Connect with us

Marknadsnyheter

Se upp för hundens faror i trädgården!

Published

on

För hundar är det lycka att ha en egen trädgård att busa, rusa och sniffa runt i. Men även du som har ett tryggt staket runt tomten måste hålla ett extra öga på hunden – det finns flera vanliga trädgårdsmedel och växter med en potentiell risk för glupska hundar. Här bjuder Agria Djurförsäkring på tips för en hundsäker trädgård.

 

– Medan hundägare till valpar och glupska hundar njuter av trädgårdsarbetet kan det hända farliga saker bakom ryggen. I den sköna trädgården lurar faror att vara uppmärksam på, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

För ett tryggare hundliv bör trädgårdsfixaren med hund hålla ett extra öga på:

  1. Komposten

Mums för hungriga hundar att leta matrester i komposten! Men aj, vad det kan gå fel. Förmultnad mat och trädgårdsavfall kan utveckla mykotoxin, eller mögelgifter i vardagligt tal. Mykotoxiner omfattar en rad med olika typer av mögelgifter som kan finnas i gamla livsmedel.

  1. Ogräsmedel

Håll hunden borta från trädgården när du använder ogräsmedel, eller välj en mildare variant. En del medel innehållet glyfosat som kan vara farligt om hunden sväljer eller slickar i sig medlet. Hundar som konsumerar större mängder kan drabbas av symtom som njursvikt, skakningar och kramper.

  1. Gödselmedel

De flesta typer av gödselmedel inte är farliga, men vissa sorter kan orsaka sjukdom och diarré om hunden råkar svälja eller få in medlet i huden. Produkter med tillsatser som exempelvis insektsmedel är ofta de farligaste. En bra början är att välja ett skonsamt medel som rekommenderas i butiken.

  1. Ekollon och hästkastanjer

Se upp för ekollon och hästkastanjer! Ekollon är farliga eftersom de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och ge symtom som kräkningar och diarréer. Hästkastanjer brukar främst ge problem med kräkningar och diarré. Om en hund sväljer en hel kastanj så kan den fastna i tarmen och orsaka förstoppning.

  1. Insektsmedel och bekämpningsmedel

Många insektsmedel och bekämpningsmedel innehåller farliga kemikalier som metaldehyd eller disulfoton, som båda är mycket giftiga för hundar. Läs instruktionerna noggrant och välj ett mildare medel om det finns en potentiell risk. Glöm inte att råttgift är en vanlig orsak till förgiftning.

  1. Giftiga svampar

Svampar är objudna gäster i trädgården men det hindrar inte nyfikna hundar från att provsmaka. Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden riktigt sjuk. Slå i en svampbok om du misstänker att hunden ätit en giftsvamp. Kontakta veterinären omgående om du misstänker att hunden ätit giftig eller okänd svamp.

  1. Plommon, körsbär och aprikoser

Kärnor, eller stenar, från plommon, körsbär, aprikoser och persikor innehåller cyanid. Cyaniden frigörs om de krossas eller går sönder när hunden tuggar på stenen. Även stammar och bladen hos dessa fruktträd kan vara giftiga i större mängder. Större stenar kan dessutom orsaka hinder i tarmen om de sväljs hela med en oönskad buköppning som resultat.

  1. Paddor

Besök av paddor i trädgården kan upplevas som spännande och exotiskt, men lekglada hundar bör hållas på avstånd. Paddor producerar ett gift genom huden när de attackeras. Toxinerna kan få hunden att skumma i munnen, kräkas och visar tecken genom att ta med tassen i munnen och ögonen. Vanligen symtom inom en timme är hypersalivering och kräkning. 

  1. Se upp för drunkningsrisk!

Håll ett extra öga på hunden när den befinner sig i närheten av swimming poolen och trädgårdsdammen. De flesta hundar är duktiga simmare tack vare sin medfödda simförmåga och klarar ett kort dopp alldeles utmärkt, men situationen blir snabbt kritisk ingen upptäcker hunden som förtvivlat försöker ta sig upp ur poolen.

Behöver du prata med en veterinär? Veterinärerna på appen Agria Vårdguide kan hjälpa dig med en första bedömning vid misstänkt förgiftning samt boka in veterinärvårdsbesök på rätt klinik utifrån hundens vårdbehov.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.