Connect with us

Marknadsnyheter

Så står partierna kring tobak- och nikotinprodukter inför valet

Published

on

I våras lanserade Snusbolaget ett valmanifest för att rikta strålkastarljuset mot hur svenska politiker fattar beslut och stiftar lagar som rör snus och nikotinportioner. Utgångspunkten i manifestet är att tobaksrökning är världens allvarligaste folkhälsoproblem. Det är en global epidemi som årligen orsakar mer än åtta miljoner människors död. Rökning är en av de främsta påverkningsbara riskfaktorerna för sjukdom och förtida dödlighet.


I manifestet presenterar Snusbolaget bland annat konkreta förslag för en lägre tobaksrelaterad dödlighet, en långsiktig skattepolitik och en hållbar marknad för nikotinprodukter.

– Vi står upp för en miljon svenskar, som har hittat en lösning för en hälsosammare njutning utan stora hälsoskador. Vi står upp för medvetna val och stöttar också alla de rökare som ännu inte tagit steget och bytt till ett bättre alternativ. Vi hade gärna sett att politiken jobbar ännu hårdare för en nollvision för tobaksrelaterade dödsfall, där vi i vårt manifest har flera konkreta förslag, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget.

Flertalet är för förbud mot langning och en nollvision för tobaksrelaterade dödsfall

Snusbolaget har ställt frågan till samtliga riksdagspartier kring hur de ställer sig till några av förslagen från manifestet där alla utom Moderaterna och Vänsterpartiet har svarat. 

Flera partier är beredda att införa ett straffansvar för langning, det vill säga ett förbud att överlämna tobak och nikotinprodukter till minderåriga som är förenat med en straffbestämmelse. Bakom detta förslag ställer sig Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Moderaterna har tidigare i riksdagens socialutskott framlagt liknande förslag. Även en nollvision för tobaksrelaterade dödsfall är något som faller i god jord hos partierna och där är Kristdemokraterna och Centerpartiet tydligast för en sådan vision, medan Socialdemokraterna meddelar att de inte har några sådana planer.

Så här svarar partierna på några av Snusbolagets förslag i valmanifestet.
(Moderaterna och Vänsterpartiet har valt att inte svara på dessa frågor)

Är ni beredda att, eller vill införa, ett straffansvar för langning, det vill säga ett förbud att överlämna tobak och nikotinprodukter till minderåriga som är förenat med en straffbestämmelse?

Socialdemokraterna: Vi står bakom det förslag (från riksdagen, red. anm.) som uppdrar regeringen om att göra langning av tobak och nikotinprodukter straffbart. 

Miljöpartiet: Ja, det är vi beredda att överväga.

Centerpartiet: Vi vill att det ska finnas en skarp åldersgräns för samtliga nikotin/tobaksprodukter och att det även ska vara förbjudet för privatpersoner att överlåta produkterna till personer under 18 år.

Liberalerna: Liberalerna anser inte att man ska införa ett straffansvar för langning av tobak och nikotinprodukter. Vi tror inte att det är rätt verktyg för att möta problemen som är kopplade till att myndiga personer köper ut till minderåriga.

Kristdemokraterna: Ja, för att minska risken för att unga får tillgång till nikotinprodukter.

Sverigedemokraterna: Ja. Sverigedemokraterna röstade för tillkännagivandet som riktades till regeringen, där regeringen uppmanas att se över frågan om att göra det straffbart för privatpersoner att överlåta eller sälja tobaks- och nikotinprodukter till personer under 18 år.
 

Anser ni att det bör fastställas en nollvision för tobaksrelaterade dödsfall? Om ja: hur eller på vilket sätt vill ni nå nollvisionen för tobaksrelaterade dödsfall?

Socialdemokraterna: I nuläget finns inga planer på att fastställa en nollvision kring tobaksrelaterade dödsfall.

Miljöpartiet: För att nå målet om nollvision för tobaksrelaterade dödsfall behöver vi satsa på det förebyggande arbetet för unga. En viktig del i det är ett införande av en lag om tobaksfri skolgång. Vi vill också se ett exponeringsförbud av tobaksprodukter.

Centerpartiet: Ja. Den viktigaste folkhälsofrågan är att minska på tobaksrökning. Det är fortfarande många människor som dör och ännu fler som insjuknar i sjukdomar kopplade till rökning. Nikotin är starkt beroendeframkallande. Användning av tobaksprodukter på annat sätt än rökning är inte heller neutralt ur ett hälsoperspektiv. Det finns därför anledning att skydda inte minst barn från dessa produkter. 

Liberalerna: För Liberalerna handlar folkhälsoarbetet och de förebyggande hälsoinsatserna om kunskap och respekt för individens självbestämmande. Den enskildes motivation ska styra alla insatser som erbjuds. Tobaks- och nikotinpolitiken ska präglas av ett målmedvetet preventivt arbete. Information, punktskatter och förbud mot tobaksreklam – även i sociala medier, där unga befinner sig, tror vi är verktyg som ger makt till individen. Alla som använder nikotin ska ha tillgång till nikotinavvänjning via hälso- och sjukvården.

Kristdemokraterna: Ja, Rökning är den enskilt största påverkbara orsaken till en rad allvarliga sjukdomar inklusive hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Förutom lidande för den drabbade och dennes anhöriga påverkas samhällsekonomin av varje cancer- och sjukdomsfall. Direkta vårdkostnader, läkemedel, strålbehandling och kirurgi är några kostnader vid sidan av sjukfrånvaro. Det är otvetydigt så att ett aktivt folkhälsoarbete inom tobaksområdet ger stora vinster för den enskilda människan och för samhället i stort. Det är därför en angelägen uppgift att få fler att sluta röka och att förebygga så att personer inte börjar. Det ska vara svårt att börja och lätt att sluta röka. Dessutom ska det i möjligaste mån förhindras att någon utsätts för passiv rökning.

Sverigedemokraterna: Vi har inget emot nollvisioner för något som är dåligt, sen ska man vara lite varsam med att okritiskt skapa nya institutioner som ger upphov till byråkrati finansieras med offentliga medel. Den långsiktiga trenden är att bruket av tobaksprodukter i Sverige minskar, vilket visar att det man gör i Sverige (folkbildning etc.) faktiskt fungerar, vilket är positivt. För att bättre kunna arbeta målinriktat med en nollvision krävs det likaså att hänsyn tas till tobaks- och nikotinprodukters olika skadeverkningar. Sverigedemokraterna anser att politiken avseende tobaks- och nikotinprodukter måste utgå från fakta. Man måste fokusera på ett resultatinriktat arbete för att minska skador och rädda liv.

 

Markus Lindblad
Informationschef
Telefon: 0708-15 39 83
E-post: markus.lindblad@snusbolaget.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

RaySearch och C-RAD tecknar samarbetsavtal

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB (pub) och C-RAD AB är glada att kunna tillkännage ett samarbetsavtal som syftar till att gemensamt utveckla innovativa lösningar och produkter för att förbättra kvaliteten på strålbehandling.

Fokus för samarbetet är att undersöka hur C-RAD:s ytskanningsteknologi kan utnyttjas vid dosplanering i RaySearchs dosplaneringssystem RayStation. Idag används ytorna från Catalyst+, C-RAD:s system för ytguidad strålbehandling, under bildtagning och behandling. Genom att göra Catalysts+ ytor tillgängliga i RayStation®* skapas många användningsmöjligheter. En sådan är att expandera en CBCT-bild, som har ett begränsat avbildningsområde, genom att använda information från ytskanningen. Detta kommer att leda till ett mer komplett återskapande av patientens anatomi, vilket i sin tur resulterar i ett mer tillförlitligt underlag för kliniska beslut. Som ett första resultat av samarbetet kommer ovan beskrivna tillämpning att demonstreras under den pågående mässan ESTRO. Därefter kommer andra användningsområden av företagens respektive produkter att utforskas.

Cecilia de Leeuw, vd och koncernchef, C-RAD: “Vi är mycket glada över samarbetet med RaySearch, genom vilket vi ska förbättra och hitta nya innovativa lösningar i vår gemensamma kamp mot cancer.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Jag ser fram emot att samarbeta med C-RAD, vars kontor dessutom ligger nära oss i Sverige. Den ytterligare information om patientens anatomi som tillhandahålls genom ytskanning via Catalyst+ har potential att avsevärt förbättra olika steg i dosplaneringsprocessen för strålbehandling i RayStation.”

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  

Om C-RAD 
C-RAD utvecklar ytskanningsteknologi för strålterapi för att möjliggöra en mycket exakt dosavgivning till tumören och samtidigt skydda frisk vävnad från oönskad exponering. Med hjälp av höghastighets 3D-kameror i kombination med förstärkt verklighet stöder C-RAD den initiala patientpositioneringen och övervakar patientens rörelser under behandlingen för att säkerställa hög tillförlitlighet, ett effektivt arbetsflöde och ökad noggrannhet. C-RAD övervakar patientens rörelse utan att använda markörer eller ytterligare dos för att ge den högsta nivån av patientsäkerhet och komfort.
 C-RAD AB är noterat på Nasdaq Stockholm. Mer information finns på c-rad.com.

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 1 000 kliniker i 43 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com. 
 
Om RayStation 
RayStation®* är ett flexibelt, innovativt dosplaneringssystem som används av många ledande cancercenter världen över. Det kombinerar unika funktioner för adaptiv terapi, flermålsoptimering och marknadsledande algoritmer för optimering av behandlingsplaner för HDR-brachyterapi och extern strålbehandling med fotoner, elektroner och protoner samt heliumjoner och koljoner. RayStation har stöd för ett stort antal behandlingsmaskiner. Det möjliggör att all behandlingsplanering kan göras i ett och samma system och att befintlig utrustning kan utnyttjas maximalt. RayStation kan integreras fullständigt med RayCare®*. Genom att harmonisera behandlingsplaneringen skapas bättre vård för cancerpatienter över hela världen. 

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelsen i S2Medical AB (publ) har beslutat att bolagets årsredovisning även ska utgöra en kontrollbalansräkning, vilket till följd senarelägger bolagets årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen i S2Medical AB (publ) (”S2Medical” eller ”Bolaget”) har i enlighet med aktiebolagslagen (25 kap 13 §), upprättat en kontrollbalansräkning (”KBR”) genom att besluta att balansräkningen i bolagets årsredovisning även skall utgöra en KBR. I syfte att ge Bolagets revisor tillräcklig frist för att möjliggöra denna process har styrelsen valt att senarelägga publiceringen av Bolagets årsredovisning med 6 dagar till den 9 maj 2024.

Beslutet att upprätta KBR grundar sig i att Bolagets egna kapital för närvarande är lägre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Styrelsen ser det inte som sannolikt att denna brist kommer att elimineras enbart genom regleringen av bolagets tillgångar och skulder i samband med genomförandet av den godkända rekonstruktionsplanen. Då både KBR och det positiva utfallet av företagsrekonstruktionen visar på livskraft anser styrelsen att en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital är en tillräcklig åtgärd för att helt eliminera kapitalbristen. Styrelsen avser därför att föreslå en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital. Förslaget kommer att inkluderas i kallelsen till Bolagets kommande årsstämma för beslut.

Vi ser positivt på framtiden och jag uppfattar detta som en nödvändig administrativ åtgärd för att justera ett oproportionerligt stort aktiekapital på över 16 miljoner SEK.” Säger Bolagets CEO, Petter Sivlér

Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-03 20:38 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se

Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.se

Om S2Medical 
S2Medical AB (publ) är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och säljer innovativa sårläkningsprodukter för hela sårläkningsprocessen med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat eiratex®, ett nytt cellulosabaserat material för läkning av svåra brännskador och kroniska sår. Materialet läker sår effektivt och därmed minskar både lidande för patienter samt kostnader för hälso- och sjukvården. 

Aktiens kortnamn: S2M

Aktiens ISIN-kod: SE0011725084

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.