Connect with us

Marknadsnyheter

Aptahems samarbete med Örebros universitet har för Apta-1 definierat en icke tidigare visad unik moduleringsmekanism på koagulation och inflammation

Published

on

Aptahem kan idag meddela att vidare studier med Örebro universitet på Apta-1 ger starka bevis för att dess egenskaper på koagulation och inflammation sker genom unik modulering av trombin. Denna verkningsmekanism skiljer sig väsentligt från de trombin-hämmande läkemedel som används i kliniska sammanhang i dag.

Cardiovascular Research Centres vid Örebro universitet och Aptahems forskningsteam har med dessa förtydligande data givit en konklusiv förståelse för en av Apta-1s unika mekanismer.

Nedan ges en kort bakgrundsinformation för att ge en bättre förståelse för den unika påverkan detta kan ge på koagualtion och inflammation genom en ny potentiell väg att modulera trombin.

Sepsis kännetecknas av allvarliga störningar i kroppens blödningsstillande (hemostas) och immunologiska system, vilket leder till systemisk inflammation, blodpropp (trombos), blödning och slutligen multipel organdysfunktion och död.

Forskningen har visat att Apta-1 signifikant ökar överlevnadsgraden vid sepsisliknande tillstånd och hämmar blodproppsbildning utan ökad risk för blödning.

Hemostas är kroppens normala försvar mot kärlskada och blödning och kan indelas i en snabb fas (primär hemostas) och en långsammare men kraftfullare fas (sekundär hemostas). Primär hemostas innefattar aktivering av blodplättar som leder till bildning av en cellulär plugg vid det skadade området i blodkärlet, medan sekundär hemostas involverar den stegvisa aktiveringen av plasmaprotein som kallas koagulationsfaktorer. Koagulationsfaktor IIa (FIIa), är också känd som trombin.

Mekanismen bakom trombinaktivering av primär hemostas beror på stimulering av cellytereceptorer betecknade proteas-aktiverade receptorer (PAR). Dessa cellytereceptorer finns på blodplättar, vita blodkroppar och kärlväggen och ger upphov till pro-inflammatorisk och pro-trombotisk respons. I närvaro av Apta-1 är primär hemostas samt PAR-receptorer funktionella, men trombin förlorar sin förmåga att aktivera PAR.

Molekylärt är det delar av trombin-modulerande ”exositer” som fungerar som bindande domän till heparin, vilket resulterar i förändrad enzymatisk aktivitet. Apta-1 interagerar med denna heparin-bindande domän på trombin och detta är förklaringen till trombins bristande förmåga att aktivera primär hemostas via PAR-receptorer.

Sammanfattningsvis är Apta-1 en modulator av koagulationsfaktorn trombin genom att interagera med en heparin-bindande region på koagulationsfaktorn. Däremot ger Apta-1 inte upphov till heparins väldokumenterade anti-koagulativa effekt, en farmakologisk aktivitet som ökar risken för blödning. Primär och sekundär hemostas är fortfarande funktionella i närvaro av Apta-1 med ett undantag: trombin kan inte aktivera blodplättar. Trombins oförmåga att aktivera PAR kommer att ge upphov till snabba anti-inflammatoriska och anti-trombotiska effekter. Den beskrivna verkningsmekanismen för Apta-1 är helt annorlunda än kliniskt använda trombinhämmare.

”Den identifierade farmakologiska mekanismen för Apta-1 är en viktig upptäckt, eftersom det kommer att modulera en av de viktigaste mekanismerna som utlöser pro-inflammatoriska och pro-trombotiska svar och utan att påverka andra livsnödvändiga processer i hemostas. Rimligen innebär detta färre biverkningar jämfört med dagens trombinhämmare/antikoagulantia. För mig är detta en avgörande upptäckt, vi kan modulera trombin på ett mer säkert sätt”, säger Magnus Grenegård, professor i fysiology på Örebro universitet.

Dr. Luiza Jedlina, Aptahems CSO , kommenterar: “Vi är glada för denna upptäckt och förtydligande av en av Apta-1s mekanismer vilket nu bekräftar våra egna omfattande resultat från tidigare studier och att vi tydligare kan förklara varför och hur det fungerar.” Luiza Jedlina fortsätter: ”Ur ett regulatoriskt perspektiv är detta viktigt och vi kommer nu att fortsätta vårt arbete med att ytterligare identifiera Apta-1s beteende samtidigt som vi förbereder för att få dessa resultat faktagranskade i tyngre vetenskapliga tidskrifter.”

Det gemensamma fortskningsprojektet mellan Aptahem AB och Cardiovascular Research Centre vid Örebro universitet har erhållit finansiering från KK-stiftelsen.

För ytterligare information:

Aptahem AB
Mikael Lindstam, VD
Tel: 0766-33 36 99
Epost:
ml@aptahem.com

Framåtriktade uttalanden

Detta pressmeddelande innehåller framåtriktade uttalanden, som utgör subjektiva uppskattningar och prognoser inför framtiden. Framtidsbedömningarna gäller endast per det datum de görs och är till sin natur, liksom forsknings- och utvecklingsverksamheten inom bioteknikområdet, förenade med risker och osäkerhet. Med tanke på detta kan verkligt utfall komma att avvika betydligt från det som beskrivs i detta pressmeddelande.

Kort om Cardiovascular Research Centre (CVRC) vid Örebro universitet

Cardiovascular Research Centre (CVRC) är en forskningsmiljö som grundades 2014 vid Örebro universitet och består av ett 30-tal forskare vid universitetet och Region Örebro Län. CVRC har som ett övergripande mål att öka kunskapen kring sjukdomsmekanismer, effektivare diagnos, behandling och prevention av kardiovaskulära sjukdomar. Länk till CVRC vid Örebro universitet: https://www.oru.se/english/research/research-environments/mh/cardiovascular-research-centre-cvrc/

Kort om Aptahem

Aptahem AB (Spotlight: APTA) är ett biotekniskt bolag som utvecklar aptamerbaserade läkemedel för behandling av livshotande tillstånd där koagulation och inflammation samverkar i sjukdomsprocessen. Apta-1, bolagets främsta läkemedelskandidat, är ett akutläkemedel som utvecklas med mål att stoppa de organ- och vävnadsskador som leder till den mycket höga dödligheten för bland annat sepsispatienter. Bolaget innehar patentskydd på strategiska målmarknader och utför ett aktivt affärsutvecklingsarbete mot framtida samarbetspartners.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

RaySearch och C-RAD tecknar samarbetsavtal

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB (pub) och C-RAD AB är glada att kunna tillkännage ett samarbetsavtal som syftar till att gemensamt utveckla innovativa lösningar och produkter för att förbättra kvaliteten på strålbehandling.

Fokus för samarbetet är att undersöka hur C-RAD:s ytskanningsteknologi kan utnyttjas vid dosplanering i RaySearchs dosplaneringssystem RayStation. Idag används ytorna från Catalyst+, C-RAD:s system för ytguidad strålbehandling, under bildtagning och behandling. Genom att göra Catalysts+ ytor tillgängliga i RayStation®* skapas många användningsmöjligheter. En sådan är att expandera en CBCT-bild, som har ett begränsat avbildningsområde, genom att använda information från ytskanningen. Detta kommer att leda till ett mer komplett återskapande av patientens anatomi, vilket i sin tur resulterar i ett mer tillförlitligt underlag för kliniska beslut. Som ett första resultat av samarbetet kommer ovan beskrivna tillämpning att demonstreras under den pågående mässan ESTRO. Därefter kommer andra användningsområden av företagens respektive produkter att utforskas.

Cecilia de Leeuw, vd och koncernchef, C-RAD: “Vi är mycket glada över samarbetet med RaySearch, genom vilket vi ska förbättra och hitta nya innovativa lösningar i vår gemensamma kamp mot cancer.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Jag ser fram emot att samarbeta med C-RAD, vars kontor dessutom ligger nära oss i Sverige. Den ytterligare information om patientens anatomi som tillhandahålls genom ytskanning via Catalyst+ har potential att avsevärt förbättra olika steg i dosplaneringsprocessen för strålbehandling i RayStation.”

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  

Om C-RAD 
C-RAD utvecklar ytskanningsteknologi för strålterapi för att möjliggöra en mycket exakt dosavgivning till tumören och samtidigt skydda frisk vävnad från oönskad exponering. Med hjälp av höghastighets 3D-kameror i kombination med förstärkt verklighet stöder C-RAD den initiala patientpositioneringen och övervakar patientens rörelser under behandlingen för att säkerställa hög tillförlitlighet, ett effektivt arbetsflöde och ökad noggrannhet. C-RAD övervakar patientens rörelse utan att använda markörer eller ytterligare dos för att ge den högsta nivån av patientsäkerhet och komfort.
 C-RAD AB är noterat på Nasdaq Stockholm. Mer information finns på c-rad.com.

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 1 000 kliniker i 43 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com. 
 
Om RayStation 
RayStation®* är ett flexibelt, innovativt dosplaneringssystem som används av många ledande cancercenter världen över. Det kombinerar unika funktioner för adaptiv terapi, flermålsoptimering och marknadsledande algoritmer för optimering av behandlingsplaner för HDR-brachyterapi och extern strålbehandling med fotoner, elektroner och protoner samt heliumjoner och koljoner. RayStation har stöd för ett stort antal behandlingsmaskiner. Det möjliggör att all behandlingsplanering kan göras i ett och samma system och att befintlig utrustning kan utnyttjas maximalt. RayStation kan integreras fullständigt med RayCare®*. Genom att harmonisera behandlingsplaneringen skapas bättre vård för cancerpatienter över hela världen. 

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelsen i S2Medical AB (publ) har beslutat att bolagets årsredovisning även ska utgöra en kontrollbalansräkning, vilket till följd senarelägger bolagets årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen i S2Medical AB (publ) (”S2Medical” eller ”Bolaget”) har i enlighet med aktiebolagslagen (25 kap 13 §), upprättat en kontrollbalansräkning (”KBR”) genom att besluta att balansräkningen i bolagets årsredovisning även skall utgöra en KBR. I syfte att ge Bolagets revisor tillräcklig frist för att möjliggöra denna process har styrelsen valt att senarelägga publiceringen av Bolagets årsredovisning med 6 dagar till den 9 maj 2024.

Beslutet att upprätta KBR grundar sig i att Bolagets egna kapital för närvarande är lägre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Styrelsen ser det inte som sannolikt att denna brist kommer att elimineras enbart genom regleringen av bolagets tillgångar och skulder i samband med genomförandet av den godkända rekonstruktionsplanen. Då både KBR och det positiva utfallet av företagsrekonstruktionen visar på livskraft anser styrelsen att en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital är en tillräcklig åtgärd för att helt eliminera kapitalbristen. Styrelsen avser därför att föreslå en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital. Förslaget kommer att inkluderas i kallelsen till Bolagets kommande årsstämma för beslut.

Vi ser positivt på framtiden och jag uppfattar detta som en nödvändig administrativ åtgärd för att justera ett oproportionerligt stort aktiekapital på över 16 miljoner SEK.” Säger Bolagets CEO, Petter Sivlér

Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-03 20:38 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se

Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.se

Om S2Medical 
S2Medical AB (publ) är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och säljer innovativa sårläkningsprodukter för hela sårläkningsprocessen med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat eiratex®, ett nytt cellulosabaserat material för läkning av svåra brännskador och kroniska sår. Materialet läker sår effektivt och därmed minskar både lidande för patienter samt kostnader för hälso- och sjukvården. 

Aktiens kortnamn: S2M

Aktiens ISIN-kod: SE0011725084

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.