Connect with us

Marknadsnyheter

Oncopeptides beviljas 5 MSEK i anslag för NK-cellstimulering i multipelt myelom

Published

on

STOCKHOLM — 7 september 2022 — Oncopeptides AB (publ) (Nasdaq Stockholm: ONCO), ett biotechbolag inriktat på att utveckla läkemedel mot svårbehandlade hematologiska sjukdomar, meddelar idag att bolaget beviljats ett forskningsanslag om fem miljoner kronor från Vinnova, för att utveckla en ny liten syntetisk polypeptid och validera det prekliniska konceptet för behandling av multipelt myelom. Substansen är en NK-cellstimulerande (natural killercell) immunterapi, med mycket bra vävnadspenetration och aktivering av immunceller. NK-ENGAGE projektet har kvalificerats som ett Eurostarsprogram och kommer att drivas av ett forskningskonsortium bestående av Department of Cancer Immunology vid Oslo Universitetssjukhus, Norge, Pharmatest Services Ltd i Turku, Finland, och Oncopeptides, tillsammans med samarbetspartnern Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, KTH, där teknologin har sitt ursprung.

”Jag är mycket stolt och glad över att vi har lyckats attrahera världsledande experter till vårt forskningskonsortium för NK-cellstimulerande terapi” säger Jakob Lindberg, vd för Oncopeptides. ”Forskningsanslaget gör det möjligt för oss att ytterligare utveckla projektet, som bygger på vår patenterade SPiKE-plattform för ”Small Polypeptide based Killer Engagers” och förbereda substansen för klinisk utveckling”.

”Vi är mycket glada över att bli delaktiga i forskningskonsortiet och tror att SPiKE har en stor potential att stärka aktiveringen av NK celler vid multipelt myelom,” säger Fredrik Schjesvold, Head of Oslo Myeloma Center, Norge.

Projektet stöds av ett forskningsanslag från Vinnova. När projektet slutförs kommer den ledande substansen utvärderas i en ny preklinisk modell. Data som genereras inom projektet gör det möjligt för Oncopeptides att utföra avslutande prekliniska studier, inklusive studier för att förbereda klinisk utveckling, samt starta klinisk läkemedelsutveckling. Baserat på en framgångsrik fas-1 studie, kommer ett omfattande dataunderlag att skapas för att stödja fortsatt utveckling av läkemedelskandidaten. Projektet förväntas starta den 1 oktober 2022 och kommer att pågå under 36 månader.

För mer information, kontakta:

Rolf Gulliksen, Global Head of Corporate Communications, Oncopeptides AB (publ)
E-post: 
rolf.gulliksen@oncopeptides.com
Mobil: + 46 70262 96 28 

 

Om forskningssamarbetet NK-ENGAGE

Ett forskningskonsortium bestående av Department of Cancer Immunology vid Oslo Universitetssjukhus, Norge, Pharmatest Services Ltd i Turku, Finland, och Oncopeptides, tillsammans med samarbetspartnern Kungliga Tekniska Högskolan, KTH i Stockholm, har bildats inom ramen för ett Eurostartsprojekt med titeln ”Novel Synthetic Polypeptides for Natural Killer Cell-mediated Immunotherapy for the Treatment of Multiple Myeloma”. Syftet är att utveckla och prekliniskt validera konceptet för en ny liten syntetisk polypeptid som NK-cellstimulerande immunterapi vid behandling av multipelt myelom. Projektet kommer att utvärderas i en ny pre-klinisk humaniserad modell.

Om multipelt myelom

Multipelt myelom är en cancerform som uppkommer i plasmacellerna, en typ av vita blodkroppar som producerar antikroppar för att bekämpa infektioner och som får cancerceller att ackumuleras i benmärgen. Multipelt myelom är den näst vanligaste typen av blodcancer och står för 1-2% av alla nya cancerfall, med en global incidens på 1,7 per 100 000 och en åldersstandardiserad incidens om 2,1-3,4 per 100 000 i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien. Cirka 35 842 patienter diagnosticerades i de 27 EU-länderna under 2020 och 23 275 patienter dog av sjukdomen (ECIS 2020).

Patienter med multipelt myelom kan ha symtomfria perioder, men sjukdomen kommer alltid tillbaka och patienter kan bli resistenta till alla tillgängliga behandlingar på grund av mutationer- och/eller klonal evolution av cancercellerna. En ökande andel av patienterna är trippelklassrefraktära, och har utvecklat en sjukdom som är resistent mot en proteasomhämmare, ett immunmodulerande läkemedel och en monoklonal antikropp riktad mot CD38. Dessa patienter har en mycket begränsad förväntad överlevnad.

Om Oncopeptides

Oncopeptides är ett biotechbolag som utvecklar riktade behandlingar för svårbehandlade hematologiska sjukdomar. Bolaget använder sin patentskyddade PDC-plattform för att utveckla peptidlänkade läkemedel som snabbt och selektivt levererar cellgifter in i cancerceller. Det första läkemedlet från PDC-plattformen, Pepaxto® (melfalan flufenamid) också benämnt melflufen fick ett villkorat godkännande i USA den 26 februari 2021, för behandling av vuxna patienter med relapserande eller refraktärt multipelt myelom. Bolaget drog frivilligt tillbaka Pepaxto den 22 oktober 2021, samt återkallade sedan tillbakadragandet den 21 januari 2022. På grund av regulatoriska utmaningar marknadsförs produkten för närvarande inte i USA. Den 23 juni 2022 rekommenderade CHMP ett fullt godkännande av Pepaxti (melfalan flufenamid) i EU i patienter med trippelklassrefraktärt multipelt myelom. Oncopeptides utvecklar flera nya läkemedels-kandidater baserat på sina teknikplattformar. Bolaget är noterat i Mid Cap-segmentet på Nasdaq Stockholm med förkortningen ONCO. Mer information finns tillgänglig på  www.oncopeptides.com. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Vitrolife AB (publ) förvärvar eFertility

Published

on

By

Vitrolife AB (publ) har idag tecknat avtal om förvärv av 100% av aktierna i eFertility (STB Zorg B.V.). Förvärvet är en viktig del av Vitrolife Groups strategi för att öka standardiseringen och digitaliseringen för IVF-kliniker över hela världen.

eFertility är ett innovativt bolag som erbjuder och utvecklar banbrytande system- och mjukvarulösningar för att förbättra IVF-klinikernas processer; eWitness (system för att monitorera varje steg i IVF-processen) och eBase (ett EMR-system kompatibelt med informationssystem). eFertility har en ledande position i Nederländerna och expanderar snabbt inom Europa. År 2023 hade eFertility intäkter på 1,5 miljoner euro, och har en stark pipeline som visar på den ökade efterfrågan av dessa system på IVF-marknaden.  

Den initiala köpeskillingen, på nettoskuldfri basis, uppgår till 9,6 miljoner euro, vilken betalas vid tillträdet. Därutöver finns en tilläggsköpeskilling, över en 3-årsperiod, baserad på expansion och uppfyllelse av milstolpar för föräljningstillväxt med en maximal tilläggsköpeskilling om 8,4 miljoner euro. Transaktionen förväntas slutföras i mitten av maj 2024 och kommer att finansieras med Vitrolife Groups kassa. eFertility kommer att redovisas under affärsområdet Technologies.  

Vitrolife Group exekverar på den nya femåriga företagsstrategin, där en viktig del är att bygga en end-to-end-plattform som kopplar samman produkter och tjänster över hela IVF-arbetsflödet. eFertility med eWitness systemet och eBase (EMR) är centrala delar av strategin och i kombination med Vitrolife Groups portfölj är vi unikt positionerade för att ligga i framkant när det gäller innovation och automatisering för IVF-kliniker över hela världen.   

”Förvärvet av eFertility är ett viktigt steg i Vitrolife Groups strategi att transformera och digitalisera IVF-patientresan. Genom att integrera eFertilitys teknologier i vår plattform gör vi viktiga framsteg mot utvecklingen av ett sömlöst integrerat och mer effektivt arbetsflöde hos IVF-klinikerna”, säger Bronwyn Brophy O’Connor, VD för Vitrolife Group.

Jan-Willem Broekman, VD för eFertility, säger: ”Att bli en del av Vitrolife Group öppnar ett spännande kapitel för eFertility. Tillsammans kommer vi att fortsätta att flytta fram gränserna för innovation och leverera integrerade lösningar som tillgodoser de föränderliga behoven hos IVF-kliniker över hela världen.”

Göteborg 2 maj 2024 
VITROLIFE AB (publ)
Bronwyn Brophy, VD

 

Denna information är sådan som Vitrolife AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-02 15:30 CET.

För ytterligare information kontakta:
Patrik Tolf, CFO, telefon 031-766 90 21

____________________________________________________________________________________________________________________________

Vitrolife Group är en internationell koncern som tillhandahåller medicintekniska produkter och genetiska tjänster. Baserat på vetenskap och avancerad forskningskapacitet utvecklar vi tjänster och produkter för individanpassad genetisk information samt medicintekniska produkter inom fertilitet. Vi stödjer våra kunder i deras verksamhet för att förbättra patienternas utkomst av fertilitetsbehandlingar. Koncernen har sitt huvudkontor i Göteborg, Sverige, och sysselsätter för närvarande cirka 1 100 personer över hela världen.

Vitrolife Groups produkter och tjänster finns tillgängliga i över 125 länder genom egen närvaro i över 25 länder och ett nätverk av distributörer. Vi är en ledande aktör inom fertilitetsområdet och har som målsättning att vara den främsta partnern för IVF-klinikerna genom att leverera oöverträffade produkter och tjänster med visionen att göra det möjligt för individer att uppfylla drömmen om ett friskt barn. Vitrolife AB (publ) är noterat på NASDAQ Stockholm.
____________________________________________________________________________________________________________________________

Vitrolife AB (publ), Box 9080, 400 92 Göteborg. Org. Nr. 556354-3452. Tel: 031-721 80 00. Fax: 031-721 80 99. E-mail: info@vitrolife.com. Hemsida: www.vitrolifegroup.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Snart dricker du kanske renat avloppsvatten

Published

on

By

Idag hämtas vårt dricksvatten från grundvatten, sjöar och vattendrag. Men torra somrar riskerar källorna att sina med risk för uteblivna skördar och hämmad ekonomisk utveckling. En ny avhandling visar att ett relativt billigt sätt att rena avloppsvatten skulle kunna lindra problemen.

– Jag blev förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet med en relativt enkel och kort reningsprocess, säger doktoranden Maria Takman.

Avloppsvatten renas i dagsläget bara så pass mycket att det skyddar den miljö som det släpps ut i. Vanligast är att det skickas ut i havet, sjöar eller floder. Men i stället skulle det kunna renas ytterligare så att det går att vattna med, och till och med att dricka. 

– Det är faktiskt ett mycket dyrare alternativ att avsalta havsvatten, eftersom saltjonerna är så små och svåra att filtrera bort. Molekylerna i avloppsvatten är större. Därför är det relevant att börja se avloppsvatten som en resurs, säger Maria Takman, doktorand i vattenförsörjnings- och avloppsteknik vid LTH, Lunds universitet.

Avloppsvatten återanvänds vanligtvis inte i Sverige – än så länge. Andra, torrare, länder gör det ibland. Men enligt Maria Takman är kunskapen om hur effektiva olika metoder är ändå begränsad.

Skärpt EU-direktiv

Men de accelererande klimatförändringarna lär ändra på situationen. Inte minst i EU som snart kommer med ett nytt avloppsdirektiv. Enligt det ska återanvändning av avloppsvatten främjas och stora reningsverk ska rena bort organiska mikroföroreningar, exempelvis läkemedel.

Den vanligaste tekniken för att producera dricksvatten från avloppsvatten är omvänd osmos som kan liknas vid ett tajt filter. Enligt Maria Takman är den dyr och energikrävande.

Nästan allt skadligt försvann

Strax utanför Kivik finns ett reningsverk där hon tillsammans med Österlen VA utvärderar en annan, betydligt billigare metod, eller snarare kombination av metoder: Först renas avloppsvattnet med en membranbioreaktor (MBR) följt av granulerat aktivt kol (GAK), och som ett sista steg har vattnet desinficerats med ultraviolett ljus i ett labb på Lunds universitet.

Resultatet var över förväntan. 

– I två vetenskapliga publikationer har jag analyserat vad som blev kvar av hundratals kemikalier och mikroorganismer, såsom läkemedel, metaller och bakterier. Mina resultat visar att vi fick bort nästan alla de skadliga ämnena vi analyserade. Förenklat kan man säga att aktivt kol tar bort kemikalier medan UV-ljuset oskadliggör mikrober.

– Det visar att ett reningsverk som enbart är tänkt att rena avloppsvatten faktiskt skulle kunna klara alla gränsvärden för dricksvattenkvalitet med hjälp av en förhållandevis enkel extra process.

Ett undantag var nitrat, men det är enligt Maria Takman oproblematiskt eftersom det är enkelt att rena från avloppsvatten, vilket görs på större avloppsreningsverk, vilket reningsverket i Kivik inte är. 

Låga nivåer av läkemedelsrester

Också halterna av läkemedel var låga. 

– Men eftersom det saknas gränsvärden för läkemedel, som förekommer i högre koncentrationer i avloppsvatten jämfört med i grundvatten och sjövatten, kan vi inte säkert säga hur låga koncentrationerna behöver vara. Tyvärr hade vi inte möjlighet att analysera virus.

Vattenkiosk

Många VA-huvudmän överväger idag hur de ska uppnå direktivets nya krav och vilka reningssteg som behövs. Forskningsresultaten från Kiviks avloppsreningsverk ger ett värdefullt underlag för hur dessa nya reningsprocesser fungerar, och vilken vattenkvalitet som kan nås. 

Som ett första steg hoppas Maria Takman och Österlen VA att det renade avloppsvattnet kan användas till en vattenkiosk varifrån tankbilar kan hämta vatten till parker eller åkrar. Det krassa alternativet kan vara förstörda parkväxter, dåliga skördar, eller i värsta fall kanske nödslakt. 

– En ytterligare förhoppning är att det görs utredningar för lämpliga gränsvärden på fler föroreningar, så att vi säkert vet att vattnet kan användas.

Länk avhandling ”From Removal of Organic Micropollutants to Municipal Wastewater Reuse – Technological and Social Perspectives”

Kontaktuppgifter: Maria Takman, maria.takman@ple.lth.se 0732562316

För bilder på Maria Takman, kontakta presskontakt Kristina Lindgärde, kristina.lindgarde@kommunikation.lu.se 0709-753500

Continue Reading

Marknadsnyheter

Smart High Tech: Samtliga aktier tecknade med stöd av teckningsoptioner

Published

on

By

Samtliga 849 250 teckningsoptioner, som utfärdades i samband med att SHT Smart High-Tech AB i december 2023 genomförde en riktad emission till ett begränsat antal investerare, har nyttjats för teckning av nya aktier. Teckningstiden löpte ut den 30 april och innebar att innehavaren av teckningsoptionerna fick teckna en ny aktie för 15 SEK per option. Genom transaktionen tillförs bolaget 12,7 MSEK före emissionskostnader, vilka beräknas till 0,04 MSEK. 

Genom emissionen ökar Smart High Techs antalet aktier med 849 250 B-akter till totalt 18 618 100 aktier, varav 17 218 100 B-aktier som handlas på Spotlight. Samtidigt ökar aktiekapitalet i bolaget med 42 462,50 SEK till 930 905 SEK.

De nya aktierna beräknas vara på registrerade och på respektive investerares konto under vecka 20.

För mer information om SHT Smart High-Tech AB, vänligen kontakta:

VD Lars Almhem                                                                

+46 70 418 00 00                                                              

lars.almhem@smarthightech.com

Denna information är sådan information som SHT Smart High-Tech AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2 maj 2024.

Kort om SHT Smart High-Tech AB

SMART HIGH TECH är genom den patenterade produkten GT-TIM® utvecklat ett unikt grafenförstärkt gränssnittsmaterial, så kallat ”Thermal Interface Material”, TIM, för elektronik- och kraftmodulkylning som leder värme effektivt både i vertikalt och i horisontellt led. Ökad kylningsförmåga krävs av industrin för att fortsätta kunna utveckla högprestandaelektronik som är mindre, lättare, snabbare med mer funktionalitet på ett hållbart sätt genom lägre energikonsumtion.

Visionen för SMART HIGH TECH är att bli en globalt ledande leverantör i världen av nanobaserade material och lösningar för applikationer för termisk kylning av elektronik som bidrar till ett hållbart samhälle. Detta ska ske genom hög grad av automation i kombination med ett unikt och patenterat grafenförstärkt kylmaterial. SMART HIGH TECH har tillverkningsenheter av sin GT-TIM® produkt i Göteborg, Sverige, samt i Shanghai, Kina, med försäljning till företag och konsument inom elektronikbranschen på en global marknad.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.