Connect with us

Marknadsnyheter

Menstruation präglas av invecklade vardagsrutiner

Published

on

Att menstruera kan vara både känslomässigt jobbigare och praktiskt krångligare än vad det behöver vara. Det menar ny forskning från Göteborgs universitet, som visar att mensperioden för många innebär en dubbel börda.

Josefin Persdotter har i sin avhandling utforskat vardagsrutiner kring mens med särskilt fokus på uppfattningar om renlighet och smuts.

– Jag har undersökt hur det jag kallar ”menssmuts” blir till. Hur mens både symboliskt och konkret materialiseras som smutsigt, men även vad smutsen får för praktiska och emotionella effekter för den menstruerande.

Analysen bygger bland annat på djupintervjuer med menstruerande, dagböcker, reklamfilmer, forumdiskussioner, instruktionstexter, samt en kvantativ och kvalitativ enkät med 445 personer. Resultaten visar att en betydande mängd av de svarande påverkas negativt emotionellt under menstruation på grund av exempelvis oro eller skam över att inte lyckas dölja mensen för andra, eller av rädsla för bakterier.

– Att menstruera har ofta tydligt stigmatiserande effekter, och känslor av äckel riktas inte sällan mot den egna kroppen. Samtidigt är det faktiskt många av deltagarna i studien som på olika sätt tar avstånd från idéer om menstabun och stigma. Men för de allra flesta råder ett sorts hemlighetsmakeri i hur de praktiskt hanterar sin menshygien, säger Josefin Persdotter.

I avhandlingen undersöker hon bindan och menskoppen, två olika mensskydd som hon kallar  ”menstruationsteknologier”. Resultatet visar att teknologierna återskapar negativa värderingar kring mens. Samtidigt möjliggör båda, och kanske framförallt menskoppen, motstånd mot rådande normer.

Blödning i kombination med oro innebär dubbel börda
Josefin Persdotter berättar att vardagliga rutiner och teknologier kring det som beskrivs som smutsigt kring mens innefattar hög grad av symbolisk smutsighet.

– Det är många som i vår del av världen ser skeptiskt på menstruella tabun i andra länder och förfasas över kulturers förtryck av menstruerande. Men är det verkligen så väsensskilt från svenska menspraktiker och idéer? Jag hävdar att vi många gånger relaterar till mens på slående liknande sätt!

Hon beskriver hur menstruerandet i Sverige präglas av idéer, teknologier, och handlingar som på olika sätt i praktiken tabubelägger och stigmatiserar. Studiens deltagare har exempelvis berättat att när de varit ute och vandrat eller campat finns en praxis att en i sällskapet bär gruppens samlade sopor men att mensskräp har fått bäras av den menstruerande själv. Andra i studien vittnar om hur många, framförallt unga män, tycker att det är otänkbart att röra eller ens se någon annans använda binda. Vad gäller mensskoppen beskrivs det som ”äckligt” att koka den i kastruller som används till mat.

– Avhandlingen visar att många upprätthåller vad jag skulle vilja kalla onödigt krångel kring menshygien. Det framstår för de flesta som vardagliga saker man ”bara gör” men faktum är att de görs om och om igen, och många av de här handlingarna är ineffektiva och tidsödande. Flera i studien upplever sig fysiskt smutsiga under mens och beskriver hur de, trots att de byter mensskydd och duschar ofta, konstant oroar sig över att lukta illa. Att blödningen kombineras med social oro innebär en dubbel börda för menstruerande.

Josefin Persdotters forskning syftar till att öka förståelsen för vilka effekter synen på mens får.

­– I min avhandling har jag velat synliggöra sånt vi tar för givet och ifrågasätta varför idéer och handlingar består, men även visa hur teknologi och design spelar en avgörande roll. Mensskydd, men även toaletter, skulle till exempel kunna utvecklas för att underlätta vid menstruation. Min förhoppning är att kunna bidra till att menstruerandes liv förbättras och förenklas.

För mer information:
Josefin Persdotter, doktorand i sociologi, Göteborgs universitet, telefon: 070–728 4070, e-post:
josefin.persdotter@socav.gu.se

Avhandlingen Menstrual Dirt – An exploration of contemporary menstrual hygiene practices in Sweden (2022) ges ut på Arkiv förlag och finns även tillgänglig digitalt.

Disputationen sker 17 juni 2022 kl. 10:15.

Matilda Lindmark
Kommunikatör
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
E-post: matilda.lindmark@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Truecallers valberedning inför årsstämman 2025

Published

on

By

Följande representanter för Truecaller AB:s största aktieägare per 30 september 2024, kommer tillsammans med styrelsens representant Alan Mamedi, att ingå som ledamöter i valberedningen inför årsstämman 2025.

  • Kamjar Hajabdolahi, utsedd av Nami Zarringhalam
  • Sven Törnkvist, utsedd av Alan Mamedi
  • Mattias Lampe, utsedd av Peak XV

Truecaller AB:s årsstämma kommer att hållas fredagen den 23 maj 2025 i Stockholm.

 

Aktieägare som önskar lämna förslag till valberedningen kan göra detta via e-post till investors@truecaller.com, senast den 31 januari 2025.

 

 

För mer information, kontakta gärna:

Andreas Frid, Head of IR & Communication

+46 705 29 08 00
andreas.frid@truecaller.com

Om Truecaller:

Truecaller är den ledande globala plattformen för att verifiera kontakter och blockera oönskad kommunikation. Vi möjliggör trygga och relevanta konversationer mellan människor och gör det effektivt för företag att nå konsumenter. Bedrägerier och oönskad kommunikation är vardag i digitala ekonomier och tillväxtmarknader i synnerhet. Vårt uppdrag är att skapa tillförlitlig kommunikation. Truecaller är en naturlig del av den dagliga kommunikationen för mer än 420 miljoner aktiva användare. Truecaller är noterat på Nasdaq Stockholm sedan 8 oktober 2021. För mer information besök gärna corporate.truecaller.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ramlösa shipping (publ) bjuder in till presentation av kvartalsrapport juli-september 2024 den 26 november 2024, kl. 9:30

Published

on

By

Tisdagen den 26 november publicerar Ramlösa shipping AB (publ) sin delårsrapport för perioden juli-september 2024. Med anledning av detta bjuder Ramlösa Shipping in till en digital presentation via Teams där vd Stefan Norrsell kommer kommentera resultatet och svara på frågor, tillsammans med Magnus Granander styrelseledamot och CFO Fredrik Stenberg.

Rapporten kommer att finnas tillgänglig på:  https://www.ramlosashipping.se/investerare/rapporter/

Presentationen inleds kl. 9.30 och hålls på svenska.

Föranmälan krävs och görs till elin.eriksson@skillscorp.se

För ytterligare information, vänligen kontakta

VD Stefan Norrsell

Email: stefan.norrsell@ramlosashipping.se

Telefon: 070 -256 15 03

Continue Reading

Marknadsnyheter

Finsk studie: God fysisk kondition från barndomen skyddar mental hälsa i tonåren

Published

on

By

En ny studie från Finland visar att god fysisk kondition från barndomen till tonåren är starkt kopplad till bättre mental hälsa senare i livet. Forskningen, publicerad i Sports Medicine, understryker vikten av fysisk aktivitet för att minska risken för psykiska problem som stress och depression under ungdomsåren. Studien följde 241 ungdomar över åtta år och ger nya insikter i hur fysisk hälsa kan påverka den mentala hälsan.

Konditionens betydelse för mental hälsa

Studien, som genomfördes av forskare vid Jyväskylä universitet och Östra Finlands universitet, visade att ungdomar med bättre hjärt- och lungkapacitet (kardiorespiratorisk kondition) hade färre symptom på stress och depression i tonåren. Förbättringar i konditionen mellan barndomen och tonåren var särskilt viktiga. Dessutom fann forskarna att motorisk kondition, som koordination och balans, bidrog till bättre kognitiv funktion och färre stressymptom, även om sambandet med depression var svagare än för hjärt- och lungkapaciteten.

Fysisk aktivitet minskar skärmens negativa effekter

Studien noterade också att skärmtid under tonåren delvis förklarade sambanden mellan fysisk kondition och mental hälsa. Ungdomar som tillbringade mer tid framför skärmar uppvisade sämre mentala resultat, vilket ytterligare förstärker behovet av att prioritera fysisk aktivitet i ungas liv.

Forskarna uppmanar nu föräldrar, skolor och beslutsfattare att uppmuntra barn och ungdomar till mer fysisk aktivitet, både i skolan och på fritiden, för att stärka både fysisk och mental hälsa. Fysisk aktivitet i tidig ålder kan vara en effektiv strategi för att minska den växande psykiska ohälsan bland ungdomar.

Källa: medicalxpress

link.springer

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.