser ska avhjälpas om hindret med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna är enkelt att avhjälpa.

Några exempel på hinder som kan vara enkelt avhjälpta är enligt Boverket mindre nivåskillnader som exempelvis trappsteg eller höga trösklar, avsaknad av ledstänger, dålig ljudmiljö eller bristande kontrastmarkering och bristande varningsmarkering.

Boverket har tidigare identifierat en informationssatsning som en av de viktigaste åtgärderna för att undanröja enkelt avhjälpta hinder.

Boverket ska när uppdraget utförs inhämta synpunkter från Myndigheten för delaktighet, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt ett urval av kommuner, fastighetsägare och funktionshinderorganisationer.

Uppdraget ska redovisas senast den 28 februari 2025.

Genvägar
Enkelt avhjälpta hinder (PBL Kunskapsbanken på boverket.se)

Ansvaret för att åtgärda enkelt avhjälpta hinder (boverket.se)

Fakta
Boverket har enligt myndighetens instruktion ett samlat ansvar för funktionshindersfrågor med anknytning till sitt verksamhetsområde och ska inom ramen för det ansvaret vara samlande, stödjande och pådrivande i förhållande till övriga berörda aktörer.

Presskontakter
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Karl Opdal
Pressekreterare hos socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall 
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 48 03
karl.opdal@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.