Connect with us

Marknadsnyheter

Ett brev får inte kosta mer än 13 kr men elpriset kan få att kosta 13 kr per kilowatt timme.

Published

on

Kostnaden för att skicka ett brev i Sverige är reglerat i lag och priset får enligt Post och Telestyrelsen bara höjas med ett visst antal procent varje år. Till nästa år ca 6 procent. Det innebär att ett standardbrev på max 50 gram kan höjas från 13 kr till 13 kronor och 80 öre. Elpriset kan höjas hur mycket som helst…

Den svenska staten har uppgiften att se till att viktig infrastruktur fungerar i landet och att den har rimliga prisnivåer så att alla kan ta del av den och landets företag kan utvecklas, oavsett stort eller litet, oavsett landsbygd eller stad. Därför är portokostnaden reglerad i lag. Det skall vara lika lätt att skicka ett brev från Malmö till Jokkmokk, som från Kalmar till Växjö. Det skall kosta likvärdigt och inte för mycket. Brevkommunikation är en viktig del av vår infrastruktur och en rättighet för alla oavsett inkomst och ställning i samhället.

Rättvis tillgång till infrastruktur är viktigt för demokratin

Vägar, brev, internet, tåg, flyg är alla viktiga delar av den svenska infrastrukturen. Vägar är i stort sett gratis att använda, även om vi betalar för underhåll via skattsedeln. Internet är reglerat i hela Europa så att vi skall kunna ha tillgång till internet oavsett om vi är hemma eller reser i EU. Förutsättningarna som god infrastruktur ger ett samhälle är avgörande för hur samhället kan utvecklas. I samhällen där tillgång till infrastruktur beror på hur mycket man är beredd och kan betala skapas stora klyftor i samhället.

Skenande oreglerade energipriser på grund av politisk okunskap

Ett energipris som kan höjas hur mycket som helst leder till stora klasskillnader där enbart de välbeställda kommer att ha råd med de elpriser vi ser framför oss. Människors frihet begränsas, färre företag startas, många företag tvingas lägga ned till följd av bristande lönsamhet, människor blir av med jobben, en snabb nedåtgående spiral startar och den blir svår att hejda.

Vi behöver en myndighet som reglerar elpriser på samma sätt som Post och Telestyrelsen reglerar brevkostnader. Låt människor som kan planera och vara transparanta för medborgarna ta hand elinfrastrukturen istället för släppa de vinstdrivna elbolagen fria att utnyttja människors svaga ställning genom sitt elberoende. Fokusera inte på snabbt röstfiske, utan skapa långsiktig stabilitet och trygghet på elmarknaden i Sverige. Som portopriserna måste även elprisernas höjningar från ett år till ett annat vara reglerat i framtiden.

Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

0706-72 18 21, mathias.rebane@ff.se

www.ff.se

Mathias RebaneNäringspolitisk talespersonmathias.rebane@ff.se

Företagarförbundet är en ideell och partipolitiskt obunden organisation, som sedan 1936 arbetar för att göra det bättre, enklare och tryggare att starta och driva samt utveckla småföretag i Sverige. Att skapa opinion om och öka förståelsen för småföretagarnas roll samt betydelse i samhällsutvecklingen och för tillväxten är kärnan i vår verksamhet. Därutöver levererar vi kvalificerade förmåner och tjänster till våra medlemmar.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Smidmek vinner dubbla avtal om äldreboenden

Published

on

By

Smidmek har slutit dubbla avtal med JSB Construction. Avtalen innebär leverans och montering av kompletta betongstommar till nya äldreboenden i Hofors och Bergsjö. Boendet i Hofors kommer att bli ett av Sveriges största.
– När bostadsbyggandet bromsat in är det en styrka att vi fortsätter att vinna projekt inom samhällsfastigheter, säger Mathias Hult, avdelningschef på Smidmek.

Smidmek projekterar, levererar och monterar prefabricerade stål- och betongstommar. Nu har bolaget slutit avtal med JSB Construction om att uppföra stommarna till två olika äldreboenden. I Hofors blir det två huskroppar i tre till fyra våningsplan och i Bergsjö blir det två ihopbyggda huskroppar med fem och sex våningar.
– Till boendet i Hofors monterar vi halvsandwichväggar, massiva källarytterväggar och innerväggar, håldäck, balkonger och stål. I Bergsjö blir det samma väggtyper men bjälklag i form av plattbärlag i stället för håldäck, säger Mathias Hult. Dessutom tillkommer pelare i stål.

Trots fler våningar blir äldreboendet i Bergsjö det mindre av de två byggnaderna.
– Men det är ändå kommunens största ekonomiska investering någonsin. Det är väldigt spännande att få vara med och bidra i den här typen av projekt.

Montaget skiljer sig delvis åt mellan bostadshus och äldreboenden.
– De öppna ytorna innebär att det blir färre bärande betongväggar. I stommen till Hofors har vi möjlighet att hantera de långa spännvidderna genom att montera håldäck i stället för plattbärlag, vilket även innebär ett snabbare montage, säger Mathias Hult.

För JSB Construction är avtalet med Smidmek fördelaktigt ur flera aspekter.
– Vi har redan ett långt samarbete kring våra koncepthus och Smidmek är en bra och stabil partner med flexibilitet i sin leverans, säger Jimmy Wallner, entreprenadchef på JSB Construction.

Stommontaget i Hofors påbörjas i juli och i Bergsjö i augusti. Båda äldreboende beräknas vara färdigbyggda våren 2026.

För mer information, kontakta:

Mathias Hult, avdelningschef bostadskoncept Smidmek på mathias.hult@smidmek.com eller 0707-61 89 53.

Linus Dunér Axelsson, pressansvarig Smidmek på linus.axelsson@peab.se eller 0738-48 56 79.

AB Smidmek är ett företag som projekterar, levererar och monterar prefabricerade stål-, trä- och betongstommar. Vi utför även tunnplåtskonstruktioner i samband med stål- och betongentreprenader.

Continue Reading

Marknadsnyheter

NCC bygger ut Hagalund Depå i Solna

Published

on

By

Läs original

NCC ska på uppdrag av Jernhusen bygga en ny vagnhall för tågunderhåll på Hagalund Depå i Solna, utanför Stockholm. Projektet är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 920 MSEK.

Skiss: NCC

Hagalund Depå har en historia som sträcker sig tillbaka till det tidiga 1900-talet. Sedan dess har depån fortsatt att utvecklats för att möta behovet av att underhålla fler tåg. Under våren 2024 påbörjas nästa steg i arbetet med att modernisera depån för nuvarande och kommande behov.

NCC:s uppdrag omfattar nybyggnation av en ny vagnhall med fordonslyftar. Befintlig depå och spårområde kommer vara i drift under hela produktionstiden.

Projektet ska certifieras enligt BREEAM nivå ”Very good samt ha fokus på återbruk. Till exempel ska utrustning från befintliga byggnader, som ska rivas, att demonteras och återbrukas i detta projekt eller inom andra projekt hos Jernhusen.

– NCC bygger just nu depåer i både Högdalen och Älvsjö söder om Stockholm och har även byggt flera tågdepåer ute i landet. Nu tar vi ytterligare steg för att utveckla inte bara Stockholms utan också hela Sveriges järnvägsinfrastruktur, vilket känns fantastiskt spännande att få vara en del av. Här är samverkan med Jernhusen en nyckelfaktor för att lyckas då befintlig depå och spårområde kommer att vara i drift under hela produktionstiden, säger Niklas Sparw, affärsområdeschef NCC Building Sverige.

Arbetet påbörjas omgående och depån beräknas stå klar i slutet av 2026. Affären uppgår till cirka 920 MSEK och orderregistreras i andra kvartalet 2024 i affärsområde NCC Building Sweden.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Amelie Winberg, presschef NCC, 070-221 13 72, amelie.winberg@ncc.se

NCC:s presstjänst: 08-585 519 00, press@ncc.se, NCC:s Mediabank

Om NCC. NCC är ett av de ledande byggföretagen i Norden. Som expert på att driva komplexa byggprocesser bidrar NCC till byggande som har en positiv inverkan på kunderna och på samhällets utveckling i stort. Verksamheten omfattar bygg- och infrastrukturprojekt, produktion av asfalt och stenmaterial samt kommersiell fastighetsutveckling. 2023 omsatte NCC ca 57 miljarder SEK och hade 12 200 anställda. NCC:s aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Touchtech: Delårsrapport Q1 2024

Published

on

By

Perioden 1 januari – 31 mars 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 5 810 (5 243) tkr
  • Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 4 403 (1 297) tkr
  • Resultatet före skatt uppgick till 2 291 (-267) tkr
  • Resultat per aktie uppgick till 0,21 (-0,02) kr

Antal aktier per 2024-03-31 uppgick till 11 085 332 st (11 085 332)
(Jämförelsetal inom parentes avser motsvarande period föregående år)

Väsentliga händelser under perioden

  • Tecknar globalt ramavtal med PUMA
     

Väsentliga händelser efter periodens slut

  • Inga väsentliga händelser

VD har ordet

Tillväxt under lönsamhet – var en av ambitionerna inför 2024 med fokus på att framförallt vända till ett positivt kassaflöde. Därför är det glädjande att vi vid utgången av mars månad hade 13,3 MSEK i likvida medel, vilket är 0,61 MSEK mer än vid ingången av samma månad. Dessutom vänder vi till ett positivt resultat som landar på 2,29 MSEK (-0,22 MSEK 2023) för det första kvartalet och ökar nettoomsättningen med 10,8% till 5,8 MSEK jämfört med 2023.

Vårt nyligen tecknade avtal med Puma stod för 15% av kvartalets totala omsättning. Orderingången framöver ser fortsatt god ut även om det kan variera till viss del från månad till månad. Samtidigt fortsätter vi att kontinuerligt kostnadsoptimera organisationen för att säkerställa ett lönsamt resultat framgent.

Artificiell Intelligens – står högt upp på framför allt våra större kunders prioriteringslistor. Vi har under kvartalet fortsatt att investera i att utveckla ’Shop-The-Look’ som hittar de exakta eller mest snarlika produkter som en modell i ett foto har på sig. Vi tror denna funktion kommer ytterligare bidra till att öka merförsäljningen där vi redan nu kan se att den nya AI-baserade InStore-lösningen ökat online-försäljningen i butikerna för mars med över 25% jämfört med samma månad 2023 för vår största kund.

Avtal med fler större modekunder – är det tredje fokusområdet för 2024. Även om det är fortsatt en utmanande marknadssituation har vi under kvartalet gjort bra framsteg i flera affärsdialoger med några större varumärken som påbörjat utvärdering av våra lösningar, vilket vi hoppas kunna omvandla till avtal inom en snar framtid.

För fullständig kvartalsrapport besök: https://www.touchtech.com/corporate/

Touchtech bjuder in till web-konferens på tisdagen den 30 april 2024 kl 11:30-12:00 där VD kommenterar och svarar på frågor relaterat till kvartalsrapporten. Mer information om hur man anmäler sig till telefonkonferensen finns på bolagets hemsida: https://www.touchtech.com/corporate.

Med vänliga hälsningar,
Deniz Chaban

deniz@touchtech.com

Om Touchtech
Touchtech is a SaaS platform with tools that assist salespeople to connect, present and do business with their customers. The platform is used globally, by thousands of consumers and salespeople in over hundreds of retail stores and wholesale showrooms. Jack & Jones, Axel Arigato, J.Lindeberg and Vero Moda are some of the brands using Touchtech to make selling easy and bridge the gap between their physical and digital commerce. Touchtech, a Swedish Fashion-Tech company, was founded in 2008 by Deniz Chaban and Sebastian Hartman. Since 2017 it is publicly traded on the Swedish stock exchange.
Learn more about Touchtech on www.touchtech.com

Finansiella kommentarer

Intäkter och kostnader:
Nettoomsättningen för första kvartalet 2024 uppgick till 5 810 TSEK, en ökning med 567 TSEK jämfört med samma period föregående år. Denna ökning på 10,8% kan främst tillskrivas en ökad efterfrågan på medfinansierad produktutveckling från bland annat PUMA. Licensintäkterna stod för ca 30% av nettoomsättningen.

Rörelsens kostnader minskade under samma period med 2 593 TSEK. Vi har reducerat både personalkostnaderna och övriga kostnader signifikant. Framför allt har vi reducerat de fasta kostnaderna vilket inkluderar poster som kontorshyra och abonnemang för diverse tjänster. Sälj- och marknadsföringsinitiativen har effektiviserats vilket också bidragit till reducerade kostnader vad gäller annonsering, utställningar och resor. Vi fortsätter kontinuerligt att kostnadseffektivisera och ser över våra investeringar i relation till omsättningen.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att första kvartalet 2024 har gått enligt plan gällande tillväxt under lönsamhet utan att riskera leveranskapacitet.

Likviditet och finansiering
Touchtechs banktillgodohavanden uppgick den 31 mars till 13,3 TSEK (19,8 TSEK per 31 mars 2023). Utöver detta finns det en outnyttjad checkräkningskredit på 1 MSEK att tillgå. Touchtech har inga räntebärande skulder.

Aktivering av FoU
Touchtech har under perioden januari – mars 2024 balanserat totalt 4 753 TSEK avseende löne- och konsultkostnader för utvecklingsarbete avseende Touchtech-plattformen. Lönekostnader som aktiverats uppgår till 781 TSEK och inköpta konsultkostnader till 3 972 TSEK. Immateriella anläggningstillgångar uppgick per 31 mars 2024 till 36,2 TSEK (25,9 TSEK).

Avskrivningar
De första tre månadernas resultat har belastats med avskrivningar om 2 172 TSEK (1 554 TSEK). Av dessa avser 2 166 TSEK (1 544 TSEK) avskrivningar på egenupparbetade immateriella tillgångar.

Principer för rapportens upprättande
Företaget redovisar enligt regelverket K3 vilket är oförändrat mot föregående år.

Revisors utlåtande angående delårsrapporten
Rapporten har inte varit föremål för granskning av Touchtechs revisorer.

Aktien
Touchtech AB (publ) noterades den 22 november 2017 på Spotlight Stock Market (tidigare Aktietorget) med kodnamnet TOUCH och har ISIN-kod SE0010414482.

Antal aktier
Vid periodens utgång har Touchtech AB (publ) 11 085 332 stycken utestående aktier.

Nästa rapporteringstillfälle
Delårsrapport Q2 2024 publiceras den 16 augusti 2024.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.