Marknadsnyheter
Framgång för Axfoods hållbarhetsarbete under 2021
I samband med att Axfoods års- och hållbarhetsredovisning för 2021 publiceras summeras även förbättringar inom hållbarhetsarbetet. Fortsatt minskat matsvinn, mindre utsläpp från egen verksamhet och att koncernens samtliga 262 lastbilar numera kan köras fossilfritt är exempel på viktiga framsteg under förra året.
– Genvägarna till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete är få. Samtidigt som utmaningarna blir allt fler är det viktigt att integrerat och långsiktigt arbeta med alla de områden där verksamheten har en påverkan. På sikt ger det positiva resultat för såväl miljön som koncernens finansiella utveckling och varumärke, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.
Axfood arbetar långsiktigt och systematiskt med hållbarhetsfrågor i hela koncernen och genom hela värdekedjan. I Axfoods hållbarhetsprogram finns 51 mål inom hela hållbarhetsområdet. Nedan presenteras ett axplock av viktiga framsteg för Axfoods hållbarhetsarbete under förra året. Mer information finns i års- och hållbarhetsredovisningen för 2021 som finns tillgänglig på axfood.se.
Rekordlågt matsvinn i butik
Matsvinnet fortsatte att minska i Axfoods butikskedjor till rekordlåga 1,19 procent under 2021. Med nuvarande minskningstakt kommer målet om att halvera svinnet mellan 2015 och 2025 att nås. Automatiserade beställningar, handdatorer som identifierar varor med kort datum, utförsäljning av frukt och grönt samt samarbeten med välgörenhetsorganisationer är några viktiga initiativ som ligger bakom minskningen.
Minskade utsläpp egen verksamhet
Målet för den egna verksamheten (Scope 1 och 2) är nettonollutsläpp till 2030, och under 2021 minskade utsläppen med cirka 7 procent. Axfood använder huvudsakligen grön el och arbetar för minskad användning av el och klimatpåverkande köldmedia. Under 2021 minskade energiintensiteten mätt i förhållande till det totala antalet kvadratmeter i koncernens butiker och lager genom satsningar på modernare lokaler, installationer av nya lock och dörrar till kylar, samt byten till LED-lampor i butiker. Samtidigt minskade användningen av klimatpåverkande köldmedia till frysar och kylar, utsläpp från tjänsteresor och de egna varutransporterna.
100% fossilfria lastbilar
Samtliga 155 tunga lastbilar och 107 lätta lastbilar som ingår i koncernens egen lastbilsflotta kan numera köras fossilfritt. Eftersom transporter mellan lager och butiker står för den största delen av klimatpåverkan i den egna verksamheten pågår ett omfattande arbete för att minimera utsläpp och miljöpåverkan från logistikverksamheten. Under året minskade utsläppen från de egenägda transporterna med cirka 9 procent i och med en större andel biobränsle och el. Dessutom togs bland annat koncernens första helelektriska lastbil från Scania i drift.
En solskenshistoria
Under året tecknade Axfood ett avtal om att bygga Sveriges största solcellspark med cirka 60 000 solpaneler. Den installerade kapaciteten kommer att motsvara cirka 40 MW och täcka cirka 15 procent av koncernens årliga elförbrukning. Axfood övergick redan 2009 till grön el och satsningen på solcellsparken innebär att mängden förnyelsebar el i elsystemet ökar på marknaden. Totalt är 15 solcellsanläggningar på tak till Axfoods butiker och lager i drift och fler planeras för 2022.
Mer grön fisk
En allt större del av sortimentet av fisk och skaldjur – 86 procent – är grönlistat av WWF, vilket motsvarar en ökning med 5 procentenheter sedan föregående år. Axfoods utmanande mål är att enbart sälja grönlistad sjömat. Redan 2008 upphörde Axfoods butiker med att sälja rödlistade fiskar och skaldjur. Axfood har under tre års tid medverkat i ett projekt som letts av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Axfoundation och som tog fram Sveriges första gröna cirkulära regnbågslax som, istället för soja, i huvudsak föddes upp på ett foder av insekter, som i sin tur ätit matsvinn.
En positiv samhällskraft med Mat 2030
Axfood presenterade den sjätte versionen av livsmedelsstrategin Mat 2030 med konkreta förslag till politiker, myndigheter och näringsliv för att stärka mervärden för svenska livsmedel, främja landsbygden, förbättra matproduktionen, satsa på fossilfrihet, uppmuntra till hållbar matkonsumtion samt ställa krav på beslut som bidrar till en mer hållbar utveckling. Rapporten innehåller 100 förslag som omfattar allt från åtgärder för att minska matsvinnet och utöka betesrätten till satsningar på förädling och innovation samt behovet av en fjärde handlingsplan till livsmedelsstrategin.
Hållbarhetsredovisning
I Axfoods års- och hållbarhetsredovisning för 2021 har hållbarhetsrapporteringen fått ett ökat fokus, med flera nya avsnitt. Redovisningen är för första gången både bestyrkt och översiktligt granskad av extern part. Koncernen har påbörjat ett arbete med att redovisa klimatrelaterade risker i enlighet med TCFD och redogör för hur stor del av Axfoods verksamhet som omfattas av EU:s rapporteringskrav för hållbarhet, den så kallade taxonomin.
För ytterligare information, kontakta:
Magnus Törnblom, presschef Axfood, 070-266 27 12, magnus.tornblom@axfood.se
Axfood ska vara ledande inom bra och hållbar mat. I vår bolagsfamilj ingår butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo och Handlar ́n. Grossistförsäljning sker genom Snabbgross och vårt supportbolag Dagab ansvarar för koncernens produktutveckling, inköp och logistik. I Axfoodfamiljen ingår även Mat.se, Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash och City Gross. Tillsammans har koncernen drygt 12 000 medarbetare och en omsättning om cirka 58 miljarder kronor. Axfoods aktie är sedan år 1997 noterad på Nasdaq Stockholm och huvudägare är Axel Johnson AB. Läs mer på www.axfood.se.
Marknadsnyheter
Liten antikropp ger brett skydd mot influensa
Forskare vid Göteborgs universitet har tillsammans med kinesiska kollegor hittat en antikroppsliknande molekyl som kan skydda mot flera olika influensavirus hos möss. Upptäckten kan bidra till både nya behandlingar och utvecklingen av bredare influensavaccin.
– Vi har identifierat en liten molekyl som binder till virusets ytprotein och förhindrar infektion. Det rör sig om en så kallad nanokropp som vi kallade E10. Den skyddar möss från flera olika influensastammar inklusive de som orsakar årliga epidemier, säger Davide Angeletti, universitetslektor i immunologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och studiens seniora författare.
Effekt mot flera influensatyper
Molekylen binder till en del av virusets ytprotein som är gemensam för flera influensatyper, inklusive fågelinfluensan H7N9 och vanliga mänskliga influensavirus som H1N1 och H3N2. När möss behandlades med molekylen kunde de motstå infektion. En vaccination som baserades på samma bindningsområde gav också ett ganska bra skydd.
– Det är ovanligt att hitta en molekyl som kan skydda mot så många olika influensavirus. Vi har dessutom sett att virus som försöker mutera för att undvika molekylen förlorar sin förmåga att växa effektivt vilket är en stor fördel, säger Davide Angeletti.
Även om resultaten är lovande är det fortfarande långt kvar innan upptäckten kan omsättas i en behandling eller ett vaccin. Före lansering måste behandlingen testas på fler djurmodeller och därefter i kliniska prövningar för att visa att den är säker och effektiv.
Ett globalt hälsoproblem
Influensa är ett ihållande hot mot den globala folkhälsan. Dessa virusinfektioner orsakar säsongsbundna epidemier som årligen leder till hundratusentals dödsfall världen över. Upptäckten kan bidra till ett skydd under aktiva infektioner och dessutom bana väg för vacciner som omfattar flera varianter av influensa.
Arbetet har genomförts i samarbete mellan forskare i Sverige och Kina, och dess resultat publiceras i tidskriften Nature Communications. Förstaförfattaren Zhao-Shan Chen, doktorand från Kina, isolerade molekylen E10 från djuret alpacka. Detta gjordes i professor Qiyun Zhus laboratorium vid Kinas jordbruksakademi. Chen fortsatte sedan sina studier i Davide Angelettis laboratorium vid Göteborgs universitet där molekylernas skyddseffekt testades mot olika influensavirus.
Studie: Influenza A Virus H7 nanobody recognizes a conserved immunodominant epitope on hemagglutinin head and confers heterosubtypic protection, https://doi.org/10.1038/s41467-024-55193-y
Expertkontakter:
Davide Angeletti, universitetslektor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tel. 0762 74 48 94, e-post davide.angeletti@gu.se
Zhao-Shan Chen, doktorand, Kinas jordbruksakademi, Kina, e-post zhaoshan.chen@gu.se – engelska
Qiyun Zhu, Professor, Kinas jordbruksakademi, Kina, e-post zhuqiyun@caas.cn – engelska
Presskontakt: Elin Lindström, tel. 0766 18 30 37, e-post press@sahlgrenska.gu.se
Pressbilder: Davide Angeletti (foto: Johan Wingborg) och Zhao-Shan Chen (foto: privat)
Marknadsnyheter
Alice Long, ledande forskare inom immunologi, är ny medlem i Diamyd Medicals vetenskapliga råd
Dr. Alice Long, en ledande expert inom translationell immunologi och diabetesforskning, har anslutits till Diamyd Medicals vetenskapliga råd. Dr. Long bidrar med omfattande erfarenhet inom immunologi och forskning som syftar till att förstå hur individer svarar på immunoterapier.
– Vi är hedrade att välkomna Dr. Long till Diamyd Medicals vetenskapliga råd, säger Dr. Mark Atkinson, ordförande för Diamyd Medicals vetenskapliga råd och styrelseledamot i Diamyd Medical. Hennes banbrytande forskning inom precisionsmedicin och translationell forskning inom typ 1-diabetes ligger helt i linje med den målinriktade strategin för Diamyd®. Hennes stöd kommer att vara centralt för att vidga den vetenskapliga insikten och positionera vår terapi.
Dr. Alice Long är Associate Member och Principal Investigator vid Center for Translational Immunology vid Benaroya Research Institute. Dr. Longs laboratorium för translationell immunologi undersöker mekanismerna bakom förlusten av immuntolerans vid autoimmuna sjukdomar och utforskar terapeutiska strategier för att återställa den. Hennes forskning täcker tre sammanlänkade områden: att förstå den nedsatta IL-2-responsen hos autoimmuna patienter, att definiera funktionen och stabiliteten hos CD8 T-cellsutmattning kopplad till gynnsamma resultat vid autoimmunitet samt att utreda faktorer som påverkar olika behandlingssvar hos patienter.
– Jag är mycket glad att få ansluta mig till Diamyd Medical i dess strävan att förändra vården för personer med typ 1-diabetes, säger Alice Long. Bolagets fokus på innovativa terapier och precisionsmedicin stämmer väl överens med mina forskningsmål. Jag ser fram emot att samarbeta för att kunna ta fram banbrytande behandlingar som förbättrar behandlingsresultat för patienter och omdefinierar möjligheterna för att hantera autoimmuna sjukdomar.
Om Diamyd Medical
Diamyd Medical utvecklar läkemedel med precisionsmedicinsk inriktning för att förebygga och behandla typ 1-diabetes och LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Diamyd® är en antigenspecifik immunomodulerande behandling för bevarande av kroppens insulinproduktion som har Orphan Drug Designation (särläkemedelsstatus) i USA och som beviljats så kallad Fast Track Designation av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för behandling av Steg 1, 2 och 3 typ 1-diabetes. DIAGNODE-3, en bekräftande och registreringsgrundande fas 3-studie, rekryterar nu aktivt patienter med nydebuterad typ 1-diabetes vid 60 kliniker i åtta europeiska länder och i USA. En större metastudie samt Bolagets prospektiva europeiska fas 2b-studie, där Diamyd® administrerats direkt i en ytlig lymfkörtel i barn och unga vuxna med nydebuterad typ 1-diabetes, har visat statistiskt signifikant effekt i en stor genetiskt fördefinierad patientgrupp i att bevara egen insulinproduktion. DIAGNODE-3 studien rekryterar endast denna patientgrupp som bär på den gemensamma gentyp som kallas för HLA DR3-DQ2 som utgör cirka 40% av patienter med typ 1-diabetes i Europa och USA. Injektioner i en ytlig lymfkörtel kan utföras på några minuter och är avsedda att optimera immunsvaret. En anläggning inrättas i Umeå för tillverkning av rekombinant GAD65, den aktiva ingrediensen i Diamyd®. Diamyd Medical är en av huvudägarna i stamcellsbolaget NextCell Pharma AB och i artificiell intelligensföretaget MainlyAI AB.
Diamyd Medicals B-aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet DMYD B. FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.
För ytterligare information, kontakta:
Ulf Hannelius, vd
Tel: +46 736 35 42 41
E-post: ulf.hannelius@diamyd.com
Diamyd Medical AB (publ)
Box 7349, SE-103 90 Stockholm, Sverige. Tel: +46 8 661 00 26
E-post: info@diamyd.com Org. nr: 556242–3797 Hemsida: https://www.diamyd.com
Informationen lämnades av kontaktpersonen ovan för offentliggörande den 9 januari 2025, 11.30 CET.
Taggar:
Marknadsnyheter
Ny rapport: Hur är läget Sverige 2024?
92 miljarder kronor. Så mycket förlorade Sverige på längre sjukskrivningar under 2024 enligt en ny rapport, Hur är läget Sverige? från Skandia. Det är en av de största ökningarna under ett enskilt år sedan Skandia 2017 började beräkna sjuknotan, det vill säga samhällsförlusten för längre sjukskrivningar, och idag beror närmare hälften av alla sjukskrivningar på psykisk ohälsa.
Efter flera år av stabilitet och till och med nedgång har sjuknotan nu ökat med 14,2 miljarder kronor jämfört med 2023. Denna trend beror dels på att sjuktalen ökat i hela landet, dels på att reala löneökningar gjort det ekonomiska värdet av förlorat arbete högre. Detta förstärker behovet av ett starkare fokus på förebyggande och rehabiliterande vård och Skandia vill med denna rapport visa hur man kan vända trenden.
– Vi står inför en tydlig utmaning, men också en stor möjlighet där potentialen är enorm. Genom att investera i förebyggande och rehabiliterande insatser kan vi låsa upp potentialen hos individer och företag, vilket samtidigt stärker samhällets utveckling, säger Gabriel Lundström, Skandias hållbarhetschef, säger Skandias hållbarhetschef Gabriel Lundström.
Psykisk ohälsa bakom nära hälften av sjukskrivningarna
Under 2024 stod psykisk ohälsa för 46 procent av alla sjukskrivningar. Samhällsförlusten för sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa uppgick till 42,6 miljarder kronor, medan fysisk ohälsa kostade 49,3 miljarder kronor.
– Vi vet att det är möjligt att vända trenden, särskilt när det gäller psykisk ohälsa. Företag som investerar i medarbetarnas hälsa ser inte bara minskade sjukskrivningar utan också ökad trivsel och produktivitet, säger Lundström.
Könsskillnader i sjukskrivningar
Rapporten visar tydliga könsskillnader där kvinnors sjuknota är betydligt högre än männens. Under 2024 stod kvinnor för 54,2 miljarder kronor av kostnaden för längre sjukskrivningar, jämfört med 37,7 miljarder kronor för män. Det är också vanligare att kvinnor sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa, vilket visar på ett behov av mer riktade insatser för att förbättra jämställdheten i arbetslivet. I förlängningen bidrar detta dessutom till att hämma utvecklingen mot mer jämställda pensioner.
Stora regionala skillnader
Rapporten visar att Värmlands län har högst andel sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, 51,4 procent, följt av Dalarnas län på 51,3 procent. I motsatta änden ligger Norrbottens län med 40,4 procent. Skillnaden mellan högsta och lägsta andel är alltså elva procentenheter.
Topp 3 län som har mest att vinna på förebyggande insatser:
-
Värmlands län – 51,4 %
-
Dalarnas län – 51,3 %
-
Västra Götalands län – 49,8 %
Topp 3 län där andelen sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa är lägst:
-
Norrbottens län – 40,4 %
-
Gotlands län – 40,6 %
-
Skåne län – 43,0 %
Rapporten i helhet återfinns här.
För ytterligare information:
Jonatan Ohlin, pressansvarig, 073-032 74 43, jonatan.ohlin@skandia.se
Pressrum inklusive foton finns på skandia.se
Om Skandia
Skandia är ett pensionsbolag som erbjuder tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring för att du ska kunna bygga grunden till en trygg pension och vara frisk på vägen dit. Vi har cirka 860 miljarder kronor under förvaltning. Vi låter pengarna jobba på ett sätt som ger bra avkastning åt våra närmare 1,9 miljoner kunder och samtidigt bygger vi ett bättre samhälle. Hos oss finns också en bank för bolån och sparande som möjliggör att hantera hela din ekonomi från pension till räkningar. Läs mer på www.skandia.se
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke