Marknadsnyheter
Pegrocos portföljbolag Nordisk Bergteknik offentliggör prospekt för erbjudande om teckning av B-aktier samt notering på Nasdaq Stockholm
Pegrocos portföljbolag Nordisk Bergteknik AB (publ) (”Nordisk Bergteknik” eller ”Bolaget”), offentliggör ett erbjudande till allmänheten i Sverige och Norge och institutionella investerare om teckning av B-aktier i Bolaget samt notering på Nasdaq Stockholm. Erbjudandet omfattar högst cirka 526 MSEK (exklusive övertilldelningsoption), och utgörs av nyemitterade samt befintliga B-aktier (”Erbjudandet”). Bolaget har, med anledning av Erbjudandet och noteringen på Nasdaq Stockholm, upprättat ett prospekt (”Prospektet”) som idag godkänts och registrerats av Finansinspektionen samt offentliggjorts på Bolagets webbplats www.nordiskbergteknik.se. Första handelsdag förväntas att bli den 12 oktober 2021.
Erbjudandet i sammandrag
- Erbjudandet riktas till allmänheten i Sverige och Norge och institutionella investerare i Sverige och internationellt.
- Anmälningsperioden för allmänheten i Sverige och Norge beräknas pågå från den 1 oktober 2021 till och med den 10 oktober 2021 och anmälningsperioden för institutionella investerare i Sverige och internationellt beräknas pågå från den 1 oktober 2021 till och med den 11 oktober 2021.
- Teckningskursen per B-aktie i Erbjudandet är 26 kronor, motsvarande ett marknadsvärde av Nordisk Bergteknik om sammanlagt cirka 1 308 MSEK efter Erbjudandet.
- Erbjudandet utgörs av 19 230 769 nyemitterade B-aktier och 1 000 000 befintliga B-aktier (som erbjuds av Pegroco Invest AB, (”Pegroco”)) motsvarande cirka 526 MSEK.
- I syfte att täcka eventuell övertilldelning i Erbjudandet har Bolaget åtagit sig att, på begäran av Joint Bookrunners, nyemittera ytterligare högst 3 034 615 B-aktier motsvarande högst cirka 79 MSEK (”Övertilldelningsoptionen”), motsvarande cirka 15 % av antalet B-aktier som omfattas av Erbjudandet.
- Om Erbjudandet fulltecknas och Övertilldelningsoptionen utnyttjas i sin helhet, kommer Erbjudandet att omfatta totalt 22 265 384 nya B-aktier och 1 000 000 befintliga B-aktier i Bolaget, motsvarande cirka 43,7 % av det totala antalet B-aktier och 23,9 % av det totala antalet aktier och röster i Bolaget efter Erbjudandet.
- Nyemissionen i Erbjudandet, exklusive Övertilldelningsoptionen, kommer att tillföra Bolaget totalt cirka 500 MSEK före avdrag för kostnader relaterade till Erbjudandet.
- Carnegie Fonder, RoosGruppen AB, STC Interfinans, Alf Svedulf och Gerald Engström (”Cornerstoneinvesterarna”) har, på samma villkor som övriga investerare, åtagit sig att teckna 9 230 765 B-aktier i Erbjudandet, vilket motsvarar totalt cirka 240 MSEK och cirka 45,6 % av Erbjudandet förutsatt att Erbjudandet fulltecknas exklusive Övertilldelningsoptionen.
- Beräknad första dag för handel i Bolagets B-aktier på Nasdaq Stockholm är den 12 oktober 2021. Bolagets B-aktier kommer att handlas under kortnamnet ”NORB”.
- Beräknad likviddag är den 14 oktober 2021.
- Fullständig information om villkoren i Erbjudandet återfinns i det prospekt som Bolaget har upprättat med anledning av Erbjudandet och noteringen av B-aktierna på Nasdaq Stockholm. Prospektet har idag godkänts av Finansinspektionen och är nu tillgängligt på Bolagets webbplats, www.nordiskbergteknik.se, och kommer att finnas tillgängligt på Finansinspektionens webbplats, www.fi.se.
Victor Örn, VD för Pegroco Invest och styrelseledamot i Nordisk Bergteknik, kommenterar:
”Sedan 2016, då Pegroco blev huvudägare och etablerade koncernen, har Nordisk Bergteknik genom framgångsrika förvärv och investeringar utvecklats till att vara norra Europas största aktör med ett helhetserbjudande inom berghantering och grundläggning. Vi är mycket stolta över de senaste årens starka tillväxt och ser fortsatt ljust på framtiden baserat på bolagets goda marknadsposition, stark underliggande marknadstillväxt och en expansiv tillväxtagenda. Vi välkomnar alla nya aktieägare som deltar i denna spännande tillväxtresa.”
Andreas Christoffersson, VD för Nordisk Bergteknik, kommenterar:
”Som strategisk partner i valda nischer på marknaden för anläggnings- och entreprenadtjänster inom infrastruktur, gruv- och byggindustri har vi successivt flyttat fram våra marknadspositioner och etablerat oss som en ledande regional aktör runt om i Sverige och Norge. Med utgångspunkt i vår gedigna ingenjörskompetens, betydande erfarenhet, och långa kundrelationer ska vi sträva efter att behålla och stärka våra positioner ytterligare samt komplettera nuvarande verksamhet med flera nya förvärv. Det ska ske med en ständig strävan efter att utföra varje uppdrag med högsta kvalitet samt säkerhet, och inte minst med hållbarhet i fokus”.
Mats O. Paulsson, Styrelseordförande i Nordisk Bergteknik, kommenterar:
”Nordisk Bergteknik verkar på en betydande och stabilt växande marknad med en hög andel slutkunder från den offentliga sektorn. Vi ser ett fortsatt stort nationellt behov av att såväl underhålla som förädla transportnäten, samtidigt som den gröna omställningen kommer att kräva en helt ny och kompletterande typ infrastruktur och stadsutveckling – trender som gynnar Nordisk Bergteknik som en ledande aktör inom sitt område – under lång tid framöver. En notering av Nordisk Bergtekniks B-aktier är ett logiskt och viktigt steg för att ytterligare utveckla vårt erbjudande, verksamhet samt varumärke och vi ser fram emot att kunna erbjuda möjligheten för en bredare grupp av aktieägare att följa med på den här expansiva resan”.
Bakgrund och motiv till Erbjudandet
Syftet med Erbjudandet och upptagandet till handel av Nordisk Bergtekniks B-aktie på Nasdaq Stockholm är att understödja Bolagets fortsatta förvärvsresa, bredda Bolagets aktieägarbas samt att ge tillgång till de svenska och internationella kapitalmarknaderna. Nordisk Bergtekniks styrelse anser dessutom att en notering av Bolagets B-aktie på Nasdaq Stockholm är ett viktigt steg i Bolagets utveckling som kommer att öka kännedomen om Bolaget och dess verksamhet.
Nasdaq Stockholms bolagskommitté har den 9 september 2021 bedömt att Bolaget uppfyller Nasdaq Stockholms noteringskrav, förutsatt att sedvanliga villkor, däribland spridningskravet för Bolagets B-aktier, uppfylls senast per första dagen för handel på Nasdaq Stockholm. Bolagets styrelse avser att fullfölja ansökan om upptagande till handel av Bolagets B-aktier på Nasdaq Stockholm och handeln beräknas påbörjas den 12 oktober 2021.
Om Erbjudandet
Erbjudandet omfattar högst 20 230 769 B-aktier, varav 19 230 769 nya B-aktier kommer emitteras av Bolaget och återstående 1 000 000 befintliga B-aktier erbjuds av Huvudägaren. Erbjudandet är uppdelat i två delar (i) erbjudandet till allmänheten i Sverige och Norge och (ii) erbjudandet till institutionella investerare i Sverige och i utlandet.
För att täcka eventuell övertilldelning i samband med Erbjudandet har Bolaget åtagit sig att, på begäran av Joint Bookrunners, emittera ytterligare högst 3 034 615 B-aktier till Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”), motsvarande högst 15 % av det totala antalet B-aktier som omfattas av Erbjudandet. Om Övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo omfattar Erbjudandet högst 23 265 384 B-aktier, vilket motsvarar 43,7 % av B-aktierna och 23,9 % av totala antalet aktier och röster i Bolaget efter Erbjudandet.
Teckningskursen i Erbjudandet är 26 SEK per B-aktie. Teckningskursen har fastställts av Bolagets styrelse i samråd med Carnegie, baserat på de diskussioner som föregått de åtaganden som gjorts av Cornerstoneinvesterare, kontakter med vissa andra institutionella investerare, rådande marknadsförhållanden samt en jämförelse med marknadspriset för andra jämförbara börsnoterade bolag.
Cornerstoneinvesterarna har med förbehåll för vissa villkor åtagit sig att teckna 9 230 765 B-aktier i Erbjudandet motsvarande ett totalt belopp om cirka 240 MSEK, motsvarande cirka 45,6 % av Erbjudandet förutsatt att Erbjudandet fulltecknas, exklusive Övertilldelningsoptionen.
Det totala värdet av Erbjudandet uppgår till cirka 526 MSEK om Övertilldelningsoptionen inte utnyttjas samt till cirka 605 MSEK om Övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo.
Beräknad första dag för handel i Bolagets aktier på Nasdaq Stockholm är den 12 oktober 2021. Beräknad likviddag är den 14 oktober. Bolagets B-aktier kommer att handlas under kortnamnet ”NORB”.
Se Prospektet för ytterligare information om Erbjudandet.
Prospekt och anmälan
Fullständiga villkor avseende Erbjudandet återfinns i det Prospekt som Bolaget har upprättat med anledning av Erbjudandet och noteringen av Bolagets B-aktier på Nasdaq Stockholm. Prospektet har idag godkänts och registrerats av Finansinspektionen i enlighet med reglerna i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1129 av den 14 juni 2017 (”Prospektförordningen”) samt publicerats av Nordisk Bergteknik på Bolagets webbplats www.nordiskbergteknik.se.
Prospektet kommer även att finnas tillgängligt på Carnegies webbplats för pågående erbjudanden, www.carnegie.se, på Swedbanks webbsida, www.swedbank.se/prospekt, Nordeas webbsida www.nordea.se/prospekt, samt på Nordnets webbsida www.nordnet.se/se/kampanjer/ipo/nordisk-bergteknik, samt norska webbsida, www.nordnet.no/no/kampanjer/nordisk-bergteknik, och inom några dagar även publiceras i Finansinspektionens prospektregister, https://fi.se/sv/vara-register/prospektregistret/.
Allmänheten i Sverige och Norge kan anmäla teckning enligt Erbjudandet via Nordnets internettjänster www.nordnet.se/se/kampanjer/ipo/nordisk-bergteknik respektive www.nordnet.no/no/kampanjer/nordisk-bergteknik, samt via Carnegie för befintliga kunder.
Preliminär tidsplan
Offentliggörande av prospektet 30 september 2021
Anmälningsperiod för allmänheten i Sverige och Norge 1 oktober – 10 oktober 2021
Anmälningsperiod för institutionella investerare 1 oktober – 11 oktober 2021
Första dag för handel 12 oktober 2021
Likviddag 14 oktober 2021
Om Nordisk Bergteknik
Nordisk Bergteknik är en strategisk partner i valda nischer på marknaden för anläggnings- och entreprenadtjänster inom infrastruktur, gruv- och byggindustri. Koncernen, som idag enligt Nordisk Bergtekniks bedömning är norra Europas största aktör med ett helhetserbjudande inom berghantering och grundläggning, driver ett 16-tal operationella bolag med starka positioner och varumärken på den regionala marknaden runt om i Sverige och Norge. Inom koncernen finns bolag vars erfarenhet sträcker sig tillbaka ända till 1960-talet. Basen för verksamheten är gedigen ingenjörskompetens, betydande erfarenhet, långa kundrelationer och en ständig strävan efter att utföra varje uppdrag med högsta kvalitet och säkerhet, samt med hållbarhet i fokus.
Nordisk Bergteknik verkar på en marknad med god underliggande tillväxt. Koncernens kunder är huvudsakligen privata bolag, som i sin tur har helhetsuppdrag åt stat och kommun, med inriktning mot offentlig sektor och samhällsgemensam infrastruktur. Nordisk Bergteknik är vana vid alla sorters miljöer och arbetar i både mindre uppdrag och större projekt, då ofta som en av flera samarbetspartners.
Nordisk Bergteknik har gedigen lokalkännedom inom dotterbolagens respektive områden. Även om Koncernen i sin nuvarande form grundades nyligen har dess dotterbolag lång erfarenhet av komplexa projekt i olika miljöer och inom flera discipliner.
Om Pegroco Invest AB
Pegroco Invest (www.pegrocoinvest.com) är ett investmentbolag som investerar i mindre och medelstora onoterade företag företrädesvis i Sverige. Pegroco har idag 7 huvudsakliga innehav. Pegrocos preferensaktie är noterad på Nasdaq First North Premier Growth Stockholm.
Rådgivare
Carnegie är Sole Global Coordinator och Joint Bookrunner. Nordea Bank Abp, filial i Sverige (”Nordea”), och Swedbank AB (publ) (”Swedbank”) är Joint Bookrunners (tillsammans med Sole Global Coordinator, definierade som ”Managers”). Setterwalls Advokatbyrå AB är legala rådgivare till Bolaget och Pegroco. Wigge & Partners Advokat KB är legal rådgivare till Managers.
Informationen lämnades, genom nedan angivna kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 30 september 2021 klockan 11:30 CEST.
För mer information, vänligen kontakta
Victor Örn, VD, Pegroco Invest, e-post: victor@pegrocoinvest.com, tel: 070-863 64 01.
Viktig information
Detta meddelande utgör inte ett erbjudande att sälja eller förvärva värdepapper som emitterats av Nordisk Bergteknik AB (publ) (”Bolaget”) i någon jurisdiktion där ett sådant erbjudande skulle vara olagligt.
Detta meddelande lämnas inte, och får inte spridas i eller skickas till, USA, Australien, Kanada, Japan eller någon annan jurisdiktion där sådan spridning skulle vara otillåten eller kräva registrering eller andra åtgärder. De värdepapper som beskrivs i detta meddelande har inte och kommer inte att registreras i enlighet med den vid var tid gällande United States Securities Act från 1933 (”Securities Act”) och de får därför inte erbjudas eller säljas i USA utan att registreras eller omfattas av ett undantag från registrering enligt Securities Act samt i enlighet med tillämplig värdepapperslagstiftning i delstater i USA. Bolaget avser inte att registrera något erbjudande i USA eller att lämna något erbjudande av värdepapper i USA.
Erbjudandet av de värdepapper som omnämns i detta meddelande har lämnats genom ett prospekt som tillhandahållits av Bolaget och som innehåller detaljerad information om Bolaget. Detta meddelande utgör en annons och inte ett prospekt enligt förordningen (EU) 2017/1129 (tillsammans med tillämpliga implementeringsåtgärder i något medlemsland, ”Prospektförordningen”). Investerare bör inte investera i de värdepapper som beskrivs i detta meddelande med stöd av annat än informationen i tidigare nämnda prospekt.
I de EES-medlemsländer, förutom Sverige, som har implementerat Prospektförordningen (vardera en ”Relevant Medlemsstat”) är detta meddelande endast avsett för och riktat till kvalificerade investerare inom sådan Relevant Medlemsstat på det sätt som avses i Artikel 2(1)(e) i Prospektförordningen, det vill säga enbart till investerare som kan vara mottagare av ett eventuellt erbjudande utan att ett prospekt registrerats i sådan Relevant Medlemsstat.
Detta meddelande distribueras och riktar sig enbart till (a) personer som befinner sig utanför Storbritannien, eller (b) personer som befinner sig i Storbritannien som antingen (i) har professionell erfarenhet av investeringar som faller inom den vid var tid gällande Artikel 19(1) i U.K. Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion) Order 2005 (”Ordern”) eller (ii) är subjekt med hög nettoförmögenhet eller andra personer som detta meddelande lagligen kan riktas till, vilka omfattas av Artikel 49(2)(a)-(d) i Ordern (alla sådana personer benämns tillsammans ”Relevanta Personer”). Personer som inte är Relevanta Personer får inte agera på eller förlita sig på informationen i detta meddelande. En investering eller investeringsåtgärd som detta meddelande avser är enbart möjlig för Relevanta Personer och kommer endast att fullföljas med Relevanta Personer. Personer som sprider detta meddelande måste själva säkerställa att sådan spridning är tillåten.
Framåtriktade uttalanden
Detta meddelande kan innehålla vissa framåtriktade uttalanden. Sådana uttalanden är uttalanden som inte avser historiska fakta och de innehåller uttryck som ”anser”, ”väntar”, ”förväntar”, ”avser”, ”planerar”, ”uppskattar”, ”kommer”, ”kan”, ”fortsätter”, ”ska”, ”bör”, ”får”, eller liknande. De framåtriktade uttalandena i detta meddelande är baserade på olika uppskattningar och antaganden, vilka i flera fall baseras på ytterligare antaganden. Även om Bolaget anser att antagandena i dessa framåtriktade uttalanden var rimliga när de gjordes kan det inte garanteras att de kommer att infrias eller visa sig vara korrekta. Eftersom dessa uttalanden är baserade på uppskattningar eller är föremål för risker och osäkerheter kan de faktiska resultat eller utfall, som ett resultat av olika faktorer, komma att väsentligen avvika från vad som uttryckligen eller indirekt framgår av sådan information. Sådana risker, osäkerheter och andra väsentliga faktorer kan medföra att de faktiska resultaten kan komma att avvika väsentligt från de resultat som uttryckligen eller underförstått anges i detta meddelande genom de framåtriktade uttalandena. Bolaget lämnar inte några garantier såvitt avser de antaganden som ligger till grund för de framåtriktade uttalandena i detta meddelande. Vidare tar Bolaget inte något ansvar för den framtida riktigheten i den framåtriktade informationen häri eller för att uppdatera eller revidera uttalanden i detta meddelande för att anpassa informationen efter faktiska händelser eller utvecklingar. Otillbörlig tilltro bör inte fästas vid de framåtriktade uttalandena i detta meddelande.
Informationen, uppskattningarna och de framåtriktade uttalandena i detta meddelande gäller enbart per dagen för detta meddelande och kan förändras utan att det meddelas. Bolaget åtar sig inte någon skyldighet att granska, uppdatera, bekräfta, eller offentliggöra några justeringar avseende några framåtriktade uttalanden för att återspegla händelser som inträffar eller omständigheter som uppstår avseende innehållet i detta meddelandet.
Information till distributörer
Med anledning av produktstyrningskrav i: (a) EU-direktivet 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument, (”MiFID II”), (b) artiklar 9 och 10 i Kommissionens delegerande direktiv (EU) 2017/593 om komplettering av MiFID II, och (c) kapitel 5 i Finansinspektionens föreskrifter om värdepappersrörelse, FFFS 2017:2, (sammantaget ”MiFID IIs produktstyrningskrav”), och utan ersättningsansvar för skador som kan åvila en ”producent” (i enlighet med MiFID IIs produktstyrningskrav) i övrigt kan ha därtill, har aktier i Bolaget varit föremål för en produktgodkännandeprocess, där målmarknaden för aktier i Bolaget är (i) icke-professionella kunder och (ii) investerare som uppfyller kraven för professionella kunder och jämbördiga motparter, var och en enligt MiFID II (”målmarknaden”). Oaktat målmarknadsbedömningen ska distributörerna notera att: värdet på aktierna i Bolaget kan minska och det är inte säkert att investerare får tillbaka hela eller delar av det investerade beloppet; aktier i Bolaget erbjuder ingen garanterad intäkt och inget kapitalskydd; och en investering i aktier i Bolaget är endast lämpad för investerare som inte behöver en garanterad intäkt eller ett kapitalskydd, som (antingen enbart eller ihop med en lämplig finansiell eller annan rådgivare) är kapabel att utvärdera fördelar och risker med en sådan investering och som har tillräckliga medel för att kunna bära sådana förluster som kan uppstå därav. Målmarknadsbedömningen påverkar inte kraven i några avtalsmässiga, legala eller regulatoriska försäljningsrestriktioner i förhållande till Erbjudandet.
Målmarknadsbedömningen är inte att anses som (a) en lämplighets- eller passandebedömning i enlighet med MiFID II; eller (b) en rekommendation till någon investerare eller grupp av investerare att investera i, införskaffa, eller vidta någon annan åtgärd rörande aktier i Bolaget.
Varje distributör är ansvarig för sin egen målmarknadsbedömning rörande aktier i Bolaget och för att bestämma lämpliga distributionskanaler.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke