Connect with us

Marknadsnyheter

Många skäl att sköta sjöns vatten

Published

on

Att inte kunna skönja botten vid ett dopp i en av våra svenska sjöar är inget ovanligt. Sjövatten som färgas brunt av organiskt material kan vara ett problem för badande turister, men ställer främst till det för ekosystemet och dricksvattnet. Med fokus på sjön Bolmen samlas nu forskare, myndigheter och lokala aktörer i ett forskningsprojekt för att tillsammans hitta metoder som kan lösa vattenutmaningen.

En brunfärgad sjö kan liknas vid en kopp te där tebladen färgar det klara vattnet. I sjön består ”tepåsen” av organiskt material i omgivande mark, såsom växtrester och jord.

De senaste decennierna har sjöarna blivit allt brunare, berättar Tina Martin, forskare i teknisk geologi vid Lunds Tekniska Högskola, LTH, och projektledare för det Formas-finansierade projektet ”Reducering av brunifiering i sjövatten”.

Bolmen särskilt viktig
Brunifiering leder till förändringar i ekosystemet och försämrar dricksvattnet – en utmaning som är särskilt angelägen att hantera i sjön Bolmen.

– Bolmen är landets tionde största sjö och en viktig dricksvattensjö. Vi måste med gemensamma krafter ta hand om den, säger Tina Martin.

Projektets gemensamma krafter är forskningsaktörer, myndigheter, kommuner, det lokala näringslivet runt sjön samt Sydvattens forskningsstation Bolmen.

Klimatförändringar och dikning delar av problemet
Till följd av klimatförändringar har vintrarna blivit kortare och perioden för växttillväxt ökat med tre veckor per år de senaste årtiondena.

Emma Kritzberg, professor i akvatisk ekologi vid Lunds universitet, förklarar att det allt varmare och blötare klimatet leder till en större transport av organiskt material till sjön.

– Extremväder som skyfall och stormar har blivit allt vanligare och kraftiga regn förflyttar mer material från skogen ner i sjövattnet. Ju våtare år desto brunare vatten, säger hon.

Den snabba avrinningen till sjön påverkas också av att skogsmarken dikas upp.

– Diken i skogen gör marken intill fårorna torrare och underlättar för fordon att ta sig fram i skogen. Men samtidigt bildar dikena direktkanaler till sjön i vilka organiskt material snabbare transporteras till sjövattnet, säger Tina Martin.

Barrskogen tar över
En stor andel av marken runt Bolmen har tidigare varit våtmark, som utöver att ha vattenrenande egenskaper också binder koldioxid – något som är viktigt för att kunna bromsa klimatförändringar.

Emma Kritzberg berättar att en stor del av våtmarkerna har dikats och planterats med barrskog.

– Mark under granskog släpper ifrån sig mer organiskt kol än lövskog, så ju mer gran nära sjön desto brunare vatten får vi. Det organiska materialet ackumuleras över tid, och ju äldre skog desto större mängd organiskt material som kan läcka till vattnet, säger hon.

Metodutveckling pågår
Forskningsprojektet har en god bild av problematiken och vad som påverkar vattnet i Bolmen, och nu pågår testning av vilka metoder som kan bidra till en minskad brunifiering.

– En av lösningarna kan vara att plantera mer lövträd nära sjön. I lövskog och jordbruksmark bryts det organiska materialet ned mycket snabbare än i barrskogen, och till skillnad från i granskogen så läcker det inte ut i vattnet i samma utsträckning, säger Emma Kritzberg.

Men det är inte enda lösningen, och mycket arbete återstår för att förbättra ekosystemet och göra sjövattnet klarare – något som skulle kunna innebära att vattenverken på sikt använder mindre mängd kemikalier vid reningsprocessen och att vissa alger inte sprider sig i lika hög grad.

Med hänvisning till projektkollegan Antonia Liess vid Högskolan i Halmstad berättar Tina Martin att en växtplanktongrupp som skulle kunna minska är brunvattenalgerna, till vilka algen gubbslem hör. En alg med slemmiga egenskaper och ett inte så trevligt namn.

– Att ta ett dopp i brunt sjövatten med gubbslem på ytan är inget jag längtar efter, säger Tiina Martin.

_________________________________________

Om forskningsprojektet
Projektet Reducering av brunifiering av sjövatten finansieras av Formas. I projektet samverkar forskare från Lunds universitet inom teknisk geologi, teknisk vattenresurslära och akvatisk ekologi, forskare från Högskolan i Halmstad, myndigheter, kommuner, lokalt näringsliv runt Bolmen samt Sydvatten med sin forskningsstation vid Bolmen. Stationens projekt inriktas bland annat på hur land- och sjöekosystem påverkas av klimatförändringar. Forskningsstation Bolmens föreståndare är Juha Rankinen.

Kontakt
Tina Martin, forskare i teknisk geologi vid LTH, Lunds universitet
tina.martin@tg.lth.se

046-222 89 92

Mer om Lunds universitets vattenforskning i Almedalen: Vattendemokrati – hur ska det gå till?
6 juli kl 15-17 på Hästgatan 13 i Visby

Lunds universitet+46 46 222 00 00press@kommunikation.lu.se

Lunds universitet grundades 1666. Här finns 46 000 studenter och över 8 400 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Prenumera på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av våra drygt 5 000 forskare kommenterar aktuella händelser: https://www.lu.se/kategori/nyhetsbrevet-apropa

Continue Reading

Marknadsnyheter

Essity presenterar nya finansiella mål

Published

on

By

Hygien- och hälsobolaget Essity presenterar idag nya finansiella mål baserat på bolagets portfölj efter avyttringen av dotterbolaget Vinda. De nya målen innebär en ambitionshöjning med fokus på lönsam tillväxt utifrån bolagets starka plattform med ledande positioner på växande och attraktiva marknader. Målen presenteras vid en livesänd webb- och telefonkonferens idag kl. 09:00.  

Essitys nya finansiella mål: 

Årlig organisk försäljningstillväxt >3% 
Essitys nya mål är en årlig organisk försäljningstillväxt över 3%. Det tidigare målet var årlig försäljningstillväxt över 5%, vilket inkluderade en organisk försäljningstillväxt över 3% och förvärv på cirka 2%. Förvärv är fortsatt en del av bolagets strategi men inte längre del av det årliga tillväxtmålet. 

EBITA marginal exklusive IAC >15% 
Essitys nya mål är en EBITA marginal, exklusive jämförelsestörande poster (IAC), över 15%. Det tidigare målet var avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) exklusive IAC över 17% per 2025, motsvarande en EBITA marginal exklusive IAC på cirka 13,5%.  

– Essity är i bättre form än någonsin och nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare. Vår målsättning är att växa organiskt med över 3% per år även utan Vinda och dessutom med högre och stabilare marginaler. Gynnsamma marknadstrender i kombination med Essitys framgångsrika innovationer, starka varumärken och effektiviseringsarbete ger oss förutsättningarna att både ta marknadsandelar och förbättra bolagets lönsamhet, säger Magnus Groth, vd och koncernchef Essity. 

Livesänd webb- och telefonkonferens med frågestund 

Vd och koncernchef Magnus Groth samt vice vd och CFO Fredrik Rystedt presenterar de nya målen vid en livesänd webb- och telefonkonferens, som inkluderar en frågestund, idag den 17 juni kl. 09:00.  

Länk till livesänd presentation som även kan ses i efterhand:  

https://essity.videosync.fi/2024-06-17  

Kontaktinformation för konferenssamtal med möjlighet att ställa frågor:  

UK: +44 (0) 33 0551 02 00   

USA: +1 786 697 35 01  

SWE: 08 505 204 24  

Ring in i god tid innan presentationen börjar. Uppge ”Essity”.  

Notera: Denna information är sådan information som Essity Aktiebolag (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 17 juni 2024 kl. 07:30 CET. 

Per Lorentz, Vice President Corporate Communications, +46 73 313 30 55

För ytterligare information, kontakta:
Per Lorentz, Vice President Corporate Communications, +46 73 313 30 55, per.lorentz@essity.com
Sandra Åberg, Vice President Investor Relations, +46 70 564 96 89, sandra.aberg@essity.com

Essity är ett globalt, ledande hygien- och hälsobolag. Varje dag använder en miljard människor världen över våra produkter, lösningar och tjänster. Vårt syfte är att bryta barriärer för välbefinnande för såväl konsumenter, patienter, vårdgivare och kunder som för samhället. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom Actimove, Cutimed, JOBST, Knix, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Modibodi, Nosotras, Saba, Tempo, TOM Organic, och Zewa. Under 2023 hade Essity en nettoomsättning på cirka 147 miljarder kronor (13 miljarder euro) och 36 000 anställda. Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information, besök essity.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sweco vald till strategisk rådgivare åt danska Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i avtal värt 21 MEUR

Published

on

By

Läs original

Sweco har tilldelats ett fyraårigt ramavtal värt cirka 21 MEUR av fastighetsförvaltaren för Danmarks försvarsmakt, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. I uppdraget kommer Sweco att vara ensamt ansvarigt för att tillhandahålla strategisk rådgivning om byggnation, underhåll, utveckling och hållbarhetsfrågor för militära fastigheter i Danmark samt på Färöarna och Grönland.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse förvaltar och bygger ut militäranläggningar som kaserner, flottbaser, flygplatser, skjutbanor, övningsfält och övriga fastigheter för Danmarks försvarsmakts räkning. Ejendomsstyrelsen ansvarar också för inriktningen på miljö- och energiområdet för hela Danmarks försvarsmakts ansvarsområde.

– Vi är mycket glada att kunna bidra till detta viktiga samhällsuppdrag, att uppgradera och vidareutveckla det fysiska ramverket för Danmarks försvarsmakt. Vi valdes på grund av vårt sektorsöverskridande perspektiv när vi löser uppgifter. Sweco styrka utgörs av våra många kompetenser och vår förmåga att få dem att samspela i tvärvetenskaplig rådgivning, från teknisk till strategisk nivå. Med den metoden som grund ser vi fram emot att stödja Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse under de kommande fyra åren, säger Dariush Rezai, affärsområdeschef för Sweco i Danmark.

Det här är första gången som Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ingår ett strategiskt samarbete med en enda rådgivare. Under de närmaste åren kommer Sweco att vara ett stöd i de större utbyggnadsprojekt som förväntas äga rum, för att säkerställa en snabb och effektiv byggprocess och för att säkra kunskapsdelning under processen. Även hållbarhetsrådgivning, samordning av arbetsmiljön och rådgivning avseende fastighetsbeståndet ingår i Swecos tjänster enligt ramavtalet.

Uppdraget börjar i maj 2024 och kommer att fortsätta i fyra år, med en beräknad budget på 160 MDKK och en maxgräns på 240 MDKK.

Om Sweco och Försvar
Sweco är en betrodd rådgivare till Europas försvars- och säkerhetsindustri och tillhandahåller kompetens och kapacitet till kunder i såväl offentlig som privat sektor. Som Europas ledande arkitektur- och teknikkonsultföretag har Sweco den sammantagna expertisen hos sina medarbetare inom alla områden av både militärt försvar och civilförsvar – byggnader och anläggningar, samhällskritisk infrastruktur, digital transformation och cybersäkerhet, beredskap, återställning och resiliens.

Om kunden
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (ejendomsstyrelsen.dk) 

 

För mer information, vänligen kontakta:
Anna E Olsson, Head of Press, Sweco Group, 070 557 33 26, anna.e.olsson@sweco.se 
 

Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 22 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 29 miljarder SEK under 2023. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, www.swecogroup.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Den svaga kronan – ett svårlöst problem

Published

on

By

Den senaste månaden har kronan stärkts något mot både euron och dollarn. Trots senaste tidens kronförstärkning är den långsiktiga trenden en allt svagare krona. Ett sätt att få en stabil valuta är att gå över till euro – men en sådan lösning har också nackdelar, menar författarna i en ny rapport till ESO.

– En rörlig växelkurs svänger per definition upp och ner. Om det är ett problem så kan vi ansluta oss till euron. Men det skulle i så fall innebära att vi överger Riksbankens självständiga penningpolitik som fokuserar på svensk inflation och svenska ekonomiska problem, menar Harry Flam, en av författarna.

I ESO-rapporten Krona på rätt kurs? visar Harry Flam och Mats Persson att kronans nominella värde i stort sett har varit stabilt mot en handelsvägd korg av valutor (KIX) sedan 1993. Däremot har växelkursen stärkts under perioden 1993–2014 och försvagats därefter. Försvagningen har varit särskilt tydlig mot USA-dollarn. Samtidigt är försvagningen mot dollarn ett globalt fenomen: de flesta utländska valutor (inklusive euron) har försvagats, även om den svenska kronan försvagats mer än andra.

En stark krona är bra på semestern utomlands och när vi importerar varor, medan en svag krona är bra för svenska exportföretag. Även om det inte finns något mål för växelkursen är den viktig när Riksbanken fattar beslut om styrräntan eftersom växelkursen påverkar den ekonomiska aktiviteten i landet. När kronan är svag finns också risk att inflation ”importeras” eftersom både varor och insatsvaror från utlandet blir dyrare och då stiger priserna på varor i Sverige.

– Kronans försvagning kan inte förklaras med vanliga ekonomiska teorier. Däremot spelar den ökade osäkerheten i världen sedan 2014 förmodligen en roll för många placerare, som har flytt de små valutorna och placerat sina pengar i dollar, framhåller Harry Flam.

Rapporten presenteras på ett seminarium i dag. Seminariet går att ta del av i efterhand på Expertgruppens webbplats www.eso.expertgrupp.se.

För frågor och mer information, kontakta Harry Flam, tel. 070–918 85 45 eller kanslichef Lena Unemo, tel. 08–405 82 80.

Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) breddar och fördjupar underlaget för samhällsekonomiska och finanspolitiska avgöranden. Genom oberoende studier bidrar ESO till samhällsdebatten och blir en brygga mellan forskning och politik. ESO är en kommitté under Finansdepartementet.
www.eso.expertgrupp.se

Rapporten i fem punkter:*

  1. Den svenska kronans värde har sedan 1993 fram till idag inte rört sig särskilt mycket mot ett handelsvägt index av valutor, även om den har svängt en del upp och ner under tiden.
  2. Kronans svängningar kan ses som ett skydd mot världsekonomiska kriser, men kan också innebära kostnader för Sveriges exportindustri.
  3. De senaste tio åren har den svenska kronan fallit, både nominellt och realt, mot euron och USA-dollarn.
  4. Det finns ingen allmängiltig förklaring till kronans försvagning mot euron och USA-dollarn. Samtidigt har nästan alla valutor fallit mot dollarn.
  5. Vissa av Riksbankens och Riksgäldens transaktioner och valutaaffärer kan ha bidragit till att försvaga kronan men det går inte säga säkert att så är fallet.

*) Framtagna tillsammans med AI.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.