Connect with us

Marknadsnyheter

Invest Talks: AcouSorts innovativa teknologi revolutionerar den patientnära testningen runtom i världen

Published

on

Medtechbolaget AcouSort erbjuder en teknisk plattform som möjliggör utvecklingen av ny generation kliniska instrument där patientprover analyseras direkt på läkarmottagningen eller vårdcentralen. AcouSort är verksamma på en snabbväxande marknad för point-of-care testing som beräknas vara värd 50 miljarder USD 2024.  Bolaget gör sig nu redo för en storskalig kommersiell lansering av sin teknikplattform, som kan bidra till att effektivisera sjukvården och förbättra prognosen för miljontals patienter. Det berättar Torsten Freltoft, vd på AcouSort.

Berätta om AcouSort och bolagets affärsidé

AcouSort erbjuder en effektiv lösning för provberedning, vilket gör att processen för analys av blodprover kan automatiseras och integreras i analytiska och diagnostiska instrument. Vår plattform använder ultraljud för att separera celler och andra blodkomponenter. Det banar väg för en ny generation kliniska instrument där patientprover, exempelvis blodprover, analyseras direkt på läkarmottagningen eller vårdcentralen. Den teknologi vi utvecklat möjliggör effektiv point-of-care testing, patientnära testning, vilket i sin tur skapar förutsättningar för snabbare diagnos och bättre möjligheter för läkaren att sätta in rätt behandling på ett så tidigt stadie som möjligt. Det förbättrar vårdkvaliteten och behandlingsresultaten för patienten. Med våra produkter kan nya diagnostiska system utvecklas för att minska dödligheten i tre av världens största dödsorsaker: cancer, infektionssjukdomar och hjärt-och kärlsjukdomar, där tidig upptäckt och behandling ofta är avgörande.

Hur kan era produkter effektivisera analysen av blodprov, som är en central del av diagnostiken vid bland annat cancer, infektionssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar?

– Blodprov är en avgörande del av diagnostiken eftersom kan man hitta spår av många sjukdomar i blodet. De blodprov som läkare tar på sina patienter skickas vanligtvis till ett centralt laboratorium för analys. När analysresultaten kommer tillbaka kallar läkaren vid behov patienten till ett återbesök.  Den här processen tar i genomsnitt två veckor. Med vår teknologi för point-of-care testing, patientnära testning, kan blodproven i stället analyseras direkt på vårdcentralen eller läkarmottagningen, vilket avsevärt förkortar tiden från blodprov till ett nytt läkarbesök.

Hur långt har ni kommit i er kommersialiseringsprocess?

Vi marknadsför sedan ett par år tillbaka produkter för grundläggande forskning, som är väl lämpade att skala upp och använda i kliniska applikationer. Vi har även ett pågående samarbete med vår första storskaliga nyckelkund vad gäller kliniska applikationer av vår teknologi, Instrumentation Laboratory i Boston, USA. De utvecklar en ny generation diagnostisk utrustning där vår teknologi är implementerad. Det faktum att vi nu har möjlighet att börja producera separationsmoduler i större skala är en viktig milstolpe för företaget. I sitt grundutförande har vår produktionslinje en kapacitet på cirka 100 000 separationsmoduler per år, men systemet är förberett för en andra installation som gör att vi snabbt kan fördubbla produktionskapaciteten. Att sedan kunna öka kapaciteten till 400 000 moduler per år kan uppnås genom att helt enkelt gå upp till tvåskift i produktionen.

Vilka faktorer gör AcouSort till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Som aktieägare i AcouSort deltar man i kampen mot tre av mänsklighetens vanligaste dödsorsaker: cancer, infektionssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Vi är ett ambitiöst medtechbolag med en väl beprövad och patenterad teknologi som baseras på tjugo års forskning vid Lunds universitet. Vi står nu i begrepp att inleda en bred kommersialiseringsfas med en affärsmodell som baseras på mycket goda möjligheter till skalbarhet. Point-of-care testing är en global megatrend, den internationella marknaden väntas expandera med drygt 10 procent per år. 2025 uppskattas det globala marknadsvärdet till 50 miljarder USD och det medicinska behovet av en effektiv teknologi för point-of-care testning är mycket omfattande.

Hur ser du på AcouSorts utvecklingspotential?

Under fjärde kvartalet 2021 går bolaget in i en ny spännande fas då vi kan tillhandahålla separationsmoduler, AcouPlasmaoptical, till tillverkare av diagnostiska system för integrerad provhantering. Vi står nu på tröskeln till en bred kommersialisering av bolaget med goda möjligheter till att så småningom masstillverka våra moduler för integrerad provhantering.

Fakta: AcouSort erbjuder en effektiv lösning för provberedning, vilket gör att processen för analys av blodprover kan automatiseras och integreras i analytiska och diagnostiska instrument. Detta banar väg för en ny generation kliniska instrument där patientprover analyseras direkt på läkarmottagningen eller vårdcentralen. Snabbare diagnos möjliggör snabbare medicinska åtgärder, där läkare kan sätta in bästa möjliga behandling och därmed förbättra vårdkvaliteten och behandlingsresultaten för patienten. Bolagets kärnteknik har forskats fram och utvecklats i över 20 år på Lunds universitet vid Avdelningen för Biomedicinsk Teknik under ledning av professor Thomas Laurell. AcouSorts aktie är föremål för handel på Nasdaq First North under kortnamnet ACOU.

Skribent: Annika Wihlborg – Invest Talks 
Distribution: Di.se
Projektledare: Andreas Hörlin 
Bildkälla: Bolagets VD Torsten Freltoft har haft en framgångsrik karriär inom medicinteknik i Danmark. AcouSorts första högvolymprodukt, AcouPlasmaoptical, som ska integreras i framtidens kliniska Point-of-Care testing system.

 

Om Invest Talks:

Via Invest Talks når våra uppdragsgivare flest intressenter & investerare i Norden tack vare vår distribution med Dagens Industri & Di.se. Invest Talks är en oberoende plattform för börsbolag, intressenter & aktieägare. Vi bevakar noterade och onoterade företag. Följ oss på LinkedIn eller vårt nyhetsrum på Cision.

Friskrivning från ansvar:

Vi tar inget ansvar för fullständighet i sponsrat innehåll, innehållet ska tolkas som marknadsföring och inte ses som en köprekommendation från oss. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. Med reservation för ev. produktions-, tryck- & färgfel.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

RaySearch och C-RAD tecknar samarbetsavtal

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB (pub) och C-RAD AB är glada att kunna tillkännage ett samarbetsavtal som syftar till att gemensamt utveckla innovativa lösningar och produkter för att förbättra kvaliteten på strålbehandling.

Fokus för samarbetet är att undersöka hur C-RAD:s ytskanningsteknologi kan utnyttjas vid dosplanering i RaySearchs dosplaneringssystem RayStation. Idag används ytorna från Catalyst+, C-RAD:s system för ytguidad strålbehandling, under bildtagning och behandling. Genom att göra Catalysts+ ytor tillgängliga i RayStation®* skapas många användningsmöjligheter. En sådan är att expandera en CBCT-bild, som har ett begränsat avbildningsområde, genom att använda information från ytskanningen. Detta kommer att leda till ett mer komplett återskapande av patientens anatomi, vilket i sin tur resulterar i ett mer tillförlitligt underlag för kliniska beslut. Som ett första resultat av samarbetet kommer ovan beskrivna tillämpning att demonstreras under den pågående mässan ESTRO. Därefter kommer andra användningsområden av företagens respektive produkter att utforskas.

Cecilia de Leeuw, vd och koncernchef, C-RAD: “Vi är mycket glada över samarbetet med RaySearch, genom vilket vi ska förbättra och hitta nya innovativa lösningar i vår gemensamma kamp mot cancer.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Jag ser fram emot att samarbeta med C-RAD, vars kontor dessutom ligger nära oss i Sverige. Den ytterligare information om patientens anatomi som tillhandahålls genom ytskanning via Catalyst+ har potential att avsevärt förbättra olika steg i dosplaneringsprocessen för strålbehandling i RayStation.”

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  

Om C-RAD 
C-RAD utvecklar ytskanningsteknologi för strålterapi för att möjliggöra en mycket exakt dosavgivning till tumören och samtidigt skydda frisk vävnad från oönskad exponering. Med hjälp av höghastighets 3D-kameror i kombination med förstärkt verklighet stöder C-RAD den initiala patientpositioneringen och övervakar patientens rörelser under behandlingen för att säkerställa hög tillförlitlighet, ett effektivt arbetsflöde och ökad noggrannhet. C-RAD övervakar patientens rörelse utan att använda markörer eller ytterligare dos för att ge den högsta nivån av patientsäkerhet och komfort.
 C-RAD AB är noterat på Nasdaq Stockholm. Mer information finns på c-rad.com.

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 1 000 kliniker i 43 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com. 
 
Om RayStation 
RayStation®* är ett flexibelt, innovativt dosplaneringssystem som används av många ledande cancercenter världen över. Det kombinerar unika funktioner för adaptiv terapi, flermålsoptimering och marknadsledande algoritmer för optimering av behandlingsplaner för HDR-brachyterapi och extern strålbehandling med fotoner, elektroner och protoner samt heliumjoner och koljoner. RayStation har stöd för ett stort antal behandlingsmaskiner. Det möjliggör att all behandlingsplanering kan göras i ett och samma system och att befintlig utrustning kan utnyttjas maximalt. RayStation kan integreras fullständigt med RayCare®*. Genom att harmonisera behandlingsplaneringen skapas bättre vård för cancerpatienter över hela världen. 

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelsen i S2Medical AB (publ) har beslutat att bolagets årsredovisning även ska utgöra en kontrollbalansräkning, vilket till följd senarelägger bolagets årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen i S2Medical AB (publ) (”S2Medical” eller ”Bolaget”) har i enlighet med aktiebolagslagen (25 kap 13 §), upprättat en kontrollbalansräkning (”KBR”) genom att besluta att balansräkningen i bolagets årsredovisning även skall utgöra en KBR. I syfte att ge Bolagets revisor tillräcklig frist för att möjliggöra denna process har styrelsen valt att senarelägga publiceringen av Bolagets årsredovisning med 6 dagar till den 9 maj 2024.

Beslutet att upprätta KBR grundar sig i att Bolagets egna kapital för närvarande är lägre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Styrelsen ser det inte som sannolikt att denna brist kommer att elimineras enbart genom regleringen av bolagets tillgångar och skulder i samband med genomförandet av den godkända rekonstruktionsplanen. Då både KBR och det positiva utfallet av företagsrekonstruktionen visar på livskraft anser styrelsen att en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital är en tillräcklig åtgärd för att helt eliminera kapitalbristen. Styrelsen avser därför att föreslå en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital. Förslaget kommer att inkluderas i kallelsen till Bolagets kommande årsstämma för beslut.

Vi ser positivt på framtiden och jag uppfattar detta som en nödvändig administrativ åtgärd för att justera ett oproportionerligt stort aktiekapital på över 16 miljoner SEK.” Säger Bolagets CEO, Petter Sivlér

Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-03 20:38 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se

Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.se

Om S2Medical 
S2Medical AB (publ) är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och säljer innovativa sårläkningsprodukter för hela sårläkningsprocessen med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat eiratex®, ett nytt cellulosabaserat material för läkning av svåra brännskador och kroniska sår. Materialet läker sår effektivt och därmed minskar både lidande för patienter samt kostnader för hälso- och sjukvården. 

Aktiens kortnamn: S2M

Aktiens ISIN-kod: SE0011725084

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.