Connect with us

Marknadsnyheter

Komplettering: HomeMaid förvärvar rörelsen i Dala Service AB

Published

on

Förtydligande angående:

Köpeskilling

Finansiering

Inkråmet

HomeMaid har den 10/1 tecknat avtal om att förvärva inkråmet i Dala Service AB.

Under diskussionerna med ägarna av Dala Service AB har en god relation skapats med förtroende för det arbete som bedrivits. När ägarna nu väljer att överlåta verksamheten som har en årsomsättning på ca 17 miljoner kronor med en EBIT om 2,4 MSEK, drygt 95 kunder och 42 anställda är det med glädje vi förvärvar denna.

Verksamheten kommer att bidra positivt till HomeMaid i Dalarna. Den stärker vår förmåga att effektivt kunna leverera städtjänster i regionen. Både HomeMaid och Dala Service AB värderar kvalitet i service och anställningsvillkor högt. HomeMaids ambition är att fortsatt bedriva verksamheten i samma positiva anda. Tillträde kommer att ske den 1 februari 2022.

Förvärvet kommer att genomföras som en kontantaffär. Köpeskillingen uppgår till 7,5 MSEK. Förvärvet finansieras genom en kombination av interna medel 50% och banklån 50%.

”HomeMaid motsvarar de önskningar vi haft om att hitta en ägare med god branschkännedom, erfarenhet och motsvarande värderingar som kan driva och utveckla verksamheten vidare”, säger Ted Danielsson, ägare Dala Service AB.

”Vi ser fram emot detta tillskott till vår verksamhet och vi avser att fortsätta ge den goda servicen som Dala Service AB levererat. Med kompetenta medarbetare och med förståelse för den enskilda kundens förväntningar på sitt uppdrag har vi de bästa förutsättningar att kunna ge god service till våra kunder”, säger Stefan Högkvist, VD HomeMaid.

Kort om HomeMaid Företaget grundades 1997 och bedriver verksamhet inriktad på kundanpassade lösningar inom hushållsnära tjänster, omsorg i hemmet och kontorsservice. HomeMaid har idag 18 kontor i Sverige med mer än 900 medarbetare. För mer information hänvisas till www.homemaid.se.

Kort om Dala Service AB Företaget grundades 1990 och bedriver verksamhet inom lokalvård på företag i Leksand. Tillsammans med kunden vill vi ge en personlig utformad tjänst med hög kvalité utifrån individuella behov och en känsla av trygghet och delaktighet i utförande.

Denna information är sådan information som HomeMaid AB är skyldigt att offentliggöra enligt EUs marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 11 januari 2022.

Kontaktuppgifter HomeMaid AB

Stefan Högkvist, VD

Tel: 08-501 29 675

E-post: stefan.hogkvist@homemaid.se

Dala Service AB

Ted Danielsson, VD Dala Service AB

Tel: 070-269 11 90

E-post: ted@dala-service.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

LightAir: Årsredovisning 2023

Published

on

By

(NGM: LAIR)

LightAir Årsredovisning 2023.pdf

LightAir i korthet

LightAir är ett svenskt Clean Tech-bolag, vars mission är att förbättra människors hälsa och välbefinnande genom att erbjuda marknadens bästa lösningar för luftrening. LightAir grundades 2006 genom fusion av ett svenskt och schweiziskt bolag. LightAir utvecklar och säljer innovativ luftrening, baserat på de två egenutvecklade teknologierna CellFlow och IonFlow.  

År 2020 inleddes en ompositionering av affärsmodellen, där ett intensifierat fokus på B2B-försäljning utgjorde grunden. År 2023 har denna strategi renodlats ytterligare och Bolagets huvudfokus ligger nu på industriella kunder. Ompositioneringen har under år 2023 givit resultat i form av en tiodubblad offertstock och förbättrade marginaler i takt med att kundbasen inom det industriella segmentet växer. Parallellt med den organiska tillväxten har LightAir även antagit en kompletterande M&A-strategi som möjliggör för Bolaget att utöka kundstocken. 
 

Vd har ordet

2023 satte vi grunden till vår framtida affärsmodell

Under 2023 har LightAir uppnått framgångar genom att öka sin omsättning med 19 procent till 16,3 MSEK, trots utmanande marknadsförhållanden. Med en stark orderingång och en strategisk produktutveckling för framtiden, står LightAir väl rustade för att fortsätta att förbättra människors hälsa och välbefinnande genom avancerad luftrening.

Med avslutningen av 2023 står det klart att LightAir har tagit betydande steg framåt i vår strävan efter att förbättra människors hälsa och välbefinnande genom avancerad luftrening. Under året har vi bevittnat en omsättningstillväxt på 19 procent, vilket inte bara speglar styrkan i vårt erbjudande utan också förtroendet från våra kunder. Jag är stolt över de framsteg vi har gjort under året, trots de utmaningar som omvärldens konjunkturläge presenterat.

Vår framgång bygger främst på vår unika teknologi CellFlow som utnyttjar ozonfri jonisering för att med hög reningsgrad och låg effektförbrukning rena luften från skadliga partiklar. Vår omsättningstillväxt bekräftar att vi är på rätt väg. Med en orderingång på 16,6 MSEK för året – en betydande ökning på 28 procent från föregående år – står det klart att vi i allt större utsträckning når ut till marknaden med våra lösningar. Kunderna har varit väldigt nöjda med de resultat vi kunnat prestera i deras verksamheter.

Det är dock viktigt att notera att vi, trots ökad omsättning, fortfarande står inför ekonomiska utmaningar. Vi behöver fortsätta att arbeta med att förbättra vår finansiella hållbarhet, vilket återspeglas i vårt negativa rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) och ett kassaflöde från den löpande verksamheten som fortfarande är i behov av förbättring. Vi arbetar med att kontrollera kostnaderna och att effektivisera verksamheten.

Under året har vi fortsatt att utveckla och förbättra vårt erbjudande, med särskilt fokus på det industriella segmentet där behovet av effektiv luftrening är som störst. Vi har utvidgat vår närvaro på den svenska marknaden och fortsatt att fokusera på att bygga långsiktiga relationer med våra kunder. Detta arbete hoppas vi ska ge resultat i form av nya affärsmöjligheter och fortsatt stark tillväxt. Vi har under året drastiskt ökat våra kundbesök och förstärkt säljorganisationen med 75 procent för att vi ska nå fler kunder.

Ser vi framåt är vi fast beslutna att fortsätta vår tillväxtresa och ytterligare stärka vår marknadsposition. Vi kommer att fortsätta fokusera på innovation och produktutveckling, samtidigt som vi ökar vår marknadsföring och våra försäljningsinsatser för att nå ut till fler kunder. Vårt mål är inte bara att övervinna de ekonomiska utmaningarna utan också att säkerställa att LightAir blir en ledande aktör inom luftreningsindustrin.

Till våra aktieägare och kunder vill jag uttrycka mitt djupaste tack för ert fortsatta stöd och förtroende. Ert engagemang är avgörande för vår tillväxt och framgång. Tillsammans ser jag fram emot ett ännu starkare och mer framgångsrikt 2024, där vi fortsätter att bidra till en hälsosammare och renare värld.

Peter Svensk
Verkställande direktör

Affärsmodell

Affärsidé 
LightAirs verksamhet består av utveckling, formgivning, tillverkning och kommersialisering av luftrenare som marknadsförs och säljs direkt av LightAir samt genom ett nätverk av noggrant utvalda distributörer. Våra produkter baseras på patenterad och unik teknologi med flertalet konkurrenskraftiga fördelar, såsom marknadsledande reningseffektivitet, energieffektivitet och låga livscykelkostnader. Försäljningen är primärt inriktad på B2B-marknaden, med ett starkt fokus på industriella kunder inom bl.a. metallindustri, träindustri, tvätterier, lagerlokaler och produktion. 

LightAir har utvecklat ett tjänsteerbjudande, ”ren luft som en tjänst”, där LightAir löser kundens specifika luftkvalitetsproblem. LightAir hanterar alla administrativa och tekniska aspekter, vilket gör att kunden kan fokusera på sin kärnverksamhet. Denna modell ger både kundfördelar och återkommande intäkter för LightAir med goda marginaler och skapar positiva kassaflödeseffekter. Tjänsteerbjudandet utgör ett centralt fokusområde för LightAir framöver. 

Vision 
LightAirs vision är att förbättra människors hälsa och välbefinnande genom att utveckla de mest effektiva teknologierna och de bästa produkterna för rening av kommersiell inomhusluft. Genom unik teknologi skall LightAirs produkter vara erkända som de bästa och mest effektiva på marknaden.

Mission 
LightAirs mission är att förbättra människors liv, hälsa och välbefinnande genom att erbjuda de bästa luftreningsprodukterna för all inomhusmiljö. 

Strategi 
Bolagets strategi har historiskt byggt på konsumentinriktad försäljning. I takt med att LightAir har vuxit, har vi utökat vår verksamhet mot det kommersiella och industriella segmentet. Det strategiska fokuset har sedan 2020 justerats till att främst inriktas på B2B-försäljning gentemot dessa segment, som vi sammanför under begreppet Professional Solutions. Sedan början av 2023 har LightAir omställt sin försäljningsstrategi till att helt fokusera på industriella kunder. Bolaget ser stora tillväxtmöjligheter inom tyngre industrilösningar, där kunderna har en bred förståelse för problemen med dålig luftkvalitet. 

Strategin framåt bygger huvudsakligen på organisk tillväxt, kompletterad med en utarbetad förvärvsstrategi. Parallellt med detta bygger LightAirs strategi på vårt tjänsteerbjudande. Denna modell innebär dels kundfördelar, dels genereras återkommande intäkter för LightAir med goda marginaler och möjligheter till positiva kassaflödeseffekter.

LightAirs styrkor och konkurrensfördelar

Patenterad konkurrenskraftig teknologi 
LightAir har en egenutvecklad och unik teknologi som bygger på över 30 års forskning och utveckling. Tekniken erbjuder marknadens mest effektiva luftrening med lägsta energiförbrukning. Genom produktfamiljen CellFlow har LightAir tillgång till en mycket konkurrenskraftig teknologi och kan producera luftrenare med låga driftskostnader och högeffektiv avskiljning av partiklar på ett sätt som traditionella luftrenare med HEPA-filter inte klarar. CellFlow-teknologin kan utmana och ta viktiga marknadsandelar från konventionella fläktdrivna luftrenare med mekaniska filter. Teknologin skyddas genom en bred patentportfölj för väsentliga tekniska aspekter användbara i ett stort antal applikationer. Patenten för CellFlow-teknologin ägs av LightAir, förutom för Nordamerika och HVAC. 

Produktegenskaper 
LightAirs lösningar har mer än 60 procent lägre livscykelkostnad (LCC) jämfört med konkurrenter i branschen. Bolaget bedömer att dessa produktegenskaper värdesätts högre av industriella kunder. Den stora skillnaden mellan LightAirs luftrenare och konkurrerande teknologier är bland annat den höga filterkapaciteten och den låga energiförbrukningen. Exempelvis behöver LightAirs filter endast bytas omkring var artonde månad, till skillnad från konkurrenters filter som byts omkring var sjätte månad. 

LightAir Connect – Ständigt uppkopplad luftrening 
LightAir Connect introducerar en ny era av luftkvalitetsövervakning. Med intelligenta sensorer och realtidsdata övervakar LightAir Connect kontinuerligt luftrenaren. Systemet identifierar behovet av filterbyte eller rengöring och varnar om potentiella prestandaproblem eller behov av service och underhåll. Genom denna proaktiva approach minskas risken för oväntade driftavbrott och optimerar systemets drifttid. Tack vare sofistikerade sensorer och uppkoppling erbjuder LightAir Connect möjligheten att dynamiskt justera inställningarna baserat på aktuella miljöförhållanden. Systemet optimerar inte bara luftkvaliteten utan bidrar även till lägre energiförbrukning genom att anpassa luftflöden efter verkliga behov. Detta säkerställer att man alltid har tillgång till ren och hälsosam luft i sina lokaler och bidrar till en hållbar arbetsmiljö. 

Tydlig tillväxtstrategi med växande marginaler  
LightAir har antagit en tydlig tillväxtstrategi med fokus på ökad försäljning inom B2B-segmentet, särskilt industriella kunder, och med en fokuserad M&A-agenda som komplement. Försäljningstillväxten har redan visat resultat under 2023, då marginalerna förbättrats i takt med skiftet mot industriella kunder och en växande andel av intäkterna utgörs av prenumerationstjänster. Bolagets bruttomarginal har stärkts och uppgick till 65 procent under andra halvåret 2023, jämfört med 44 procent under motsvarande period 2022. Industriella kunder har stora kända behov och få tillgängliga lösningar, vilket gynnar LightAir i försäljningsprocessen och sänker trösklarna för kunderna. 

Starkt ledningsteam och styrelse 
Under år 2023 tillträde Peter Svensk som VD för Bolaget, Peter har lång och bred erfarenhet från B2B-försäljning och har under sin relativt korta tid på VD-posten intensifierat säljarbetet vilket redan gett effekt i form av över 200 kundmöten, en ökad offertstock med mer än 10 gånger och ett tillhörande succesivt ökande antal kundavtal tecknade under år 2023.  Styrelsen har också under år 2023 förstärkts av Otto Persson, som har bred erfarenhet från olika tillväxtbolag, bland annat som grundare och tidigare vd för börsnoterade Train Alliance Sweden AB. Därutöver har Ebba Liljeholm tillkommit till Bolagets styrelse och medför en bred kompetens och erfarenhet av marknadsföring och kommunikation. 

Förvärvsstrategi
LightAir har en utarbetad förvärvsstrategi som ämnar komplettera Bolagets tillväxtstrategi. Förvärvsstrategin bygger huvudsakligen på att fokusera på målbolag som utgörs av bolag med närliggande produkter och affärsmodeller och som har attraktiva kundstockar.

  • Förvärva högkvalitativa kundstockar. 
  • Målet är att stärka LightAirs omsättning och kassaflöde. 
  • Synergier med LightAirs befintliga säljkår.
  • Förvärv av bolag med välfungerande säljkårer. 
  • Målet är en förstärkning av LightAirs försäljningskanaler.
  • Närliggande bolag med attraktiva teknologier. 
  • Målbolagen har kompletterande teknologier samt patent och rättigheter av värde för LightAir.
  • Möjligheter att förvärva kompetens och know-how föreligger.

Marknadsöversikt

LightAirs marknader 
Marknaden för luftrenare som LightAir är aktiv på kan delas in i två segment: kommersiella produkter och industriella produkter. Olika användningsområden har sina särskilda krav och LightAirs teknologier kan flexibelt anpassas efter dessa krav. På många marknader ställer lagstiftarna allt högre krav på luftkvalitet i inomhusmiljöer vilket har en positiv effekt på efterfrågan inom både det kommersiella- och industriella segmenten. LightAirs huvudsakliga fokus ligger idag på att växa på den finska och svenska marknaden.

Den industriella marknaden 
Enligt Allied Market Research bedöms industriell luftrening generellt stå för cirka 20 procent av världsmarknaden, med en förväntad årlig tillväxt av 5 till 8 procent de kommande åren.

Under 2021 påbörjades en utökning av LightAirs produkterbjudande genom fördjupat samarbete kring industriella applikationer av CellFlow-teknologin, levererade av Cair. I mars 2022 fullföljdes samarbetet med förvärvet av Cair, vilket i kombination med etableringen av en betydligt bredare produktportfölj öppnar för bearbetning av helt nya kundsegment och kombinationer av kommersiella och industriella lösningar. Under 2023 och 2024 har fokuset på bearbetning av och försäljning till industriella kunder accelererats ytterligare. 

Marknaden för det industriella erbjudandet består främst av bolag med industri- och lagerlokaler med utmaningar relaterade till hälsovådliga partiklar. Inom segmentet finns en mängd olika industrier med specifika problem som kräver anpassade lösningar, från sågverk till metallbearbetning och livsmedelsproduktion. CellFlow-teknologin har väl etablerade konkurrensmässiga fördelar inom viktiga områden som reningskapacitet och alstrade ljudnivåer. Gentemot det industriella segmentet är teknologins osedvanligt låga energiförbrukning än viktigare, en aspekt som blir mångdubbelt viktigare ju större produkter som ska levereras. Initiala jämförelser med etablerade konkurrenter inom segmentet visar att industrikunder kan spara mer än 75 procent av energin genom en CellFlow-lösning från LightAir. 

LightAir Connect spelar en viktig roll i vårt erbjudande till industrin. Med hjälp av intelligenta sensorer och realtidsdata övervakar LightAir Connect kontinuerligt luftrenarna, identifierar behovet av filterbyte eller rengöring och varnar om potentiella prestandaproblem. Denna proaktiva approach minskar risken för oväntade driftavbrott och optimerar systemets drifttid. Tack vare sofistikerade sensorer och uppkoppling erbjuder LightAir Connect möjligheten att dynamiskt justera inställningarna baserat på aktuella miljöförhållanden, vilket säkerställer optimal luftkvalitet och energiförbrukning. 

Den industriella marknaden är medveten om sitt behov av kraftfulla och effektiva lösningar, men tillräckligt kraftfulla och effektiva lösningar har inte funnits på marknaden förrän nu. Vi har just börjat penetrera marknaden och potentialen är stor. Inom det industriella segmentet har LightAir redan etablerade samarbeten och söker ytterligare partnerskap, ofta med mindre och specialiserade aktörer på regionala eller nationella marknader. Geografiskt sett är den mest prioriterade marknaden den nordiska hemmamarknaden, där LightAir bedömer att vi har goda förutsättningar för direktförsäljning genom egen säljkår.

Den kommersiella marknaden 
En stor del av människors tid spenderas på jobbet, och många arbetsplatser har problem med såväl sjuknärvaro som sjukfrånvaro, vilket är kostsamt för både individ, företag och samhälle. En orsak till detta är dålig inomhusluft. På en arbetsplats möts människor som alla tillför partiklar till luftmiljön och som dessutom bär med sig virus och bakterier. 

LightAir har identifierat två prioriterade kundgrupper inom segmentet kommersiella lösningar:

  • Workplace (kontor, arbetsplatser, etc.).
  • Education (skolor, förskolor, universitet, etc.) 

Det finns ett stort konkurrensmässigt värde i att kunna erbjuda en arbetsplats, oavsett om det handlar om ett kontor eller en skola, där människor genom ren luft håller sig friskare och piggare. Genom en satsning på förbättrad inomhusluft kan smittspridning av olika sjukdomar minskas. Genom service-produkten och prenumerationstjänsten LightAir Health+ erbjuder vi ett enkelt och riskfritt erbjudande riktat mot dessa kundgrupper. 

LightAir har under de senaste två åren lanserat produkter och lösningar med inriktning på den kommersiella marknaden och därmed utökat bolagets potentiella marknad markant. Inom det kommersiella segmentet har LightAirs teknologier – CellFlow och IonFlow – komparativa fördelar gällande reningseffektivitet och låg ljudvolym. 

Framåt ämnar LightAir utöka samarbetet med ett antal befintliga distributörer samt fokusera på att knyta till sig nya distributörer med erfarenhet av B2B-försäljning av system med tillhörande service- och finansieringslösningar. Genom en stark position inom kommersiell luftrening skapas även en eftermarknad för service och filter. Verksamheten byggs med Norden som utgångspunkt, där LightAir ska positionera sig som en högkvalitativ lösning för ren luft med låga driftskostnader. 

LightAir Årsredovisning 2023.pdf

För ytterligare information kontakta:

Peter Svensk
VD, LightAir AB (publ)
070-562 72 72
peter.svensk@lightair.com

Om LightAir

LightAir AB (publ) har som mission att förbättra människors hälsa och välbefinnande genom att utveckla och sälja effektiv luftrening. Erbjudandet bidrar till en hälsosammare arbetsmiljö, högre produktivitet och en hållbar framtid genom avancerad luftreningsteknologi som oskadliggör partiklar såsom virus, föroreningar och pollen. Bolagets aktie är listad på Nordic SME Sweden (Nordic Growth Market NGM AB) under kortnamnet LAIR. Läs mer på www.lightair.com.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma 2024 för EasyFill AB (publ)

Published

on

By

EasyFill AB (publ) årsstämma hölls den 30 maj 2024 klockan 17.00 på bolagets kontor på Sollentunavägen 135 i Sollentuna. Aktieägare hade även möjlighet att följa stämman digitalt via webbsändning.

Moderbolagets resultaträkning och balansräkning samt koncernresultaträkning och koncernbalansräkning för 2023 fastställdes.

Beslutades att godkänna styrelsens förslag att balansera årets förlust 2023 i ny räkning.

Ansvarsfrihet för år 2023 för styrelseledamöterna och verkställande direktören beviljades.

Beslutades att arvode ska utgå, för tiden intill slutet av nästa årsstämma, med 1 prisbasbelopp till samtliga ordinarie ledamöter som inte är anställda i bolaget, samt 2,5 prisbasbelopp till styrelsens ordförande och att arvode till revisorn ska utgå enligt godkänd räkning. Som prisbasbelopp avses det som fastställs av SCB.

Beslutades att omvälja Richard Bagge, Håkan Sjölander, Urban Sjöberg, Tobias Sjölander samt Jörgen Larsson till ordinarie ledamöter samt att Richard Bagge valdes till ordförande.

Beslutades att omvälja, för tiden intill slutet av nästa årsstämma, Edlund & Partners AB som revisionsfirma med Andreas Wassberg som huvudansvarig revisor.

Beslutades att bemyndiga styrelsen att, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, vid ett eller flera tillfällen under tiden intill nästa årsstämma, fatta beslut om emission av aktier och/eller teckningsoptioner och/eller konvertibler mot vederlag i form av kontant betalning och/eller med apportegendom och/eller med kvittningsrätt.

Konstaterades att alla beslut fattats enhälligt. Då inget annat förekom förklarades stämman avslutad.

VD Tobias Sjölander lämnade en redogörelse för verksamheten med efterföljande frågestund.

För mer information kontakta

Tobias Sjölander

Chief Executive Officer
+46 70 660 54 23
tobias.sjolander@easyfill.se 

Johan Svedberg

Chief Financial Officer

+46 70 379 20 07
johan.svedberg@easyfill.se

www.easyfill.se
www.easyfillcorporate.com 

Om EasyFill-gruppen

EasyFill AB är ett svenskt börsbolag som använder svenska patenterade innovationer för att öka försäljning, minska arbetsinsats och reducera matsvinn. EasyFill är ett innovationsdrivet företag med huvudfokus på att utveckla produkter som förenklar hanteringen av varor i butik och restauranger. Alla produkter som företaget tillverkar och säljer är patenterade på de stora marknaderna i världen. Försäljningen sker genom företagets egna bolag, genom återförsäljare och tillsammans med tillverkare av läskkylskåp och kylskåpsmöbeltillverkare som i sin tur säljer vidare sina produkter med EasyFills produkter installerade runt om i världen.

EasyFill är noterat på Spotlight Stock Market, Stockholm sedan maj 2007.

Continue Reading

Marknadsnyheter

AegirBio AB genomför tidigare aviserad riktad nyemission om 5 175 374 aktier motsvarande cirka 2,54 MSEK till Atlas Special Opportunities samt påkallar utbetalning av Tranche 2

Published

on

By

EJ FÖR OFFENTLIGGÖRANDE, PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION, HELT ELLER DELVIS, DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL USA, KANADA, AUSTRALIEN, HONGKONG, NYA ZEELAND, SYDAFRIKA, SYDKOREA, SCHWEIZ, SINGAPORE, JAPAN, RYSSLAND, BELARUS ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR SÅDANT OFFENTLIGGÖRANDE, PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION INTE SKULLE VARA FÖRENLIG MED TILLÄMPLIGA REGLER ELLER KRÄVA REGISTRERING ELLER LIKNANDE ÅTGÄRDER. VÄNLIGEN SE ”VIKTIG INFORMATION” I SLUTET AV PRESSMEDDELANDET.

Styrelsen i AegirBio AB (”AegirBio” eller ”Bolaget”) har idag, med stöd av bemyndigandet från årsstämman 2023 och i enlighet med vad som offentliggjordes genom pressmeddelande den 13 maj 2024, beslutat om en riktad nyemission till Atlas Special Opportunities, LLC (”Atlas”) av högst 5 175 374 aktier till en teckningskurs om 0,49 SEK per aktie (den ”Riktade Emissionen”). Syftet med emissionen och skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att uppfylla Bolagets åtagande gentemot Atlas till följd av ingångna avtal om en lånefacilitet respektive om ändring av villkor för utestående konvertibler, som kommunicerades till marknaden den 9 april 2024 (”Avtalen”). Samtliga aktier som emitterats genom den Riktade Emissionen har tecknats och tilldelats. I enlighet med avtalet om lånefaciliteten kan Bolaget påkalla lån i sju (7) omgångar (hädanefter ”Trancher” eller var och en för sig ”Tranche”) till ett sammanlagt nominellt belopp om 45,00 MSEK före avdrag för uppläggningsavgift (”Lånefaciliteten”) samt transaktionskostnader. AegirBio har tidigare påkallat Tranche 1 enligt vad som offentliggjordes genom pressmeddelande den 13 maj 2024. Idag har Bolaget påkallat utbetalning av Tranche 2 uppgående till 5,0 MSEK före avdrag för uppläggningsavgift och transaktionskostnader.

Den Riktade Emissionen

AegirBio har tidigare offentliggjort att Bolaget har ingått Avtalen samt att Bolaget ska genomföra den Riktade Emissionen. För mer information om Avtalen hänvisas läsare till pressmeddelandet den 9 april 2024 (”AegirBio ingår villkorat avtal om en lånefacilitet på 45 MSEK med Atlas Special Opportunities och ett avtal om ändring av villkor för utestående konvertibler, att godkännas av en extra bolagsstämma”) respektive pressmeddelandet den 13 maj 2024 (”AegirBio AB påkallar utbetalning av Tranche 1 om 7,50 MSEK samt avser genomföra riktad kvittningsemission av 5 175 374 aktier till Atlas Special Opportunities, LLC”). I enlighet med pressmeddelandet den 9 april 2024 utgick en transaktionsavgift om 7,00 MSEK till Atlas för utställande av lånefaciliteten, förlängningen av utestående konvertibler samt makuleringen av utestående teckningsoptioner av serie TO4, att erläggas genom kvittning mot nyemitterade aktier i AegirBio. Emissionslikviden om cirka 2,54 MSEK betalas således genom kvittning mot del av transaktionsavgiften. 

Med anledning av ovan har styrelsen i AegirBio idag beslutat om en riktad nyemission av högst 5 175 374 aktier, med avvikelse från befintliga aktieägares företrädesrätt, till Atlas. Syftet med emissionen och skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att uppfylla Bolagets åtagande gentemot Atlas till följd av Avtalen. Samtliga aktier som emitterats genom den Riktade Emissionen har tecknats och tilldelats.

Teckningskursen per aktie uppgår till 0,49 SEK. Teckningskursen för de nyemitterade aktierna har fastställts i enlighet med Avtalen och motsvarar 100 procent av den lägsta dagliga volymvägda genomsnittskursen enligt Nasdaq First North Growth Markets kurslista för aktien i Bolaget under de 15 handelsdagar som föregick dagen för beslutet om nyemission, dock lägst aktiens kvotvärde. Beräkningsgrunden för teckningskursen i emissionen har, i samråd med finansiell rådgivare och genom analys av Bolagets kapitalstruktur och ett flertal marknadsfaktorer, fastställts genom förhandling på armlängds avstånd med Atlas. Det är styrelsens bedömning att teckningskursen genom detta förfarande återspeglar aktuella marknadsförhållanden och efterfrågan samt att den därigenom är marknadsmässig.

Styrelsens överväganden

Inför beslutet om ingående av Avtalen har Bolagets styrelse tillsammans med finansiell rådgivare noggrant utrett förutsättningarna för en företrädesemission för att ta in erforderligt kapital. Styrelsens bedömning var att Bolaget, särskilt med beaktande av Bolagets befintliga kapitalstruktur, inte kan tillgodose sitt kapitalbehov på annat sätt än genom Avtalen med Atlas. Styrelsen har tillsammans med finansiella rådgivare bedömt att en företrädesemission skulle kräva betydande garantiåtaganden från ett garantikonsortium, vilket inte bedömts varit möjligt för Bolaget att erhålla. Dessutom skulle en företrädesemission sannolikt ha gjorts till en väsentligt lägre teckningskurs än den som Atlas kommer kunna konvertera till enligt villkoren för Avtalen. Styrelsens samlade bedömning är således att skälen för att ingå Avtalen och att därefter genomföra riktade nyemissioner till Atlas överväger skälen som motiverar huvudregeln att emittera aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare, och att nyemissioner med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt i enlighet med Avtalen därmed ligger i Bolagets och samtliga aktieägares intresse. 

Lånefaciliteten

Lånefaciliteten består av sju (7) Trancher till ett sammanlagt nominellt belopp om 45,00 MSEK. AegirBio har idag påkallat utbetalning av Tranche 2 motsvarande 5,0 MSEK före avdrag för uppläggningsavgift om 0,50 MSEK och transaktionskostnader. Upptagna Trancher under Lånefaciliteten löper utan ränta och förfaller till betalning den 9 april 2027. 

Atlas har rätt att påkalla konvertering av skuld i riktade emissioner av hela eller delar av påkallade Tranchers nominella belopp samt transaktionsavgiften fram till och med förfallodagen. Minsta belopp att konvertera är 0,50 MSEK. För att underlätta administrationen av konverteringarna har parterna kommit överens om att nyemission i enlighet med Lånefaciliteten ska ske när Atlas har påkallat konvertering till ett sammanlagt belopp om minst 2,50 MSEK eller om transaktionsavgiftsaktiernas marknadsvärde understiger 1,00 MSEK. Bolaget kommer enbart att meddela marknaden om konverteringar när Atlas har påkallat konverteringar som leder till att nyemission måste genomföras.

Lånefaciliteten påskyndar Bolagets bidragsgivande RADx®-projekt i regi av National Institutes of Health (”NIH”) som syftar till att utveckla en digital multiplex självtestplattform för individer med funktionsnedsättning. Ett framgångsrikt genomförande av Bolagets RADx®-projekt kommer att positionera Bolaget för potentiella ytterligare bidrag från NIH.

För mer information om Lånefaciliteten hänvisas läsare till pressmeddelandet den 9 april 2024 (”AegirBio ingår villkorat avtal om en lånefacilitet på 45 MSEK med Atlas Special Opportunities och ett avtal om ändring av villkor för utestående konvertibler, att godkännas av en extra bolagsstämma”).

Förändring i aktiekapitalet, antalet aktier och röster samt utspädning

Den Riktade Emissionen medför att Bolagets aktiekapital ökar med högst 414 029,92 SEK till 2 884 179,68 SEK. Antalet aktier och röster kommer totalt att öka med högst 5 175 374 till 36 052 246. Genomförandet av den Riktade Emissionen innebär en utspädning om cirka 14,36 procent för befintliga aktieägare i förhållande till det totala antalet utestående aktier och röster i Bolaget.

VIKTIG INFORMATION

Publicering, offentliggörande eller distribution av detta pressmeddelande kan i vissa jurisdiktioner vara föremål för restriktioner enligt lag och personer i de jurisdiktioner där detta pressmeddelande har offentliggjorts eller distribuerats bör informera sig om och följa sådana legala restriktioner. Mottagaren av detta pressmeddelande ansvarar för att använda detta pressmeddelande och informationen häri i enlighet med tillämpliga regler i respektive jurisdiktion. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande att sälja eller en inbjudan avseende ett erbjudande att förvärva eller teckna värdepapper som emitterats av Bolaget i någon jurisdiktion där sådant erbjudande eller sådan inbjudan skulle vara olaglig.

Detta pressmeddelande är inte ett prospekt enligt betydelsen i förordning (EU) 2017/1129 (”Prospektförordningen”) och har inte godkänts eller granskats av någon regulatorisk myndighet i någon jurisdiktion. Ett prospekt kommer inte att upprättas med anledning av den Riktade Emissionen.

Detta pressmeddelande varken identifierar eller utger sig för att identifiera risker (direkta eller indirekta) som kan vara förbundna med en investering i nya aktier. Informationen i detta pressmeddelande är endast till för att beskriva bakgrunden till den Riktade Emissionen och gör inget anspråk på att vara fullständigt eller uttömmande.

Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om eller inbjudan avseende att förvärva eller teckna värdepapper i USA. Värdepapperna som omnämns häri får inte säljas i USA utan registrering, eller utan tillämpning av ett undantag från registrering, enligt den vid var tid gällande U.S. Securities Act från 1933 (”Securities Act”) eller värdepapperslagstiftningen i någon delstat eller annan jurisdiktion i USA, och får inte erbjudas eller säljas i USA utan att de registreras, omfattas av ett undantag från, eller i en transaktion som inte omfattas av registreringskraven i Securities Act. Det finns ingen avsikt att registrera några värdepapper som omnämns häri i USA eller att lämna ett offentligt erbjudande avseende sådana värdepapper i USA. Informationen i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras, kopieras, reproduceras eller distribueras, direkt eller indirekt, helt eller delvis, i eller till USA, Kanada, Australien, Hongkong, Nya Zeeland, Sydafrika, Sydkorea, Schweiz, Singapore, Japan, Ryssland, Belarus eller någon annan jurisdiktion där sådant offentliggörande, publicering eller distribution av denna information skulle stå i strid med gällande regler eller där en sådan åtgärd är föremål för legala restriktioner eller skulle kräva ytterligare registrering eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Åtgärder i strid med denna anvisning kan utgöra brott mot tillämplig värdepapperslagstiftning.

Framåtriktade uttalanden

Detta pressmeddelande innehåller framåtriktade uttalanden som avser Bolagets avsikter, bedömningar eller förväntningar avseende Bolagets framtida resultat, finansiella ställning, likviditet, utveckling, utsikter, förväntad tillväxt, strategier och möjligheter samt de marknader inom vilka Bolaget är verksamt. Framåtriktade uttalanden är uttalanden som inte avser historiska fakta och kan identifieras av att de innehåller uttryck som ”anser”, ”förväntar”, ”förutser”, ”avser”, ”uppskattar”, ”kommer”, ”kan”, ”förutsätter”, ”bör”, ”skulle kunna” och, i varje fall, negationer därav, eller liknande uttryck. De framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande är baserade på olika antaganden, vilka i flera fall baseras på ytterligare antaganden. Även om Bolaget anser att de antaganden som reflekteras i dessa framåtriktade uttalanden är rimliga, kan det inte garanteras att de kommer att infalla eller att de är korrekta. Då dessa antaganden baseras på antaganden eller uppskattningar och är föremål för risker och osäkerheter kan det faktiska resultatet eller utfallet, av många olika anledningar, komma att avvika väsentligt från vad som framgår av de framåtriktade uttalandena. Sådana risker, osäkerheter, eventualiteter och andra väsentliga faktorer kan medföra att den faktiska händelseutvecklingen avviker väsentligt från de förväntningar som uttryckligen eller underförstått anges i detta pressmeddelande genom de framåtriktade uttalandena. Bolaget garanterar inte att de antaganden som ligger till grund för de framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande är korrekta och varje läsare av pressmeddelandet bör inte opåkallat förlita sig på de framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande. Den information, de uppfattningar och framåtriktade uttalanden som uttryckligen eller underförstått framgår häri lämnas endast per dagen för detta pressmeddelande och kan komma att förändras. Varken Bolaget eller någon annan åtar sig att se över, uppdatera, bekräfta eller offentligt meddela någon revidering av något framåtriktat uttalande för att återspegla händelser som inträffar eller omständigheter som förekommer avseende innehållet i detta pressmeddelande, såtillvida det inte krävs enligt lag eller Nasdaq First North Growth Markets regelverk

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Marco Witteveen, CEO Aegirbio AB

Epost: ir@aegirbio.com

AegirBio i korthet

AegirBio är ett svenskt diagnostikföretag som grundades 2019 för att erbjuda tester för att övervaka och optimera doseringen av biologiska läkemedel via sin unika patenterade teknologiplattform. I juni 2020 noterades AegirBio på Nasdaq First North Growth Market. Bolagets ambition är, förutom att föra ut innovativ diagnostisk teknologi till marknaden, att göra diagnostik mer tillgänglig, enklare att använda och att ge korrekta och lätt överförbara resultat. För mer information, se Aegirbios hemsida www.aegirbio.com

Bolagets Certified Adviser är Eminova Fondkommission AB;  adviser@eminova.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.