Connect with us

Marknadsnyheter

Läkemedel mot epilepsi kan utvecklas från kåda

Published

on

Nya molekyler, utvecklade av forskare vid Linköpings universitet, har lovande egenskaper för att kunna utvecklas till läkemedel mot epilepsi. Bland annat har flera av molekylerna anti-epileptisk effekt, enligt en studie som publiceras i tidskriften Epilepsia.

Forskare vid Linkpings universitet undersker hur lkemedelsliknande molekyler pverkar jonkanaler

Vid epilepsi är nervcellerna i hjärnan överaktiva, vilket utlöser epileptiska anfall.

– Över 60 miljoner personer i världen har epilepsi. En tredjedel av dem får fortfarande anfall trots medicinering, så det finns ett mycket stort behov av nya typer av läkemedel, säger Nina Ottosson, förste forskningsingenjör vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper, BKV, vid Linköpings universitet.

Nervimpulser är blixtsnabba elektriska signaler i nervceller. Epilepsi och flera andra sjukdomstillstånd beror på att nerverna skickar signaler alltför lätt, när de egentligen inte borde. Nervimpulserna skapas genom att små kanaler, så kallade jonkanaler, i nervcellernas membran släpper genom elektriskt laddade joner. När tillräckligt många joner har kommit in i cellen uppstår en elektrisk impuls, som skickas vidare längs en lång nervtråd och sedan stimulerar andra nervceller. Jonkanalerna spelar därför en nyckelroll vid epilepsi. Många av dagens läkemedel mot epileptiska anfall verkar genom att påverka olika jonkanaler. 

Forskarna vid Linköpings universitet har tidigare visat att så kallade hartssyror som finns i kåda från tall och gran kan påverka vissa typer av jonkanaler. Med dessa naturliga hartssyror som utgångspunkt har forskarna utvecklat nya liknande molekyler. Det långsiktiga målet är att få fram läkemedel som förebygger epileptiska anfall. 

I den aktuella studien har forskarna intresserat sig för en särskild jonkanal som påverkar hur lätt nervimpulser utlöses. Denna kanal, kaliumjonkanalen hKV7.2/7.3, är en viktig spelare vid epilepsi. Om den stängs kan epileptiska anfall uppstå, och om den öppnas kan anfallen hävas. Det har funnits ett läkemedel, retigabin, som öppnar hKV7.2/7.3 och som hade god effekt mot svårbehandlad epilepsi. Men retigabin påverkade även andra jonkanaler, framför allt i så kallad glatt muskulatur i exempelvis urinblåsan och blodkärl. Detta gav biverkningar, som onormalt lågt blodtryck och svårigheter att tömma blåsan. Retigabin slutade säljas som läkemedel för ett par år sedan.

I studien visar forskarna att flera av de nya hartssyramolekylerna kan öppna hKV7.2/7.3. De undersökte också om molekylerna även påverkar en närbesläktad jonkanal, hKV7.4, som öppnas av retigabin och bidrar till dess biverkningar. Experiment i vävnad från råtta visar att de nya molekylerna har mindre effekt på glatt muskulatur och att det därmed är mindre sannolikt att de ger biverkningar på blodkärl och urinblåsan. Forskarna fann att de nya hartssyramolekylerna påverkade jonkanalen genom en annan mekanism än den för retigabin. De tror att skillnaderna i verkningsmekanism jämfört med retigabin har betydelse för effekter i olika vävnader. 

–  Jag tror att mekanismen för hur våra molekyler verkar på jonkanalen kan bli väldigt viktig. Vi hoppas att vi genom kommande samarbeten kan utveckla våra molekyler hela vägen fram till läkemedel, säger Nina Ottosson.

En annan viktig fråga är om de nya molekylerna kan förebygga krampanfall i en hel organism. Därför undersökte forskarna molekylernas effekt i zebrafisklarver där epileptiska anfall orsakades genom att larverna behandlades med ett speciellt ämne.

– Vi såg att flera av molekylerna hade en anti-epileptisk effekt i dessa experiment och i samma koncentrationer som läkemedlet retigabin, säger Nina Ottosson.

Forskarna arbetar nu vidare med att i detalj förstå hur hartssyramolekylerna påverkar jonkanalen och hur de kan förbättras ytterligare för att kunna bli nya läkemedel.

– Jag blir ofta kontaktad av patienter och anhöriga vars berättelser vittnar om att det finns ett stort behov av behandling som fungerar. Det vore fantastiskt om en del av de drabbade på sikt kan bli hjälpta av vår forskning. Samtidigt behöver vi vara öppna för att det är otroligt svårt att nå hela vägen fram till ett nytt läkemedel. Våra fynd kan också bidra till utvecklingen genom att stimulera annan forskning, säger Fredrik Elinder, professor vid BKV vid Linköpings universitet.

Forskningen har gjorts i samarbete med Sophion Biosciences A/S i Danmark och forskare vid Köpenhamns universitet. Försöken med zebrafisklarverna genomfördes i samarbete med Bioreperia AB. Forskningen har finansierats med stöd av bland annat Vetenskapsrådet, Hjärt-Lungfonden, Hjärnfonden, Novo Nordisk Fonden och Parkinsonstiftelsen. Några av forskarna har sökt patent för hartssyramolekylerna som beskrivs i studien.

Artikeln:Synthetic resin acid derivatives selectively open the hKV7.2/7.3 channel and prevent epileptic seizures”, Nina Ottosson, Malin Silverå Ejneby, Xiongyu Wu, Argel Estrada-Mondragón, Michelle Nilsson, Urban Karlsson, Melanie Schupp, Salomé Rognant, Thomas Andrew Jepps, Peter Konradsson och Fredrik Elinder, (2021), Epilepsia, publicerad online den 4 juni 2021, doi: 10.1111/epi.1693

För mer information, kontakta gärna:

Nina Ottosson, förste forskningsingenjör, nina.ottosson@liu.se
Fredrik Elinder, professor, fredrik.elinder@liu.se, 013-28 22 73

Nina Ottossons telefonnummer kan fås genom presskontakt Karin Söderlund Leifler, karin.soderlund.leifler@liu.se, 013-28 13 95  

Pressmeddelandet skickat av:
Karin Söderlund Leifler
Vetenskapsredaktör, Linköpings universitet
www.liu.se
013-281395 eller 073-4170159
karin.soderlund.leifler@liu.se

Vill du ha mer nyheter från Linköpings universitet? Genom nyhetsbrevet ”Forskning och samhälle – nyheter från Linköpings universitet” får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Prenumerera här

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Aquaticus Real Estate AB (publ) förlänger finansiering

Published

on

By

Bolaget meddelar att koncernens befintliga obligationslån förlängts till minst 31 januari 2026, och under vissa villkor till 30 april 2027. Lånet löper med en justerad fast ränta om 5,92% och kvartalsvisa räntebetalningar under hela perioden.

Obligationsbeloppet i förlängningsperioden blir 430,000,000 SEK efter att ett återköp (amortering) motsvarande 14,000,000 SEK verkställs på förlängningsdagen. Den nya belåningsgraden blir 57.5%. Arctic Securities har varit finansiell rådgivare till bolaget.

Denna information är sådan som Aquaticus är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-04-29 20:58 CET.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Stefan Colldahl, VD
Aquaticus Real Estate AB (publ)
sc@midgardpartners.com

Aquaticus Real Estate AB (publ) i korthet:

Aquaticus Real Estate AB (publ) är ett svenskt fastighetsbolag som sedan 1 juli 2021 äger, förvaltar och hyr ut kontorsfastigheten Fröfjärden 3 i Sundbyberg. Fastigheten omfattar ca 17 300 kvm och är fullt uthyrd till Xylem. Bolaget förvaltas av Arctic Business Management och bolagets aktier handlas på Spotlight Stock Market.

För mer information om Aquaticus Real Estate AB (publ), vänligen besök www.aquaticus.se 

Continue Reading

Marknadsnyheter

SIBS publicerar års- och hållbarhetsredovisning för 2023

Published

on

By

SIBS års- och hållbarhetsredovisning för 2023 har offentliggjorts och finns tillgänglig i PDF-format på bolagets webbplats sibs.se.

” 2023 har varit ett betydelsefullt och omvälvande år för SIBS. Trots de utmaningar som präglat året har vi lyckats navigera framgångsrikt och blivit en ledande industriell producent av bostäder. Vi har både etablerat oss på en internationell marknad och slagit rekord i antal produktionsstartade bostäder. En betydelsefull milstolpe i vår transformation.

Vi har under året visat prov på vår målmedvetenhet och inte bara hanterat den osäkra omvärlden, utan också drivit vår vision och ambition framåt. Resultatet har varit en betydande framstegsresa för SIBS, där vi har etablerat oss som en pålitlig och ledande kraft inom vår bransch. Nu lämnar vi året bakom oss stärkta och övertygade om att vårt fokus på vårt affärssegment inom industriell försäljning kommer att fortsätta att särskilja oss och skapa värde för våra aktieägare, kunder och affärspartners. Vi har samtidigt stor ödmjukhet för det svåra läget i Europa och världen i övrigt som sannolikt kommer att prägla även 2024.”

Erik Thomaeus, CEO, SIBS AB

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång

  • Sveaviken Bostad AB avyttrade genom helägda dotterbolag i februari 2024, 75 bostäder i fastigheten Lund Parasollet 2 till SEB:s bostadsfond Domestica V. Det är en uthyrningsbar yta om totalt 3 593 kvm.

Årsredovisningen kommer inte att tryckas utan distribueras och tillgängliggörs digitalt.

Kontaktinformation

Erik Thomaeus CEO, SIBS AB
et@sibs.se
+46 70-755 78 98

Ulf Thomaeus CFO, SIBS AB 
ut@sibs.se
+46 72-210 72 30

Kommande finansiell rapport

Delårsrapport januari-mars 2024 publiceras den 30 maj 2024.

Denna information är sådan insiderinformation som SIBS AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoner för offentliggörande klockan 20.45 CET den 29 april 2024.

SIBS AB är en internationell och innovativ byggkoncern grundad 2016. SIBS har hela den integrerade värdekedjan för fastighetsutveckling inom koncernen – från projektering i eget byggsystem och industriell produktion i egen fabrik, till långsiktig förvaltning av färdiga bostadshus. Med hjälp av digitalisering och teknik sätter vi en ny standard i byggbranschen. SIBS obligation är noterad på Nasdaq Stockholm. Läs mer på www.sibs.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

SIBS publicerar års- och hållbarhetsredovisning för 2023

Published

on

By

SIBS års- och hållbarhetsredovisning för 2023 har offentliggjorts och finns tillgänglig i PDF-format på bolagets webbplats sibs.se.

” 2023 har varit ett betydelsefullt och omvälvande år för SIBS. Trots de utmaningar som präglat året har vi lyckats navigera framgångsrikt och blivit en ledande industriell producent av bostäder. Vi har både etablerat oss på en internationell marknad och slagit rekord i antal produktionsstartade bostäder. En betydelsefull milstolpe i vår transformation.

Vi har under året visat prov på vår målmedvetenhet och inte bara hanterat den osäkra omvärlden, utan också drivit vår vision och ambition framåt. Resultatet har varit en betydande framstegsresa för SIBS, där vi har etablerat oss som en pålitlig och ledande kraft inom vår bransch. Nu lämnar vi året bakom oss stärkta och övertygade om att vårt fokus på vårt affärssegment inom industriell försäljning kommer att fortsätta att särskilja oss och skapa värde för våra aktieägare, kunder och affärspartners. Vi har samtidigt stor ödmjukhet för det svåra läget i Europa och världen i övrigt som sannolikt kommer att prägla även 2024.”

Erik Thomaeus, CEO, SIBS AB

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång

  • Sveaviken Bostad AB avyttrade genom helägda dotterbolag i februari 2024, 75 bostäder i fastigheten Lund Parasollet 2 till SEB:s bostadsfond Domestica V. Det är en uthyrningsbar yta om totalt 3 593 kvm.

Årsredovisningen kommer inte att tryckas utan distribueras och tillgängliggörs digitalt.

Kontaktinformation

Erik Thomaeus CEO, SIBS AB
et@sibs.se
+46 70-755 78 98

Ulf Thomaeus CFO, SIBS AB 
ut@sibs.se
+46 72-210 72 30

Kommande finansiell rapport

Delårsrapport januari-mars 2024 publiceras den 30 maj 2024.

Denna information är sådan insiderinformation som SIBS AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoner för offentliggörande klockan 20.45 CET den 29 april 2024.

SIBS AB är en internationell och innovativ byggkoncern grundad 2016. SIBS har hela den integrerade värdekedjan för fastighetsutveckling inom koncernen – från projektering i eget byggsystem och industriell produktion i egen fabrik, till långsiktig förvaltning av färdiga bostadshus. Med hjälp av digitalisering och teknik sätter vi en ny standard i byggbranschen. SIBS obligation är noterad på Nasdaq Stockholm. Läs mer på www.sibs.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.