Connect with us

Marknadsnyheter

Vad man ska tänka på när man specificerar återvunna aluminiumfasader?

Published

on

 

Det är viktigt att veta “vad” man specificerar när det gäller återvunna produkter i aluminium – Återvunnet aluminium ger olika typer av koldioxidavtryck beroende på dess legering och innehåll. Därför kan fasader, fönster och dörrsystem skapa stor skillnad gällande koldioxidavtrycket för ditt nästa byggprojekt. Vi har här samlat några viktiga faktorer för att ge er ytterligare kött på benen när det kommer till val av aluminium.

Arkitekter har en betydande roll och möjlighet att minska en byggnads koldioxidavtryck.

När man designar en byggnad med fokus på cirkulär ekonomi är aluminium ofta ett självklart val. Det är ett av få material som bibehåller sina fulla egenskaper även efter återvinning. Aluminium kan smältas ner och återanvändas om och om igen i nya produkter, vilket gör det till ett hållbart byggmaterial i längden.

 

Är det viktigt att kontrollera hur aluminium tillverkas?

Ja, när man beräknar koldioxidavtryck av aluminium är det viktigt att se till själva produktionen av aluminium. Primäraluminium har ett högt nominellt värde jämfört med andra byggmaterial gällande utsläpp, medan återvunnet aluminium har ett av de lägsta koldioxidavtrycken i världen.

En bra start när det kommer till att välja rätt aluminium är att undvika aluminium som använt el i sin tillverkning – elektricitet som bränsle i smältprocessen resulterar i höga koldioxidavtryck. Världsgenomsnittet enligt CRU, Hydro Analysis, IAI är 16,7 kg CO2 per kilo aluminium och kol är en stor bidragande orsak till detta. Vad man ska leta efter är tillverkning som använder sig av förnybar energi från vatten, vind och solkällor. 

Ett nästa steg är att undersöka om aluminiumet är återvunnet av material från uttjänta produkter. För att smälta återvunnet aluminium krävs endast 5% av energin som används vid tillverkningen av primäraluminium, därmed genereras en betydligt lägre mängd energi vid återvinning.

 

 

Vissa aluminiumsystem är med andra ord ”mer klimatvänliga” jämfört med andra, och det är viktigt att verkligen undersöka huruvida aluminium har producerats, i hela ledet. Även inom återvinning finns det skillnader på material – återvunnet material kan vara både aluminium tillverkat från uttjänta produkter och aluminium tillverkat från rent processkrot.

 

Definitioner och begrepp som kan hjälpa dig att analysera hållbart aluminium

Återvunnet innehåll

Återvunnet innehåll omfattar både uttjänta produkter och processkrot.

 

Process-skrot (pre consumer scrap)

Återvunnet processkrot är spill från en tillverkningsprocess, exempelvis extrudering av aluminium. Med enkla ord kan man säga att aluminiumet aldrig har varit en produkt. Vid återvinning av processkräp sparar man 95% av energin jämfört med produktion av primäraluminium.

 

Aluminium återvunnet från uttjänta produkter (post consumer scrap)

Återvunnet aluminium från uttjänta produkter är aluminium som har producerats, haft ett liv som en produkt och sedan smälts ner för att återvinnas på nytt– aluminiumet har gått igenom en hel livscykel. Det kan till exempel vara ett fönster som kan användas i tillverkningen av en ny produkt.

 

Vad är skillnaden?

Återvunnet och återvinningsbart material = bättre för en cirkulär ekonomi

Att producera högkvalitativt aluminium som har ett högt innehåll av uttjänta produkter är en mer komplex process, aluminiumet har antagligen anodiserats och målats, det kan innehålla skruvar, glas isolering osv.  – dock ger det ett lägre koldioxidavtryck, vilket gör det mer tilltalande ur ett hållbart byggnadsperspektiv jämfört med processkrot som i grunden är ”rent” avfall.

 

 

 

Det är många steg i återvinningen av aluminium från till exempel ett fönster: inspektion, sortering, strimling och avfärgning. Metallen måste scannas (för att identifiera legeringselement) och segregeras eftersom olika typer av legeringar inte bör smältas ihop om man vill ha tillbaka en liknande högkvalitativ legering från återvinningen.    

WICONAS moderbolag Hydro har stoppat aluminiumavfall som går till deponi, och har istället skapat Hydro CIRCAL – ett sortiment av aluminiumprodukter tillverkade av återvunnet aluminium efter uttjänta produkter, till exempel fasader och fönster som har demonterats från byggnader och sedan återvunnits helt för att bli till en ny produkt.

En bild som visar text, visitkort Automatiskt genererad beskrivning

Hydro erbjuder idag Hydro CIRCAL® 75R med minst 75% återvunnet aluminium från uttjänta byggprodukter – CIRCAL har ett av de lägsta koldioxidutsläppen i världen med endast 2,3 kg CO2- utsläpp per kilo aluminium. Detta är 4 gånger lägre än det europeiska genomsnittet för primär utvinning.

Vi på WICONA jobbar ständigt för utveckling av nya produkter med ännu högre innehåll av återvunnet aluminium för att generera ett lägre koldioxidavtryck. Det är värt att notera att en producent som marknadsför högt genomsnittligt återvunnet innehåll på över 90 procent i sina produkter bör dokumentera och påvisa hur stor del aluminiumskrot det är som faktiskt finns i produkten.  

För att möta den växande efterfrågan av hållbara produkter för byggprojekt erbjuder WICONA fönster, dörrar och fasader tillverkade med Hydro CIRCAL® 75R – återvunnet certifierat aluminium från uttjänta produkter, eller Hydro REDUXA – certifierat koldioxidsnålt aluminium tillverkad av förnybar energi såsom sol-, vind- och vattenkraft.

 

 

 

 

Kontrollista för hållbarhetens trovärdighet gällande att specificera fasader, fönster och dörrar i aluminium:

 

  • Spårbarhet

Är produktionen spårbar? Finns det en tredje part som kan certifiera produkten?

 

  • Certifikat

Leta efter system som också kan ha klarat andra certifieringar, exempelvis ift Rosenheim, en EPD (Environmental Product Declaration) eller den internationella Cradle to Cradle ™ -certifieringen.

 

 

  • Uppfyller produkterna normerna för en ”grön byggnad”?

Det finns aluminiumsystemprodukter på den brittiska marknaden som uppfyller standardcertifieringar för gröna byggnader, exempelvis LEED, BREEAM och DGNB.

 

 

 

 

 

Hur man introducerar högre återvunnet aluminiuminnehåll i ditt nästa projekt

I allt större utsträckning ställer branschen idag högre krav på miljömål och hållbara material. För anbudstexter ges nedan en tydlig riktning för ditt val av aluminium till ditt nästa projekt:

 

Systemet använder återvunnet material inom följande område:

• Aluminium med ett innehåll på minst 75% återvunnet (EoL) aluminium,

t.ex. EN AW-6060 T66.

 

För aluminium med EoL-återvinning återvinns material som redan har funnits i och demonterats från en byggnad.

 

Den minsta andelen på 75 % av materialet från uttjänta byggprodukter (≥ 75% EoL-material) måste verifieras med hjälp av oberoende certifiering.

 

Kontakta oss på WICONA för mer information: www.wicona.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OM WICONA:

Under de senaste decennierna har varumärket WICONA utvecklats till en synonym för aluminiumsystem för fasader, fönster och dörrar som uppfyller de högsta standarderna på marknaden.

Denna höga tekniska standard, expertis och bearbetning av produktkvalitet samt en rad olika omfattande specialisttjänster – är alla ett viktigt bidrag till varumärkets framgång. WICONA ägs av det norska företaget Hydro, ett full integrerat aluminiumföretag med 35 000 anställda i 40 länder över alla kontinenter, som kombinerar lokal expertis, global forskning och en enastående produktutveckling.

 

/ FÖLJ OSS

Facebook.com/wicona

www.linkedin.com/company/wicona-sverige

 

Caroline JonsonCommunication Manager076 113 97 98caroline.jonson@hydro.com

 ________________________________

Under de senaste decennierna har varumärket WICONA utvecklats till en synonym för aluminiumsystem för fasader, fönster och dörrar som uppfyller de högsta standarderna på marknaden.

Denna höga tekniska standard, expertis och bearbetning av produktkvalitet samt en rad olika omfattande specialisttjänster – är alla ett viktigt bidrag till varumärkets framgång. WICONA ägs av det norska företaget Hydro, ett fullintegrerat aluminiumföretag med 35 000 anställda i 40 länder över alla kontinenter, som kombinerar lokal expertis, global forskning och en enastående produktutveckling.

>> www.wicona.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen tar nästa steg för ett förbättrat järnvägs- och kollektivtrafikskydd

Published

on

By

Regeringen tar nu nästa steg för ett förbättrat skydd för resenärer i järnvägs- och kollektivtrafiken. I linje med regeringens tidigare aviserade intentioner får Trafikverket och Transportstyrelsen i uppdrag att fortsätta arbetet med att ta fram ett nationellt program för järnvägs- och kollektivtrafikskydd.

– Resenärer ska kunna känna sig trygga när de reser kollektivt i Sverige och det är ett ansvar som delas mellan flera olika aktörer. Tanken är att ett nationellt program ska tydliggöra ansvarsfördelningen och skapa förutsättningar för att på ett strukturerat och samordnat sätt säkerställa att det finns väl avvägda skyddsåtgärder, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

I juli 2023 gav regeringen 15 myndigheter i uppdrag att utveckla och intensifiera arbetet mot terrorism för att stärka Sveriges säkerhet. Mot bland annat den bakgrunden gav regeringen den 18 augusti 2023 Trafikverket och Transportstyrelsen i uppdrag att gemensamt utreda behovet av att stärka det svenska järnvägs- och kollektivtrafikskyddet.

De båda myndigheterna redovisade uppdraget den 31 januari 2024 genom rapporten Uppdrag att utreda behovet av att stärka det svenska järnvägs- och kollektivtrafikskyddet. I rapporten redovisar myndigheterna bland annat ett förslag till utformning och process för framtagande av ett nationellt program för järnvägs- och kollektivtrafikskydd. 

Regeringen ger nu Trafikverket och Transportstyrelsen i uppdrag att arbeta vidare med detta genom att utarbeta förslag på vidareutvecklade strategiska förutsättningar för, och genomförande av ett nationellt program för järnvägs- och kollektivtrafikskydd.

Uppdraget ska redovisas senast den 16 juni 2025.

Bakgrund

Rapporten: Uppdrag att utreda behovet av att stärka det svenska järnvägs- och kollektivtrafikskyddet – Transportstyrelsen

Tidigare pressmeddelande: Förstärkt järnvägs- och kollektivtrafikskydd ska utredas – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Prekliniska data för Cereno Scientifics läkemedelskandidat CS585 som visar hög selektivitet för IP-receptorn presenterade på EHA 2024 Hybrid Congress

Published

on

By

Cereno Scientific (Nasdaq First North: CRNO B), ett banbrytande bioteknikbolag som utvecklar innovativa behandlingar för sällsynta och vanliga kardiovaskulära sjukdomar, meddelade idag att en vetenskaplig sammanfattning för den prekliniska läkemedelskandidaten, den nya IP-receptoragonisten CS585, presenterats på EHA 2024 Hybrid Congress i Madrid, den 15 juni 2024.

Den vetenskapliga sammanfattningen, med titeln “Superior Selectivity of CS585 to The Prostacyclin Receptor Translates to A New Viable Target for Prevention of Thrombosis”, var författad av L. Stanger, P Yalavarthi, A. Rickenberg, K. Goerger, D. Gilmore och M. Holinstat, vid University of Michigan, Ann Arbor, USA; och B. Dahlöf, Cereno Scientific.

 

Den muntliga presentationen hölls av Livia Stanger, från Holinstat Lab vid University of Michigan, som leds av Dr. Michael Holinstat, Professor vid Department of Pharmacology, Department of Internal Medicine (Division of Cardiovascular Medicine), och Department of Vascular Surgery vid University of Michigan. Dr. Holinstat är ansvarig för Cerenos tidiga utvecklingsprogram vid University of Michigan och är Director of Translational Research för Cereno Scientific.

 

”Vår prekliniska läkemedelskandidat CS585 fortsätter att visa potential att förbättra sjukdomsmekanismer relevanta för kardiovaskulära sjukdomar, i detta fall det vanligt förekommande tillståndet trombos. Vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete att utveckla CS585 för klinisk användning och till patienter”, sa Sten R. Sörensen, VD, Cereno Scientific.

 

”Vi är glada att ha varit en del av detta arbete tillsammans med Dr. Michael Holinstat och hans globalt erkända forsknings-labb på University of Michigan. De prekliniska data som presenterats på EHA-konferensen stödjer hög selektivitet av vår kandidat CS585”, sa Björn Dahlöf, CSO, Cereno Scientific.

 

Presentationen kan nås via EHA:s webbsida.

 

Om CS585

Läkemedelskandidaten CS585 är en potent och selektiv prostacyklinreceptoragonist som har visat potential att markant kunna förbättra sjukdomsmekanismer relevanta för kardiovaskulära sjukdomar. Samtidigt som CS585 ännu inte tilldelats en specifik indikation för klinisk utveckling, indikerar prekliniska data att det potentiellt kan användas inom indikationer som Pulmonell Hypertension och trombosprevention utan ökad risk för blödning.

 

Ett licensavtal för läkemedelskandidaten CS585 med University of Michigan ger Cereno Scientific exklusiva rättigheter till CS585 för vidare utveckling och kommersialisering av CS585.

 

I början av november 2023 lyftes CS585 fram i den topp-rankade medicinska tidskriften Blood, som en lovande anti-trombotisk strategi utan risk för blödning.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Henrik Westdahl, Director IR & Communications

E-post: henrik.westdahl@cerenoscientific.com

Telefon: +46 70-817 59 96

 

Sten R. Sörensen, VD

E-post: sten.sorensen@cerenoscientific.com

Telefon: +46 73-374 03 74

 

Om Cereno Scientific AB
Cereno Scientific utvecklar innovativa behandlingar för sällsynta och vanliga kardiovaskulära sjukdomar. Den längst avancerade läkemedelskandidaten, CS1, är en HDAC-hämmare (histondeacetylas) som verkar som en epigenetisk modulator med tryckreducerande, ”reverse-remodeling”, anti-fibrotiska, anti-inflammatoriska, och anti-trombotiska egenskaper. En klinisk Fas II-studie pågår för att utvärdera CS1:s säkerhet, tolerabilitet och effekt hos patienter med den sällsynta sjukdomen pulmonell arteriell hypertension (PAH). Ett samarbetsavtal med det globala läkemedelsbolaget Abbott tillåter Cereno att använda deras banbrytande teknologi CardioMEMS HF System i studien. Två initiativ som genomfördes under den pågående Fas II-studien har visat positiva fynd som tyder på den potentiella kliniska nyttan av CS1 hos PAH-patienter. Dessa initiala resultat är dock inte en garanti för de slutliga studieresultaten som förväntas under tredje kvartalet 2024. Sedan januari 2024 är vi glada att FDA:s Expanded Access-program ger patienter med PAH, ett allvarligt och livshotande tillstånd, tillgång till CS1 då inga jämförbara alternativa behandlingar finns att tillgå. Cereno har också två lovande prekliniska läkemedelskandidater under utveckling genom forskningssamarbeten med University of Michigan. Läkemedelskandidaten CS014 är en HDAC-hämmare under utveckling som en behandling av arteriell och venös trombosprevention. Den innovativa läkemedelskandidaten representerar ett banbrytande tillvägagångssätt för anti-trombotisk behandling potentiellt utan tillhörande ökad risk för blödning. CS014 är en ny kemisk entitet med en mångfaldig verkningsmekanism som en epigenetisk modulator – som reglerar blodplättsaktivitet, fibrinolys och blodproppsstabilitet för att förebygga trombos utan ökad risk för blödning, vilket dokumenterats i prekliniska studier. I april 2024 skickade Cereno in ansökan för att starta en klinisk studie (CTA) för en Fas I-First-in-Human-studie, som förväntas starta under andra kvartalet 2024. Läkemedelskandidat CS585 är prostacyklinreceptor-agonist. Samtidigt som CS585 ännu inte tilldelats en specifik indikation för klinisk utveckling, indikerar prekliniska data att det potentiellt kan användas inom indikationer som pulmonell hypertension och trombosprevention utan ökad risk för blödning. CS585 licensierades från University of Michigan 2023. Bolaget har huvudkontor i GoCo Health Innovation City, i Göteborg, Sverige, och har ett amerikanskt dotterbolag; Cereno Scientific Inc. med kontor på Kendall Square i Boston, Massachusetts, USA. Cereno är noterat på Nasdaq First North Growth Market (CRNO B). Mer information finns på www.cerenoscientific.se.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Studsvik ingår avtal om förvärv av Extrem Borr och Sågteknik AB

Published

on

By

Studsvik har idag ingått avtal om att förvärva samtliga aktier i företaget Extrem Borr och Sågteknik AB, specialister på olika typer av segmentering inom främst kärnkraftsindustrin. Enligt avtalet ska tillträde för förvärvet äga rum den 1 juli 2024.

Extrem Borr och Sågteknik AB (EBS) är specialiserade på olika typer av segmentering inom främst kärnkraftsindustrin (kapning, sågning, borrning etc). Företaget är beläget i Ängelholm, har 8 anställda och arbetar som projektledare och problemlösare vid olika typer av demonteringsprojekt, i huvudsak på kärntekniska anläggningar. Vid utförande av projekten ingår ofta utveckling och/eller anpassning av utrustning  för kundens behov. EBS omsätter drygt 30 Mkr per år med en operativ marginal i storleksordningen 30 procent.

Företaget kompletterar Studsvik på ett mycket bra sätt, främst genom att den kompetens och de maskiner EBS tillhandahåller kompletterar verksamheten i affärsområde Avvecklings- och strålskyddstjänster (DRPS). Tillsammans med EBS kan Studsvik erbjuda kunderna en mer komplett tjänst, där EBS bidrar med att bredda kompetensen, vilket underlättar för en expansion på den svenska marknaden.

Enligt avtalet ska Studsvik erlägga en initial köpeskilling uppgående till 35 MSEK samt en årlig tilläggsköpeskilling om upp till 7 % av det initiala beloppet under 3 år, baserat på om EBS uppnår fastställda finansiella mål.

”EBS kompletterar Studsvik på ett mycket bra sätt, och vi ser många synergifördelar med detta förvärv – både på kort och lång sikt” konstaterar Camilla Hoflund, vd och koncernchef Studsvik.

Jan och Dorthe Sjöholm, ägarna till EBS, tillägger ”Vi känner oss mycket nöjda med att ha funnit en långsiktig ägare till vårt livsverk, och är trygga i att EBS kommer att utvecklas och växa inom Studsvik.”

Förvärvet förväntas få en positiv inverkan på bolagets resultat under 2024.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Camilla Hoflund, VD och koncernchef Studsvik AB, 0155-22 10 66

Kort om Extrem Borr & Sågteknik AB

Extrem Borr & Sågteknik AB arbetar med vajer- och klingsågning, nibblerskärning, kompaktering, klippning, borrning och fräsning i exterma och känsliga miljöer. Vi erbjuder totallösningar men även uthyrning/försäljning av maskiner samt konsultering av arbetsmetoder.

Kort om Studsvik

Studsvik erbjuder en rad avancerade tekniska tjänster till den globala kärnkraftsindustrin. Studsviks fokusområden är bränsle- och materialteknik, programvara för härdövervakning och bränsle-optimering, avvecklling och strålskyddstjänster samt tekniska lösningar för hantering, konditionering och volymreduktion av radioaktivt avfall. Företaget har över 75 års erfarenhet av kärnteknik och tjänster i radiologisk miljö. Studsvik har 530 anställda i 7 länder och företagets aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.

Denna information är sådan information som Studsvik AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 14 juni 2024 kl.18:00..

www.studsvik.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.